Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kacey
#68227 Το ιδιο ειναι? Κατσε γιατι εχω μπερδευτει τωρα. μαστορας μου ελεγε οτι εριξε τσιμεντο για πατωμα σε ενα εργοστασιο και μεσα στο εργοστασιο ειχε μονοψηφιους βαθμους θερμοκρασια για Χ μερες.

α) Το τσιμεντο (επειδη κανει εξωθερμη αντιδραση) απελευθερωνει ενεργεια στο περιβαλλον (ζεσταινοντας το. το περιβαλλον), αρα το ιδιο το τσιμεντο παγωνει (αφου φευγει η ενεργεια απο μεσα του)

ή

β) το τσιμενο απορροφα ενεργεια απο το περιβαλλον, αρα ζεσταινεται το ιδιο και παγωνει το περιβαλλον απο οπου αφαιρεθηκε ενεργεια (δηλαδη το εσωτερικο του εργοστασιου)? Αυτο ομως δεν ειναι η ενδοθερμη?
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#68238 Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η πήξη του τσιμέντου είναι χημική αντίδραση που παράγει θερμότητα.
Συνήθως με το παγώνει εννοούμε ότι ένα σώμα έχει μια Χ θερμοκρασία, την αποβάλλει σταδιακά και πέφτει σε Υ<Χ χωρίς να παράγει "νέα" θερμότητα.

Τώρα όμως έχουμε μετατροπή "χημικής ενέργειας" σε θερμότητα. Οπότε το σώμα είχε Χ θερμοκρασία, πάει σε Υ>Χ λόγω της αντίδρασης, και προφανώς αποβάλλοντάς την στο περιβάλλον ξαναπέφτει (όταν ο ρυθμός αποβολής γίνει μεγαλύτερος του ρυθμού παραγωγής) σε Χ.
Δλδ η ενέργεια που φεύγει από την αρχική του κατάσταση, δεν είναι θερμότητα, αλλά χημική.

Όπως και στο σπίρτο.
Παράγει θερμότητα και την απελευθερώνει.
Κατά μία έννοια "παγώνει", αφού απελευθερώνεται θερμότητα. Αλλά δεν εννοούμε αυτό όταν λέμε ότι κάτι παγώνει, σωστά;
Άβαταρ μέλους
By kacey
#68241 Οπως ειπα, εχω μπερδευτει. Εγω το παραδειγμα που μου δωθηκε ειναι οτι για Χ μερες εκει μεσα παγωσε το συμπαν (λογω του τσιμεντοπατωματος που επηζε). Το μηχανισμο προσπαθω να καταλαβω. Απλα, ενω στην αρχη νομιζα οτι το τσιμεντο αυτο καθαυτο κρυωσε, υποθετω οτι το λογικοτερο ειναι να ζεσταθηκε το τσιμεντο, αρα να "ρουφηξε" θερμοτητα απο το περιβαλλον και για αυτο να παγωσε το περιβαλλον (οπου περιβαλλον = το εσωτερικο του εργοστασιου). Αυτο ειναι το β που αναφερω πιο πανω. ΑΛΛΑ, αμα δεχτουμε οτι το τσιμενο απορροφησε ενεργεια απο το περιβαλλον του, τοτε πως ειναι εξωθερμη?
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#68298 Είναι απλό, ανοίγουμε ένα βιβλίο του Γυμνασίου και διαβάζουμε εκεί που λέει εξωθερμη αντίδραση, μπέρδεμα τέλος.
Άβαταρ μέλους
By leonp
#68355 Όταν ξεκαλουπώνεις τοιχεία αμέσως, δηλαδή την επόμενη μέρα και είναι χειμώνας, καταλαβαίνεις ότι είναι αρκετά πιο ζεστά από το περιβάλλον - σχεδόν χλιαρά.

Και το καλοκαίρι είναι ζεστά αλλά μπορεί να είναι ζεστά κι από τον ήλιο, δεν ξέρεις γιατί είναι ζεστά.

Αν ξεκαλουπώσεις μετά από μερικές μέρες, δεν είναι ζεστά.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#68517 Να σημειωθεί οτι το τσιμέντο (και τα παρόμοια υλικά όπως γύψος, σοβάς κτλ) είναι πολύ καυστικό και προκαλεί χημικά εγκαύματα.

Κανονικά οι μπετατζήδες και σοβατζήδες πρέπει να φοράνε γάντια και ρούχα τα οποία να μην μπορεί να διαπεράσει.

Αν πχ πέσει τσιμέντο σε υφασμάτινο παντελόνι περνάει στο δέρμα και στο τέλος της ημέρας θα γίνει έγκαυμα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι το κόκκαλο και να χρειαστεί ακρωτηριασμός.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#68848 Αν και δεν είμαι οικοδόμος, έχω όμως φτιάξει/κουβαλήσει/ρίξει αρκετό χαρμάνι. Ποτέ δεν με ακρωτηρίασαν :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#68877 Το τσιμέντο μπορεί να σου ερεθισει το δέρμα αλλά όχι και να σε ακρωτηριασουν, δεν παίζει αυτό. Στην πράξη στην οικοδομή ξεραίνεται λίγο πάνω σου και το τριβεις και φεύγει. Αλλά μιλάμε για πιτσιλιες, κανείς δεν κάνει μπάνιο ούτε βουτα τα χέρια του μέσα στο μείγμα. Αυτός που θέλει προσοχή είναι ο ασβεστης.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#69351 Άλλο το να είσαι βουτηγμένος επί τρεις ώρες που ήταν ο άνθρωπος αυτός και άλλο να σου πέσει στη φόρμα/τζιν λάσπη από τσιμέντο.
Μιλάμε ότι για δεκαετίες ο πατέρας μου ερχόταν με παντελόνια γεμάτα τσιμέντα, και σε μένα έχει πέσει, δεν παθαίνεις έγκαυμα, αυτά είναι υπερβολές.
Προφανώς και δεν είναι νεράκι, αλλά όχι ότι άμα πέσει πάνω στα ρούχα σου την έβαψες.
Εννοείται ότι μείγματα ενισχυμένα με χημικά που ρίχνουν με μηχάνημα πεταχτό σε συγκεκριμένες εργασίες, είναι πολύ επικίνδυνα και για αυτό οι χειριστές φορούν ολόσωμες φόρμες.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#71843 Πόσο μπορεί να κοστίσει μια ολική ανακαίνιση σ'ένα παλιό σπίτι; Αλλαγή μωσαικών με πλακάκι, αλλαγή πλακάκια μπάνιο/κουζίνα, ξήλωμα κουζίνας, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, πέρασμα για ΦΑ, αλουμίνια και ό,τι άλλο που δε μου έρχεται;
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#71850 Παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά, η ποιότητα των υλικών (πλακάκια, αλουμίνια, κτλ), πολλές παράμετροι.

Αρίθμησε τι θέλεις, αναλυτικά και ξεκίνα να παίρνεις προσφορές. Θέλει και τρέξιμο εκ μέρους σου, μη κοιτάς μόνο online.