Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#689380 Μα το θεμα δεν ειναι τα νουμερα αλλλα η χρηση τους. Γιατι τα μετρας; Για να ξερεις τις ζωνες σου και να εισαι στη καταλληλη σε σχεση με το τι κανεις ωστε να εχεις το καλύτερο δυνατο αποτελεσμα ειτε σαν ασκηση ειτε σαν απόδοση.
Δυο πραγματα χρειάζεσαι βασικα:
- Τη μεγιστη καρδιακη συχνότητα. Το πιο βασικο απ'ολα που πρεπει να μετρησεις με προσοχη και να μετρας 1 φορα το χρονο οταν εισαι σε καλη κατασταση σχετικα ξεκουραστος.
- Τους παλμους σε σταση, που μετρας επισης ξεκουραστος.
Με τα δυο παραπανω μπορεις να υπολογισεις τις ζωνες λειτουργριας του σωματος σου, συνηθως 5, και με τον μετρητη σου να εισαι στην καταλληλη κατα τη διαρκεια της ασκησης αναλογα με το ζητουμενο και τη διαρκεια.

Για να μετρησηεις το πρωτο τι σημαινει "φοβηθηκα"; Αν φοβασαι κατσε στον καναπε και τερμα. Αν θελεις να κανεις αθλητισμο πρεπει να σπρωξεις τον οργανισμο σου στα ορια του και με τον καιρο και την ασκηση να στειλεις αυτα τα ορια πιο μακριά. Χωρις σωστη μετρηση και γνωση της μεγιστης καρδιακης συχνότητας δεν μπορεις να κανεις τιποτα. Πρεπει αυτη η μετρηση να ειναι οσο πιο σωστη και ακριβης γινεται.
Οι φορμουλες του στυλ 220-ηλικία ειναι για τα μπαζα.
Για να μετρησεις τη μεγιστη καρδιακη συχνότητα (τα εχω ξαναγραψει ολα αυτα και βαριεμαι αλλα χαλάλι) κανεις 15-20 λεπτα ασκησης στη μεγιστη ενταση που αντεχεις (για την περιοδο) και στο τελος κανιει 1-2 λεπτα μεγιστο σπριντ η ενταση μεχρι την απολυτη εξαντληση. Η συχνότητα που βλεπεις εκει ειναι το μεγιστο σου.
Πρεπει ομως να εισαι σχετικα ξεκουραστος πριν (μην ανησυχείς εσυ συγκεκριμένα εισαι με βαση τα στοιχεία σου στο Strava :lol: ) για να εισαι κοντα στην πραγματικότητα.
Με την παραπανω μετρηση γνωστή η Ζ1 ειναι στο 50-60% της κοκ.
Μετα η εμπειρια σου επιτρεπει να κανεις fine tuning των υπολοιπων ζωνων.

Χθες π.χ. ηξερα οτι ηταν λιγοτερο απο 1 ωρα. Ηξερα τι αντεχω για 1 ωρα. Ηξερα οτι με το σπασμενο χερι μου οι καριδακοι παλμοι μου ειναι υψηλοτεροι απο συνηθως για δεν μπορω να κρατηθώ σωστα στο ποδηλατο. Μπήκα εκει που επρεπε για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα:
Εικόνα

Το ζητούμενο ειναι με την ασκηση να εχεις καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη καριδακη συχνοτητα.
Αυτα.
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#689385 Tι κίνδυνος να υπάρχει να τα δώσεις όλα για 1 λεπτο?
Αν είσαι υγιής κατα τ' άλλα.
Λίγο πολύ όλοι έχουμε κανει καρδιολογικες εξετάσεις. Αν υπάρχει πρόβλημα θα είχε φανεί.
Χτύπα μια φουλ διαλειμματικη και μετρα στο τέλος του τελευταίου interval.
Αυτή η αίσθηση που νομίζεις θα λιποθυμήσεις, δε μπορείς να πάρεις ανάσα και χτυπάει το χρονόμετρο οτι τελειωσε το διάλειμμα και πρεπει να ξαναξεκινησεις......

< >
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#689403 Και εγώ γιαυτο θέλω να το μετρήσω για να φύγω από τος φόρμουλες 220-ηλικία και να ορίσω καλύτερα τις αεροβικές ζώνες κτλ.
Το άλλο άκρο το χαμηλό (average εν ηρεμία) έχει μετρηθεί συστηματικά είναι κάπου στο 48-49

Με βάση αυτή τη φόρμουλα έπρεπε να είμαι κάπου στο 175 άντε λίγο πιο πάνω μιας και δεν καπνίζω δεν είμαι υπέρβαρος και κάνω και κάνα τρέξιμο
Ξέρω πως να το μεθοδεύσω να φτάσει στο μέγιστο ξεκίνησα και όταν έφτασα στο τελικό σημείο που τα δίνεις όλα ξεκινάω και βλέπω να ανεβαίνει σταθερά και γρήγορα από 170 στα 180 χωρίς να νιώθω καν κοντά σε αυτό το σημείο κόβεται η ανάσα πεθαίνω κτλ ... και κάπου εκεί λέω ώπα αμα πάω έτσι και βαρέσει κάνα 190 η πιο πάνω μπας και βαρέσει καμία μπιέλα ... ήμουνα και μόνος στην ερημιά λέω abort.... άσε να το ψάξω και ξανα προσπαθώ
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#689486 Παντως για αλλη μια φορα η χρησιμότητα του κατεβατου μου συμπτύσσεται στο:
"Ναι αλλα εγω φοβαμαι".
Την αλλη φορα να ψαχνετε στα ιντερνετς πλιζ εγω βαρεθηκα.
Τους μεν τους σκοτωνουν τα πεταλια τους δε οι καρδιες, ελεος....
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#689568 Όπως καταλαβαίνεις οι φόρμουλες βγάζουν μέσους όρους άρα δεν σου κάνουν εκτός αν αποφασίσεις ότι είσαι η χρυσή μετριότητα, ακριβώς στη μέση.
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και άλλων η καρδιά είναι πιο αργόστροφη ενώ άλλων πιο πολύστροφη. Και έτσι ένας φίλος μου νομίζω 55+ τρέχει άνετα με 183+ παλμούς ενώ θα έπρεπε να τερματίζει πολύ πιο χαμηλά.
Οπότε σκάσε και ζορίσου να βρεις άκρη. :lol:

Πάντως το Garmin βρίσκει λέει το lactate threshold μετά από μία καθοδηγούμενη άσκηση, ψάξε στα μενού να την βρεις (εμένα είναι μέσα στο μενού του τρεξίματος). Μία φορά αρκεί αλλά εννοείται ότι είναι κάτι που θα επαναλάβεις κάθε τόσο για να δεις αν οι διαλειμματικές προσπάθειές σου να το ανεβάσεις πιάσαν τόπο.

Το training peaks (ακόμα και δωρεάν) επίσης το υπολογίζει μόνο του αλλά μετά από πολλές ασκήσεις και στο ανακοινώνει με e-mail κάθε φορά που αλλάζει.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#689573 To lactose threshold το έχουνε αφαίρεσει απο το forerunner 245 μου (marketing γαρ) , αλλά μιας και ειναι derived measure το βρίσκεις απο τα connected apps.

Οκ οκ λοιπόν σε γενικές γραμμές πήρα την απάντηση που ήθελα .
Προσωρινά εχω κάποια αλλά θεματάκια και δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή , πάω πιο χαλαρά, αλλά σύντομα θα δοκιμαστεί το hr max
Άβαταρ μέλους
By sargus
Storm έγραψε:
Ove20 έγραψε:Storm εγώ έχω εδώ και καιρό ένα Spin bike στατικό (το παρακάτω TOORX). Εχεις την αντίσταση που πρέπει. Το Diadora που έβαλες είναι για πολύ light χρήση. Εχω χύσει ιδρώτα με HIIT πάνω σε αυτό............
https://www.skroutz.gr/s/13412221/Toorx ... 2-152.html

Εικόνα

Είναι αδύνατο να διαθέσω τόσα χρήματα για ένα στατικό ποδήλατο που θα το χρησιμοποιώ μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Δεν αναζητώ όργανο για συστηματική γυμναστική μέσα στο σπίτι. Άλλωστε κάποια στιγμή τα γυμναστήρια θα ανοίξουν ξανά κανονικά.

Αυτό τι σου λέει; https://www.flowfitness.com/exercise-bikes/dht500/
Βάρος δίσκου 10 κιλά, αντέχει μέχρι 120 κιλά βάρος χρήστη.

Νομίζω ότι για συντήρηση (αεροβική) και με δύο βαράκια για τα χέρια θα είναι ok.

Φέρνει αυτήν την εβδομάδα το Lidl στατικό ποδήλατο με 189 ευρώ. Ίσως είναι αυτό που ψάχνεις.
Άβαταρ μέλους
ByDeleted User 2
#689615 Ευχαριστώ για την πληροφορία. Έχει δίσκο μόλις 4,5 κιλά (αρνητικό), αλλά δέχεται βάρος χρήστη μέχρι 150 κιλά (θετικό).

Ποιος ξέρει τι ποιότητα έχουν αυτά του LIDL. :hmmm:

Πριν χρόνια που είχα αγοράσει κάτι επαναφορτιζόμενα σκουπάκια και κάτι μικροέπιπλα όλα μούφα ήταν. Της πλάκας εντελώς.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#690050 υπαρχουν ενα σκασμο metrics πλεον και τοσες εφαρμογες
πχ garmin connect, TrainingPeaks, HRV4training, apple health
ατελειωτες ωρες χασομερημα (καραντινα γαρ....) , μαθαινεις και τιποτα καινουργιο
το HRV4training τωρα που εχει ρουφηξει καποια δεδομενα (πχ ~15 μετρησεις τρεξιματος) εχει αρχισει και βγαζει πολυ υλικο... αλλα για φουλ ξεκλειδωμα καποια χρειαζονται μεχρι και 40 μετρησεις (!!!)
το καλο ειναι οτι στα εξηγει τι σημαινει και πως μπορεις να τα χρησιμοποιησεις, αντι να κοιτας ενα νουμερο σκετο
Για τα λεφτα του (μια φορα αγορα απο το app store) ειναι καλο vfm
σε καποια που ειναι κοινα βλεπω οτι εχουν παρομοιους υπολογισμους , πχ το VO2max μου, ολα εχουν συγκλινει πλεον στο ιδιο νουμερο
Άβαταρ μέλους
By harpymonk
#690092 Ισως γιατι ολες οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τον ιδιο αλγόριθμο ;

Αν θελεις πραγματικη επιστήμη πας εδω:
https://www.youtube.com/user/sportscientist/videos