- 19 Αύγ 2021, 15:54
Η άποψη ενός που είδε τις φωτιές από πολύ κοντά ως συντονιστής των εναέριων μέσων. Και λέει και κάποια πράγματα που εξηγούν γιατί καήκαμε τόσο άσχημα.
(Hint: Δεν λέει πως φταίει η κυβέρνηση, ακριβώς το αντίθετο, οπότε διαβάστε άφοβα)
Δεν έδωσα προτεραιότητα στο σπίτι μουhttps://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/30 ... -spiti-moyΟι φωτιές ξεκίνησαν άγρια. Οποιαδήποτε φωτιά, μέχρι να μπορέσεις να πεις ότι είναι σε ύφεση, την αντιμετωπίζεις με την ίδια σοβαρότητα, με αντικειμενικό σκοπό σου να τη σταματήσεις.
Στην Εύβοια, λόγω των ακραίων συνθηκών -πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία- οι ρίψεις νερού που κάναμε δεν ήταν αποτελεσματικές. Ρίχναμε νερό και αυτή δεν έσβηνε. Φωτιά που με μία ρίψη θα έπρεπε να εξαφανιστεί, χρειάστηκε 200 τόνους νερού και πάλι κάπνιζε. Είχες να κάνεις με τα στοιχεία της φύσης που δεν μπορούσες να δαμάσεις και σε αυτή τη συνθήκη νιώθεις τελείως αδύναμος. Πηγαίναμε κάθε μέρα, 9 ώρες τη μέρα ο καθένας από την ομάδα μου. Τις πρώτες μέρες λόγω της άπνοιας στην περιοχή ο καπνός είχε καθίσει χαμηλά μειώνοντας έτσι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την ορατότητα.
Στη Βαρυμπόμπη, πάλι, ο άνεμος δεν ήταν όπως υπολογιζόταν από τις προβλέψεις και υπέστη ζημιές το σπίτι μου. Πετούσα εκείνη την ημέρα. Ηταν 6 Αυγούστου και είδα ότι η φωτιά ήταν πολύ κοντά στην περιοχή που είναι το σπίτι μου, στους Θρακομακεδόνες. Αφού προσγειώθηκα με το τελευταίο φως, πήρα τη μηχανή μου, έφυγα από το αεροδρόμιο και πήγα σπίτι μου. Δεν είχε καεί ακόμα, ήταν όμως κοντά, γύρω στα 500 μέτρα μακριά. Το μέτωπο ήταν πάρα πολύ μεγάλο, άλλαξε ο άνεμος πολλές φορές.
Την κατέβασε από το βουνό και μέσα σε ελάχιστα λεπτά μάς έκαψε. Εφυγα από το σπίτι δύο λεπτά πριν περάσει η φωτιά, όταν είδα πως είναι στα 10 μέτρα έφυγα. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι, δεν είχα γεννήτρια, δεν είχα δεξαμενές με νερό, δεν είχα πυροσβεστικό κρουνό. Η οικογένειά μου ήταν ήδη στον Ωρωπό, γιατί με όλη αυτή τη φωτιά δεν θα μπορούσα να τους έχω έγνοια.
Μπορεί λοιπόν κάποιες φωτιές να είναι σκληρά καρύδια και να μην σβήνονται. Σε κάθε περίπτωση, είτε σβήνονται είτε όχι, δεν πρέπει να κάνουμε μικροπολιτική με δαύτες. Γιατί αν το κάνουμε (βλ. Μάτι) στο τέλος θα ξανακαούμε (βλ. Λουτράκι, Βαρυμπόμπη, Β. Εύβοια, Βίλια, Κερατέα, κι ακόμη δεν τελείωσε το καλοκαίρι αυτό...).
Το γράφω ξανά, πρέπει ν'αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, όχι κυβέρνηση. Γιατί αν αλλάξουμε πάλι μόνον κυβέρνηση, ξέρουμε πως δεν θα αλλάξει τίποτε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.