- 22 Αύγ 2021, 23:03
224v έγραψε: η ποιότητα των πυροσβεστών μας, καμία σχέση με τους ΔΑΣΟπυροσβεστες που ήρθαν από τα άλλα κράτη σε εξοπλισμό εκπαίδευση οργάνωση γενικά.
θα ήθελα από τον συμφορουμιτη εδώ όταν λασκάρει από τη συμφορά να μας πει τη γνώμη του
Καλησπέρα! Ήρθε η ώρα που όχι λασκάρισα ακριβώς -καθώς τις τελευταίες 18 μέρες έχω δουλέψει 10 24ωρα- αλλά είμαι εντός υπηρεσίας και έχω την δυνατότητα να γράψω.
Ξεκινώντας, θα πω ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας με θλίβει προσωπικά πάρα πολύ όπως και όλους τους συναδέλφους μου γιατί ότι κάνουμε το κάνουμε με γνώμονα να μην χαθούν ζωές και περιουσίες. Όσο παρήγορο είναι ότι δεν χάθηκαν ζωές τόσο βαρύ είναι να αποδεχτώ τις ζημιές που έγιναν.
Όπου επιχείρησα εγώ τουλάχιστον έχω την ηθική ικανοποίηση ότι κανένα σπίτι δεν κάηκε. Αυτές τις μέρες δεν ζήσαμε μια μάχη αλλά έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όπου δεν βλέπαμε φως στο τούνελ.
Στο μεγάλο ερώτημα περί της ποιότητας των πυροσβεστών μας. Οι αγαπητοί ξένοι συνάδελφοι τους οποίους υπερευχαριστώ για την βοήθεια είναι όπως είπες άρτια εκπαιδευμένοι και με φοβερό εξοπλισμό και οργάνωση.
Ωστόσο θέλω να θέσω κάποιες βασικές παραμέτρους πριν απαντήσω στο ερώτημά σου.
Η πρώτη έχει να κάνει με την ευθύνη του συμβάντος. Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι υπόλογος για ένα συμβάν και εντελώς άλλο πράγμα να πας συνδρομή. Οι κινήσεις μας και το πόσο και που δουλέψαμε καταγράφονται ηλεκτρονικά και είναι στοιχεία στην διάθεση του κάθε εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση που διαχέεται και στο προσωπικό. Από το Μάτι και μετά όλοι φοβούνται τον εισαγγελέα. Αυτό ίσως σου δίνει μια απάντηση για το πολυσυζητημένο θέμα των εκκενώσεων.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το ωράριο και την συσσώρευση της κόπωσης στο προσωπικό. Οι ξένοι δεν είναι χαζοί να δουλεύουν το εξαντλητικό και απαράδεκτο 24ωρο που δουλεύουμε εμείς. Έτσι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, από ένα σημείο και μετά υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση και πτώση της απόδοσης. Χαρακτηριστικά, οι Γερμανοί στην Ηλεία άλλαζαν κάθε 4 ώρες (!) και φυσικά με την δύση του ηλίου αποσύρονταν. Οι φωτιές όμως σβήνονται το βράδυ όταν πέφτουν οι άνεμοι. Μακάρι να βρεθεί μια κυβέρνηση με τα @@ να το αλλάξει αυτό.
Τέλος η τρίτη παράμετρος που κατά την γνώμη μου είναι και η πιο κρίσιμη έχει να κάνει με τις τακτικές προσβολής. Οι ξένες ενισχύσεις λειτουργούν σε μικρές περιοχές σε σημεία που διαλέγουν με διασφαλισμένη επάρκεια πόρων. Δεν "κυνηγάνε" τη φωτιά αλλά την περιμένουν σε δρόμους. Επίσης παρατηρήστε ότι πάντα επιχειρούν κοντά σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και δεν μπαίνουν στο δάσος καθώς είναι πιο επικίνδυνα και θέλει άλλη προσέγγιση. Αυτό αν και γράφει ωραίο στον τηλεοπτικό φακό δεν είναι κατάλληλη τακτική για το ελληνικό τοπίο γιατί απαιτεί να θυσιαστούν μεγάλα κομμάτια δάσους ή και κατοικιών για να πραγματοποιηθεί (πράγμα που δεν θα στηρίξει ποτέ καμία πολιτική και φυσική ηγεσία).
Εν ολίγοις.
Έγιναν λάθη; Η απάντηση είναι ναι. Είναι αδύνατο να μην συμβούν λάθη σε μια τόσο δυναμική κατάσταση. Την φωτιά δεν την έχει κανένας στην τσέπη. Επίσης δεν μπορούμε πάντα να νικήσουμε τη φωτιά. Συγνώμη που το λέω αλλά κάποιες φορές χάνουμε. Δυστυχώς.
Ο Έλληνας πυροσβέστης είναι χαμηλής ποιότητας; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε μαχιμότατους πυροσβέστες που σπάνε τα πόδια τους μέσα στα βουνά και δεν θα τους δείτε ποτέ σε κανένα πλάνο γιατί εκεί που πάμε δεν μπορεί να έρθει άλλος πλην ημών. Θεωρώ αδικία να μην αναγνωρίζεται η τεράστια προσφορά τους. Οι φωτιές δεν σβήνουν όταν πέσει η φλόγα αλλά όταν κυκλωθούν με εγκαταστάσεις και περπατηθούν από αρβύλα. Οι ξένοι συνάδελφοι δεν έχουν εμπειρία από τέτοια συμβάντα και προσεγγίζουν τις φωτιές εδώ με την πιο safe τακτική (και καλά κάνουν). Ωστόσο δεν υπάρχει η πολυτέλεια εμείς να συγκεντρώνουμε τόσο πολλά οχήματα σε τόσο μικρό γεωγραφικά χώρο. Δεν υπάρχουν τόσα οχήματα και προσωπικό.
Χρειάζεται ο Έλληνας πυροσβέστης εκπαίδευση; Σίγουρα! Όποιος ισχυριστεί ότι όλα είναι ΟΚ λέει ψέματα. Υπάρχουν καλοί, λιγότερο καλοί και κακοί όπως σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Ο εξοπλισμός επίσης θέλει σημαντική ανανέωση ιδιαίτερα τα οχήματα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα όπου εμείς σβήναμε και ταυτόχρονα ιδιώτης μηχανικός άλλαζε αντλία συμπλέκτη στο υπηρεσιακό αμάξι μου, πάνω στο δρόμο ενώ μετά επισκεύασε και άλλο ένα όχημα που είχε θέμα με το τιμόνι. Αν μείνεις από αυτοκίνητα (πολύ συνηθισμένο) πάει περίπατο το όποιο πλάνο.
Χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια; Σίγουρα όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το ΠΣ είναι η διαχείριση του προσωπικού. Δεν χρειάζονται περισσότεροι πυροσβέστες αλλά καλύτερη διαχείριση τους κάτι που είναι φυσικά θέμα οργάνωσης. Ο μηχανισμός στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένα όρια τα οποία δυστυχώς με τις ταυτόχρονες φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Ηλεία ξεπεράστηκαν. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια κατά την γνώμη μου.
Θα ήθελα να γράψω πολλά ακόμα αλλά κάποια δεν μπορώ και άλλα ίσως τα ξεχνώ.
Το καλοκαίρι έχει ακόμα δρόμο. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξαναγράψουμε στο τοπικ.