Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
sknipper έγραψε:Κοίτα τον πίνακα στο λινκ λίγο πιο πριν.
Αν στους 100° έχει κινηματικό ιξώδες από 9,3-12,5 το λέμε **W-30, αν είναι από 12,5-16,3 τότε το λέμε **W-40 κοκ. Εξ'ορισμού, δεν σηκώνει συζήτηση. Αλλά βέβαια ισχύει ότι ένα παχύ/ισχυρό 30 μπορεί να είναι στο 12,45 και ένα λεπτό 40 να είναι στο 12,55 πρακτικά είναι ίδια παρά το 30 ή 40.
.

Ναι το εγραψα και αρχικα, το **W-40 το καταλαβα πως προκυπτει . Το 0W ή 5W δεν ειναι τοσο χειροπιαστο. Δεν μας λεει τι κινηματικό ιξωδες εχει σε χαμηλες θερμοκρασιες . Μονο σε τι θερμοκρασιες μπορει να αντληθει . Τεσπα....
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
manoliossss έγραψε:Ας ρωτήσω εδώ για να μην ανοίγω καινούριο θέμα.Πήραμε πρόσφατα ένα καινούριο Peugeot 2008.Η αντιπροσωπεία που το αγοράσαμε (η οποία είναι μακριά από τον τόπο διαμονής μας)
Μας είπε να αλλάξουμε τα λάδια στις 2500 χλμ για να φύγουν τα γρεζια . Η αντιπροσωπεία η άλλη μας είπε δεν υπάρχει λόγος πλέον να γίνεται αυτό.Αυτό γινόταν στα πιο παλιά αυτοκίνητα και πλέον κανείς 1ο σέρβις Οποτε ορίζει ο κατασκευαστής δηλαδή 1 φορά ανά έτος ή ανά 10000 χλμ. Τι ισχύει τελικά;
Κατα 99% το βιβλιαρακι service , δεν προτεινει αλλαγη στα 2,500χλμ . Δεν αναφερει τιποτα σχετικά. Οπότε επισημα δεν ειναι απαραιτητο να αλλαξεις τα πρωτα λαδια πιο νωρις. Ακολουθεις τις κανονικες αλλαγες καθε 10,000 ή ετος ή οτι λεει η Peugeot τελος παντων. Ανεπισημα ομως αν θες, μπορεις να τα αλλαξεις για να φυγουν τυχων γρεζια που μπορει να εχει κατα το στρωσιμο. Οτι θες κανεις. Εγω θα τα άλλαζα παντως μια φορα στα 1.500χλμ και απο εκει και περα κανονικα. Υποψην παιρνει 0w-30 το μοτερ σου, μη σου βαζουν οτι να ναι
Άβαταρ μέλους
By mousatos
manoliossss έγραψε: πλέον κανείς 1ο σέρβις Οποτε ορίζει ο κατασκευαστής δηλαδή 1 φορά ανά έτος ή ανά 10000 χλμ. Τι ισχύει τελικά;

Μάνουαλ σας δώσανε ; το διαβάσατε ; Λέει το μάνουλ 1 φορά ανά έτος ή ανά 10000 χλμ ;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
alexandros.K έγραψε:
sknipper έγραψε:Κοίτα τον πίνακα στο λινκ λίγο πιο πριν.
Αν στους 100° έχει κινηματικό ιξώδες από 9,3-12,5 το λέμε **W-30, αν είναι από 12,5-16,3 τότε το λέμε **W-40 κοκ. Εξ'ορισμού, δεν σηκώνει συζήτηση. Αλλά βέβαια ισχύει ότι ένα παχύ/ισχυρό 30 μπορεί να είναι στο 12,45 και ένα λεπτό 40 να είναι στο 12,55 πρακτικά είναι ίδια παρά το 30 ή 40.
.

Ναι το εγραψα και αρχικα, το **W-40 το καταλαβα πως προκυπτει . Το 0W ή 5W δεν ειναι τοσο χειροπιαστο. Δεν μας λεει τι κινηματικό ιξωδες εχει σε χαμηλες θερμοκρασιες . Μονο σε τι θερμοκρασιες μπορει να αντληθει . Τεσπα....
Όχι δεν είναι χειροπιαστό.
Το πιο σωστό για την λειτουργία του κινητήρα είναι γύρω στο 10,5. Οπότε το κινηματικό ιξώδες καθόλου δεν σε ενδιαφέρει σε χαμηλές θερμοκρασίες γιατί απλά είναι υπερβολικό. Αυτό που θέλεις είναι να πιάσει γρήγορα τους 70° που αρχίζει να γίνεται ανθρώπινο. Ενδεικτικά σου λέω ότι ένα 30άρι στους 4 έχει 400 και στους 40°60 (αντίατοιχα ένα 40άρι έχει 600 και 90).
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
sknipper έγραψε:Το πιο σωστό για την λειτουργία του κινητήρα είναι γύρω στο 10,5.
Ολοι οι κινητηρες το 10,5 χρειαζονται? Αλλοι εχουν μηδενικες ανοχες, αλλοι μεγαλες
Άβαταρ μέλους
By sknipper
alexandros.K έγραψε:
sknipper έγραψε:Το πιο σωστό για την λειτουργία του κινητήρα είναι γύρω στο 10,5.
Ολοι οι κινητηρες το 10,5 χρειαζονται? Αλλοι εχουν μηδενικες ανοχες, αλλοι μεγαλες
Είναι πολλά άλλα που χρειάζονται αλλά σε κινηματικό ιξώδες τόσο λένε είναι το πιο σωστό σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Αν έχεις ανοχές θα θέλεις πιο μεγάλη αντλία γιατί ένα από τα άλλα που χρειάζονται είναι πίεση.
Άβαταρ μέλους
By kostas
#717762 καλησπέρα, έχω μια απορία σχετικά με τα λάδια στο Swift μου (1.2L, 2016 μοντ.)
Το έχω αγοράσει καινούργιο και κάνω 7000km περίπου τον χρόνο λόγω του ότι έχω και μηχανή.
Ο κατασκευαστής προτείνει 0W-20 ή 5W-30, και σε όσα εξουσιοδοτιμένα έχω ρωτήσει μου έχουν πει ότι η οδηγία τους είναι να βάζουν 0w-20 (ECSTAR 0W20 F9000).
Η ερώτησή μου είναι αν το 0-20 είναι σωστό για τις θερμοκρασίες της Ελλάδας (στον Ωρωπό δεν έχω δει ποτέ θερμοκρασίες κάτω από 0 :) ) ή ο Σφακιανάκης θέλει να μας διαλήσει τα αυτοκίνητα για να παρουμε καινούργια?? :s_biggrin
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By nikos
kostas έγραψε:καλησπέρα, έχω μια απορία σχετικά με τα λάδια στο Swift μου (1.2L, 2016 μοντ.)
Το έχω αγοράσει καινούργιο και κάνω 7000km περίπου τον χρόνο λόγω του ότι έχω και μηχανή.
Ο κατασκευαστής προτείνει 0W-20 ή 5W-30, και σε όσα εξουσιοδοτιμένα έχω ρωτήσει μου έχουν πει ότι η οδηγία τους είναι να βάζουν 0w-20 (ECSTAR 0W20 F9000).
Η ερώτησή μου είναι αν το 0-20 είναι σωστό για τις θερμοκρασίες της Ελλάδας (στον Ωρωπό δεν έχω δει ποτέ θερμοκρασίες κάτω από 0 :) ) ή ο Σφακιανάκης θέλει να μας διαλήσει τα αυτοκίνητα για να παρουμε καινούργια?? :s_biggrin
Εικόνα

Εγώ βλέπω πως η επίσημη Σουζούκι που έχει φτιάξει το κινητήρα σου προτείνει το 0-20 άρα σωστά σου βάζουν αυτό.
Άρα δε ρωταμε αν είναι σωστό για τις θερμοκρασίες της ελλαδας.
Είναι σωστό για το κινητήρα και τις ανοχές του.
Η εξωτερική θερμοκρασία δεν έχει σχέση με την εσωτερική του κινητήρα. Το αν έξω έχει 30 ή 35 δε παίζει ρόλο στην εσωτερική αφού όταν πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας δουλεύει σε στάνταρ θερμοκρασία.
Η μεγαλύτερη φθορά μιας μηχανής είναι στο ξεκίνημα άρα έχει τη μέγιστη προστασία με το 0-20.
Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι αν ο Σφακιανάκης είχε σκοπό να σου διαλύσει το αυτοκίνητο με λάθος επιλογές λαδιού δε θα καταλάβαινε η Σουζούκι Ιαπωνίας?
Και ποιος θα ξαναπαίρνε Σουζούκι αν του χαλούσε?
Άρα δεν ισχύουν αυτά που λες
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#718424 Grand Vitara 2.0 (J20A), μοντέλο 2008 με 98000χλμ καταναλώνει περίπου 1-1,5λ λάδι στα 4000-5000 χλμ
Λάδια αλλάζω κάθε 10000χλμ και έχω δοκιμάσει πολλά επώνυμα λάδια σύμφωνα με τις προδιαγραφές suzuki.

Βλέπω στην εξάτμιση μαυρίλα αλλά ποτέ δεν έχω δει καπνό.
Σε κάποιες φάσεις ανάβει check engine και ο κωδικός με παραπέμπει εμμέσως στη βαλβίδα pcv.

Διαβάζω σχετικά με την βαλβίδα PCV και αναρωτιέμαι αν όντως η κατανάλωση λαδιού οφείλεται σε αυτή.

Σε όποιον μηχανικό το πήγα, μου λέει να βάλω τα λάδια που πρέπει (?) και να το παρατηρήσω - χωρίς να δίνει κάποια συγκεκριμένη λύση. Καταλήγουμε πάντα στο "να ανοιξω μηχανή και βλέπουμε" με κόστος που μπορεί να πλησιάσει το 1000ρικο.

Οπότε σκέφτομαι να ρίξω ένα καθαριστικό στα λάδια για να ξεπλύνω τον κινητήρα και τυχών κατάλοιπα λαδιού, να αλλάξω την βαλβίδα και να βάλω φρέσκα λάδια να δω αν θα βελτιωθεί.

Υπάρχει κίνδυνος να γίνει ζημιά με το ξέπλυμα του κινητήρα;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#718426 Βουλωμένη βαλβίδα PCV δημιουργεί όντως προβλήματα κατανάλωσης λαδιού. να το τσεκάρεις οπωσδήποτε , είναι σημαντικός παράγοντας.

Άνοιγμα μηχανής και 1000ικο ούτε κατα διάνοια . Μη το σκέφτεσαι καν , σε αυτά τα χιλιόμετρα μόλις τελείωσε το στρώσιμο.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
mousatos έγραψε:Βουλωμένη βαλβίδα PCV δημιουργεί όντως προβλήματα κατανάλωσης λαδιού. να το τσεκάρεις οπωσδήποτε , είναι σημαντικός παράγοντας.

Άνοιγμα μηχανής και 1000ικο ούτε κατα διάνοια . Μη το σκέφτεσαι καν , σε αυτά τα χιλιόμετρα μόλις τελείωσε το στρώσιμο.

Nα σημειωσω οτι το αμάξι ήταν σε ακινησία από 2010 έως 2013. Οταν άρχισα να το χρησιμοποιώ το 2013 είχε 28000 χλμ και είχε κάνε 1-2 λιπαντικά σέρβις. Φυσικά, πριν το βγάλω στο δρόμο άλλαξα όλα τα ζουμιά και φίλτρα.

Απο την τάπα λαδιού, είναι εμφανή κάποια κατάλοιπα λαδιου - sludge. Καθαρίζουν χωρίς άνοιγμα;

Για το flushing τι έχεις να πεις;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#718437 Flushing δεν έχω κάνει ποτέ και δε γνωρίζω . Αν γίνει όπως προβλέπεται δε βλέπω λόγο ανησυχίας.
Sludge δεν έπρεπε να εμφανίζει μ'αυτά τα διαστήματα αλλαγών εκτός αν έκανε πολύ μικρές διαδρομές συχνά.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#718444 To flushing σε πολύ βρώμικο κινητήρα έχει κάποια ρίσκα, πχ να ξεκολλήσουν χοντρά κομμάτια και να βουλώσουν την σίτα της αντλίας λαδιού. Αν ήθελα να "καθαρίσω" τον κινητήρα θα κοιτούσα να βάλω κανένα καλό ντιζελόλαδο με δυνατό πακέτο καθαριστικών και να κάνω μερικές αλλαγές.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
drdino έγραψε:To flushing σε πολύ βρώμικο κινητήρα έχει κάποια ρίσκα, πχ να ξεκολλήσουν χοντρά κομμάτια και να βουλώσουν την σίτα της αντλίας λαδιού. Αν ήθελα να "καθαρίσω" τον κινητήρα θα κοιτούσα να βάλω κανένα καλό ντιζελόλαδο με δυνατό πακέτο καθαριστικών και να κάνω μερικές αλλαγές.
Αν σου δείξω φωτό από την τάπα, μπορείς να εκτιμήσεις το επίπεδο βρωμιάς;

Αν είναι πολύ βρώμικος ο κινητήρας, επηρεάζει την κατανάλωση λαδιού;