Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#669511
Anonymous Founder έγραψε:Αυτό που σου εξηγώ dimik, είναι πως η νόρμα "η γυναίκα είναι πρώτα απ' όλα μάνα", οδηγεί και στις "αδικίες" ή αδικίες που αναφέρεις. Από την στιγμή που οι εταιρείες την βλέπουν πρώτα και κύρια σαν μάνα, θα της δώσουν το mentoring και όχι την προαγωγή.
Πιο απλό δεν μπορώ να το κάνω.
Πρέπει να αλλάξει πλήρως αυτό.

EDIT: Ξέχασα να σου απαντήσω για τα corporate περιβάλλοντα. Προφανώς κατάλαβα πως άλλον είχες στόχο. Αυτό δεν σημαίνει πως είχες και δίκιο. Κάθε άλλο.


Η εταιρείες αυτές όμως δεν τα κάνουν αυτά γιατί "η γυναίκα είναι πρώτα απ' όλα μάνα" αλλά για να τις προσελκύσουν και να τις κρατήσουν με την τάση τελευταίως να είναι να τους δίνουν και την προαγωγή όχι γιατί το αξίζουν αλλά για να δείχνουν ωραία τα νούμερα.
Μάλιστα σε εταιρείες που δεν τις λες και λίγες τις γυναίκες ούτε σαν γενικό ποσοστό ούτε αυτές στο management.
Από εκεί ξεκίνησε η όλη κουβέντα βασικά.

Για μένα όπως πχ η Σουηδία αν δεν κάνω λάθος,δίνει γονική άδεια και στους 2 γονείς, θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όλοι χωρίς το φύλο να παίζει κανέναν ρόλο, το θεωρώ διάκριση και εξήγησα πως την νιώθω ο ίδιος στο πετσί μου τώρα που έγινα πατέρας.

Και να σου πω και κάτι, τους χαρίζω όλες τις προαγωγές του κόσμου, ας μου δώσουν εμένα έξτρα γονικές παροχές και θα κάτσω μια χαρά στην θεσούλα μου να κάνω το μινιμουμ που χρειάζεται για να είναι ολοι ευχαριστημένοι και να απολαμβάνω την οικογένεια μου.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#669514 Εννοείται πως δεν το αξίζουν, μην τα ξαναλέμε. #todramaenosaxiou
Άβαταρ μέλους
By markvag
#669515
EDDIE_147 έγραψε:
@Μαρκοβάγγος
Προφανώς και παίζει κουτσομπολιό και τίποτα δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό.
Όμως η επίσημη δημοσίευση αποδοχών θα σε φέρει αντιμέτωπο με περιστατικά τύπου: "αυτός βγάζει x γρόσια περισσότερα από μένα και ζητάει να τον βοηθήσω --> θα πάρει ΜΠΑΛΕΣ επειδή είμαι περισσότερα χρόνια στην εταιρεία και δεν πολυκαταλαβαίνω γιατί παίρνει περισσότερα".


Το ένα σημείο που λέει πως θα υπάρχει θέμα στη συνεργασία, είναι κάτι... Σε ότι αφορά την αντίδραση όταν κάποιος αδικείται στα λεφτά που παίρνει, μα... αυτό είναι το όλο νόημα. :rtfm: Να σταματήσουν αυτές οι αδικίες. :s_wink


EDDIE_147 έγραψε:On/off topic --> πρόσφατα έμαθα ότι πολύ μεγάλη πολυεθνική στην Ελλάδα ανακοίνωσε σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά ότι 'παίρνεις x% κάτω του Μ.Ο της πιάτσας --> στοχεύουμε στα επόμενα χρόνια να σε φέρουμε στο Μ.Ο τουλάχιστον'.


Καλό πρώτο βήμα.
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
#669518
dimik έγραψε:Επίσης έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέει ο funky ότι οι γυναίκες από ένα σημείο και μετά σταματάνε να ενδιαφέρονται για την καριέρα και επικεντρώνονται στην οικογένεια, π.χ τμήμα HR με καμια 20ρια άτομα, 19 γυναίκες ένας άντρας, ο επικεφαλής :lol:
Η αλήθεια είναι οτι με οικογένεια δύσκολα μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθούν σε ανώτατο επίπεδο και να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους. Δεν είναι εύκολο με παιδί να το παρατάς για να τρέχεις σε ταξίδια, γεύματα με πελάτες, meetings μέσα στην νύχτα κλπ κλπ κλπ. Εξαιρέσεις που έχουν άντρα-οικογένεια ικανούς να βοηθήσουν ή νταντάδες υπάρχουν αλλά ο κανόνας είναι οτι ξυπνάει το μητρικό ένστικτό και κάνουν πίσω.


Να πω όμως ότι το bold δεν το είπα, βλέπε "μια γέννα οδηγεί σε 2 περίπου χρονιές εκτός φιλόδοξης φάσης, λιγότερες γυναίκες με ατομικά προσόντα που θα κέρδιζαν στον "διαγωνισμό". Παρεμπιπτόντως, οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα tenures στους εργοδότες, άρα δεν παίζουν το φιλόδοξο παιχνίδι της ανέλιξης από κλαδί σε κλαδί. Και κάπως έτσι δημιουργείται και συντηρείται και το pay gap."

Ερμηνεία: Οι γυναίκες συνήθως στους μήνες της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα (το παρατηρώ και είναι ένα 2χρονο στο ελάχιστο, βάλε τώρα πολλές φορές Χ2, Χ3) δεν θα κυνηγήσουν αλλαγή θέσης και μένουν κάπως πίσω σε σχέση με τον ceteris paribus (κατά georgetz :lol: ) άντρα. Όντως παίζει η φάση αποφυγής ταξιδιών (προ covid, ε :lol: ) και meeting λάθος ώρες κλπ. αλλά δεν το δένουμε σκοινί κορδόνι. Δεν παίρνουν σβάρνα την αγορά προς άγραν διαφορετικών εμπειριών και μισθολογικών αυξήσεων, δεν θέλει και πολύ.

Τώρα για το ζήτημα της αλλαγής νοοτροπίας, η κοινωνία του εργοστασίου στα Τρίκαλα θα έκανε 20 χρόνια να το αντιληφθεί μόνη της, η ποσόστωση θα τους βοηθήσει να το καταλάβουν στα 10 χρόνια. Ούτε μαγικό ραβδί επιφοίτησης ούτε αναίμακτη πρόοδος, παράπονα θα υπάρχουν και ως κάποιο σημείο είναι και λογικά. Προοδευτικά δεν είναι όμως.

Και για να φύγουμε από τα Τρίκαλα και την Κύπρο (ααα, Κύπρο, η αγαπημένη μου πόλη!), ορίστε ένα αρθράκι και σας προτείνω να διαβάσετε την ανοιχτή επιστολή της κυρίας πρώην COO της Pinterest - όπου Pinterest μια εταιρία στην σούπερ προοδευτική Silicon Valley με τεράστιο ποσοστό γυναικείου κοινού στο προϊόν της που κάποτε βαυκαλιζόταν για την ισότητα και το female friendly σκηνικό εντός των γραφείων της.

https://www.nytimes.com/2020/08/11/technology/pinterest-francoise-brougher-gender-discrimination-lawsuit.html

Αν συμβαίνουν ακόμα αυτά και σε τέτοιο επίπεδο... :thumbsdown:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#669527 Η γυναίκα είναι μάνα γιατί αυτή το γεννάει το παιδί, αρέσει δεν αρέσει έτσι είναι η φυσική ροή των πραγμάτων.
Οι γονεις μου δούλευαν και οι δύο πάντα. Εκεί γνωρίστηκαν στη ΤτΕ, από εκεί απολύθηκαν λόγω φρονημάτων τότε το 48-50 και μετά πήγαν σε ιδιωτικό τομέα μέχρι τη σύνταξη. Βέβαια υπήρχε η γιαγιά από τη μάνα που με φρόντιζε. Εάν δεν υπήρχα η μητέρα μου θα τελείωνε γιατρός που είχε σταματήσει σπουδές για οικονομικούς λόγους. Όμως η γυναίκα μου έψαξε για δουλειά αφού πηγαν τα παιδιά σε παιδικό σταθμό κλπ. Δουλεύει ακόμα, στο ΕΜΠ, και όλοι την σέβονται και ας μην έχει πτυχίο μηχανικού. Άλλες βέβαια τα ξύνουν... Η δεν προσπαθούν για καριέρα. Οι γυναίκες μηχανικοί καθηγήτριες με τα παιδιά τους δεν έχουν καλή επικοινωνία.
HF όταν κάνετε παιδιά τότε θα καταλάβεις την φυσική εξέλιξη μερικων πραγμάτων, και την κατανομή ευθυνών. Και δεν μιλαω για το ποιος ψωνίζει κλπ

< Note >
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#669529 Αυτά τα μεταμοντέρνα που έχουν καταστρέψει την κοινωνία ΜΑΣ ας τα κόψουμε. Ο άνδρας γεννάει τα παιδιά. Η γυναίκα τίκτει :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#669531
George_Prix έγραψε:Θεωρω οτι οι γυναικες απο μονες τους δεν ειναι τοσο φιλοδοξες οσον αφορα την καριερα τους, γιατι εχουν αναλαβει ηδη τη σημαντικοτερη καριερα στα χρονικα της ανθρωποτητας, την ανατροφη των παιδιων.


Ω ρε |λογοκρισία| μου... :vava:
Άβαταρ μέλους
By drdino
#669532 Αρνιά να ψηφίζουν για Πάσχα κλπ.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#669534
Anonymous Founder έγραψε:H γυναίκα δεν είναι πρώτα απ όλα μάνα. Η γυναίκα είναι πρώτα απ' όλα άνθρωπος, κατόπιν γυναίκα, μετά ό,τι αυτή θέλει.
Αν δεν θέλει να είναι μάνα, δεν θα είναι.
Αν δεν θέλει να μεγαλώσει η ίδια τα παιδιά της και να κάνει καριέρα, αυτό θα κάνει.
Δεν θα καθορίσουμε εμείς το τι θα κάνει ή το τι θέλει.


Οπως τα λες. Ελευθερη να επιλεξει οτι θελει :s_yes

Κι οπως τα λεμε κι οι υπολοιποι ομως. Χωρις να την πιεσει κανενας τη γυναικα, τις περισσοτερες φορες επιλεγει μονη της τα παιδια (σπιτι) εναντι της καριερας :s_yes
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#669536
George_Prix έγραψε:Κι οπως τα λεμε κι οι υπολοιποι ομως. Χωρις να την πιεσει κανενας τη γυναικα, τις περισσοτερες φορες επιλεγει μονη της τα παιδια (σπιτι) εναντι της καριερας :s_yes


λινκ;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#669539
George_Prix έγραψε:Κι οπως τα λεμε κι οι υπολοιποι ομως. Χωρις να την πιεσει κανενας τη γυναικα, τις περισσοτερες φορες επιλεγει μονη της τα παιδια (σπιτι) εναντι της καριερας :s_yes

Αυτό το χωρίς να την πιέσει κανένας, πώς το λες με τόση ευκολία;
Γιατί εγώ αυτό που βλέπω γύρω γύρω, είναι να υπάρχει τεράστια πίεση, από παντού.
Επίσης, πάρα πολλές φορές, η επιλογή, δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαστική. Ουσιαστικά οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε τέτοιους ρόλους, γιατί εργασιακά πέφτουν πάνω σε τοίχο.
Ή γυρίζουν στην δουλειά τους από άδεια μητρότητας, και βλέπουν άλλους να έχουν πάρει την θέση τους (που είναι παράνομο).
Και πολλά ακόμη.

Στο δικό μου κύκλο, δεν βλέπω πάντως τις γυναίκες να θέλουν να είναι το δεύτερο βιολί. Και οι ρόλοι εντός και εκτός σπιτιού, είναι μοιρασμένοι.
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#669540
Anonymous Founder έγραψε:Στο δικό μου κύκλο, δεν βλέπω πάντως τις γυναίκες να θέλουν να είναι το δεύτερο βιολί. Και οι ρόλοι εντός και εκτός σπιτιού, είναι μοιρασμένοι.


:iconcool:
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#669542
funkyreverend έγραψε:Ερμηνεία: Οι γυναίκες συνήθως στους μήνες της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα (το παρατηρώ και είναι ένα 2χρονο στο ελάχιστο, βάλε τώρα πολλές φορές Χ2, Χ3) δεν θα κυνηγήσουν αλλαγή θέσης και μένουν κάπως πίσω σε σχέση με τον ceteris paribus (κατά georgetz ) άντρα. Όντως παίζει η φάση αποφυγής ταξιδιών (προ covid, ε ) και meeting λάθος ώρες κλπ. αλλά δεν το δένουμε σκοινί κορδόνι. Δεν παίρνουν σβάρνα την αγορά προς άγραν διαφορετικών εμπειριών και μισθολογικών αυξήσεων, δεν θέλει και πολύ.


Αυτό βλέπω και εγώ στην πράξη αλλά προφανώς κάποιοι το αντιλαμβάνονται σαν σεξισμό.
Γενικά η εγκυμοσύνη είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
Εντελώς ενημερωτικά έχω περίπτωση πρώην συναδέλφου που γέννησε και γύρισε στη δουλειά της σε 6 μήνες (δική της επιλογή, δεν της το επέβαλλε κάποιος).

Hint -->
Συνέχισε να δίνει στο μωρό μητρικό γάλα μέσω άντλησης στη δουλειά.

Εικόνα

:s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By dimik
#669543
funkyreverend έγραψε:
dimik έγραψε:...


Δεκτά αυτά που γράφεις, διαφωνώ σε σημεία αλλά ας πάμε παρακάτω.


funkyreverend έγραψε:
Και για να φύγουμε από τα Τρίκαλα και την Κύπρο (ααα, Κύπρο, η αγαπημένη μου πόλη!), ορίστε ένα αρθράκι και σας προτείνω να διαβάσετε την ανοιχτή επιστολή της κυρίας πρώην COO της Pinterest - όπου Pinterest μια εταιρία στην σούπερ προοδευτική Silicon Valley με τεράστιο ποσοστό γυναικείου κοινού στο προϊόν της που κάποτε βαυκαλιζόταν για την ισότητα και το female friendly σκηνικό εντός των γραφείων της.

https://www.nytimes.com/2020/08/11/technology/pinterest-francoise-brougher-gender-discrimination-lawsuit.html

Αν συμβαίνουν ακόμα αυτά και σε τέτοιο επίπεδο... :thumbsdown:


Έμπειρη 54χρ, COO Νο2 στην εταιρεία πιστεύεις ότι θα καθόταν να δεχτεί έστω και για ένα λεπτό όλα αυτά;
Εμένα μου μυρίζει κλασικό power struggle μεταξύ CEO-COO-CFO όπου στο τέλος είπε θα σας καταστρέψω και τράβηξε το συγκεκριμένο χαρτί με τους δικηγόρους για να πάει για συνταξιοδήτηση.

Όχι οτι δεν συμβαίνουν τέτοια αλλά σε τόσο υψηλό level και στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να ήταν τέρμα ηλίθιος κάποιος να δώσει πχ sexist formal feedback. Συνήθως δεν παίζουν με αυτά γιατί κοστίζουν εκατομμύρια σε αγωγές καλή ώρα.



EDDIE_147 έγραψε:Εντελώς ενημερωτικά έχω περίπτωση πρώην συναδέλφου που γέννησε και γύρισε στη δουλειά της σε 6 μήνες (δική της επιλογή, δεν της το επέβαλλε κάποιος).

Hint -->
Συνέχισε να δίνει στο μωρό μητρικό γάλα μέσω άντλησης στη δουλειά.

Εικόνα

:s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic


Η δική μου γύρισε στους 3,5 μήνες, γιατί τόσο δικαιούται βάση νόμου συνολικά. Πήρε 2 βδομάδες πριν την γέννα και την υπόλοιπη μετά.
Φυσικά και έκανε άντληση στην δουλειά και μάλιστα χρειάστηκε ενθάρρυνση για να το κάνει.

2 μήνες μετά την επιστροφή της ανακοίνωσαν ότι το fund αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία :twisted: