Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By krom
#75346 Ωραίο το E-190, ούτε ήταν ιδιαίτερη ταλαιπώρια σε 2.5 ώρες πτήση.
Άβαταρ μέλους
By skous
Zorz έγραψε:
nass έγραψε:Αυτό που γίνεται τώρα στο Βενιζέλο (μαγαζιά μετά το security) λέγεται "open gates" (ορολογία ΒΑΑ) και είναι προφανώς καλό για τα μαγαζιά. Τα "closed" gates είναι αυτά που σου ελέγχουν το boarding pass (με ή χωρίς security στο gate) και μπαίνεις σε ένα κλειστό χώρο, το οποίο είναι καλό για την αεροπορική εταιρεία (γιατί ξέρει νωρίς ποιοί εμφανίστηκαν για την πτήση)

Μα και στο μοντέλο open gates, ακριβώς πριν περάσεις από security σκανάρεις το boarding pass σου οπότε θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να πληροφορηθεί η εταιρία ότι είσαι ήδη στο αεροδρόμιο. :hmmm:

Dimitris_P έγραψε:Άλλο νομίζω ότι ρωτάει.

Έστω ότι ο Α ταξιδεύει και ο Β δουλεύει σε ένα φαγάδικο εντός της ζώνης αυτής. Ο Α αφού έχει περάσει τον έλεγχο πάει και κάθεται στο μαγαζί του Β και έχοντας συνεννοηθεί εκ των προτέρων ο Β του πασάρει ένα μεγάλο μαχαίρι του σεφ, ένα γκαζάκι και ένα αναπτήρα. Αυτά μπορεί μετά ο Α να τα περάσει στο αεροπλάνο ή θα ξαναπεράσει από έλεγχο πριν την επιβίβαση;

Πέταξα τον Γενάρη 2 φορές προς Βενιζέλο και 1 από (εντός Σέγκεν όλες), και ο Skous μπορεί να κοιμάται ήσυχος τελικά. Απ'ότι είδα, όταν είσαι airside στο χώρο που είναι τα μαγαζιά, πρέπει να ξαναπεράσεις ακόμα μια φορά από security πριν φτάσεις στο χώρο αναμονής πριν την πύλη. Μάλιστα ήταν αρκετά πιο διεξοδικοί από όσα αεροδρόμια έχω περάσει το τελευταίο 1+ χρόνο. Πέρα από το κλασσικό βγάλε λάπτοπ/ταμπλέτες από τη τσάντα κλπ, είχα μαζί μου μια dslr και μου ζητήθηκε να ανοίξω το μπροστινό καπάκι του φακού (όχι να βγάλω το φακό από το σώμα) για να κοιτάξουν το πουλάκι (μην τυχόν έχεις ξεκοιλιάσει τον L και αντί για τα κρύσταλλα τον έχεις γεμίσει σεμτεξ :hmmm: )

.

Κάτσε, σε εντός Σένγκεν περνας ΜΙΑ φορά απο luggage check. Αυτό σίγουρο. Οπότε εκεί, πριν πάς στον χώρο αναμονής, σε σκανάρουν και επειδή στον χώρο αναμονής έχει ελάχιστα πραγματα, το όλο περιβάλλον ειπναι ελεγχόμενο (πιστεύω).

Εννοείς μήπως ότι για τα εκτός Σένγκεν περνάς 2 φορές security? Εάν ναι, τότε πάσο, αλλά δεν εικναι open gates αυτό.
Εγώ τον ενδοιασμό μου τον έχω για το open gates, όπου μπορεί να γίνει το σενάριο που ειπώθηκε παραπάνω, αφιυ περνάς αρχικά από έλεγχο και μετά έχεις άπειρα μαγαζιά προσβάσιμα και εαν εισαι καλός McGuyver κάνεις πράγματα και θαύματα :)
Άβαταρ μέλους
By nass
#75356 Μία φορά περνάς security check. Η διαδικασία είναι: check-in --> διαβατήρια (μόνο για extra-Schengen) --> security --> μαγαζιά --> gate.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
nass έγραψε:Μία φορά περνάς security check. Η διαδικασία είναι: check-in --> διαβατήρια (μόνο για extra-Schengen) --> security --> μαγαζιά --> gate.

Μισό λεπτό γιατί θα με τρελάνετε. :dizzy: Στον Βενιζέλο, 100% το security είναι μετά τα μαγαζιά.

Προσπαθώ να ανοίξω αυτό:
https://www.aia.gr/interactivemap/#/el
αλλά δεν δουλεύει ούτε σε Firefox, ούτε σε Chrome, ούτε σε IE (συγχαρητήρια στον/ην web developer! :tomato: ).

Αυτοί εδώ οι χάρτες όμως συμφωνούν με την πρόσφατη εμπειρία μου:
http://www.athensflights.gr/images/depa ... rminal.pdf
http://www.athensflights.gr/images/arrival-terminal.pdf

επαναλαμβάνω ότι 1 φορά πέταξα προς ΑΤΗ (εντός Σέγκεν πάντα), μπήκα στο πράσινο airside, βγήκα landside και πήγα στην πόλη (δυσανάλογα ακριβό το εισητήριο του τρένου παρεμπιπτόντως).

Την επόμενη φορά ήταν ανταπόκριση, οπότε από το λεωφορείο μπήκα στο airside του τερμιναλ, ανέβηκα πάνω χωρίς να περάσω έλεγχο εισητηρίου, εκεί που είναι τα μαγαζιά. Το security είναι μετά τα μαγαζιά, χωρισμένο σε μικρές ομάδες gates όπως δείχνει ο χάρτης και μετά είσαι στο χώρο αναμονής ακριβώς μπροστά από τη πύλη σου.

Η ιδιομορφία του ΑΤΗ είναι ότι το boarding pass check απέχει πολύ από το security (μεσολαβούν τα μαγαζιά), ενώ σε όσα άλλα αεροδρόμια έχω δει πρόσφατα (ABZ, LHR T5, LGW, STN, CPH) είναι διαδοχικά αμέσως μετά, γι αυτό και υπέθεσα λάνθασμένα ότι ελέγχεσαι τουλάχιστον όταν πας να μπεις airside (ενώ κοιτάζουν μόνο το εισητήριο τελικά).

Εν τέλει όμως, στον Βενιζέλο δεν έχουν open gates -αφού το security είναι μετά τα μαγαζιά- αυτό που έγραψε ο Νass είναι σίγουρα λάθος. Επιμένω όμως, ότι παρ'όλο που θεωρητικά έχεις δίκιο Σωτήρη ότι υπάρχει κάποιος συγκριτικά μεγαλύτερος κίνδυνος με το open gates, στην πράξη το ρίσκο είναι τόσο μικρό που θεωρείται αποδεκτό. Γι αυτό άλλωστε και δεν έχει συμβεί τίποτα ανάλογο τα τελευταία χρόνια, παρ'όλο που το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε πολλά αεροδρόμια.

------------

Ελαφρώς άσχετο, αλλά έχει δοκιμάσει κανείς να κλείσει πτήσεις με ανταπόκριση με low cost carriers;

Θέλω να κατέβω στην Ελλάδα το Πάσχα, και η φτηνότερη κανονική διαδρομή είναι πάλι με Star Alliance ABZ->FRA->ATH->SKG και τοὔμπαλιν (με LH και A3). Παίζει επίσης και EDI-IST-SKG με Turkish, αλλά αν προσθέσεις και το κόστος του τρένου Αμπερντίν-Εδιμβούργο έρχεται μια από τα ίδια και βολεύει λιγότερο. Είδα όμως ότι το ABZ-LGW-SKG με Easyjet βγαίνει σχεδόν 100 λίρες λιγότερο αυτή τη φορά (το είχα κοιτάξει και παλιότερα και δεν είχε αξιόλογη διαφορά.

Δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω από χειραποσκευή και το φαγητό στο αεροπλάνο δεν με νοιάζει, ούτε τα μίλια (για τέτοια διαφορά στη τιμή). Αυτό που με χαλάει είναι ότι οι low cost δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να κλείσεις multi-segment στο ίδιο εισητήριο, οπότε πρέπει να κλείσω χωριστά ABZ-LGW και LGW-SKG προφανώς. Φοβάμαι το ενδεχόμενο να ακυρωθεί (ή να καθυστερήσει >5 ώρες που είναι η ανταπόκριση) το πρώτο σκέλος κάθε ταξιδιού και να μείνω αμανάτι ως no show για τη 2η πτήση. :hmmm:

Από άποψη ευκολίας, το "ανέβα" τρώει μια μέρα με όποιο τρόπο κι αν διαλέξεις, για το κατέβα όμως θα πρέπει να πάρω είτε redeye από το Αμπερντίν, είτε να φάω layover τη νύχτα σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη ή Gatwick.
Άβαταρ μέλους
By skous
#75576 Εγώ από την πολύ πρόσφατη εμπειρία μου (χθές) συμφωνώ ότι δεν υπάρχει open gates στα εντός Σένγκεν από ΕΛ.ΒΕΛ. Πάντως οκ, προφανώς δεν μιλάω για πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα, απλά είναι αυξημένη σε σχέση με το closed gates.

Σχετικά με το εγχείρημα για low cost&multi segment, θα έλεγα μακριά... Διότι με μία στραβή (καθυστέρηση, ακύρωση, κλπ)., παίζει να ταλειπωρηθείς τόσο πολύ, που απλά θα κλαίς που δεν πέταξες ακόμα και business με την LH για παράδειγμα :) Ειδικά εάν έρχεσαι για λίγο διάστημα, και όχι για μήνες, είναι λίγο πακέτο :(
Άβαταρ μέλους
By nass
Zorz έγραψε:
nass έγραψε:Μία φορά περνάς security check. Η διαδικασία είναι: check-in --> διαβατήρια (μόνο για extra-Schengen) --> security --> μαγαζιά --> gate.

Μισό λεπτό γιατί θα με τρελάνετε. :dizzy: Στον Βενιζέλο, 100% το security είναι μετά τα μαγαζιά.

Αλλαξε εδώ και 1 μήνα, τουλάχιστον στο extra-Schengen αλλά νομίζω το ίδιο έκαναν και στο inta-Schengen. Μπορεί να κάνω λάθος για το τελευταίο αλλά για το extra-Schengen το βλέπω κάθε εβδομάδα :) Τώρα είναι κανονικά open gate εκεί.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#75753 Υπάρχει κάποιο tool στο travelplanet24 να δεις αν μπορείς να αλλάξεις ή να ακυρώσεις εισιτήριο ΧΩΡΙΣ να μπλέξεις με την τηλεφωνική υποστήριξη;
Άβαταρ μέλους
By skous
nass έγραψε:
Zorz έγραψε:

Αλλαξε εδώ και 1 μήνα, τουλάχιστον στο extra-Schengen αλλά νομίζω το ίδιο έκαναν και στο inta-Schengen. Μπορεί να κάνω λάθος για το τελευταίο αλλά για το extra-Schengen το βλέπω κάθε εβδομάδα :) Τώρα είναι κανονικά open gate εκεί.

Για INTRA λέγαμε μετά, στο extra έχει αλλάξει.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
skous έγραψε:Σχετικά με το εγχείρημα για low cost&multi segment, θα έλεγα μακριά... Διότι με μία στραβή (καθυστέρηση, ακύρωση, κλπ)., παίζει να ταλειπωρηθείς τόσο πολύ, που απλά θα κλαίς που δεν πέταξες ακόμα και business με την LH για παράδειγμα :)

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη. £160 vs £250+... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P

WTF is dat? :metalo:
Άβαταρ μέλους
By Chris
#76918 Μα πόσο δύσκολο είναι για τους κωλοέλληνες να κάτσουν σε 2 λωρίδες μέσα στις διαγραμμίσεις :rant: :rant: :rant: :rant: :rant: :rant:
Άβαταρ μέλους
By nEK
Chris έγραψε:Μα πόσο δύσκολο είναι για τους κωλοέλληνες να κάτσουν σε 2 λωρίδες μέσα στις διαγραμμίσεις :rant: :rant: :rant: :rant: :rant: :rant:

Οταν ο σκοπος των μπατσων ειναι να στηνονται κρυφα σε ενα σημειο για να εκπληρωσουν το στοχο των "Χ" κλησεων ανα εξοδο που τους εθεσε ο διοικητης. Οταν σκοπος τους ειναι να ελεγχουν τη κυκλοφορια για να περασει ενας "χοντρος" ή να πανε σε ενα ατυχημα σε επικυνδυνο σημειο που δεν διορθωνεται, τοσο δυσκολο ειναι να ελεγχουν πραγματικα αυτους που δημιουργουν προβληματα στο δρομο και τη κυκλοφορια.
Άβαταρ μέλους
By DAP
#76956 :offtopic:
Δηλαδη λες οτι μονο με αστυνομευση θα μαθουμε αυτο που επρεπε να ξερουμε απο ΠΡΙΝ ακομα παρουμε διπλωμα οδηγησης....
Ο πιτσιρικας που ισως ειναι μεσα σε ενα απο αυτα βλεποντας το πατερα,θειο ,συγγενη κλπ να οδηγει ετσι,ετσι θα οδηγησει και οταν μεγαλωσει....
ΠΑΙΔΕΙΑ χρειαζομαστε,οχι βουρδουλα.....
Αλλα μιας και αυτη μας λειπει ..... καλη η φακα αλλα παρε και μια γατα....
:offtopic:
Άβαταρ μέλους
By mirage
#76962 Offtopic προφανως δεν εισαι μορτης αρκετα DAP.