Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#717333 Χωρίς να το ψάξω αναλυτικά, κάποιοι έχουν συνδέσει ένα τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας με ένα έξυπνο ρελέ.
Ουσιαστικά το ρελέ πατάει το κουμπί του τηλεκοντρόλ δηλαδή...
Οι περισσότερες γκαραζόπορτες έχουν βέβαια επαφές που μπορείς να καλωδιώσεις πάνω στην πλακέτα τους το "έξυπνο" ρελέ.
Έχεις κάποια άλλη smart εφαρμογή στο σπίτι σου;
MI home, Broadlink, Sonoff, κλπ ;
Άβαταρ μέλους
By Serf
#717334 Mi Home έχω μόνο για τη σκούπα-ρομπότ. Blitzwolf για κάποιες έξυπνες πρίζες. Και όλα περασμένα και στο Google Home μαζί με το Chromecast.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717337 Αν κάνει μια "ξηρή" επαφή ρελέ, τότε μπορεί να μπει ένα έξυπνο ρελέ.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717842 Η νέα προσθήκη στο smart home θα είναι ο έλεγχος για τα ηλεκτρικά ρολά στο σαλόνι.

Εικόνα
Πήρα δύο BW-SS5 από banggood. Πρόσεξα να πάρω το μοντέλο με δύο ρελέ το καθένα.

Εικόνα
Πρώτο βήμα για μένα είναι να τα φλασαρω με Tasmota firmware. Αυτό ήταν εύκολο με σειριακή σύνδεση γιατί βγάζει εύκολους ακροδέκτες στην πλακέτα.

Εικόνα
Δείτε τώρα πόσο οριακά χωράει σε ένα μπουάτ για διακόπτες.. καθάρισα και λίγο με το καλέμι για να είναι πεντακάθαρο μέσα...

Και βάθος έχω τσίμα τσίμα. Μαζί με τα καλώδια αναρωτιέμαι αν θα μπορεί να κλείσει..

Τώρα θέλει να κατεβάσω κλασικά και τον ουδέτερο και σταμάτησα για το.. ρεπορτάζ. Τώρα που θα ανοίξω το επάνω μπουατ θα δω μήπως το βάλω εκεί πάνω αντί για πίσω από το διακόπτη. Εκεί χωράει.. σίγουρα στην άπλα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717849 Επάνω στο μπουάτ διακλάδωσης σαφώς χωράει καλύτερα παρά τα πολλά καλώδια.
Έβαλα και λίγα wago για ευκολία αν θέλω να το αποσυνδεσω στο μέλλον..
Οπότε αυτό ήδη δουλεύει.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#717868 Αν δεν αποφασίσουν να κάνουν πιο βαθιά κουτιά, η μόνη λύση είναι έξυπνοι διακόπτες/πρίζες σαν τις Legrand Netatmo. Δυστυχώς, γιατί είναι πολύ ακριβοί. Εγώ το πήρα απόφαση πια και θα τους γυρίσω όσους χρησιμοποιώ συχνά σε αυτά.
Μιλάμε για ένα κόστος 1000€ βέβαια, καθόλου αμελητέο, σε δράση με τα 200€ το πολύ με λύσεις σαν την δική σου, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει χώρος, είναι πολύ το παίδεμα.
Τα Shelly τα έχεις δει ;
https://shelly.cloud/
Είναι πολύ ωραία λύση και σε πολύ καλές τιμές.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717890 Κι αυτό, μικρό σαν το shelly είναι. Οκ τελείωσα μπήκαν και τα δύο.
Και ρύθμισα και το tasmota ώστε με ενα κλικ να πηγαίνει πχ στο 50%.

Τώρα θα το περάσω και στο openhab και δύο σενάρια να ανοίγουν και να κλείνουν στο 80% αυτόματα.

Η πλάκα είναι ότι το tasmota 'μετραει' το χρόνο που πατήθηκε ακόμα και το κανονικό κουμπί στον τοίχο και 'ξερει' πόσο ανοιχτό είναι ακόμα και με τη χειροκίνητη λειτουργία.

Πωπω κόστος 15€ το κάθε ρελέ. Τρέλα.
Άβαταρ μέλους
By sargus
#717892 Τα κοίταξα και εγώ τώρα (εξαιτίας σου). Επειδή είναι κατά τι μεγαλύτερα από τα shelly (φτηνότερα βέβαια) όμως, παράγγειλα 2 shelly να τα δοκιμάσω. Αν με βολεψουν, θα χρειαστώ τουλάχιστον 8 για τα ρολά και βλέπουμε και για τα άλλα.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717906 Μα γι αυτό έβαλα και τη φωτογραφία ότι χωράει στο μικρό μπουατ για διακόπτες.
Το σωστό θα ήταν να λέγαμε στα μαστόρια να βαζανε διπλό μπουατ να έχει να χωράει με περίσσια άνεση.

Εμένα εκεί κάτω έχει και ελάχιστο σοβά αλλιώς θα κέρδιζα κι από εκεί σε βάθος.
Άβαταρ μέλους
By glf
#717929 Το έβαλα και στο openhab. Με λίγες δοκιμές είδα οτι με βολεύει να το έχω με ένα slider. Το tasmota υποστηρίζει να του στείλεις μια τιμή από 0 εως 100 αν κάνεις σωστό καλιμπραρισμα στο χρόνο κλεισίματος. Είναι τόσο καλό που μπορεί να υπολογίσει και το νεκρό χρόνο που κάνει να κλείσει τις γρίλιες το ρόλο στο κλείσιμο.

Πχ του είπα ότι το ρολό είναι μισάνοιχτο στο 66% του συνολικού χρόνου κλεισίματος. Και αυτό κάνει τον υπολογισμό.

Οπότε το smart home απλά στέλνει εντολή 0-100 και αντίστοιχα διαβάζει κατάσταση 0-100.

Αν τώρα πάει και ανοίξει το ρόλο από τα κουμπιά στον τοίχο, το βλέπω και γω στο κινητό!! Επικ.. και χωρίς βηματικο μοτέρ έτσι; Το απλό ηλεκτρικό ρολό για παντζούρια...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By glf
#718334 Το δεύτερο είδος συσκευής ελέγχου που θα δοκιμάσω φέτος είναι ένα "IR Blaster". Ένα WiFi τηλεκοντρολ υπέρυθρων χωρίς όμως κουμπιά :)
Πήρα και πάλι ένα Blitzwolf από το bangood με το ίδιο πακέτο με τα άλλα. Κλασικά του έβαλα tasmota και από χθες κάνω δοκιμές.
Το πρώτο και εύκολο ήταν να "αντιγράψω" κωδικούς IR από το TV remote για να μπορώ να την κλείνω και σαν συσκευή από σενάρια.
Αυτό που μου άρεσε όμως σήμερα είναι ο έλεγχος του κλιματιστικού.
Πως πχ μπορώ να κάνω έξυπνο το.. χαζό A/C.

Εδώ τα χειριστήρια είναι πολύ πιο σωστά αφού όταν ανοίγει το κλιματιστικό, "στέλνουν" με τη μία όλες τις παραμέτρους.
Πχ στο δικό μου, με το που πατάω το κουμπί "ON" διαβάζω ότι στέλνει και αυτό το μακρινάρι.
Κώδικας: Επιλογή όλωνIRHVAC":{"Vendor":"COOLIX","Model":-1,"Mode":"Auto","Power":"On","Celsius":"On","Temp":25,"FanSpeed":"Auto","SwingV":"Off","SwingH":"Off","Quiet":"Off","Turbo":"Off","Econo":"Off","Light":"Off","Filter":"Off","Clean":"Off","Beep":"Off","Sleep":-1

Στέλνει όλες τις πιθανές παραμέτρους με τη μια σαν μεταβλητές. Αυτό είναι.. βούτηρο στο ψωμί μας στο OpenHab και το HomeAssistant.
Μπορούμε έτσι να έχουμε απευθείας έλεγχο ακριβείας στα κλιματιστικά!
Με λίγο κώδικα μπορώ να μεταφέρω εντολές του τύπου "Στις 12 το μεσημέρι, ΑΝ η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι πάνω από 28, άνοιξε το A/C στους 23, στο cooling, με χαμηλό ανεμιστήρα"

Και πάλι με κόστος 10€.

Το πιο απλό σενάριο, να ανοίγω το A/C στο σπίτι όταν ξεκινάω πχ από το γραφείο για πίσω..
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#718343 Δοκίμασα κι εγώ αυτόματα σενάρια με τα κλιματιστικά, αλλά τελικά το πιο απλό είναι το άνοιξε κλείσε! :lol:
Απλώς έχω φτιάξει ένα group στην Alexa με όλα τα κλιματιστικά, και το ανοίγω κλείνω για όλο το σπίτι και έτσι έχεις παντού δροσιά.
Δοκίμασα και με την θερμοκρασία, αλλά τελικά δεν βολεύει, γιατί το άνοιγε σε άσχετες στιγμές, και όταν λείπαμε από το σπίτι. Οπότε, καλύτερα να το ανοίγεις όπως θέλεις. Εννοείται, τ'ανοίγω όταν έρχομαι από παραλία ξέρω γω και έχει ζέστη, 5 λεπτά πριν και βρίσκω το σπίτι δροσερό.
Εγώ πήρα τα δημοφιλή RM3 Mini της Broadlink, όλα πάντως την ίδια δουλειά κάνουν. Ενδιαφέρον είναι το RM4 Mini που έρχεται και με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας-υγρασίας, αν κάποιος όντως θέλει τ'αυτόματα σενάρια. Κόστος 15€ από Ελλάδα για μένα. Πήρα 4 εννοείται!
:lol:
Άβαταρ μέλους
By glf
#718348 Εγώ θέλω πχ ένα σενάριο για το χειμώνα.
3-5 το μεσημέρι που έχω μειωμένο τιμολόγιο, όταν έχει πολύ κρύο θέλω να δίνει ζεστή και το κλιματιστικό.
Είμαι δεν είμαι στο σπίτι..
Άβαταρ μέλους
By glf
#719018 Έχω 3η μέρα που 'ξαναρυθμιζω' το Openhab. Στην ελεύθερη ώρα μου πάντα.

Επειδή έχει σχεδόν μισό χρόνο που βγήκε η νέα διαφορετική έκδοση 3 είπα να κάνω τώρα τη μετάβαση.

Επειδή όλα αυτά τα έχω να τρέχουν σε VM, έφτιαξα ένα νέο container με ένα 'αδειο' OH3 και ξαναπερναω ολα τα sonoff και τις υπηρεσίες που διαβάζει.

Στη νέα έκδοση μπορείς να τα περάσεις σε σχέση με ένα μοντέλο του σπιτιού, περνάς δηλαδή τα δωμάτια η τα μηχανήματα η τις πορτες κτλ.
Και βοηθάει σε ενα αυτόματο χάρτη και πλοήγηση.
Πχ να δεις τα φώτα ή τις πόρτες αυτόματα σε τι κατάσταση είναι.

Στην ουσία τρέχει και το OH3 και το ΟΗ2.5 και 'μετακομιζω' μια μια συσκευή.

Ταυτόχρονα με πιάσαν τα μεράκια και κάνω και την ελληνική μετάφραση σε πολλές οθόνες κτλ για να είναι διαθέσιμο σε όλους. Γιατί όχι..

Στη νέα έκδοση θα δοκιμάσω να συνδέσω το zone minder που ελέγχει τις κάμερες με το OH3 για να έχω συμβάντα στο σπίτι αν πιάσει κάτι η κάμερα. Πχ να αναβω τα φωτα στον κηπο για 5 λεπτά.
ΕικόναΕικόνα