Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
xeno έγραψε:https://www.autoplus.gr/eshop/autoplus/alysides-aftokinitou/compact-quick-easy-detail?gclid=Cj0KCQiAxc6PBhCEARIsAH8Hff2YYvUveTFpyjq-7qPjTxQuZ6NodMuDHUEMH1oo9XFLRcQJOOknJEoaAkzBEALw_wcB&gclid=Cj0KCQiAxc6PBhCEARIsAH8Hff2ZgPp7JTF6obukqy9XawVmqXfPCT1b88cMDA5wRNRA9ID-ZyF2lNwaAvZeEALw_wcB
εξαιρετικό σύστημα, αλλά πιάνει αρκετό χώρο στις αποσκευές, Όλο τον χειμώνα, έχω μόνιμα πάνω στους τροχούς τα hubs και την αράχνη στο πορτμπαγκάζ (για την περίπτωση που τα χειμερινά δεν φτάνουν)
https://odditymall.com/spikes-spiders-s ... now-chains
https://www.gadgetify.com/spikes-spider/

Tα hubs πως μπαίνουν; βγαίνουν μπουλόνια;
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#749773 ναι καιτα εχεις μονιμα πανω.Οταν συναντησεις χιονι κουμπωνεις πανευκολα το υπολοιπο.

Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#749775 Απο χιονοκουβερτες εχουμε αποψη; Autoshock η αλλες φθηνοτερες; Ποιες απο ολες; Η διαφορα τιμης (απο 20-60€ ) παιζει ρολο ή ολες ιδιες ειναι;
Άβαταρ μέλους
By mirage
#749785 Εγω θα πηγαινα για την λύση της Michelin. Ειναι ελαφρά πιο ανθεκτικές στην άσφαλτο.

< >
Άβαταρ μέλους
By tsilis
mirage έγραψε:Άλλη μια εύκολη λύση που δεν πιάνει πολύ χωρο, και δεν χρειαζεται κατι μόνιμα στον τροχο, rud comfort centrax v.

< >

Τις πήρα για την Ε
Πολύ καλές . Μια μικρή δυσκολία μέχρι να πιάσει το αξονακι στο μπουλόνι.

Εξαιρετική ποιότητα.
Άβαταρ μέλους
By Stilskin
Νίκος Παππάς έγραψε:Απο χιονοκουβερτες εχουμε αποψη; Autoshock η αλλες φθηνοτερες; Ποιες απο ολες; Η διαφορα τιμης (απο 20-60€ ) παιζει ρολο ή ολες ιδιες ειναι;

Αγόρασα της χιονοκουβέρτες της Matte και συγκεκριμμενα τις Active Series. 2 φορές που τις χρησιμοποίηση έμεινα πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοση στο κράτημα και στο φρενάρισμα. Αν και οδήγησα και 5-6 χιλιόμετρα σε άσφαλτο που δεν είχε χιόνι, δεν παρατήρησα κάποιο σημάδι φθοράς.
Στα 32 ευρώ που τις πήρα σίγουρα τις προτείνω.
Δες και βίντεο στο youtube που έχουν ανεβάσει και οδηγοί. (Μοναδικό μειονέκτημα ίσως για κάποιους οτι είναι παραγωγής Ερντογαν.) :lol: :lol: :lol: :s_sorry
Άβαταρ μέλους
By skous
#749811 Ερώτηση μιας και είμαι άσχετος με το θέμα (δεν μου έχει χρειαστεί και ποτέ).

Εάν κάποιος έχει χιονολάστιχα, τότε σε συνθήκες όπως αυτές που έζησε η Αττική, πάει το ίδιο όπως και με αλυσίδες; Δηλαδή αν «θαφτεί» ο δρόμος, μπορεί να προχωρήσει; Ή μιλάμε μόνο για πολύ πιο ήπιες καταστάσεις, οπότε εάν έχει πολύ χιόνι/πάγο οι αλυσίδες είναι μονόδρομος;

Επίσης από τι θερμοκρασία και πάνω τα χιονολάστιχα αρχίζουν και χάνουν απόδοση; Π.χ. Αξίζει να τα έχει κάποιος που μένει Αθήνα βόρεια προάστεια για κανα 3μηνο (Δεκέμβρη-Φλεβάρη) ή θα έχει υπέρμετρη φθορά;

< >
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#749812 Θα ξεκινήσω από την τελευταία παράγραφο :
- Οι εταιρείες έχουν εξελίξει πολύ τα all weather , τόσο ώστε να θεωρούνται ικανοποιητικά παντού .
Έχοντας εμπειρία από 2 σετ
Pirelli Scorpion Verde SF σε Mazda CX-7 και
Michelin Crossclimate 2 σε Mercedes W212 ,
σου λέω ότι οι θυσίες σε κράτημα στο στεγνό και φασαρία είναι minimal.
Επομένως , αντί 2 σετ ελαστικών , μπορούν να παίξουν το ρόλο του μοναδικού .

Όσον αφορά τις συνθήκες χιονιού , τα allweather τουλάχιστον ,δεν είναι σαν τις αλυσίδες .
Αν βρεθεί πάγος ή πολύ παχύ χιόνι ,οι αλυσίδες είναι μονόδρομος

Δεύτερη χρονιά που γρατσουνίζω αυτοκίνητο καθώς πήγα να ανέβω σε κλίση 3-4% (?) [εισοδος πυλωτής ] και έγινε χαμός .
Ομολογώ ότι περίμενα τα crossclimate 2 λίγο καλύτερα .
Μεταξύ των , θα έβαζα μάλλον τα Scorpion Verde sf και ας χτυπιούνται οι κριτικοί για τα Μισελεν ( τα οποία είναι παρα πολύ καλά παντού αλλου )

Σίγουρα όμως , είναι τεράστια πρόοδος στο χιόνι σε σχέση με τα απλά ασφαλτινα (έχω και για αυτά να διηγηθώ ιστορίες τρόμου ).
Για την ακρίβεια , δεν έχουν καμμία επαφή μεταξύ τους σε συνθήκες ακόμα και light χιονιού.
Άβαταρ μέλους
By glf
#749816 Όσο έχει χιόνι και όχι πάγο, τα χιονολάστιχα κάνουν θαύματα.

Οι αλυσίδες χρειάζονται στον πάγο. Όχι ότι δε πιάνει και το χιόνολαστιχο, αλλά με πολύ προσοχή και τα ανάλογα.. μέτρα για φρένα κτλ.

Όποιος φοράει χιονολάστιχα πολύ σπάνια θα χρειαστεί αλυσίδες. Αν χρειαστεί θα είναι σε κάποια απότομη κατηφόρα.

Φυσικά αν έχει τόσο χιόνι που πιάσει το πάτωμα του αυτοκινήτου θα κολλήσεις είτε έτσι είτε αλλιώς..

Εγώ φοράω τα χιονολάστιχα όταν πιάσουν οι πρώτες παγωνιες και τα βγάζω όταν καταλάβω ότι δε θα ξαναχιονισει. Άμα πιάσουν 25-30 βαθμοί έξω δε πρέπει να μένουν φορεμένα για να μη σκληραίνει το λάστιχο από τη ζέστη.

Έτσι εγώ φοράω το ίδιο χιόνολαστιχο για 6-7 χρόνια. Δε πιάνει όπως τον πρώτο χρόνο, αλλά και πάλι δουλεύει ικανοποιητικά.
Αν το αφήσεις δύο χρονιές καλοκαίρι και γίνει πέτρα, δεν πιάνει καθόλου στον πάγο.
Άβαταρ μέλους
By xeno
skous έγραψε:Ερώτηση μιας και είμαι άσχετος με το θέμα (δεν μου έχει χρειαστεί και ποτέ).

Εάν κάποιος έχει χιονολάστιχα, τότε σε συνθήκες όπως αυτές που έζησε η Αττική, πάει το ίδιο όπως και με αλυσίδες; Δηλαδή αν «θαφτεί» ο δρόμος, μπορεί να προχωρήσει; Ή μιλάμε μόνο για πολύ πιο ήπιες καταστάσεις, οπότε εάν έχει πολύ χιόνι/πάγο οι αλυσίδες είναι μονόδρομος;

Επίσης από τι θερμοκρασία και πάνω τα χιονολάστιχα αρχίζουν και χάνουν απόδοση; Π.χ. Αξίζει να τα έχει κάποιος που μένει Αθήνα βόρεια προάστεια για κανα 3μηνο (Δεκέμβρη-Φλεβάρη) ή θα έχει υπέρμετρη φθορά;

< >

Προσωπική γνώμη:
1) Στην πλειονότητα των συνθηκών χιονιού και παγωμένου χιονιού τα χειμερινά (αυτά με την ένδειξη MS και την ένδειξη : κορυφές με την χιονονιφάδα / όχι cross climate και τέτοια κατηγορία) ανταπεξέρχονται εξαιρετικά σε κίνηση, φρενάρισμα, στρίψιμο(εξαρτάται πάντα και απο την εμεπιρία του οδηγού). Όταν παίζει πάγος (ειδικά μαύρος) τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εξαρτάται πάλι από τις κλίσεις του δρόμου, την ταχύτητα κίνησης, τους χειρισμούς του οδηγού, κλπ. Προσωπικά σε τέτοιες συνθήκες βάζω τα spider spikes (δεν το παίζω Φινλανδός).
2) Δεν χάνουν θεαματικα σε απόδοση σε σχέση με τα καλοκαιρινά (θερμοκρασίες μέχρι 20) και δεν έχουν μεγάλη φθορά. Δεν ξέρω όμως αν θα τα έβαζα αν έμενα στην Αθήνα, μάλλον όχι. Δεν βρίσκω το λόγο να έχω 2 τετράδες ελαστικά για μια περίπτωση τέτοια. Θα προτιμούσα να έχω τα hubs φορεμένα στους τροχούς και τα spider spikes στο πορτμπαγκάζ για τους χειμερινούς μήνες .
Άβαταρ μέλους
By glf
#749820 Και οι δύο αναφερόμαστε στις περιπτώσεις έντονης κλίσης. Εκεί θα σε σώσει και στο φρενάρισμα.

Σε μια επίπεδη περιοχή δεν είναι κακή ιδέα τα all season.
Σε μια πόλη όμως με πλαγιές και κατηφόρες βάζουμε χιονολάστιχα.
Μια φορά να το χρειαστείς, τα έβγαλαν τα λεφτά τους.
Άβαταρ μέλους
By xeno
glf έγραψε:Και οι δύο αναφερόμαστε στις περιπτώσεις έντονης κλίσης. Εκεί θα σε σώσει και στο φρενάρισμα.

Σε μια επίπεδη περιοχή δεν είναι κακή ιδέα τα all season.
Σε μια πόλη όμως με πλαγιές και κατηφόρες βάζουμε χιονολάστιχα.
Μια φορά να το χρειαστείς, τα έβγαλαν τα λεφτά τους.

Έτσι είναι. Παιζει όμως σημαντικό ρόλο η εμπειρία του οδηγού. Άλλη γνώση και ικανότητες σε τέτοιες συνθηκες έχει ο οδηγός της Αθήνας που δεν έχει αντιμετωπίσει συχνά τέτοια φαινόμενα και άλλη ο οδηγός που μένει στην Φλώρινα, όπου όλος ο χειμώνας είναι έτσι.
Άβαταρ μέλους
By tsilis
#749828 Για τον τυπικό «Αθηναίο» , που ανάθεμα έως προσφατα , αν έβλεπε πάνω από 2 μέρες χιόνι το χρόνο , αλλά που θα ήθελε να ρίξει και τις χειμερινές του εκδρομές , όποτε κάτσει , τα all weather είναι μια χαρά για ολόχρονη χρήση .

Θυμίζω ότι το σήμα της «χιονισμένης βουνοκορφής» (πιστοποίηση για χιόνι δηλ.) το έχουν και τα crossclimate 2 και τα Scorpion Verde sf (snowflake).

Έ δεν είναι για πάγο .Τέλος.

Το Μ+S δεν διασφαλίζει τίποτε στο χιόνι .

Στην περίφημη πυλωτή που αναφέρω παραπάνω, ο φίλος και γείτονας με discovery sport και πρόγραμμα χιονιού και απλά M+S ελαστικά (latitude κάτι από Michelin) χρειάστηκε 40 λεπτά σπρώξιμο και φτυάρισμα για να μπει .

Εικόνα

Βάζω και εικόνα για να μην νομίζουμε ότι πρόκειται για κανένα «βάραθρο»

Για την εμπειρία συμφωνώ απολυτα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
dimviii έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Τι πρόταση υπάρχει για 225/45/17 σε αλυσίδες; Έχω χιονοκουβέρτες αλλά δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και έχω ακούσει ότι είναι πολύ ευαίσθητες.
Διαβάζω ότι είναι δύσκολη διάσταση για αλυσίδες. Μ'ενδιαφέρει να μπαινοβγαίνουν εύκολα με μία κίνηση, χωρίς κάνε λίγο μπροστά, λίγο πίσω και να κάνουν και για λάσπη αν χρειαστεί (καμιά φορά στο χωριό πιάνει σε κάτι σημεία)

πιο ευκολο απο αυτο που σου προτεινε ο xeno δεν υπαρχει.
Εχω ενα τετοιο σετ για πουλημα ,μου εμεινε απο το εβο.Αχρησιμοποιητο.
Εαν το καρε σου ειναι σαν του εβο θα στα δωσω πολυ φθηνα.Τα hubs πωλουνται και ξεχωριστα.
17 x 7J λέει
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#749830 17x7 ειναι η διασταση της ζαντας.Πρεπει να βρεις το καρε του αυτοκινητου σου.
Δλδ ποσα μπουλωνια εχει ανα τροχο,και την αποσταση μεταξυ των μπουλωνιων.

5 χ 114 πχ ενα τετοιο νουμερο.
τι αυτοκινητο ειναι?

edit δεν κανουν για σενα,εσυ θελεις medium,ενω αυτες που εχω εγω ειναι large.

https://spikes-spider.com/pages/tire-size-guide

παιδες οποιος χρειαστει spikes spider εχω ενα ζευγαρι στη σειρα sport longife μεγεθος large με κωδικο αλυσιδας 14 400 και τα hubs με κωδικο 81 021.Κανουν για αρκετα Ιαπωνεζικα και Κορεατικα απο τι βλεπω.
η τιμη θα ειναι χωμα.