CARυοθραύστης έγραψε:http://www.huffingtonpost.gr/2014/11/28/karkinogones-oysies-hlektronika-tsiagara_n_6234902.html?utm_hp_ref=greece
Krima
Η μελέτη αυτή έγινε με δοκιμή των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα 5 Volt. Τα περισσότερα τσιγάρα (αυτά που δεν ρυθμίσουν τα βολτ) ξεκινάνε από τα 4.3 βολτ και κατεβαίνουν όσο πέφτει η μπαταρία. Αυτά που ρυθμίζουν τα βολτ και μπορούν να φτάσουν τα 5 βολτ (στα περισσότερα είναι το άνω όριο) είναι τόσο ψηλό νούμερο (από τα 4 στα 4.2 βολτ είναι τεράστια η διαφορά) που προσωπικά δεν ξέρω πολλούς να το κάνουν εκεί.
Επίσης κάτι ακόμη για αυτή την φορμαλδεύδη. Είναι "κακή" ουσία αλλά έχει ένα "ελάττωμα". Έχει γεύση και οσμή. Οπότε και να φτάσεις εκεί από λάθος ή για δοκιμή ΔΕΝ μπορείς να ατμίσεις. Ενω τις επισήμως αναγνωρισμένες 60 καρκινογόνες ουσίες που περιεχεί ο καπνός ενός τσιγάρου (σε σύνολο 4.000 ενώσεων, πολλές από τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς) ΔΕΝ μπορείς να τις καταλάβεις. Το μόνο που καταλαβαίνεις είναι (και αυτό όταν ατμίσεις καιρό) είναι η πικρίλα από την πίσσα που και αυτή συνηθίσεις γιατι το μυαλό θέλει την νικοτίνη και "αγνοεί" τα άλλα ακόμη και αν δεν αρέσουν στο υπόλοιπο σώμα.
Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα λέει ο Φαρσαλινός, γιατρός στο Ωνάσειο που κάνει με ελάχιστα μέσα έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Αυτή η έρευνα, μου θύμισε μια έρευνα από ισπανικό πανεπιστημίο, που διάβαζα πρόσφατα για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι λαμπτήρες LED Που έχουν γίνει πολύ μόδα. Ελεγε λοιπόν, ότι λόγω του ότι φωτοβολούν πολύ γαλάζιο καταστρέφουν μακροπρόθεσμα τα μάτια μας. Η έρευνα έγινε σε πίθηκους που φωτοβολούσαν στα μάτια τους από τα 15 εκατοστά λαμπτήρες λεντ αντίστοιχης ισχυος με λαπτήρες πυρακτώσεως 100W. Μεταγενέστερα βρέθηκε ως χρηματοδότης του εργαστηρίου εταιρία πολυεθνική με παρακλάδι στην Ισπανία με αντικείμενο την ... προστασία των ματιών απο ακτινοβολίες.
Γενικότερα, οι έρευνες είναι καλό πράγμα να γίνονται αλλά μην περιμένεις την αλήθεια από ένα μόνο πείραμα. Πολλά είναι κατευθυνόμενα.
ΔΕΝ εννοώ ότι το ηλεκτρονικό τσιγαρό είναι de facto αβλαβές. De facto όμως είναι λιγότερο βλαβερό ΟΤΑΝ το κάνεις με λογική και κάποια έρευνα ΑΝ φυσικά χρειάζεσαι την νικοτίνη ή θέλεις να την ελέγξεις. Αν σου χρειάζεται ο απλός αέρας εννοείται ότι μένεις εκεί. Αν όμως εμπλακείς με την νικοτίνη ο πόλεμος κρατάει μια ζωή.