- 10 Ιουν 2021, 23:21
Ηρθε η ωρα που προσπαθουσα να αποφυγω εδω και καιρο. Μπροστινες δισκοπλακες, τακακια, λαδια και μερικα ψιλα ακομα που ηθελε το αμαξι μου. Αλλα επειδη ουδεν κακον αμιγες καλου, ας περασουμε στο ευχαριστο σκελος της ιστοριας, στο αυτοκινητο που μου δωσανε για 2-3 μερες...
Πηρα λοιπον ενα Mk8 Golf 1.5 eTSI me 150 και 7-speed DSG (

) σχεδον του κουτιου. Τελος του 2020 και 2000km ειχε κανει.
Μην περιμενετε κανονικα ριβιου απο μενα φυσικα (μην το παρει στραβα κανενας Σκνιπερ και με κανει μπαν

)... Δεν εχω παραστασεις απο πολλα συγχρονα αμαξια οποτε δεν ειμαι ο καταλληλος για να κρινω/συγκρινω. Θα πω απλα μερικα πραγματακια που περασανε απο το μυαλο μου οσο το ειχα στα χερια μου...
Να αρχισω απο τα καλουδια που πιθανον οι περισσοτεροι εχετε ηδη στα αυτοκινητα σας, αλλα εντυπωσιασαν εμενα τον αμαθητο!!!
Ωραιο ταμπλο/οθονη και μαλιστα ενιαιο με την κεντρικη κονσολα, χωρις καρφωμενο ταμπλετ πανω οπως καμποσα παλιοτερα μοντελα (κατι που με χαλαει αρκετα). Αυτοματα φωτα, φωνητικες εντολες, ασυρματη φορτιση, πλοηγηση (πισω απο το τιμονι ή στην κεντρικη οθονη), Bluetooth, θυρες φορτισης USB, ηλιοροφη που λατρεψαν τα παιδια και Auto Hold (αυτο που δεν τσουλαει πισω στην ανηφορα) του οποιου την ιδεα λατρεψε η γυναικα μου και πολλα ακομα καλουδια που ξεχναω.
Επισης εχει διαφορα συστηματα βοηθειας, στα οποια δεν εδωσα βαση αλλα φανταζομαι ειναι αιτια αγορας για αλλους. Συστημα παρκαρισματος το οποιο λογικα βοηθαει, αλλα δεν ειναι για τα νευρα μου. Αυτο το σκουξιμο που κανει και τα κοκκινα λαμπακια που κανουν λες και θα εκραγει καμια βομβα (ενω εχεις ακομα πολυ χωρο) πιο πολυ με τσιτωνανε παρα με βοηθουσανε.
Τα αλλα συστηματα που εχει για να σε κραταει αναμεσα στις γραμμες του δρομου, συγκεκριμενη ταχυτητα, αποστασεις κτλ θελουν πολυ ψαξιμο και δεν ειχα χρονο/διαθεση. Την πρωτη σφηνα που πηγα να κανω κι αρχισε να τριζει το τιμονι και να αναβουν κατι συναγερμοι στους εξωτερικους καθρεπτες, εφαγε κλεισιμο το συστημα. Σιγουρα στη ρουτινα της καθημερινοτητας μπορει να βοηθησει και να σε γλυτωσει απο ατυχηματα. Αν ηταν δικο μου το αμαξι σιγουρα θα το εψαχνα περισσοτερο.
Παμε τωρα στο οδηγικο σκελος. Το αμαξι ειναι πολυ καλο. Τρομερα φρενα/κρατημα κι εντελως ουδετερη συμπεριφορα οταν το στριβεις. Ο κινητητας επισης καλος. Βγαλανε τα ιδια αλογα (150) με το δικο μου αμαξι, αλλα αυτο ειναι 1500 κυβικα ενω το δικο μου 1800! Κατα την αποψη μου για το συγκεκριμενο αμαξι τα 150 αλογα ειναι λιγα. Ειναι τοσο καλοστημενο και παταει τοσο καλα στο δρομο, που χωρουσε χαλαρα καμποσα αλογα ακομα για να αισθανθεις οτι πας γρηγορα.
Το τιμονι ακριβες, αλλα μου φανηκε ενα κλικ μεγαλυτερο απ' οτι θα το ηθελα. Στην κατω πλευρα δεν ειναι στρογγυλο. Εχει μια μικρη ευθεια. Με χαλασε ελαφρως αυτο οπως το εστριβα το τιμονι σαν αισθηση στο χερι. Ισιο τιμονι απο την κατω μερια σε καμια Φ1 ή σε κανενα αγωνιστικο που δε σηκωνεις τα χερια σου απο το τιμονι το καταλαβαινω. Σε αμαξι δρομου που φερνεις σβουρες γυρω-γυρω το τιμονι περιττο. Αν τους ενοχλουσε αυτος ο ποντος στα ποδια, ας το κανανε στρογγυλο 1 ποντο μικροτερο απο την αρχη!
Ειχα οδηγησει πριν απο χρονια ενα Audi A1 (παλι εξυπηρετησης πελατων

) και ειχα παθει κοκομπλοκο με το κιβωτιο. Παλι με το Γκολφακι εκει σκαλωσα. Ονειρο το μαμημενο. Αυτο απολαυσα παλι περισσοτερο απο ολα τα αλλα μπλιμπλικια/καλουδια που ειχε. Η διαφορα απο το D στο S στο κιβωτιο ταχυτητων αισθητη. Το αμαξι ζωντανευει αμεσως. Κι οταν θελεις να οδηγησεις πραγματικα, πας στο M (με τα ΑΣΤΕΙΑ paddles του). Εχω την αισθηση οτι η ταχυτερη δυνατη οδηγηση με αυτα τα κιβωτια γινεται στο M αφηνοντας το ανεβαζει ταχυτητα αυτοματα μονο του στην τελευταια στροφη πριν τον κοφτη και χειροκινητα τα κατεβασματα ωστε να εισαι συνεχως στο σωστο ευρος στροφων.
Για το τελος αφησα το ξενερωμα. Μπαινω μεσα να φυγω απο την αντιπροσωπεια και αμεσως ψαχνω το μαγικο κουμπι, αυτο που απενεργοποιει το αντισπιν. Στο δικο μου το αμαξι ειναι τοσο κακο το αντισπιν, που απλα δεν οδηγιεται οσο το εχεις ενεργοποιημενο. Σα να κανει ατροφιες απο βενζινη ειναι. Σα να το εχει πιασει λοξυγκας. Κοβει τοσο πολυ ωρα το σπινιαρισμα που σερνεται εντελως το αμαξι σε καθε εξοδο. Στο δικο μου το χρεπι αν γινοταν θα απενεργοποιουσα ακομα και το κακιστο ABS. Στανταρακι γρηγοροτερα σταματαει το αμαξι με ενα καλο φρεναρισμα ανευ ABS.
Να ψαχνω δεξια που λετε, να ψαχνω αριστερα, ψαχνω μπας κι ειναι σε κανενα μενου του υπολογιστη, να ψαχνω κατω απο τα καθισματα, πουθενατοχριστοτουγιακουμπι. Εξω ζεστη, μεχρι να βρω πως αναβει και το AC απο τη μοδατη την οθονη αρχισα να ιδρωνω. Λεω ασε να φυγω μη γινω ρομπα μια ωρα εδω περα. Μετα συνεχιζω το ψαξιμο και παλι δε βρισκω το κουμπι. Μεχρι που το ψαχνω στο Γουγλη και βλεπω οτι ΔΕΝ ΕΧΕΙ (νομιζω μετα το Μk7 και μετα). Απλα αλλοι φρικαρισμενοι καυλογκαζοι εχουν βρει κατι ματσακονιες με κατι εφαρμογες ωστε να το κλεισουν οριστικα!!! Deal breaker για μενα αυτο. Να ξεκαθαρισω οτι το αντισπιν του ειναι γαματο. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το χρεπι το δικο μου. Κοβει οσο πρεπει ακριβως και δε γονατιζει καθολου το αμαξι. Ειναι τοσο τελειο που αν ειχα αυτο το αμαξι δε θα πατουσα καθε φορα πριν βαλω 1η το κουμπι που το κλεινει οπως κανω στο δικο μου (που με ΟΝ ειναι αισχρο το αμαξι). Αλλα οταν θα ηθελα να παιξω με το Γκολφακι, οταν θα πετυχαινα κανενα πελατακο σε φαναρι, το χερι θα πηγαινε αυτοματα στο μαγικο κουμπι. Στο κουμπι που οι |λογοκρισία| δεν εβαλαν. Με το αντισπιν ενεργοποιημενο μπορεις να πας πολυ γρηγορα και με ασφαλεια, αλλα δε μπορεις να παιξεις. Δε μπορεις να βγεις απο τη στροφη σπινιαροντας, πιθανον με την ιδια ταχυτητα εξοδου, αλλα με 500-1000 στροφες παραπανω στον κινητηρα! Και μια και ανεφερα πριν το παλαιολιθικο ABS του δικου μου, να πω οτι στο Γκολφακι το εχουν παει πολυ μπροστα το πραγμα. Πιστευω οτι δε μπορω να το κερδισω σαν οδηγος στους γλυστερους Ελληνικους δρομους και το λατρεψα σε αντιθεση με το δικο μου που μισω.
Με λιγα λογια, απο τα δανεικα αμαξια που εδωσε το γκρουπ, παλι το σκατουλακι το Α1 θα επαιρνα. Και σε αυτο (100 αλογα αν θυμαμαι καλα) και στο Γκολφ (150) ειχα ακριβως την ιδια αισθηση. Οτι κρατανε τοσο καλα, που θα ηταν ΣΟΥΠΕΡ με 30% περισσοτερα αλογα το καθενα. Αλλα το Α1 ειχε το μαγκικο κουμπακι που κλεινει το αντισπιν κι ειχα καταγουσταρει!
Παιδες σορρυ για το σεντονι και μην αρχισετε τις ντοματες αν ειπα τιποτα μπουρδες. Δηλαδη καποιος που εχει οδηγησει και καμια 20αρια αμαξια, μπορει να πει "μαπα το ABS του Golf". Οπως ειπα δεν εχω παραστασεις απο πολλα συγχρονα αμαξια, οποτε η γνωμη μου δεν εχει μεγαλη βαρυτητα