Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#688923 Καταρχάς, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ασχοληθήκατε με το ζήτημά μου.
Επισημάνσεις:
1) δε ζορίζομαι για την ασφάλεια του GV, απλώς επισήμανα ότι το ποσό που δίνω για το GV, θα πηγαίνει για την ασφάλεια και του ΚΤΕΟ τού ηλεκτρικού.
2) το GV ΔΕ φεύγει, γιατί δεν είναι στο χέρι μου. Ο φάδερ έχει δικό του αυτοκίνητο κι οδηγεί κι εργάζεται καθημερινά.
3) βλέπω ότι αμφότεροι αναλογίζεστε ότι το Verso θα βγάλει έξοδα εν καιρώ. Δε με προβληματίζει όμως. Ίσως είναι που διαβάζω στο αντίστοιχο φόρουμ των υγραεριοκίνητων για ελληνικά αμάξια με 400+ χιλιόμετρα με μηδενικά προβλήματα και γενικώς, θεωρώ πως έχει γίνει άψογη εγκατάσταση. Άλλωστε, στις 50 χιλιάδες μέχρις στιγμής, δουλεύει υπεράριστα. Έτσι κι αλλιώς, ο αρχικός μου στόχος ήταν οι 400Κ χιλιόμετρα, δηλαδή 200 πάνω από τα αρχικά. Που βέβαια, αυτό θα γίνει όταν το αυτοκίνητο θα είναι 27 ετών, οπότε νισάφι, ακόμα κι αν το πετάξω, δε θα με πειράξει καθόλου.
4) αν το iOn εισαγόταν κανονικά στην Ελλάδα (όπως το Nissan Leaf πρώτης γενιάς, που ενώ δεν είχε εισαχθεί όταν ήταν καινούριο, η ελληνική αντιπροσωπεία λέει ότι το υποστηρίζει κανονικότατα), δε θα είχα κανέναν ενδοιασμό για την μπαταρία. Άλλωστε, το κάνεις μια μεγάλη βόλτα και βλέπεις τι γίνεται με την αυτονομία. Άσε που θα μπορούσε κι η αντιπροσωπεία να την ελέγξει.
5) ναι, η τεχνολογία καλπάζει, αλλά σε ένα όχημα αστικής χρήσης, που θα φορτίζει κάθε βράδυ στην πυλωτή, δε μου κάνει διαφορά αν σε 5 χρόνια τα ηλεκτρικά φορτίζουν στο δεκάλεπτο. Ή αν βγάζουν 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Καλά, αυτό θα είχε μια μικρή σημασία=μονοήμερες εξορμήσεις.
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#688928 Ειμαι σιγουρος οτι οταν τα ηλεκτρικα γινουν mainstream στην Ελλαδα, ολο και κατι θα βρουν στις αντιπροσωπειες για να συνεχισουν οι χρεωσεις συντηρησης να ειναι ιδιες, ανεξαρτητως καυσιμου.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#690028 Δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά θα έλεγα να μην το βλέπεις σαν απόσβεση. Εκτός αν είναι επαγγελματικό οπότε τότε μετράει αλλιώς.
Απλά πάρε κάτι που να σου αρέσει και να σε ευχαριστεί μέσα σε λογικά πλαίσια.
Αλλά είναι εποχές δύσκολες οπότε καλύτερα λιγότερη περιπέτεια.
Κρατάς το υγραέριο κι όσο πάει, του έχεις εμπιστοσύνη και σε καλύπτει και όπως λες τα βγάζει τα λεφτά του.
Αν καταφέρεις να πείσεις τον πατέρα να σουτάρει το GV είναι το σωστό. Ναι δεν θα πιάσει τίποτα αλλά αφού έχει άλλο αυτοκίνητο γλυτώνει χρήματα.
Παίρνεις κάτι μικρό και φτηνό για το κομιούτ της συζύγου να χαρεί. Μτχ αλλά όχι παλιό, βενζινοκίνητο ή υβριδικό και ίσως να είναι και αυτόματο. Μικρό και φτηνό, να το χώνει και να μην την νοιάζει. Πολύ φτηνότερο από το ηλεκτρικό, γνωστή ποσότητα.
Κι εσύ θα βρίσκεις χαρά στις δύο ρόδες.
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#690049 Μικρό κι αυτόματο σημαίνει Honda Jazz. Θες τουλάχιστον 4 χιλιάρικα (το φθηνότερο πανελληνίως είναι αυτό: https://www.car.gr/classifieds/cars/vie ... honda-jazz), θες άλλο ένα χιλιάρικο να το κάνεις υγραέριο, δεν είσαι και τόσο μακριά από τα 7,5 που θέλει το δεκαετίας νεότερο ηλεκτρικό. Που θα αποσβέσει αυτά τα χρήματα σχετικά σύντομα.
Όπως το βλέπω, το ηλεκτρικό για δεύτερο είναι μονόδρομος στη δική μου περίπτωση. Αλλά όσο συνεχίζεται η πανδημία και δεν κάνουμε χιλιόμετρα, δεν αλλάζω τίποτα. Εν τω μεταξύ, θα βγουν κι άλλα μοντέλα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Dimsabas έγραψε:Μικρό κι αυτόματο σημαίνει Honda Jazz.
Δεν είναι και τόσο μικρό το Jazz. Σε μικρό και αυτόματο ήταν το Picanto ίσως και Twingo. Αλλά νομίζω και το Daihatsu, δεν ξέρω τι είναι το Suzuki Swift και δεν θυμάμαι αν το Colt ήταν ημιαυτόματο ή CVT.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Dimsabas έγραψε:Δεδομένα προ καραντίνας:

Με το Corolla Verso LPG διανύουμε περί τις 17.000 χιλιόμετρα ετησίως με κόστος 7 ευρώ στα 100.

Ο φάδερ μάς παραχωρεί ένα Grand Vitara 2.5 κι εγώ του κάνω 3-3.500 χιλιόμετρα με κόστος 20 ευρώ στα 100. Τα περισσότερα χιλιόμετρα είναι πήγαινε-έλα στη δουλειά, σπάνια καμιά τζιπάδα. Αν έχω να πάω κάπου, θα πάω με το υγραέριο, ακόμα κι αν περιμένω να μου το φέρει η σύζυγος. Να ξεκαθαρίσω ότι τα τέλη κυκλοφορίας τού τζιπ πληρώνονται από τον φάδερ, όπως κι η συντήρησή του. Εγώ δίνω ασφάλεια και ΚΤΕΟ, ας πούμε ένα 225άρι τον χρόνο.

Σκέφτομαι να κάνω την παρακάτω κίνηση με οικονομικά κριτήρια, δηλαδή για εξοικονόμηση χρημάτων:

Αγοράζω μικρό ηλεκτρικό (τύπου Citroen C-Zero, Peugeot iOn) για τα αστικά χιλιόμετρα. Κάνει 12.000 χιλιόμετρα με κόστος 1 ευρώ στα 100.

Το Verso κάνει 8.000 χιλιόμετρα. Η αναλογία χιλιομέτρων αλλάζει, αφού το Verso θα παραμείνει για το δικό μου κομιούτ (η σύζυγος εργάζεται σε υπερδιπλάσια απόσταση) αλλά ΚΑΙ για τα ταξίδια μας.

Θα κάνω και καμιά τζιπάδα μια στο τόσο, αλλά δεν υπολογίζω το καύσιμο. Θα τρώω ό,τι έχει μέσα, μιλάμε για 15-20 χιλιόμετρα το μήνα, κλάιν. Επίσης, θα σταματήσω να πληρώνω ασφάλεια και ΚΤΕΟ, αλλά θα τα δίνω στο ηλεκτρικό. Ας θεωρήσουμε ότι η διαφορά στο κόστος των παγίων εξόδων είναι μηδενική, αφού το χαμηλότερο κόστος ασφάλισης του ηλεκτρικού θα εξισώσει την αλλαγή ελαστικών κάθε τετραετία. Άλλη συντήρηση ΔΕ χρειάζεται. Μιλάμε για μεταχειρισμένο που δεν απαιτείται να πηγαίνει στην αντιπροσωπεία για να ισχύει η εγγύηση, αφού αυτή θα έχει λήξει.

Αν υποθέσουμε ότι το κουβαδάκι C-Zero αγοράζεται προς 7.500 ευρώ, τότε η απόσβεση θα γίνει σε έξι χρόνια και κάτι ψιλά, υπολογίζοντας ότι το χρηματικό όφελος είναι 1.200 ευρώ το χρόνο.

Όμως, υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν:

1) Το κόστος των καυσίμων ενδέχεται να έχει αυξηθεί σε βάθος εξαετίας, οπότε η απόσβεση να χρειαστεί λιγότερο.

2) Είναι λίγο γαϊδουριά να πεις του φάδερ ότι του φορτώνεις ΚΑΙ το κόστος τής ασφάλισης (ήδη πληρώνει 800τόσα για τα τέλη κυκλοφορίας τόσα χρόνια), επειδή δε χρειάζεσαι πια το αυτοκίνητό του, το οποίο ουσιαστικά στο πλήρωνε τόσα χρόνια για να μην έχεις δεύτερο δικό σου. Αυτός κάνει 1-2 ταξίδια ετησίως αλλά επωμίζεται τα πολλά έξοδα. Γαϊδουριά... Πόσο κοστολογείται η γαϊδουριά;

3) Χωρίς τον φάδερ, έχω ξεφορτωθεί το τζιπ την επόμενη μέρα. Μα θα το πουλήσω, μα θα το έχω στο εξοχικό και θα παίρνω πινακίδες για τις δύο εβδομάδες που πάω εκεί; Πάντως, θα πάρει πόδι. Ο φάδερ δεν είναι μικρός, δεν αποκλείεται λοιπόν να μας χαιρετήσει πριν την εξαετία, χτυπήστε ξύλο. Αν, ας πούμε, αυτό γίνει στα πέντε χρόνια, έχω πληρώσει παραπάνω χρήματα, έχω αργήσει την έναρξη της απόσβεσης κι έχω χασούρα.

4) Πώς κοστολογείται η επιπλέον ασφάλεια που σου παρέχει ένα GV σε σχέση με το κουβαδάκι; Πώς κοστολογείται η ταχύτερη επισκευή σε φαναρτζοδουλειά; Στο ένα βρίσκεις ανταλλακτικά στα περίπτερα, ενώ το άλλο δεν έχει εισαχθεί και δεν υπάρχει τίποτα.

5) Πώς κοστολογείται η peace of mind ενός ιαπωνικού καθαρόαιμου, που ξέρεις ότι δεν πρόκειται να κάψει ούτε λάμπα στην επόμενη δεκαετία; Σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που δεν ξέρει να επισκευάσει ΟΥΔΕΙΣ στην πατρίδα μας;

6) Οπότε μήπως αξίζει να περιμένεις κάνα εξάμηνο, να δώσεις τα 7.500 για προκαταβολή κι άλλα τόσα σε δόσεις (υπολογίζω μαζί και τους τόκους) για καινούριο Dacia Spring; Που θα έχει 8 χρόνια εγγύηση και θα το υποστηρίζει η εγχώρια αντιπροσωπεία; Αλλά τότε δε μιλάμε για απόσβεση σε 6 χρόνια αλλά σε 12! Που τότε, το Verso θα είναι 27 ετών, οπότε μήπως αξίζει να μην ασχοληθείς με το μικρό vs τζιπ αλλά να αντικαταστήσεις το Verso; Ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό Kona με 25 χιλιάρικα από τη Γερμανία θα διανύει 17.000 χιλιόμετρα αντί για 12 τού κουβά, με κόστος 1,5 ευρώ στα 100. Σε αυτή την περίπτωση, πουλώντας το Verso κάνα τάληρο και γλιτώνοντας τα 300 ευρώ των τελών κυκλοφορίας, τα 20 χιλιάρικα της διαφοράς θα αποσβεστούν σε δεκαετία και βάλε, πολλά χρόνια. Αλλά πώς κοστολογείται το να κυκλοφορείς με αυτοκίνητο διετίας (με όλα τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και άνεσης) σε σχέση με ένα 15ετίας με 255.000 χιλιόμετρα;

7) Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα κι ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε χιλιόμετρα όπως μέχρι το 2019; Γιατί αν τα ετήσια χιλιόμετρα πέσουν στα μισά ή στο 1/3, προφανώς η απόσβεση θα αργήσει πάρα πολύ.

8) Πώς μπορεί κάποιος να κοστολογήσει την ευκολία στην καθημερινή οδήγηση που προσφέρει ένα μικρό ηλεκτρικό; Αυτόματο, μηδενικών κραδασμών και θορύβων, άμεσης επιτάχυνσης, μικρών διαστάσεων (κυρίως πλάτους, κάτι που σπανίζει όλο και περισσότερο στα νεότερα μοντέλα). Ειδικά για τη σύζυγο, που θα κάνει τα πολλά χιλιόμετρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πριν πάρουμε το Verso, κυκλοφορούσε με ένα Fiesta 1.4, που το είχε πάρει καινούριο. Το είχε καταβολευτεί και με κατηγορεί ακόμα, που δεν μπορεί να "φορέσει" το πιο ογκώδες Verso σε σχέση με το μικρότερο Fiesta.

Μπάχαλο, έτσι; Άντε βγάλτε άκρη. Για αυτό κάθομαι στα αυγά μου και δεν κάνω τίποτα. Έτσι κι αλλιώς, με την καραντίνα, ούτε χιλιόμετρα κάνουμε, ούτε ταξίδια, ούτε αξίζει να τα χώνεις στα αυτοκίνητα.

Εγώ θα πρότεινα να διαβάσεις αυτολεξεί το παραπάνω πόνημα στον γέροντα φάδερ, που ξέρεις, μπορεί να σε βγάλει από το δίλλημα μια και καλή. :s_cool
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#691551 Του τα 'χω πει (βλέπε ψάλλει) πολλάκις, αυτός εκεί, του κεφαλιού του. Θέλει να πληρώνει έναν δεινόσαυρο για να κάνει δέκα μέρες διακοπές τον χρόνο. Αυτό δεν αλλάζει.

Όσο για το αν είναι μικρό το Jazz, δεδομένου ότι κινούμαι σε ημιαστικές περιοχές κι ότι είμαι και κοντά δύο μέτρα, δε βλέπω τον λόγο να πάω σε ακόμα πιο μικρή κατηγορία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Dimsabas έγραψε:Όσο για το αν είναι μικρό το Jazz, δεδομένου ότι κινούμαι σε ημιαστικές περιοχές κι ότι είμαι και κοντά δύο μέτρα, δε βλέπω τον λόγο να πάω σε ακόμα πιο μικρή κατηγορία.
Έτσι όπως το θέτεις έχεις ένα δίκιο. :lol:
Πάντως μερικές φορές υπάρχει χώρος εκεί που δεν το περιμένεις. Συμφοιτητής αυτής της κατηγορίας ύψους αφού είδε ότι δεν χωράει στα συνήθη μικρά που κοίταζε άρχισε να δοκιμάζει τα πάντα με βάση αυτό το κριτήριο, να χωράει, και τελικά κατέληξε σε κάτι που δεν περίμενε με τίποτα (ιαπωνικό ήταν αλλά δεν θυμάμαι τι, μιλάμε για αρκετά χρόνια πίσω).
Το VW Up διαφημίστηκε για αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του. Όχι ότι στο προτείνω αλλά το αναφέρω, γιατί όπως είπα, ποτέ δεν ξέρεις.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#695556 Φίλος του έληξε το ληζιν και ψάχνεται τι να προτιμήσει γιατί πληρωνε κάπου 300 για ένα Μερσεντές 180 νομίζω, και θέλει να βρει κάτι οικονομικότερο. Συμφέρει με δόσεις,?? Δεν έχω ιδέα από την τωρινή αγορά.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#695596 έτσι όπως τα σκέφτηκα τις προάλλες, για μένα , είδα πόσα πληρώνω το χρόνο για τέλη, σέρβις, βλάβες , σήματα, μήματα κλπα
και πόσο κοστίζει με μηνιαίο μίσθωμα ένα αντίστοιχο μοντέλο ή έστω κάτι που επιθυμώ , να να δώ που γέρνει η φάση

ακόμα με το υπάρχον μοντέλο καλά βγαίνω αλλά σίγουρα σκέφτεσαι το καινούργιο, οικονομικό, ασφαλέστερο κλπα