- 29 Δεκ 2020, 12:49
γεια σας παιδια..
ειμαι κατοχος μιας bmw 116 ,ατμοσφαιρα,βενζινη αμμεσου ψεκασμου ..εχω 120.000 χιλ. λαδι βαζω 5-30 ολα τα χρονια..ξεκινησα με της bmw για 5 χρονια που ηταν castrol. τον 5 χρονο αλλαξε η εταιρεια σε shell και επειδη ηταν και ακριβο και επειδη ηταν το πρωτο που εκαψε λιγο και κυριως επειδη εφυγα απο την αντιπροσωπεια και εκανα τις αλλαγες εξω ξαναρχισα το castrol edge 5-30 c3 ll04 μεχρι σημερα.οι αλλαγες στην αρχη ηταν καθε 15-16 κ ,αλλα μετα που αρχισα εξω να κανω αλλαγες το παω μεχρι σημερα μεχρι 10 κ για αλλαγη.συνηθως στις 8.000 η' 8 μηνες.παντως να μου καψει λαδι σε εμφανη ποσοτητα δεν δειχνει σαυτα τα χιλιομετρα.ειναι ηλεκτρονικη μετρηση με το μπι-σι χωρις βεργα αλλα η μπαρα δεν μετακινειται.αρα απο μαρκα λαδια παμε καλα,ευχαριστημενος.
διαβασα αρκετα στο ιντερνετ και εμαθα πολλα.σαν μεγαλος που ειμαι θυμαμαι τις εποχες που αλλαζαμε λαδια καθε 4.000 .ναι ειδα οτι εχουν γινει αλλαγες και στους κινητηρες και στα λαδια αλλα παλι ορυκτελαια ειναι με διαφορετικο τροπο συνθεσης, ομως με προσθετα.οκ.αλλα αποτι βλεπουμε εχουμε κερδισει αλλα 4.000 δλδ. 8.000 καλα χιλιομ. χωρις να χανουν την δυναμικη τους τα λαδια.θεωρω οτι παιζει ρολο και ο τροπος οδηγησης και οι θερμοκρασιες εξωτερικα.ομως τα 8.000 πιστευω οτι καλυπτουν ολα αυτα με ασφαλεια και δεν υπερβαλουμε,δεν ειναι και λιγα.στο διαβασμα που εκανα ειδα και πολλες αναφορες απο διαφορα λαδια ,απο αναλυσεις στην blackstone και ετσι εβγαλα αυτο το συμπερασμα.
παμε τωρα στο πως οδηγω και που. εδω και 5 χρονια εχω αλλαξει.απο ταξιδια τα πρωτα 5 χρονια τωρα ειμαι 70% μεσα στην πολη αλλα προαστια,ανατολικα θεσσαλονικη.δλδ δεν ειμαι μεσα σε πολη,σε κινηση και πολυ ρελαντι.ομως κανω πολλα σταματα-ξεκινα γιατι το χρησιμοποιω για δουλειες.οι αποστασεις ειναι συνηθως απο 3 -8χιλομ καθε μερα Χ 3-4 φορες την μερα.καποιες φορες κανω και πιο κοντινες αποστασεις μεταξυ τους δλδ. και 1 χιλομ.
οχι οτι καλυτερο για αυτον τον κινητηρα.και επειδη δεν εχω μικροτερο τουτου αναγκαστικα χρησιμοποιω αυτο.στην αρχη δεν το εκανα για 5-6 χρονια και ηταν μονο ταξιδια,γιαυτο το αγορασα αλλωστε.ομως υποχρεωσεις τωρα με κρατουν εδω.
το υπολοιπο 30% ειναι χαλκιδικη το καλοκαιρι,απο ιουνιο μεχρι σεπτεμβριο.ομως κανω αυθημερον ταξιδια της ταξεως των 270 χιλιομ μερα παρα μερα.απο αυτα τα 200 χιλ παω πατητος με 130-140 χιλ τα υπολοιπα για οσους γνωριζουν μεσα στα ποδια ειναι ολο στροφες και ανεβα κατεβα ταχυτητα και σιγουρα με προσπερασματα.
το αυτοκινητο παει μια χαρα,δεν ειναι μπουκωμενο και επειδη γνωριζω οτι οι σημερινοι κινητηρες ειναι πιο ευαισθητοι μεσα στην πολη ,1 φορα την εβδομαδα το τρεχω να ξεκαπνιασει.ειναι αλλωστε και οδηγια.
μεχρι τωρα εβαζα 5-30.ομως παντα θεωρουσα οτι το 40αρι λαδι ειναι ιδανικο για την χωρα και ειδικα για εδω που ζω.και θελω να αλλαξω μιας και τα χιλιομ ειναι πανω απο 100 και σιγουρα οι ανοχες δεν ειναι ιδιες παρολο που δεν εχω καψει με την βαρια ενοια λαδι ακομα.ολα καινε αλλα επειδη δεν φαινεται θεωρω οτι ειναι ελαχιστο ,γραμμαρια οχι λιτρα.δεν εχω βεργα,εχω ηλεκτρονικη μετρηση οποτε δεν μπορω να πω ποσο με ακριβεια.αλλα ειμαι οκ σαυτο το θεμα.ανησυχω ομως για τα μεταλλα και τις ανοχες μιας και θελω να κρατησω το αυτοκινητο για αλλα τοσα χιλιο.και ναι, δεν καιω λαδι αλλα καλυτερα να το προλαβω.
το θεμα ειναι δεν ξερω ποιο ιξωδες ειναι καλυτερο για τις μικρες αποστασεις που κανω.για τα ταξιδια το καλοκαιρι εννοειται το 40αρι.αλλα μηπως το ζοριζει να πιασει θερμοκρασια στα προαστια ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που κανω? ειναι μεγαλο το ευρος του ιξωδες και λεω μηπως ειναι πιο επωδυνο.απο την αλλη το καλοκαιρι με 4000 περιπου χιλομ που κανω σε μεγαλο φορτιο σε εξωτερικες θερμοκρασιες κοντα στους 35-38 βαθμους πατημενος θα ειναι καλυτερο το 40αρι.πιο παχυ ,πιο ανθεκτικο στην μεγαλη θερμοκρασια μεσα και εξω απο την μηχανη.τα ορυτελαια συνθετικα μεν αλλα δεν ειναι και ΡΑΟ ουτε ΡΙΟ ,ουτε εστερες που αντεχουν παραπανω.
δεν εχω μεσα οργανο για να δω θερμοκρασιες.η bmw μου δινει προδιαγραφες 0-30,0-40,5-30,5-40.και σαν οδηγια δινει το 5-30.αποτι ειδα σε ολες τις μαρκες ειναι το πιο δημοφιλες ιξωδες.ομως οι εταιρειες και κατασκευαστες και λιπαντικων κανουν μπιζνες.δεν τις εμπιστευομαι και σιγουρα δεν ξεχασα οσα ξερω.απο την αλλη ναι μεν τα λιπαντικα εχουν κανει προοδο αλλα παλι στην πλειοψηφια ορυκτελαια ειναι ,πιο βελτιωμενα, αλλα ευαισθητα.
θα ηθελα την γνωμη σας για το ποιο ιξωδες να βαζω,τι προτεινετε για τις διαδρομες που κανω? να μεινω στο 5-30 η΄να παω στο 5-40? με 5-40 θα εχω προβλημα στις κοντινες διαδρομες? θα μπορει να ανεβασει πιεση το διο γρηγορα και καλα και να πιασει θερμοκρασια ο κιντηρας? η΄δεν θα φτανει στις ανοχες? ρωταω μονο για τις κοντινες διαδρομες ποιο ειναι πιο καταλληλο δεδομενου οτι ξερω οτι στα ταξιδια ειναι καταλληλοτερο.
ευχαριστω!