Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By taxidiwtis
skous έγραψε:
g8777 έγραψε:
Υπάρχει ενα βασικό σφάλμα στα επιχειρήματα σου.

Δεν κάηκε η Εκάλη. Κάηκαν 87 χιλιάδες mega-ha (1 mega -ha = 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Και για άλλη μια φορά απογυμνωθηκε το αφήγημα του ετοιμοπολεμου κρατικού μηχανισμού.

Δεν παίζουν αυτά τα νούμερα, κάτι έχεις γράψει λάθος.

< >

87000 * 77 = 6.699.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Εκταση Ελληνικου κρατους : 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Εκταση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ευρωπαικης Ενωσης : 4.476.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

επισης ειναι σιγουρος οτι
1 mega -ha = 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα ;
πολυ εντυπωσιακή η non SI μοναδα , ειναι η αληθεια

Θα πρεπει να ελεγχει τι διαβαζει στο fb , insta κλπ
Άβαταρ μέλους
By bill33
taxidiwtis έγραψε:
skous έγραψε:
g8777 έγραψε:
Υπάρχει ενα βασικό σφάλμα στα επιχειρήματα σου.

Δεν κάηκε η Εκάλη. Κάηκαν 87 χιλιάδες mega-ha (1 mega -ha = 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Και για άλλη μια φορά απογυμνωθηκε το αφήγημα του ετοιμοπολεμου κρατικού μηχανισμού.

Δεν παίζουν αυτά τα νούμερα, κάτι έχεις γράψει λάθος.

< >

87000 * 77 = 6.699.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Εκταση Ελληνικου κρατους : 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Εκταση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Ευρωπαικης Ενωσης : 4.476.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

επισης ειναι σιγουρος οτι
1 mega -ha = 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα ;
πολυ εντυπωσιακή η non SI μοναδα , ειναι η αληθεια

Θα πρεπει να ελεγχει τι διαβαζει στο fb , insta κλπ

Koιτάμε τα νουμερα,κοιτάμε και το nickname.Δεν μπορεί ,κάποια ομοιότητα θα την δούμε.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#721673 Εγώ ξέρω ότι 4 μέρες τώρα, μετά τη δουλειά μου, φόρτωνα το αυτοκίνητο μου με νερά, σάντουιτς, πίτσες και τα πήγαινα σε πυροσβέστες και εθελοντές, στα Βίλια. Και δεν πήγαινα από τη παλιά εθνική, μια και δεν μας άφηναν και έκανα βόλτα από τα Δερβενοχώρια και τον Όσιο Μελέτιο. Μίλησα με τον θείο της γυναίκας μου, που έχει σπίτι στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου (βρίσκεται στη μία πλευρά του όρους Πατέρα, πίσω από τα Βίλια). Μου ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν η φωτιά έφυγε από τα Βίλια και εμφανίστηκε στη κορυφογραμμή του λόφου τους, έμεινε εκεί στάσιμη για 6 ώρες περίπου σε σημείο δυσπρόσιτο και η πυρσβεστική προσπαθούσε με 2-3 οχήματα. Φώναξαν στον αρχιπυροσβέστη να καλέσει αεροπλάνα και να την έσβηναν (μια και δεν είχε καθόλου αέρα εκείνη τη στιγμή) και εκείνος του είπε πως του μετέφεραν πως δεν μπορούν να πλησιάσουν τα αεροπλάνα λόγω κάπνας :metalo: :rant: Βέβαια μετά εξαπλώθηκε η φωτιά και τότε έσκασαν μύτη Πολωνοί πυροσβέστες και έστησαν γραφείο συντονισμού επιτόπου με χάρτες, κτλ και εξαπλώθηκαν σε όλο το βουνό. Τα οχήματα τους δε και ο εξοπλισμός τους, καμία σχέση με τα δικά μας.

Πριν λίγο γύρισα από την περιοχή, θα ανεβάσω φωτογραφίες πιο αργά ή αύριο... Τραγικό σκηνικό. Πάντως, σήμερα, τώρα, όλη η παλιά εθνική από Αγιά Σωτήρα έως και τα Βίλια είναι γεμάτη με πυροσβεστικά και βυτία με νερό. Επίσης, είδα στο Καραούλι live, να φορτώνει νερό από μια δεξαμενή ένα από τα πορτοκαλί ελικόπτερα.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
Dodger έγραψε: Πάντως, σήμερα, τώρα, όλη η παλιά εθνική από Αγιά Σωτήρα έως και τα Βίλια είναι γεμάτη με πυροσβεστικά και βυτία με νερό. Επίσης, είδα στο Καραούλι live, να φορτώνει νερό από μια δεξαμενή ένα από τα πορτοκαλί ελικόπτερα.

Εικόνα

Και ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο

Η ύπαιθρος στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο εύφλεκτη
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αν η ύπαιθρος συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο εύφλεκτη, επειδή δεν γίνεται καμία διαχείριση, τα αεροπλάνα και τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα. Δείτε την Καλιφόρνια: πλέον ούτε αυτοί δεν μπορούν να κατασβέσουν τις φωτιές σε θαμνώδεις και δασικές εκτάσεις, παρότι διαθέτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων και καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις.

https://www.kathimerini.gr/society/561466342/i-ypaithros-stin-ellada-ginetai-olo-kai-pio-eyflekti/
Άβαταρ μέλους
By theo13
224v έγραψε: η ποιότητα των πυροσβεστών μας, καμία σχέση με τους ΔΑΣΟπυροσβεστες που ήρθαν από τα άλλα κράτη σε εξοπλισμό εκπαίδευση οργάνωση γενικά.
θα ήθελα από τον συμφορουμιτη εδώ όταν λασκάρει από τη συμφορά να μας πει τη γνώμη του

Καλησπέρα! Ήρθε η ώρα που όχι λασκάρισα ακριβώς -καθώς τις τελευταίες 18 μέρες έχω δουλέψει 10 24ωρα- αλλά είμαι εντός υπηρεσίας και έχω την δυνατότητα να γράψω.

Ξεκινώντας, θα πω ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας με θλίβει προσωπικά πάρα πολύ όπως και όλους τους συναδέλφους μου γιατί ότι κάνουμε το κάνουμε με γνώμονα να μην χαθούν ζωές και περιουσίες. Όσο παρήγορο είναι ότι δεν χάθηκαν ζωές τόσο βαρύ είναι να αποδεχτώ τις ζημιές που έγιναν.
Όπου επιχείρησα εγώ τουλάχιστον έχω την ηθική ικανοποίηση ότι κανένα σπίτι δεν κάηκε. Αυτές τις μέρες δεν ζήσαμε μια μάχη αλλά έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όπου δεν βλέπαμε φως στο τούνελ.

Στο μεγάλο ερώτημα περί της ποιότητας των πυροσβεστών μας. Οι αγαπητοί ξένοι συνάδελφοι τους οποίους υπερευχαριστώ για την βοήθεια είναι όπως είπες άρτια εκπαιδευμένοι και με φοβερό εξοπλισμό και οργάνωση.
Ωστόσο θέλω να θέσω κάποιες βασικές παραμέτρους πριν απαντήσω στο ερώτημά σου.
Η πρώτη έχει να κάνει με την ευθύνη του συμβάντος. Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι υπόλογος για ένα συμβάν και εντελώς άλλο πράγμα να πας συνδρομή. Οι κινήσεις μας και το πόσο και που δουλέψαμε καταγράφονται ηλεκτρονικά και είναι στοιχεία στην διάθεση του κάθε εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση που διαχέεται και στο προσωπικό. Από το Μάτι και μετά όλοι φοβούνται τον εισαγγελέα. Αυτό ίσως σου δίνει μια απάντηση για το πολυσυζητημένο θέμα των εκκενώσεων.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το ωράριο και την συσσώρευση της κόπωσης στο προσωπικό. Οι ξένοι δεν είναι χαζοί να δουλεύουν το εξαντλητικό και απαράδεκτο 24ωρο που δουλεύουμε εμείς. Έτσι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, από ένα σημείο και μετά υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση και πτώση της απόδοσης. Χαρακτηριστικά, οι Γερμανοί στην Ηλεία άλλαζαν κάθε 4 ώρες (!) και φυσικά με την δύση του ηλίου αποσύρονταν. Οι φωτιές όμως σβήνονται το βράδυ όταν πέφτουν οι άνεμοι. Μακάρι να βρεθεί μια κυβέρνηση με τα @@ να το αλλάξει αυτό.

Τέλος η τρίτη παράμετρος που κατά την γνώμη μου είναι και η πιο κρίσιμη έχει να κάνει με τις τακτικές προσβολής. Οι ξένες ενισχύσεις λειτουργούν σε μικρές περιοχές σε σημεία που διαλέγουν με διασφαλισμένη επάρκεια πόρων. Δεν "κυνηγάνε" τη φωτιά αλλά την περιμένουν σε δρόμους. Επίσης παρατηρήστε ότι πάντα επιχειρούν κοντά σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και δεν μπαίνουν στο δάσος καθώς είναι πιο επικίνδυνα και θέλει άλλη προσέγγιση. Αυτό αν και γράφει ωραίο στον τηλεοπτικό φακό δεν είναι κατάλληλη τακτική για το ελληνικό τοπίο γιατί απαιτεί να θυσιαστούν μεγάλα κομμάτια δάσους ή και κατοικιών για να πραγματοποιηθεί (πράγμα που δεν θα στηρίξει ποτέ καμία πολιτική και φυσική ηγεσία).

Εν ολίγοις.
Έγιναν λάθη; Η απάντηση είναι ναι. Είναι αδύνατο να μην συμβούν λάθη σε μια τόσο δυναμική κατάσταση. Την φωτιά δεν την έχει κανένας στην τσέπη. Επίσης δεν μπορούμε πάντα να νικήσουμε τη φωτιά. Συγνώμη που το λέω αλλά κάποιες φορές χάνουμε. Δυστυχώς.
Ο Έλληνας πυροσβέστης είναι χαμηλής ποιότητας; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε μαχιμότατους πυροσβέστες που σπάνε τα πόδια τους μέσα στα βουνά και δεν θα τους δείτε ποτέ σε κανένα πλάνο γιατί εκεί που πάμε δεν μπορεί να έρθει άλλος πλην ημών. Θεωρώ αδικία να μην αναγνωρίζεται η τεράστια προσφορά τους. Οι φωτιές δεν σβήνουν όταν πέσει η φλόγα αλλά όταν κυκλωθούν με εγκαταστάσεις και περπατηθούν από αρβύλα. Οι ξένοι συνάδελφοι δεν έχουν εμπειρία από τέτοια συμβάντα και προσεγγίζουν τις φωτιές εδώ με την πιο safe τακτική (και καλά κάνουν). Ωστόσο δεν υπάρχει η πολυτέλεια εμείς να συγκεντρώνουμε τόσο πολλά οχήματα σε τόσο μικρό γεωγραφικά χώρο. Δεν υπάρχουν τόσα οχήματα και προσωπικό.

Χρειάζεται ο Έλληνας πυροσβέστης εκπαίδευση; Σίγουρα! Όποιος ισχυριστεί ότι όλα είναι ΟΚ λέει ψέματα. Υπάρχουν καλοί, λιγότερο καλοί και κακοί όπως σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Ο εξοπλισμός επίσης θέλει σημαντική ανανέωση ιδιαίτερα τα οχήματα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα όπου εμείς σβήναμε και ταυτόχρονα ιδιώτης μηχανικός άλλαζε αντλία συμπλέκτη στο υπηρεσιακό αμάξι μου, πάνω στο δρόμο ενώ μετά επισκεύασε και άλλο ένα όχημα που είχε θέμα με το τιμόνι. Αν μείνεις από αυτοκίνητα (πολύ συνηθισμένο) πάει περίπατο το όποιο πλάνο.

Χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια; Σίγουρα όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το ΠΣ είναι η διαχείριση του προσωπικού. Δεν χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες αλλά καλύτερη διαχείριση τους κάτι που είναι φυσικά θέμα οργάνωσης. Ο μηχανισμός στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένα όρια τα οποία δυστυχώς με τις ταυτόχρονες φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Ηλεία ξεπεράστηκαν. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια κατά την γνώμη μου.

Θα ήθελα να γράψω πολλά ακόμα αλλά κάποια δεν μπορώ και άλλα ίσως τα ξεχνώ.
Το καλοκαίρι έχει ακόμα δρόμο. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναγράψουμε στο τοπικ.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#721788 Μόνον σεβασμός αξίζει προς τους πυροσβέστες μας και δεν έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε από την βολή του καναπέ μας (και την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου που έχει ο καθένας μας που δεν είναι πυροσβέστης). Κάθε ένστολος που πάει σε μια αποστολή κινδυνεύει να μην ξαναγυρίσει σπίτι του. Αυτό και μόνον θα πρέπει να μας κάνει λιγότερο διατεθειμένους να τους επικρίνουμε. Είναι κάτι που δυστυχώς βλέπουμε στα πάντα σε αυτήν την χώρα. Όταν παίζει η Εθνική, όλοι είμαστε προπονητές. Όταν ξεσπάει πανδημία, όλοι είμαστε επιδημιολόγοι. Όταν καίγεται το δάσος, όλοι είμαστε Στγοι του ΠΣ. Είχα συμμετάσχει σε δασοπυρόσβεση, ως Ουλαμαγός (Διμοιρίτης) πεζοπόρου του ΕΣ, δίπλα σε προσωπικό του ΠΣ, αλλά και σε περίπολο μαζί με έναν αστυνομικό και έναν πυροσβέστη, με Δτγη χρήσης οπλισμού αν χρειαστεί (είχα πάνω μου ένα G3A4 και ένα Μ1911Α1 στην περιπολία, ο αστυνομικός είχε ΜΡ5 και Glock). Η συναδελφικότητα και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών με έκανε να νιώσω ασφαλής στην πυρκαγιά (κυρίως για τους άντρες μου), αν και δεν ήταν αυτό το γνωστικό μου αντικείμενο.

Theo13, σε ευχαριστούμε εσένα και τους συναδέλφους σου!!! Δίνετε μάχες, αλλά δεν μπορείτε πάντα να τις κερδίζετε. Αυτό πρέπει να το καταλάβει κάποτε ο κόσμος.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#721798 Theo το βασικό είναι ότι παρά το μέγεθος της καταστροφής και όλα αυτά που αντιμετωπίσατε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρχε απώλεια ζωής, με εξαίρεση τον άτυχο εθελοντή δασοπυροσβέστη στην Αττική. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά που αναφέρεις, μιας και άλλο να βλέπεις τις φωτιές από την τηλεόραση, και άλλο να τις αντιμετωπίζεις καθημερινά, όλο αυτό το διάστημα!

Σχετικά με τις ξένες αποστολές, διάβασα το εξής:
...Στην κοινή νομοθεσία υπήρχε και η πρόβλεψη της χρηματοδότησης πολλών παραμέτρων της διαχείρισης των πυρκαγιών. Γι’ αυτό πολλά από τα εργαλεία που εμφανίστηκαν και βοήθησαν, όπως π.χ. τα κοινά αεροπορικά μέσα ή τα ξένα πεζοπόρα τμήματα με τον εξοπλισμό τους, προέρχονται από τη χρηματοδότηση του RescEU. Γα τον λόγο αυτόν είναι και τόσο σύγχρονα (π.χ. ρουμανική αποστολή).

https://www.kathimerini.gr/society/561466318/christos-stylianidis-i-klimatiki-allagi-mas-xeperase/

Πολύ ωραίο και το link του kovathe. Πράγματι θα πρέπει να γίνει κάτι με το κομμάτι των δασαρχείων και της δασοπυρόσβεσης.

ΥΓ. Theo, όπως είπες, ας ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα κλείσει για φέτος κάπου εδώ!
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
axel12p έγραψε:Theo το βασικό είναι ότι παρά το μέγεθος της καταστροφής και όλα αυτά που αντιμετωπίσατε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρχε απώλεια ζωής, με εξαίρεση τον άτυχο εθελοντή δασοπυροσβέστη στην Αττική. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά που αναφέρεις, μιας και άλλο να βλέπεις τις φωτιές από την τηλεόραση, και άλλο να τις αντιμετωπίζεις καθημερινά, όλο αυτό το διάστημα!

Σχετικά με τις ξένες αποστολές, διάβασα το εξής:
...Στην κοινή νομοθεσία υπήρχε και η πρόβλεψη της χρηματοδότησης πολλών παραμέτρων της διαχείρισης των πυρκαγιών. Γι’ αυτό πολλά από τα εργαλεία που εμφανίστηκαν και βοήθησαν, όπως π.χ. τα κοινά αεροπορικά μέσα ή τα ξένα πεζοπόρα τμήματα με τον εξοπλισμό τους, προέρχονται από τη χρηματοδότηση του RescEU. Γα τον λόγο αυτόν είναι και τόσο σύγχρονα (π.χ. ρουμανική αποστολή).

https://www.kathimerini.gr/society/561466318/christos-stylianidis-i-klimatiki-allagi-mas-xeperase/

Πολύ ωραίο και το link του kovathe. Πράγματι θα πρέπει να γίνει κάτι με το κομμάτι των δασαρχείων και της δασοπυρόσβεσης.

ΥΓ. Theo, όπως είπες, ας ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα κλείσει για φέτος κάπου εδώ!

Πολύ αντικειμενικό άρθρο. Έχει ξεκινήσει προληπτικά το ξέπλυμα, μην πάθουν ό,τι στο Μάτι. Κατά τ'άλλα το θέμα με τις πυρκαγιές πρέπει να φάει καθαρό από πολιτική...
Οταν ήρθα εκείνο το βράδυ στο Μάτι, η κατάσταση ήταν χαώδης. Βλέποντας μέσα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, που είχαμε τις mega δασικές πυρκαγιές, τι έγινε, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, η διαχείριση κατά το μάλλον ή ήττον ήταν ικανοποιητική. Πρέπει να κτίσουμε σε αυτό που βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Η βελτίωση έχει όνομα· λέγεται Μητσοτάκης, Χαρδαλιάς, είναι οι άνθρωποι που επιχείρησαν αυτήν τη βελτίωση.

Άρα, όχι ο Χρυσοχουντίδης. Παίζει στον επόμενο ανασχηματισμό, μάλλον θα φάνε τον τελευταίο για να έχει περισσότερο χρόνο να παίζει με την μάνικα.
Και είναι απολύτως βέβαιο πως σε 1-2 χρόνια θα ξανακαούμε με αυτά τα μυαλά. Όταν όλη η καούρα είναι η επικοινωνία, θα την πληρώσει πάλι το πόπολο ως συνήθως.
Άβαταρ μέλους
By Ove20
#721812 @theo13

Respect αδερφέ. :s_howdy

Μου έκανε αλγεινή εντύπωση όταν οι ελληνάρες από το καναπέ τους ή την παραλία τους έσκουζαν στα social media γιατί δεν σβήνουν την φωτιά οι πυροσβέστες μας λες και είναι ON/OFF κατάσταση. Επίσης ακόμα πιο ελεεινά δίποδα ήταν αυτοί που τους απαξίωσαν και με κάθε τρόπο εξυμνούσαν τους ξένους. Πραγματικά είμαστε πολύ σκατόρατσα.
Άβαταρ μέλους
By timkoul
panos2171 έγραψε:Και ποια είναι αυτά τα κατάλληλα μέσα; Να μας πουν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί αν είναι. Ή αν γνωρίζεις εσύ καλύτερα.

ΝΑ σου πω εγω ποια ειναι τα καταλληλα μεσα...???
Οταν καποιος λεει οτι δεν ειναι ειδικος αναφερεται σε τετοιες ερωτησεις. Το οτι χρειαζεται βελτιωση ειναι προφανες το βλεπουν ολοι, δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος!! Οταν εχει καει η μιση Ευβοια και ολη η Αττικη....
Το πως θα γινει η βελτιωση, τι μεσα χρειαζονται, τι οργανωση, ποσος κοσμος, ολος αυτος ο σχεδιασμος, ειναι δουλεια ειδικου. Οι οποιοι πρεπει να υπαρχουν και να πληρωνονται για να κανουν αυτο το πραγμα. Και σχεδιο για τετοιες περιπτωσεις. Σου λεει ο ανθρωπος πιο πανω οτι δουλευε 24ωρο. Δηλαδη αυτο ειναι οκ??? Αλλοι γραψανε οτι παλευανε με οχηματα 40 ετων. Κι αυτο ειναι οκ???
Επισης, τι σχεση εχουν οι Ιταλοι, οι Ισπανοι, οι Γαλλοι, οι Πορτογαλοι ή οι Κινεζοι...????? Εμεις εχουμε τα δικα μας προβληματα και πρεπει να βρουμε τις δικες μας λυσεις.
Επισης ανεπαρκεις κυβερνησεις υπαρχουν κι αλλου, δεν ειναι ελληνικο προνομιο, οποτε μην φερνεις παραδειγματα απο αλλους, κι οι αλλοι μπορει να ειναι εξισου ή και περισσοτερο μ@λ@κες !!!!!!
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#721821 Δε διάβασα κάτι για τους πυροσβέστες, μπορεί να διαβάζω τα λάθος site βέβαια. Για αυτούς που κρύβονται πίσω από τις πυροσβέστες, διάβασα αρκετά.

Επίσης για τους ξένους δε διάβασα κάτι σε προσωπικό επίπεδο που να μειώνει τους Έλληνες αλλά για το επίπεδο οργάνωσης που κα αυτό αφορά αυτούς που κρύβονται πίσω από τους πυροσβέστες.

Οπότε ας μην κάνουμε κι εδώ το ίδιο λάθος.