Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Geralt
Νίκος Παππάς έγραψε:Στην θεση σου θα πηγαινα σε πισινα να θυμηθω τα παλια :inlove:

μπα οχι
δεν μου λειπει καθολου, ειχα καει και δεν θελω να ξαναμετρησω πλακακια στην ζωη μου :roll:
Άβαταρ μέλους
By socratesn
kovathe έγραψε:Εγω πάντως όργανα δεν ακουμπαω.
Δε βρίσκω το νόημα αν δεν κάνεις bodybuilding και δεν είσαι ηδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και δύναμης.

< >

+1
Για έναν αρχάριο ή/και σε κακή σωματική κατάσταση δείχνει πιο safe επιλογή πάντως, γιατί ειναι περίσσότερες οι πιθανότητες να μην κινδυνεύσεις από κακή τεχνική. Από την άλλη σε σχέση με τα ελεύθερα το μηχάνημα σου δίνει την ψευδαίσθηση νωρίτερα ότι μπορείς να "φορτώσεις" και εκεί κινδυνεύεις.

Φυσικά έχει και μηχανήματα που κάνουν πολύ ευκολότερη τη ζωή του αθλούμενου, π.χ. μιά τροχαλία σου δίνει απεριόριστες επιλογές άσκησης, θα την επέλεγα αν υπήρχε διαθέσιμη στο χώρο που γυμνάζομαι.

Τώρα στην περίπτωση του Geralt που ήταν και πρώην αθλητής, άρα θα έχει μυρωδιά και από σωστή τεχνική, εννοείται δεν υπάρχει κάποιος λόγος να απομονώνει μύες με τα μηχανήματα.

Για μένα πλέον squats/deadlifts/ προβολές/ overhead πιέσεις/ πιέσεις στήθους /κωπηλατικές με μία μπάρα, 2,3 πραγματάκια με βαράκια ή kettlebells για λεπτομέρειες και δικέφαλα - τρικέφαλα + κοιλιακοί / λίγες ασκήσεις για core είναι το καλύτερο combo και εξασφαλίζουν ένα λειτουργικό και υγιές σώμα.

Από και μετά ανάλογα με τις αδυναμίες, εστιάζεις και εντονότερα σε σημεία.

Θα πρότεινα Geralt σε πρώτη φάση να μείνεις όπως λέει κ ο Kovathe Μακριά από μηχανήματα και να εστιάσεις σε βασικές compound ασκήσεις όπως είναι τα καθίσματα, οι οποίες και θα ενεργοποιούν όλο το σώμα σου και θα τινάξουν τους παλμούς σου σε σχεδόν αερόβια επίπεδα - win win για αυτό που θέλεις να πετύχεις, ειδικά αν εχεις αντοχές για μικρά διαλείμματα ανάμεσα απ΄' τα σετ.
Σ' αυτό το στάδιο θέλεις να σοκάρεις το σώμα και να "παλεύεις " ολόκληρος για τα κιλά που σηκώνεις.

Επίσης μη παραμελείς τον κορμό σου, σαν ζέσταμα παίξε με σανίδες, πλάγιες σανίδες, shoulder taps, άρσεις γλουτών, μπορεί να φαίνονται "αστείες" αλλά θα νιώσεις σταδιακά πολύ πιο υγιές και ελεγχόμενο το σώμα σου.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#726501 Κι αν θέλεις αερόβιο ξύπνα νωρίτερα και βγες μια βόλτα 30-40 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο με άδειο στομάχι, θα το απολαύσεις περισσότερο από κάθε διάδρομο και ελλειπτικό όπως επίσης θα ξεκινήσεις την μέρα σου με άλλη διάθεση.

< >
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#726502 ευχαριστω socrates για το χρονο σου, θα κοιταξω να ενσωματωσω και κωπηλατικο περισσοτερο και ισως και μονοζυγο με υποβοηθηση. Εχω μονο καποιες αμφιβολιες για καταπονηση στα γονατα...

επειδη τις ασκησεις τις ξερει το σωμα απο μνημης (στις 6 προπονησεις κολυμβησης, καναμε μια "ξερη" ετσι την λεγαν εκτος πισινας) νομιζω οτι τις εκτελω σωστα

να διευκρινησω οτι οταν μιλαω για βαρη, επ ουδενι δεν βαζω κιλα, αλλα αυξανω επαναληψεις
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
dimik έγραψε:Κι αν θέλεις αερόβιο ξύπνα νωρίτερα και βγες μια βόλτα 30-40 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο με άδειο στομάχι, θα το απολαύσεις περισσότερο από κάθε διάδρομο και ελλειπτικό όπως επίσης θα ξεκινήσεις την μέρα σου με άλλη διάθεση.

< >

^
Αυτο με εσωσε την καραντινα. Νια ωρα περπατημα το πρωι πριν καθίσω στο γραφείο στο σπίτι
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#726527 απορώ γιατί δεν ξαναπάς κολυμβητήριο και πάλι :lol:

η μνήμη του σώματος είναι εκεί, οι αντιστάσεις είναι του νερού , η ένταση είναι του χεριού σου :hmmm:

για μένα , το κολύμπι ήταν είναι και θα είναι οτι καλύτερο έχω κάνει μέχρι σήμερα μετά απο μπάσκετ,καράτε,γυμναστήριο ,τένις, ποδηλασία,τρέξιμο κλπα
Άβαταρ μέλους
By dimik
Geralt έγραψε:

να διευκρινησω οτι οταν μιλαω για βαρη, επ ουδενι δεν βαζω κιλα, αλλα αυξανω επαναληψεις

Κακώς, γιατί μεγαλώνοντας οι μύες εκφυλιζονται με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον μεταβολισμό όσο και για την ευρύτερη λειτουργία του σώματος.

Οπότε το σωστό είναι να βάζεις κιλά για να τους κρατήσεις έστω στο ίδιο μέγεθος.
Θέλεις να γυμνάζεις τις μυικες ίνες τόσο βραδειας συστολής όσο και ταχείας συστολής, οι πρώτες αφορούν την αντοχή και οι 2ες την δύναμη.

Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ βάρους και επαναλήψεων και οπωσδήποτε ανέβασμα στα κιλά όταν οι τελευταίες επαναλήψεις του σετ είναι εύκολες, διαφορετικά κάνεις μια τρύπα στο νερό.

< >
Άβαταρ μέλους
By Geralt
dimik έγραψε:
Geralt έγραψε:

Κακώς, γιατί μεγαλώνοντας οι μύες εκφυλιζονται με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον μεταβολισμό όσο και για την ευρύτερη λειτουργία του σώματος.

Οπότε το σωστό είναι να βάζεις κιλά για να τους κρατήσεις έστω στο ίδιο μέγεθος.
Θέλεις να γυμνάζεις τις μυικες ίνες τόσο βραδειας συστολής όσο και ταχείας συστολής, οι πρώτες αφορούν την αντοχή και οι 2ες την δύναμη.

Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ βάρους και επαναλήψεων και οπωσδήποτε ανέβασμα στα κιλά όταν οι τελευταίες επαναλήψεις του σετ είναι εύκολες, διαφορετικά κάνεις μια τρύπα στο νερό.

< >
Ευχαριστώ για την βοήθεια
Λοιπόν με μόλις 12 επισκέψεις στο γυμναστήριο μέσα στον Σεπτέμβριο είδα ήδη διαφορά. Μαζί με διατροφή βέβαια.
Αναψυκτικά/σοκολατες μαχαίρι
Κόκκινο κρέας ελάχιστο
Πρώτα πρώτα έπεσα στα 100 κιλά, αυτό από μόνο του είναι επιτυχία, σίγουρα αναπνέω καλύτερα και έχω ευεξία. Πάμε τώρα για 2ψηφιο αριθμό κιλών

Όσον αφορά στην εκγύμναση και με βάση τις μετρήσεις του Honor magic watch, βλέπω σαφή αύξηση σε κάψιμο θερμίδων και έντασης ασκήσεων. Το κατάλαβα και από το ότι πλέον βγάζω 15' τρέξιμο συνεχόμενο εκεί στο 7,5-8
Παρατηρώ επίσης ότι έχω αυξήσει και τα βάρη των κιλών. Δλδ ξεκίνησα με 6κιλα και πλέον εκτελω ασκήσεις με 12κιλα. Pullover ξεκίνησα με 15κιλα και πλέον είμαι στα 22

Θέλω να πω ότι αυξανω σταδιακά την αντίσταση.

Αυτό το μήνα λέω να παίξω σε ελλειπτικό αντί για τρέξιμο, σαν να με ενοχλούν λίγο τα γόνατα
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#729363 Για τα κιλά και επαναλήψεις θα πρότεινα να υπάρχει μια μίξη, επί παραδείγματι 2 προπονήσεις low weight high reps και 1 προπόνηση high weight low reps, μοτίβο που ακολουθείς για ένα μήνα, ενώ τον επόμενο μήνα ολόκληρο με mid weight mid reps, και πάλι από την αρχή.

Από κει και πέρα το progressive overload είναι πάντα το baseline της προπόνησης γενικώς, ήτοι συνεχώς περισσότερα κιλά ή/και επαναλήψεις ή/και workload.

:superman:
Άβαταρ μέλους
By Geralt
diplomat έγραψε:Για τα κιλά και επαναλήψεις θα πρότεινα να υπάρχει μια μίξη, επί παραδείγματι 2 προπονήσεις low weight high reps και 1 προπόνηση high weight low reps, μοτίβο που ακολουθείς για ένα μήνα, ενώ τον επόμενο μήνα ολόκληρο με mid weight mid reps, και πάλι από την αρχή.

Από κει και πέρα το progressive overload είναι πάντα το baseline της προπόνησης γενικώς, ήτοι συνεχώς περισσότερα κιλά ή/και επαναλήψεις ή/και workload.

Α ωραία ιδέα αυτή θενξ, θα την εφαρμόσω
Άβαταρ μέλους
By alex
diplomat έγραψε:Για τα κιλά και επαναλήψεις θα πρότεινα να υπάρχει μια μίξη, επί παραδείγματι 2 προπονήσεις low weight high reps και 1 προπόνηση high weight low reps, μοτίβο που ακολουθείς για ένα μήνα, ενώ τον επόμενο μήνα ολόκληρο με mid weight mid reps, και πάλι από την αρχή.

αυτος ειναι ο σωστοτερος τροπος εκγυμνασης με βαρη..οι μυες οταν κανουν βαρη,θελουν ξεκουραση,δεν μιλαω για αποθεραπεια αλλα για χαμηλοτερα φορτια και μετα ξανα επιβαρυνση,ετσι αποκτουν ελαστικοτητα και αντοχη στον χρονο χωρις προβληματα..
Άβαταρ μέλους
By alex
Geralt έγραψε:
dimik έγραψε:
Geralt έγραψε:

< >
Ευχαριστώ για την βοήθεια
Λοιπόν με μόλις 12 επισκέψεις στο γυμναστήριο μέσα στον Σεπτέμβριο είδα ήδη διαφορά. Μαζί με διατροφή βέβαια.
Αναψυκτικά/σοκολατες μαχαίρι
Κόκκινο κρέας ελάχιστο
Πρώτα πρώτα έπεσα στα 100 κιλά, αυτό από μόνο του είναι επιτυχία, σίγουρα αναπνέω καλύτερα και έχω ευεξία. Πάμε τώρα για 2ψηφιο αριθμό κιλών

Όσον αφορά στην εκγύμναση και με βάση τις μετρήσεις του Honor magic watch, βλέπω σαφή αύξηση σε κάψιμο θερμίδων και έντασης ασκήσεων. Το κατάλαβα και από το ότι πλέον βγάζω 15' τρέξιμο συνεχόμενο εκεί στο 7,5-8
Παρατηρώ επίσης ότι έχω αυξήσει και τα βάρη των κιλών. Δλδ ξεκίνησα με 6κιλα και πλέον εκτελω ασκήσεις με 12κιλα. Pullover ξεκίνησα με 15κιλα και πλέον είμαι στα 22

Θέλω να πω ότι αυξανω σταδιακά την αντίσταση.

Αυτό το μήνα λέω να παίξω σε ελλειπτικό αντί για τρέξιμο, σαν να με ενοχλούν λίγο τα γόνατα

το ελλειπτικο ειναι το καλυτερο μεσο εκγυμνασης των ποδιων με μεγαλη διαφορα για μενα προσωπικα γιατι δεν επιβαρυνει καθολου τα ποδια,ειναι οπως το κολυμπι χωρις κραδασμους και καταπονηση μυων ,μονο εκγυμναση.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
italakias έγραψε:Αμα εφαρμοζεις οτι σου λεει ο καθενας,στο τελος θα εχεις τραυματισμους οι οποιοι συχνα ,δυσκολα θεραπευονται.

Δεν έχεις και άδικο εδώ.

Πάντα είναι καλύτερα να λαμβάνει κανείς πρόγραμμα από ειδικό και να το ακολουθεί με πρώτο μέλημα την απουσία τραυματισμών.