Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#746344 Δηλαδή αν θες να αντικαταστήσεις διακόπτη φωτισμού με legrand netatmo δεν χρειάζεται να κατεβάσεις ουδέτερο;
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
Dimitris_P έγραψε:Δηλαδή αν θες να αντικαταστήσεις διακόπτη φωτισμού με legrand netatmo δεν χρειάζεται να κατεβάσεις ουδέτερο;

Νομίζω για σμαρτ διακόπτη legrand ο ουδέτερος ειναι απαραίτητος.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#746590 Όχι, δεν χρειάζεται ουδέτερο. Αυτό παρακάτω είναι το σχεδιάγραμμα για να συνδεθεί ένας έξυπνος διακόπτης για φώτα.
Εικόνα
https://www.kafkas.gr/smart-home-eksipn ... ko_147403/
Το αστείο είναι πως δεν έχω καταλάβει κι εγώ πώς διάβολο δουλεύει βέβαια, γιατί δεν περνάει ουδέτερος. Παραείναι έξυπνο μάλλον και μας έχει κάνει... χαζούς!
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#746596 Α συγνώμη! Στη σειρά που πήραμε εμείς ήταν απαραίτητο.

Παρεμπιπτόντως, παράγγειλα φωτιστικά και dimmer yeelight που πρότεινες εδώ και αναμένω παραλαβές :)

Θα ηθελα τωρα 2 ακόμα ερωτήσεις:

--> Εχουμε κάποιες γραμμές για εξωτερικά φώτα της οικοδομής, που τωρα πάνε απευθειας στον πίνακα και ο ηλεκτρολόγος έχει βάλει μια ασφάλεια με χρονοδιακόπτη για να προγραμματίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο. Τι προϊόν θα πρέπει να παρουμε ώστε να γινει σμαρτ αυτό και να μπορώ να το σετάρω να ανοιγοκλείνει αυτόματα στην δύση και ανατολή αντίστοιχα, για να μην κάθομαι κάθε μηνα να παιζω με τον χρονοδιακόπτη.

--> Θα ηθελα να αυτοματοποιήσω την γκαραζόπορτα και την αυλόπορτα, χωρίς όμως να διαταραχθεί το υπάρχον άνοιγμα με τα τηλεκοντρόλ. Έχουμε καμία ιδέα;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#746620 Μπορείς απλώς να βάλεις ένα φωτοκύτταρο για τα φώτα.
Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες λύσεις, πχ υπάρχουν ρελέ που μπορούν να μπουν στον πίνακα και ν' αντικατασταθεί το υπάρχον χρονικό ρελέ.
Για την γκαραζόπορτα επίσης υπάρχουν λύσεις, καλύτερα όμως να δίνεις εντολή στον κοντρολερ και να μην βάλεις κάτι παράλληλα.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
Anonymous Founder έγραψε:Μπορείς απλώς να βάλεις ένα φωτοκύτταρο για τα φώτα.

Σημεία των καιρών. Προσπαθούμε να γίνουμε τόσο έξυπνοι κάποιες φορές που δεν βλέπουμε την λύση που έχουμε μπροστά μας.

Ο τιφοζι θα είχε στο μυαλό να επικοινωνείε την Google κάθε μέρα και να παίρνει από εκεί τις ώρες του χρονοδιακόπτη ενώ η λύση με το φωτοκύτταρο ειναι εκεί και έχει δουλέψει για πολλά χρονια.

< >
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
Anonymous Founder έγραψε:Όχι, δεν χρειάζεται ουδέτερο. Αυτό παρακάτω είναι το σχεδιάγραμμα για να συνδεθεί ένας έξυπνος διακόπτης για φώτα.
Εικόνα
Το αστείο είναι πως δεν έχω καταλάβει κι εγώ πώς διάβολο δουλεύει βέβαια, γιατί δεν περνάει ουδέτερος. Παραείναι έξυπνο μάλλον και μας έχει κάνει... χαζούς!

HF, είναι αυτοί οι διακόπτες συμβατοί με τα HUE της Philips?
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#746635 Τα Hue είναι μια κατηγορία μόνα τους. Ναι μεν είναι Zigbee, όπως και τα Legrand Netatmo, αλλά μεταξύ τους δεν μιλάνε.
Οπότε, είτε αγοράζεις Hue λάμπες και παίζεις με τους ασυρμάτους διακόπτες Hue, κρατώντας τον συμβατικό διακόπτη πάντα ανοικτό (εννοώ κλειστό το κύκλωμα), είτε πας σε άλλη λογική.
Για μένα πλέον, δεν έχει νόημα να πας στα Hue όταν υπάρχουν και τα πολύ φθηνότερα Phillips Wiz. Μόνον αν έχεις κακό Wi-Fi και θέλεις να παίζεις Zigbee ή Z-wave.
Αν θέλεις όντως έξυπνη καλωδίωση πάντως, δεν μπορείς να μην αλλάξεις εν τέλει ή διακόπτες ή να βάλεις πίσω από τους διακόπτες λύσεις τύπου Sonoff.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
Anonymous Founder έγραψε:Μπορείς απλώς να βάλεις ένα φωτοκύτταρο για τα φώτα.
Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες λύσεις, πχ υπάρχουν ρελέ που μπορούν να μπουν στον πίνακα και ν' αντικατασταθεί το υπάρχον χρονικό ρελέ.

Απλά θα ηθελα ιδεατά να μπει κάποιο ρελέ στον πινακα ώστε να διατηρήσω τη δυνατότητα του "κατ' επιλογήν".

Για την γκαραζόπορτα επίσης υπάρχουν λύσεις, καλύτερα όμως να δίνεις εντολή στον κοντρολερ και να μην βάλεις κάτι παράλληλα.

Εννοείς δηλ. κατι σαν αυτο; https://www.skroutz.gr/s/22788538/Broad ... html#specs
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
JimClark έγραψε:Για το άναψε σβήσε ναι. Για το dimming Μάλλον όχι

Για dimming γίνεται με Legrand και συγκεκριμένες LED λάμπες, αλλά το καλύτερο είναι να έχεις και έξυπνο διακόπτη και έξυπνο φως. Έτσι έχεις όλα τα καλά και των δύο κόσμων.
Η καλύτερη λύση θα ήταν προγραμματιζόμενοι πλήρως διακόπτες, που δεν θα κόβαν ρεύμα ποτέ για μένα. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, αλλά αυτό θέλει άλλη καλωδίωση και συγκεκριμένους διακόπτες/οικοσύστημα που δεν ξέρω κι αν υπάρχει εδώ που τα λέμε...
:lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
Anonymous Founder έγραψε:Όχι, δεν χρειάζεται ουδέτερο. Αυτό παρακάτω είναι το σχεδιάγραμμα για να συνδεθεί ένας έξυπνος διακόπτης για φώτα.
Εικόνα
Μάλλον δεν χρειάζεται ουδέτερο επειδή επικοινωνεί μέσω καλωδίου ρεύματος, LAN over Power δηλαδή. Και απλώς το netatmo δέχεται τις εντολές και μεταφράζει/μεταφέρει στους διακόπτες
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#746777 Όσον αφορά το ντιμάρισμα του λαμπτήρα, εννοείται δε χρειάζεται, αφού η δουλειά γίνεται ψαλιδίζοντας κατάλληλα (trail edge ή leading edge ψαλίδισμα συχνότητας η συνδυασμό) τη φάση. Ο ουδέτερος βρίσκεται στην άλλη άκρη του λαμπτήρα. Τέλος αυτό.

Την τροφοδοσία τους όσον αφορά την επικοινωνία των διακοπτών μέσω zigbee (που έχει πολύ χαμηλό απαιτούμενο ισχύος) την παίρνουν επαγωγικά. Ανέκαθεν υπήρχε άλλωστε και φωτεινός διακόπτης σε μερικά μοντέλα που δίνανε ένδειξη κατάστασης (λυχνία να ανάβει) χωρίς ουδέτερο. π.χ. Celiane 67007. (απλά όταν διακόπτης + λυχνία κόστιζαν 8-9 ευρώ, ο 67007 ήταν 3-4 φορές πάνω

Οι ασύρματοι zigbee netatmo έχουν μπαταρία κουμπήστ cr2032 για την τροφοδοσία τους.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#746780 Αγαπητέ συνάδελφε, chapeau! Αν σου πω πως δεν το είχα σκεφτεί καν το επαγωγικό; Και το αστείο είναι πως έχω δουλέψει σe project με μετρητές (power meters) στην δουλειά όπου η τροφοδοσία τους γινόταν μόνον επαγωγικά, δεν σκέφτηκα ποτέ πως το ίδιο θα εφαρμοζόταν και εδώ!
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#746928 Εγω μιας και ειχα φτηνή πρόσβαση στα HUE, εχω αλει σχεδον παντου τέτοιες λάμπες, αλλα δυστυχώς δεν εχω καλη λύση στο θεμα διακοπτη :s_sad