Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
sknipper έγραψε:Τι νομίζετε για αυτό, την θέση του θερμομέτρου;

εχει ουσια αυτο που λες.Καποιοι σε τοποθετησεις σε αφτερμαρκετ οργανα θερμ λαδιου,βαζωντας σε λαθος θεση τον αισθητηρα,ειχαν λαθος ενδειξεις=χαμηλοτερες(και συμπερασματα)
στο εβο μου,εχει μια αλενοβιδα στην βαση του φιλτρου λαδιου,οπου εκει προβλεπεται να βιδωσεις τον αισθητηρα εαν τοποθετησεις οργανο θερμ λαδιου.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#691620 Πω τι μου θυμισες τωρα.
Οργανο τετοιο ειχαν οι lancia απο την δεκαετια 70 και νωριτερα.
Τοτε που τα μιτσουμπισι ,η χρηση τους ηταν για να κουβαλανε πατατες. :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By dimviii
italakias έγραψε:Τοτε που τα μιτσουμπισι ,η χρηση τους ηταν για να κουβαλανε πατατες. :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic

και τωρα για πατατες ειναι.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#691637 Μα το λάδι όταν είναι μέσα στις σωληνώσεις του μοτέρ έχει τη θερμοκρασία του μοτέρ που το νερό ψύξης του επιτρέπει να δουλεύει, ανάλογα την αντλία του κυκλώματος ψύξης. Και επειδή δεν θα αλλάζουμε αντλία νερού κάθε φορά που θα κάνουμε άλλη διαδρομή ούτε θα αλλάζουμε λάδια ανάλογα με το αν πάμε σε βουνό η θάλασσα, υπάρχει και το ψυγείο λαδιού ώστε να δουλεύει το λάδι σε σχετικά σταθερή θερμοκρασία μηχανής. Επίσης στο Ghibli του 94-98 έχει ψυγείο λαδιού στο διαφορικό για παν ενδεχόμενο και είναι για χρήση δρόμου.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By Geralt
dimviii έγραψε:
italakias έγραψε:Τοτε που τα μιτσουμπισι ,η χρηση τους ηταν για να κουβαλανε πατατες. :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic

:lol:
ειχε ομως ωραιο πιασαρικο σλογκαν που σου μενει
Η πιο σωστη λυση ειναι η Μιτσουμπισι
Άβαταρ μέλους
By dimviii
Geralt έγραψε:
dimviii έγραψε:

:lol:
ειχε ομως ωραιο πιασαρικο σλογκαν που σου μενει
Η πιο σωστη λυση ειναι η Μιτσουμπισι

MINSUHISHI :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By alex
#691846 https://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index

As an example, with winter oils and cold starting the engines, and with temperature ranges from, say, -30 °C to 0 °C, a 5 weight oil would be pumpable at the very low temperatures and the generally cooler engine operating temperatures. However, in hot climates where temperatures range from 30 °C to 45 °C, a 50 weight oil would be necessary so it would remain thick enough to hold up an oil film between the moving hot parts.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#691885 Στη Μ. Ανατολη, που έχει το καλοκαίρι ψηλούς βαθμούς περιβάλλοντος μέχρι και 50, βάζουν αυτά που λένε οι κατασκευαστές. Επειδή έχω κάνει πάνω από 500.000 χλμ σε εκείνα τα μέρη δεν θυμάμαι να έβαζαν ιδιαίτερα λάδια, είχα βόλβο πόρσε, αμερικανικά με αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα, ένα bmw 320 e29, με εξακυλινδρο έν σειρά αυτόματο, fiat regata 100s thesis 3.0 v6 και άλλα. Κανένα δεν έβγαλε θέμα και 50αρι δεν έβαζα ποτέ στα ιχ.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By alex
#691926 το ξερω φιλε μου τι μπαινει..και οτι αυτο ισχυει..δεν ειμαι απολυτος ,ερευνα κανω,αλλα ειμαι και καχυποπτος γιατι οπως βλεπεις παραθετω αποκοματα απο επιστημονικα σαιτ και γενικα αποψεις τεκμηριωμενες που και αυτες συγκρουονται μεταξυ τους..ναι μεν μπορει να εχω την αποψη μου αλλα οφειλω να σεβαστω και την αντιθετη αφου υπαρχει και αυτη επιστημονικα και διακαιολογειται..
για να κανω τον δικηγορο του διαβολου ,εχω βιντεο απο ρεντλαιν που λεει το ιδιο με εσενα..και οτι ισως στα αγωνιστικα θα πρεπει να μπαινει ενα 40αρι..αλλα και αλλες εταιρεις που υποστηριζουν και τις 2 αποψεις δλδ. οτι ισχυει η θερμοκρασια του μοτερ,που ειναι λογικο και αποδεκτο απο ολους μας αλλα επηρεαζεται και απο την θερμοκρασια τους περιβαλλοντος.εκει κολλαω και αποτι βλεπεις υπαρχει και αποδειξη.

τωρα στην πραξη δεν ξερω ,ειναι νωρις για τα 30αρια,εγω απλα απο αυτα που βλεπω γυρω μου πολλα προβληματα και ισως να εχει να κανει μαυτο,ισως..

παντως αποτι εδειξα στα δικα μας φορουμ προτιμαμε τα 40αρια και αυτο μετα απο δοκιμες 10ετιας και το συσχετιζουμε με τον καιρο,τωρα αλθος,σωστο,παντως αυτα βαζουμε.ισως να ειναι και θεμα αυτοκινητου .. :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
alexandros.K έγραψε:Αρα αν καταλαβα τι θες να πεις, εννοεις να βαζουμε το καταλληλο λαδι για τις θερμοκρασιες που δουλευει το μοτερ . Οχι "λεπτο" οπως εγραφες πριν. Εκτος αν δεν καταλαβα κατι παλι
sknipper έγραψε:. Που έχει υπολογιστεί ότι θέλεις να είναι περί το 10,5 (centistokes ή κάποιας μονάδας μέτρησης ιξώδους). Που το 30 το πιάνει στους 100-110 κλπ.

Αυτο το 10,5 που αναφερεις, ειναι το Viscosity, Kinematic 100C που εδω στο pdf ειναι 11.6 ???
https://msdspds.castrol.com/bpglis/Fusi ... BK36LM.pdf
Όχι, αυτό που λέω είναι το ιξώδες που έχουν υπολογίσει ότι είναι το πιο σωστό ώστε να προσφέρει καλή ροή και προστασία, η χρυσή τομή. Πιο πάνω είναι πολύ λεπτό πιο κάτω δε ρέει όσο καλά θα μπορούσε. Και έχουν βρει ότι αυτό είναι κάπου στο 10-11. Που για 30άρι είναι περίπου στους 110° και ανάλογα για τα πιο παχιά λάδια.

Όπως βλέπεις στο pdf που αναφέρεις αναφέρει ιξώδες στους 40 (65) και στους 100 (11,6).
Ξέθαψα ένα εξελάκι που είχα φτιάξει με πολλές τιμές και γενικά ισχύουν τα παρακάτω
Ονομαστικο ιξώδες- ιξώδες στους 4 - 40 - 100 - 130°C
30 - 390-500 - 56-73 - 10,3-12,5 - 6-7
40 - 420-600 - 73-95 - 12,8-15 - 7,3-8,6
και αντίστοιχα συνεχίζουν με 50άρια κλπ.
Κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον και που ίσως μπερδεύει μερικούς που ασχολούνται και έχουν άγχος με θερμοκρασίες περιβάλλοντος μέχρι 35-45°είναι το πόσο πιο απίστευτα παχύ είναι το "λεπτό" 30άρι στους 4 ή στους 40 σε σχέση με οποιοδήποτε "παχύτερο" λάδι στους 100 ή 130. Γιατί ταυτόχρονα το 30 στους 4° είναι μόνο 10-20% πιο λεπτό από ένα 40 στους 4°(η διαφορά παραμένει αντίστοιχη και στις άλλες θερμοκρασίες όταν συγκρίνουμε λάδια στην ίδια θερμοκρασία) αλλά περί τις 30 φορές πιο παχύ από το 40άρι στους 100°. Οι διαφορές ανάμεσα στα 30-40-50άρια είναι πολύ μικρές για την ίδια θερμοκρασία για να το συζητάμε σε σχέση με το τι γίνεται από τους 4 στους 40 ή από τους 40 στους 100 βαθμούς.
Το ιδανικό λάδι θα ήταν ένα απόλυτα σταθερό λάδι που θα ήταν 11 στους -20-4-40-100-130. Δεν θα ήθελε ζέσταμα οπότε δεν θα είχε σημασία αν θα πιέσεις αμέσως ή πόση ώρα θα κάνει για να ζεσταθεί (γιατί μόνο αυτό επηρεάζει η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όσο πιο παχύ βάλεις τόσο πιο πολύ θα ργήσει να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας και θα πρέπει να περιμένεις πριν πιέσεις). Όμως αυτό το λάδι δεν υπάρχει, το επόμενο καλύτερο είναι αυτό που είναι 11 στην μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα. Για 100-110° αυτό είναι το 30άρι, αν πας 120° τότε 40άρι κοκ. Αν η μέγιστή σου είναι 90 ίσως θέλεις 20άρι. Αλλά βάζεις λεπτότερο λάδι μόνο εφόσον έχει προβλεφτεί από τον κατασκευαστή και έχει κατάλληλη αντλία ώστε να κρατάει πίεση. Ή έστω έχεις πιεσόμετρο και βλέπεις πόσο χαμηλά πέφτει.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#691970 Στο bitog έχει μερικούς Αυστραλούς που πίνουν(έπιναν) νερό στο :
Εικόνα

25W70

ποτέ δεν είχαν κάποιο πρόβλημα ακόμα και σε θερμοκρασίες κοντά στο 0.

κι ο Αυστραλέζικος μπαχτσές έχει κι άλλα φρούτα:
https://www.classic-oils.net/Millers-CFS-15w60
https://www.autobarn.com.au/penrite-hpr ... r-hpr50005 ----> 40W70 !!
http://www.classic-oils.net/Millers-CSS-20w60

απλά λάδι να 'χει μέσα και no worries mate .
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#691971 Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
sknipper έγραψε:...Όχι, αυτό που λέω είναι το ιξώδες που έχουν υπολογίσει ότι είναι το πιο σωστό ώστε να προσφέρει καλή ροή και προστασία, η χρυσή τομή. Πιο πάνω είναι πολύ λεπτό πιο κάτω δε ρέει όσο καλά θα μπορούσε. Και έχουν βρει ότι αυτό είναι κάπου στο 10-11. Που για 30άρι είναι περίπου στους 110° και ανάλογα για τα πιο παχιά λάδια. ...

Υπάρχει κάποια πηγή για το 10-11 ότι είναι το ιδανικό;
Τελευταία επεξεργασία από Vagnar και 14 Φεβ 2021, 23:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#691986 γράψε άκυρο
Τελευταία επεξεργασία από mousatos και 14 Φεβ 2021, 23:56, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά