Εντωμεταξύ, σκέφτομαι πως αν υπήρχαν ανεμογεννήτριες (με τους αντίστοιχους δρόμους), ίσως η ζημιά να ήταν μικρότερη στο δάσος. Παλιά έβλεπες και καμιά αντιπυρική ζώνη στα βουνά, τώρα πλέον σπάνια βλέπω. Έχουν σταματήσει να κάνουν αντιπυρικές ζώνες;
Απο την αλλη σκεφτομαι γιατι να υπαρχουν ιδιωτικα δαση στην Ελλαδα, αφου δεν μπορεις να τα εκμεταλλευτεις ως ειναι. Γιατι αφου οταν καιγεται καθε δημοσιο δασος κρινεται αυτοματως αναδασωτεο δεν ισχυει και για τα ιδιωτικα.
Γιατι αν ισχυε δεν θα υπηρχαν σπιτια ψηλοτερα απο το υψος της Παλαιας Πεντελης, δεν θα υπηρχε Ιπποκρατειος Πολιτεια, ο Διονυσος θα ηταν χωριο οπως και η Εκαλη, η Σταματα, ο Αγιος Στεφανος, κλπ
ΥΓ. Αυτο με τον Βωξιτη που γραφτηκε πρεπει να ισχυει γιατι φιλος που δουλευει στον Σκαραμαγκα ειπε οτι οι εργαζομενοι που ειναι απο την περιοχη και εχουν σπιτια και κτηματα στα καμμενα πλεον, μιλουσαν για τους αγωνες που εκαναν να σταματησει η αδειοδοτηση.
ΥΓ 2. Αληθεια ο 90χρονος παππους που εκαιγε ξυλα πηγε στον ανακριτη; Ακουσατε κατι;
Fiat Panda 7,6l/100km
Νίκος Παππάς έγραψε:Σε μια χωρα που καιγεται καθε καλοκαιρι δεν θα επρεπε να υπαρχουν ανεμογεννητριες σε δαση. Υπαρχουν πολλα καραφλα βουνα, νησια ξερα για αυτη τη δουλεια.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέονται οι ανεμογεννήτριες με τις πυρκαγιές
Προφανώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το που θα στηθεί ένα αιολικό πάρκο. Το αιολικό δυναμικό της περιοχής, το να είναι κοντά σε γραμμές μεταφοράς του ρεύματος κλπ. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι απλά επιλέγουμε κάποιο ξεροβούνι και φυτεύουμε πάνω τις ανεμογεννήτριες.
axel12p έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Σε μια χωρα που καιγεται καθε καλοκαιρι δεν θα επρεπε να υπαρχουν ανεμογεννητριες σε δαση. Υπαρχουν πολλα καραφλα βουνα, νησια ξερα για αυτη τη δουλεια.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέονται οι ανεμογεννήτριες με τις πυρκαγιές![]()
Προφανώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το που θα στηθεί ένα αιολικό πάρκο. Το αιολικό δυναμικό της περιοχής, το να είναι κοντά σε γραμμές μεταφοράς του ρεύματος κλπ. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι απλά επιλέγουμε κάποιο ξεροβούνι και φυτεύουμε πάνω τις ανεμογεννήτριες.
Συνδεονται με την αποψιλωση που συμβαινει στο παρθενο βουνο για να γινουν οι υποδομες να ανεβει ο εξοπλισμος ωστε να στηθουν οι ανεμογεννητριες.
Συνδεονται με την επισκεψιμοτητα που θα αυξηθει εξαιτιας των υποδομων που θα δημιουργηθουν. Εκει που καποτε υπηρχε χωματοδρομος και πηγαινε ο Jim Clark πλεον παει δρομος ασφαλτινος 12 μετρα πλατος κι οπου παει ο ανθρωπος μαζικα μαμιεται ο τοπος.
Συνδεονται με την αντικατασταση τους οταν χαλασουν μετα απο Χ χρονια. ( Αν και κατι μου λεει οτι λογω κοστους θα μεινουν εκει, ακινητα κουφαρια μεχρι να τις γκρεμισει ο αερας )
Fiat Panda 7,6l/100km
Νίκος Παππάς έγραψε:θα μεινουν εκει, ακινητα κουφαρια μεχρι να τις γκρεμισει ο αερας99%, αυτό.
Νίκος Παππάς έγραψε:axel12p έγραψε:Νίκος Παππάς έγραψε:Σε μια χωρα που καιγεται καθε καλοκαιρι δεν θα επρεπε να υπαρχουν ανεμογεννητριες σε δαση. Υπαρχουν πολλα καραφλα βουνα, νησια ξερα για αυτη τη δουλεια.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέονται οι ανεμογεννήτριες με τις πυρκαγιές![]()
Συνδεονται με την αποψιλωση που συμβαινει στο παρθενο βουνο για να γινουν οι υποδομες να ανεβει ο εξοπλισμος ωστε να στηθουν οι ανεμογεννητριες.
Συνδεονται με την επισκεψιμοτητα που θα αυξηθει εξαιτιας των υποδομων που θα δημιουργηθουν. Εκει που καποτε υπηρχε χωματοδρομος και πηγαινε ο Jim Clark πλεον παει δρομος ασφαλτινος 12 μετρα πλατος κι οπου παει ο ανθρωπος μαζικα μαμιεται ο τοπος.
Συνδεονται με την αντικατασταση τους οταν χαλασουν μετα απο Χ χρονια. ( Αν και κατι μου λεει οτι λογω κοστους θα μεινουν εκει, ακινητα κουφαρια μεχρι να τις γκρεμισει ο αερας )
Πηγαίνει ο άνθρωπος μαζικά στις ανεμογεννήτριες; Εγώ δοκίμασα να πάω μια φορά στο Βέρμιο, αλλά στα μισά της διαδρομής κουραστήκαμε από τον χωματόδρομο και επιστρέψαμε πίσω. Επίσης, δεν πετύχαμε κανέναν άλλο κατά την διάρκεια της διαδρομής, ούτε έχω ακούσει άλλους να ενδιαφέρονται να ανέβουν στις ανεμογεννήτριες.
axel12p έγραψε:Πηγαίνει ο άνθρωπος μαζικά στις ανεμογεννήτριες; Εγώ δοκίμασα να πάω μια φορά στο Βέρμιο, αλλά στα μισά της διαδρομής κουραστήκαμε από τον χωματόδρομο και επιστρέψαμε πίσω. Επίσης, δεν πετύχαμε κανέναν άλλο κατά την διάρκεια της διαδρομής, ούτε έχω ακούσει άλλους να ενδιαφέρονται να ανέβουν στις ανεμογεννήτριες.
Δεν ξερω για το Βερμιο, στην Ευβοια παντως εχω παει.
Η ουσια ειναι γιατι να χαλασεις ενα παρθενο δασος που εχει μονο αγρια ζωη και κανεναν εκδρομεα- περιπατητη; Γιατι να μπουν στα Αγραφα, στα Τζουμερκα ; Τι ακολουθει μετα; Η Βαλια Καλντα, το Καρα Ντερε;
Καναμε τις πολεις σαν τα μουτρα μας θα κανουμε και τα βουνα τωρα; Ας τις ποντισουν στην θαλασσα οπως κανουν στις χωρες του βορρα.
Τοσα ανυδρα και ξερα νησια υπαρχουν, βουνα επισης. Ας γεμισει ο Υμηττος στα ψηλα του που εχει μονο βραχια, εχει και δρομο για εκει λογω κεραιων.
Καποτε ο κοσμος εκανε μεγαλα φραγματα, πλεον οχι. Δεν θεωρουνται καλα για το περιβαλλον και την βιοποικιλοτητα. Περασαν χρονια, μαθαμε μελετωντας.
Σε ποσα χρονια θα μαθουμε οτι τελικα ισως να μην ηταν καλη ιδεα οι ανεμογεννητριες σε καποιους τοπους;
Fiat Panda 7,6l/100km
Νίκος Παππάς έγραψε:Δεν ξερω για το Βερμιο, στην Ευβοια παντως εχω παει.
Η ουσια ειναι γιατι να χαλασεις ενα παρθενο δασος που εχει μονο αγρια ζωη και κανεναν εκδρομεα- περιπατητη; Γιατι να μπουν στα Αγραφα, στα Τζουμερκα ; Τι ακολουθει μετα; Η Βαλια Καλντα, το Καρα Ντερε;
Καναμε τις πολεις σαν τα μουτρα μας θα κανουμε και τα βουνα τωρα; Ας τις ποντισουν στην θαλασσα οπως κανουν στις χωρες του βορρα.
Τοσα ανυδρα και ξερα νησια υπαρχουν, βουνα επισης. Ας γεμισει ο Υμηττος στα ψηλα του που εχει μονο βραχια, εχει και δρομο για εκει λογω κεραιων.
Καποτε ο κοσμος εκανε μεγαλα φραγματα, πλεον οχι. Δεν θεωρουνται καλα για το περιβαλλον και την βιοποικιλοτητα. Περασαν χρονια, μαθαμε μελετωντας.
Σε ποσα χρονια θα μαθουμε οτι τελικα ισως να μην ηταν καλη ιδεα οι ανεμογεννητριες σε καποιους τοπους;
Τα τελευταία 2-3 μηνύματα σου σε αυτή τη σελίδα μπορεί να είναι γραμμένα με ειλικρινή στάση προβληματισμού, αλλά ρέπουν προς τον ψεκασμό.
Κατ'αρχάς να πω ότι για το θέμα του βωξίτη (το 1ο μέρος του συνωμοσιολογικού μανιφέστου που αναφέρθηκε) δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Ξέρω ότι το 2018 απορρίφθηκε η ΜΠΕ για έρευνα μεταλλευμάτων στα Γεράνεια, αλλά αυτή ήταν στη Κινέτα και όχι στη πλευρά του βουνού που κάηκε. Υποψιάζομαι ότι διάφοροι εθνικοί νταβαζτήδες δεν χρειάζονται καν να σχεδιάζουν βολικές πυρκαγιές για να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους, απλά βάζουν τα ιδιόκτητα ΜΜΕ τους να σφυροκοπούν το αφήγημα του εθνικού συμφέροντος, κι έπειτα διάφοροι χρήσιμοι ηλίθιοι κάνουν τη δουλειά:

Για περισσότερα πάντως επαφίομαι στην άποψη του Corto σε αυτό.

Για τα αιολικά όμως έχω γνώση, και αυτά που γράφονται είναι από υπερβολικά έως εντελώς παραπλανητικά. Οι οδικές προσβάσεις στα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι σε μέγεθος φαρδιού δασικού χωματοδρόμου, όχι σχεδόν διατομής όσο η περιφερειακή Υμηττού που περίπου υποννοείς.
Στο εξωτερικό κάποια αιολικά πάρκα συνδυάζουν και χρήσεις οικοτουρισμού (λχ. Whitelee στη Σκωτία), μιλάμε όμως για ένα κέντρο επισκεπτών με κάποιες βασικές υποδομές και μονοπάτια για πεζοπορία, mountain biking, ιππασία κλπ. Για κάτι τέτοιο δηλαδή, και όχι για μια νέα Αράχωβα για να κάνει πάρτι η ΔΑΠ.

Το κάψιμο του δάσους δεν εξυπηρετεί σε απολύτως τίποτα την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ το κόψιμο μεμονωμένων δέντρων πέρα από τη δημιουργία οδικής πρόσβασης (όπου δεν υπάρχει ήδη) προβλέπεται μόνο που υπάρχουν ψηλά δέντρα upwind κοντά στη γεννήτρια που προκαλούν τυρβώδη ροή. Λχ, στις παρακάτω 2 εικόνες δεν χρειάζεται κλάδεμα:

Η απόφαση του ΣτΕ επί Σακελλαροπούλου που 'όλως τυχαίως" ξεσπάει αμέσως μετά η βολική πυρκαγιά όπως γράφει το κείμενο, είναι η 2579/2018 και προφανώς δεν είναι όπως εικάζει το κείμενο (το ΣτΕ δίνει το πράσινο φως --> τα καίμε όλα --> έρχεται "ανάπτυξη"). Το παρακάτω άρθρο αναφέρει πώς έχει εξελιχθεί το νομοθετικό υπόβαθρο του θέματος:
Εγκατάσταση ΑΠΕ σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις: το χρονικό ενός ακανθώδους νομικού προβλήματος
Και κάτι τελευταίο: κανείς δεν υποστηρίζει να γεμίσουμε με δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες εθνικούς δρυμούς, ΤΙΦΚ (Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους), ακόμα και την Ακρόπολη. Την Ακρόπολη θα αξιοποιήσουν ως κωλάδικο ο Σπυριδωνάδωνις και η Mendacious Μενδώνη.
Όσοι όμως εναντιώνονται στις ΑΠΕ γιατί έτσι, με δικαιολογίες του κώλου, εκ των πραγμάτων είτε υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτού:

...με ότι συνεπάγεται στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος οπότε για μένα είναι χυδαίοι υποκριτές, είτε υποστηρίζουν κατέβασμα των διακοπτών και επιστροφή σε ένα βιωτικό επίπεδο πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Η δική μου γνώμη είναι πως οι ανεμογεννήτριες είναι ΟΚ, και όχι δεν γίνεται να μπουν στην θάλασσα όπως αλλού, εμείς έχουμε μεγάλα βάθη. Θα μπουν στα βουνά λοιπόν και όσοι αντιδρούν νομίζω πως είναι αισθητικοί οι λόγοι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Δεν γουστάρουν να τις βλέπουν.
Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάτι πιο οικολογικό από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ενώ εγώ θα πω την αμαρτία μου πως μου αρέσουν πολύ τα υδροηλεκτρικά και πως ναι μεν είναι παρεμβατικά πολύ σε μια περιοχή, αλλά όχι πάντα με κακό τρόπο: κάτι χαλάνε, κάτι φτιάχνουν. Και μπορούν να γίνουν σωστά και να μην χαλάσουν (πολύ) την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής.
Τεράστια αιολικά πάρκα, ή και φωτοβολταϊκά, ωφελούν μόνο το κεφάλαιο και την αρπαχτή μπίζνα.
Η άποψη μου και ο αντίλογος, είναι η δημιουργία συλλογικοτήτων παραγωγής ενέργειας, για την κάλυψη τοπικών κοινωνιών χωρίς μεταφορά ενέργειας.
(Νομίζω είχαμε τέτοιο θέμα)
don't panic
ουτε φιλοφοξω να γινω.
Θα τα μελετησω με ησυχια αυτα που εβαλες, καποιες σκεψεις μονο. Στην Ελλαδα οπου μπηκε φωτια μετα ειχαμε "αναπτυξη". Απο την Πεντελη και την Παρνηθα μεχρι οπου αλλου θες.Απλα προβληματιζομαι γιατι η απεγκατασταση των ανεμογεννητριων μπορει να κοστιζει οσο και η εγκατασταση τους και δεν ξερω αν προβλεπεται κιολας στην συμβαση ( ασε που στην χωρα μας εταιριες δημιουργουνται συνεχεια για να διεκδικησουν εργα που οταν περασουν Χ χρονια μπορει να μην υπαρχουν πια, κοινως κι αλλος διαγωνισμος με λεφτουλια , κλπ )
Επισης εχω δει με τα ματια μου να κουβαλανε τεραστια φορτηγα κομματια ανεμογεννητριας απο το λιμανι της Καλαματας και επιαναν πανω απο δυο λωριδες του δρομου και τα εχω πετυχει και στο κατεβασμα απο Παραδεισια.
Ακομα, επειδη εχω μπει κατα λαθος στο πεδιο της Μεγαλοπολης, ουτε η εικονα αυτη μου αρεσει. Μαλιστα πετυχα μια διαμαρτυρια στο Φου-μπου για την εγκατασταση ανεμογεννητριων στην Αστυπαλαια και θυμηθηκα αυτην την εικονα και τα φουγαρα να ξερνανε. Λες και στην Πτολεμαιδα η την Μεγαλοπολη και γυρω δεν ζουν ανθρωποι.
Δεν με ενοχλουν οι ανεμογεννητριες, με ενοχλει να τις βαζουμε στους Εθνικους Δρυμους. Οπουδηποτε αλλου, δεν με ενδιαφερει αρκει να υπαρχουν οι προβλεψεις για συντηρηση, απεγκαταστσση, κλπ.
Πιστευω οτι καθε νησι θα επρεπε να εχει τις δικες της, οπως και οποια αλλη ΑΠΕ λειτουργει ( απο κυματα ισως; ) Θα μπορουσαν να μπουν και στην θαλασσα; Δεν το κανουν στην Βορεια Ευρωπη;
Απο οσες εικονες εβαλες δηλαδη με ενοχλησε η τελευταια στο βουνο. Θα το προτιμουσα "παρθενο". Ισως γιατι κρυβω εναν βουνισιο τυπο μεσα μου
Fiat Panda 7,6l/100km
cmarin έγραψε:Τα κυριότερα προβλήματα των ανεμογεννητριών είναι η απόδοση, το end of life recycling και η καταστροφή οικοσυστημάτων με τη διάνοιξη δρόμων, το ρίξιμο 1000δων τόνων τσιμέντου και των εγκαταστάσεων μεταφοράς, όπως και το αισθητικό κομμάτι.
Τεράστια αιολικά πάρκα, ή και φωτοβολταϊκά, ωφελούν μόνο το κεφάλαιο και την αρπαχτή μπίζνα.
Η άποψη μου και ο αντίλογος, είναι η δημιουργία συλλογικοτήτων παραγωγής ενέργειας, για την κάλυψη τοπικών κοινωνιών χωρίς μεταφορά ενέργειας.
don't panic
ο καθενας για την παρτη του λοιπον , θα παει καλα αυτο
cmarin έγραψε:Η άποψη μου και ο αντίλογος, είναι η δημιουργία συλλογικοτήτων παραγωγής ενέργειας, για την κάλυψη τοπικών κοινωνιών χωρίς μεταφορά ενέργειας.
don't panic
Ρώτα και τις τοπικές κοινωνίες.
Πες σε ένα νησί πως θα κοστίζει λιγότερο η παραγωγή του ρεύματος σε σχέση με τις μηχανές ντίζελ που έχουν και θα σου πουν πως δεν τους νοιάζει αφού τη διαφορά στην τιμή δεν την πληρώνουν αυτοί αλλά κάποιοι άλλοι.
Άσε που αυτά δεν τα βλέπουν ενώ οι ανεμογεννητριες φαίνονται.
Επίσης μιλάμε για άμεσο οικιακό όφελος.
don't panic