Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#668562 Μέτρηση ενέργειας πχ απο αμπεροτσιμπιδα μπορείς να κάνεις για να δεις αν είναι ανοιχτός ο φούρνος.
Αλλά με DIY λύσεις...

Χωρίς δλδ να περνάει το ρεύμα από το ρελέ ενος έξυπνου διακόπτη.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#668563 Να ρωτησω κατι οχι απλά δευτερευων ( γιατι τα θεματα που συζητατε ειναι σαφως ενδιαφεροντα ειναι πολύ "μακρυα" απο τα ορια μου,) αλλά.... "πεμπτεύων" :)

Kαπου αναφερθηκε το "ουδετερος παντου"

Που θα μπορουσε να μην υπαρχει ουδετερος? Ακόμα και στους διακόπτες (μου) νε μεν ο διακοπτης ελεγχει τη φαση, αλλα ο ουδετερος περναει επισεις μεσα στο κουτι ( του διακόπτη)
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#668568 :lol: :lol:

καλό.

το πρώτο και καλύτερο που κάνει ο €λ €ργολάβος είναι αν δεν υπάρχει στο κατέβασμα απο μπουάτ αναχώρηση για πρίζα, δε κατεβάζει ουδέτερο.

Σε κανένα πλην ενός από τους διακόπτες του σπιτιού μου (2005 παραδόθηκε) δεν υπάρχει ο ουδέτερος.
Άβαταρ μέλους
By fokion
JimClark έγραψε:ι αν δεν υπάρχει στο κατέβασμα απο μπουάτ αναχώρηση για πρίζα, δε κατεβάζει ουδέτερο.

Α ! μαλιστα.... μπορεί.... δε θυμαμαι αν ο υποψη διακόπτης εχει μπριζα απο κατω....
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
sknipper έγραψε:Έξυπνη μπρίζα στο φούρνο δεν το νομίζω. Δεν μπαίνει σε μπρίζα και δεν ξέρω τι είδους διακόπτη (όχι μπρίζα) χρειάζεσαι που να σηκώνει τόσα kilowatt.

Αν σου σβήσει τον μη έξυπνο διακόπτη με τα έξυπνα φώτα την πάτησες. Αν είναι έξυπνος ο διακόπτης τότε εντάξει.

Υπάρχει παρανόηση εδώ όμως: Τα πολλά amperes δεν τα θέλει ο φούρνος, αλλά οι εστίες. Οι εστίες δεν μπαινουν πάνω σε πρίζα, αφού έχουν παροχή χωριστή.
Όταν ο φούρνος είναι χωριστός από τις εστίες, έχει κανονική πρίζα 16Α, άρα μπορεί να είναι και smart.
Εγώ, δεν έχω βάλει smart πριζα στο δικό μου, η αλήθεια είναι δεν το είχα σκεφτεί το σενάριο να κλείνω τον φούρνο έτσι, εξάλλου όλοι οι καλοί φούρνοι έχουν δικά τους κόλπα για να κλείνουν, ν'ανοίγουν κλπ. Αλλά όσο κι αν μου αρέσουν τα έξυπνα κόλπα, δεν θα άφηνα τον φούρνο ανοιχτό με εμένα εκτός σπιτιού χωρίς να τον βλέπω για πολλές ώρες.
:s_hang
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
fokion έγραψε:
JimClark έγραψε:ι αν δεν υπάρχει στο κατέβασμα απο μπουάτ αναχώρηση για πρίζα, δε κατεβάζει ουδέτερο.

Α ! μαλιστα.... μπορεί.... δε θυμαμαι αν ο υποψη διακόπτης εχει μπριζα απο κατω....

Και σήμερα, ουδέτερο δεν θα βρεις σε διακόπτες, αν δεν τον ζητήσεις. Αν υπάρχει από κάτω πρίζα, εννοείται πως θα περνάει και ουδέτερος, αναγκαστικά. Αλλιώς όχι.
Στην περίπτωσή μου, και εκεί φάουλ έκανα, αφού δεν το ζήτησα και δεν μπήκε. Αλλά εν τέλει, με τον τρόπο που το έστησα δεν χρειάστηκε.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#668665 Νομίζω ο ειδικός (jimclark) μου είχε δείξει κάποια μοντέλα που λειτουργούν και χωρίς ουδέτερο αλλά εφόσον μπορείς είναι ένα σημείο που αξίζει να το προλάβεις.
Όπως και οι γειώσεις στις μπρίζες.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Hellenic tifosi έγραψε:
Αυτά τα συστήματα δουλεύουν με Zigbee ή Z-wave και επικοινωνούν με ένα gateway. Ένας φτάνει, εκτός αν έχεις κι άλλους ορόφους. Το κόστος στην Legrand, δεν είναι σημαντικό (150-200€). Στην Fibaro δεν γνωρίζω, θα πρέπει να το ψάξεις.
Για να στήσεις κάτι τέτοιο, θα σου πω το δικό μου παράδειγμα για να μπεις στο νόημα.
1x Gateway

3xΗλεκτρικά ρολά. Στο σπίτι έχω 3 ηλεκτρικά ρολά μόνον, τα άλλα 3 είναι χειροκίνητα.
αντίστοιχα, ο ίδιος διακόπτης που βάζεις για ρολό, κάνει και για ηλεκτρική τέντα. Και έτσι δεν χρειάζεσαι τα ακριβά ασύρματα μοτέρ της Somfy, μπορείς να κάνεις "έξυπνο" οποιοδήποτε μοτέρ.

Ωραία - άρα ας πουμε ότι παίρνω ενα gateway legrand, και από εκεί σε πρώτη φάση παίζουν διακόπτες των 5 ρολών και 2 τεντών. Τα μοτέρ για τα ρολα ήδη υπάρχουν - απλά αν το αντιλαμβάνομαι ο σμαρτ διακόπτης με κάποια διαδικασια συνδέεται με το gateway, "μαθαίνει" ότι ο συγκεκριμένος διακόπτης ανοιγει το τάδε ρολο, οπότε μετά μπορώ να το ελέγχω και απο το κινητο.

Αντίστοιχα, αν αυτα συνδεθουν και με το google home, θα μπορώ να το κανω και φωνητικά;

Ναι. Μέσα από την εφαρμογή της Google Home, κάνεις link τον λογαριασμό της Legrand. Σε όλες τις περιπτώσεις έτσι γίνεται το Integration. Κατόπιν, η Google θα βρει τις συσκευές σου και θα μπορείς να τις χειρίζεσαι φωνητικά και να φτιάχνεις και σενάρια επίσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ: ΔΕΝ γνωρίζω αν η Legrand παίζει καλά με Google, έχω γράψει εδώ μέσα πως στην δική μου περίπτωση, αρχικά η Alexa δεν έβλεπε τα ρολά μου σωστά και μόλις εδώ και λίγες μέρες τα βλέπει. Άρα, πράγματα που δεν έχω δοκιμάσει, δεν ξέρω αν θα παίζουν.
Hellenic tifosi έγραψε:
Δεν έχω βάλει έξυπνους διακόπτες για τα φώτα, γιατί έχω έξυπνα φώτα. Αν βάλεις και τέτοιους, πρέπει να υπολογίσεις για μένα έναν έξυπνο διακόπτη ανά δωμάτιο και αν θέλεις aller-retour, βάζεις ασύρματους που τους βάζεις ακριβώς εκεί που τους χρειάζεσαι.
Άπαξ και τα βάλεις αυτά (υπόψιν, δεν είναι τόσο εύκολο, θέλει λίγο κόπο στο αρχικό στήσιμο για να δει τις πρίζες ο gateway), κατόπιν στήσεις το σπίτι στην εφαρμογή της εταίρειας, δηλαδή φτιάχνεις ένα account και μπορείς να το δεις από οπου θέλεις. Σου στέλνει ειδοποιήσεις κλπ. Μπορείς να φτιάξεις και προγράμματα ενεργοποίησης (δυστυχώς της Legrand δεν έχει τις άπειρες επιλογές για τέτοια, εγώ πχ στα φώτα το κάνω από την εφαρμογή της εταιρείας των φώτων).

Επειδη εδώ τωρα όντως εχω μπερδευτεί τρομερά, λεω αυτο να το αναβάλλω. Εφ' όσον ειπαμε ότι εχουμε την υποδομη, ας τελειωσουν σοβαδες, αλουμίνια και ενα σωρο άλλα πράγματα, και βλέπουμε.

Εν τάχει όμως - Αν βάλω και σμαρτ διακόπτη, δεν εχω ενα παραπάνω πλεονέκτημα ότι θα μπορουν να αναβουν τα φωτα ακομα κι αν κάποιος τον εχει πατήσει χειροκίνητα;

Αν το αναβάλεις, τι θα κάνεις, θα μείνεις με λάμπες ή θα πάρεις φωτιστικά. Γνώμη μου, δεν αναβάλεις τίποτε σε ό,τι αφορά την αγορά, γιατί μετά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις διπλά λεφτά.
-Έχουμε πει ξανά, πως για να κάνεις smart το άνοιγμα των φώτων, μπορείς να πας σε μία από τις δύο άκρες και όχι απαραίτητα και στις δύο, δηλαδή ή έχεις smart φωτιστικό ή smart διακόπτη. Αν σου περισσεύουν λεφτά, κάνεις και τα δύο.
-Με τον smart διακόπτη μόνον, θέλει πολύ δουλειά το dimming. ΔΕΝ παίζουν όλοι οι dimmable διακόπτες με όλα τα φωτιστικά, ειδικά αν μιλάμε για LED. Και σίγουρα δεν μπορείς να dimάρεις πολύ χαμηλά.
-Με τα Smart φωτιστικά κάνεις ό,τι θέλεις. Επί της ουσίας, ο διακόπτης μένει πάντα ανοιχτός και παίζεις με φωνητικές ή με το κινητό.
-ΑΝ έχεις και τα δύο, είναι ό,τι καλύτερο. Στην δική μου περίπτωση τα τσιγκουνεύτηκα είναι η αλήθεια (ή πιο σωστά, δεν τα είχα και θα έπαιζε και παντόφλα...). Είναι μια επιβάρυνση τουλάχιστον 150€ για κάθε δωμάτιο στην περίπτωση της Legrand, αν σκεφτούμε πως έχουμε 3 διακόπτες για κάθε φως συνήθως (άντε 2 όταν είναι τραπεζαρία ξέρω γω).
Εγώ τα άφησα αυτά για το μελλοντικό upgrade, αν και όποτε βρω τα χρήματα. Τα πρώτα που θ'αλλάξω είναι τα φώτα στα μπαλκόνια, θα βάλω εκεί έξυπνους διακόπτες μιας και έχω απλές λάμπες.

Hellenic tifosi έγραψε:
Πάμε μετά στο άλλο μεγάλο κομμάτι, των φωνητικών εντολών, αλλά όχι μόνον. Για μένα, Smart Home χωρίς φωνητικές εντολές δεν είναι τόσο smart. Δεν έχω Google Home, έχω Alexa, άλλα είναι παρόμοια.
-Στήνεις τα πάντα πρώτα στην εφαρμογή. Κατόπιν, ιδανικά βάζεις ένα ηχείο σε κάθε δωμάτιο και χειρίζεσαι τα πάντα από εκεί.
-Μπορείς να φτιάξεις και σενάρια. Πχ την τάδε ώρα, άνοιξε αυτά τα 3 φώτα, την τάδε ώρα, ντιμάρισε το άλλο φως κλπ.
-Μπορείς εύκολα να προσθέσεις φθηνούς ασύρματους αισθητήρες (πχ εγώ έχω της Xiaomi) και να λες αν ανοίξει η πόρτα άνοιξε τα φώτα, ή αν μπει κάποιος στο μπάνιο, άνοιξε το φως. Εννοείται θέλεις αισθητήρες γι'αυτά.

Αυτό με έχει κεντρίσει και εμένα. Και αντιλαμβάνομαι πως με αυτόν τον τρόπο μπορώ π.χ να συνδυάσω μια επώνυμη λύση σε κάποια πράγματα (Π.χ πριζες, διακοπτες ρολών, θερμοστατη), με κάποια πιο οικονομικά άλλα και εφ' όσον όλα περνάνε από το Google Home, να συνδυάζονται.

Ακριβώς.

Hellenic tifosi έγραψε:
"Alexa turn on all lights" και έχω φως σε όλο το σπίτι. Ή μπορώ να πω, "Alexa turn on nightlights" και ανοίγουν τα φώτα νυκτός, στο dimmarισμα που έχω επιλέξει.

Εσυ όρισες λοιπόν ποια θεωρείς "nightlights" και αυτό απλά το στήνει, σωστα; Πχ φαντάζομαι ότι θα μπορούσα να ορίσω λειτουργια "παμε για υπνο", και όταν λεω κατι στο google home να μου κατεβάζει ολα τα ρολα, να βαζει το θερμοστατη πιο χαμηλα, και να φέρνει τα φώτα εκεί που τα θέλουμε; (Ισως πχ να οπλιζει και συναγερμο);

Σωστά. Η Alexa αυτό το λέει Routines, κάτι αντίστοιχο θα έχει και η Google.
Εκτός από τα routines υπάρχουν τα groups. Μπορείς να βάλεις όλα τα φώτα της κουζίνας εκεί πχ. Εγώ έχω βάλει φώτα και λεντοταινίες σε ένα γκρουπ και τα σβήνω όλα μαζί όταν φεύγω.
Με τα routines μπορείς να κάνεις περισσότερα και να φτιάξεις σενάρια σαν αυτό που έλεγες με τα φώτα των παιδιών.
Hellenic tifosi έγραψε:
Για συναγερμό δεν κατάφερα να βρω τίποτε να συνεργάζεται με Alexa ή Google Home, εκτός από κάποιους ασύρματους.

Εδω πάμε στο προηγουμενο - γκουγκλάροντας είδα ότι υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν τέτοιο integration. Έχει άραγε κανεις τέτοια εμπειρία;

Αλλά ακόμα κι αυτό αν δε γίνεται - φαντάζομαι θα ηταν καλύτερα να εχουμε ενοποιημένο έλεγχο καμερών και συναγερμού, σωστά;

Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιες εταιρείες λένε πως συνεργάζονται με την Alexa ή την Google, εγώ δεν βρήκα τίποτε δυστυχώς όταν έψαχνα.
Όσο για τις κάμερες, δεν είναι απαραίτητο να τις βλέπεις μέσα από τον συναγερμό. Μπορεί να τις βλέπει κατευθείαν το Google Home από την εφαρμογή των καμερών και να βλέπεις τον συναγερμό χωριστά. Μόλις χτυπήσει ο συναγερμός, θα σου στέλνει ειδοποίηση.
Προσοχή εδώ: εκτός από την ειδοποίηση μέσω app, να φροντίσεις να έχει ο συναγερμός και τηλεφωνική ειδοποίηση και αν μπορείς και GSM. Σαφώς πιο αξιόπιστο. Εμένα η εφαρμογή @@ ειδοποιήσεις μου στέλνει, αλλά τηλέφωνο με παίρνει πάντα το σπίτι όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός!
:lol:
Hellenic tifosi έγραψε:
Για θυροτηλέφωνα, υπάρχουν διάφορα (όπως και έξυπνες κλειδαριές, που προσωπικά δεν εμπιστεύομαι απόλυτα), θέλει λίγο ψάξιμο και εκεί. Δεν είναι βέβαιο πως αν πάρεις Legrand πχ θα το βλέπει και η εφαρμογή της. Δεν είναι όμως απαραίτητο αυτό, αν το βλέπει η Google Home, είσαι ΟΚ.

Να σου πω, ούτε κι εγώ θα έπαιρνα σμαρτ κλειδαριά. Όμως εχουμε την ιδιαιτερότητα ότι θέλουμε να ανοίγει δυο κλειδαριές: Πρώτα στην αυλόπορτα (όταν πρωτοχτυπάει ο ντελιβεράς με τα σουβλάκια), και μετά την εξώπορτα στην είσοδο της κατοικίας.

Εδώ θα σου πρότεινα να μιλήσεις και με κάποιους που κάνουν αυτή την δουλειά, γιατί είναι πιο εξειδικευμένη. Μπορεί να έχουν να σου προτείνουν κι αυτοί κάτι. Αλλά με λίγο ψάξιμο, μπορείς να το κάνεις και μόνος σου.
Επίσης, σκέψου και την δυνατότητα να βάλεις κλασικό θυροτηλέφωνο ΚΑΙ κάποιο smart δίπλα του, οπότε άσε απλώς αναμονές (UTP-Ethernet+παροχή ρεύματος). Οπότε αν δεν βρεις αυτό που θέλεις τώρα, το κάνεις αργότερα.

Hellenic tifosi έγραψε:
Θα πω και κάτι τελευταίο: όπως όλα τα πράγματα, ή τα φτιάχνεις μόνος σου, ή πληρώνεις να στα φτιάξουν, σύμφωνα μ'αυτό που θέλεις. Αν ήταν εύκολο, αν ήταν φθηνό, θα το έκαναν πιθανόν όλοι (ΟΚ, κάποιοι όχι, γιατί μπορεί να απεχθάνονται τους μοντερνισμούς, ή τους αρέσει να ανοίγουν 10 διακόπτες αντί να δίνουν μία φωνητική εντολή). Το λέω για να μην απογοητευτείς αμέσως, αλλά και να καταλάβεις πως θέλει ενασχόληση και ψάξιμο, όπως και όλα τα υπόλοιπα.

Όχι, δεν τίθεται θέμα απογοήτευσης, κάθε άλλο. Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό και πολύ ωραίο. Μάλιστα, αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι αντιλαμβάνομαι πως (σχεδόν) τα πάντα ειναι πλήρως αναστρέψιμα, σε αντίθεση με ένα σωρό άλλα πράγματα στο σπιτι.

Πόσο εύκολα αλλάζεις πάτωμα; Όχι πολύ! :lol: :lol:

Πολύ πολύ δύσκολα, και θα πρότεινα σε κάθε περίπτωση το ξύλινο! :s_biggrin
Hellenic tifosi έγραψε:
ΥΓ: Αν κάποιος σου πει πως δεν κάνεις δουλειά με τα ασύρματα και μόνον ενσύρματα γίνεται, και καλύτερα να βάλεις κάνα σύστημα ΚΝΧ, είναι απατεώνας και θέλει να σε γδύσει. Γιατί είναι απλούστατα πανάκριβο κάτι τέτοιο και θέλει τρομακτική καλωδίωση. Μόνον αν έχεις άπειρα λεφτά για κάψιμο, τόσο στην εγκατάσταση όσο και στην λειτουργία επιλέγεις τέτοια λύση.

Ο ηλεκτρολόγος μας μου είπε για κάτι τετοιο, που ειχαν βάλει πριν πολλά χρόνια. Επί λέξη μου ειπε οτι ειναι πανάκριβο, και ότι πλέον κάνεις πολύ οικονομικότερα τις ίδιες δουλειες, απλά ο ίδιος δεν εχει εξειδικευτεί για να τα στήσει.

Τέλος, εβλεπα ότι υπάρχουν και ασύρματοι διακόπτες. Αυτοί κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή μπαταρίας;

Κάθε 1 χρόνο το πάρα πολύ. Εγώ έχω 3 τέτοιους και εδώ και πάνω από 6 μήνες και δεν έχουν χαμπαριάσει. Οι μπαταρίες είναι CR2016 συνήθως, και είναι πάμφθηνες (από τα σωστά μαγαζιά όχι από τους κλέφτες...). Εμένα είναι και Bluetooth οι διακόπτες, άρα καταναλώνουν ίσως και περισσότερο, αν είναι Zigbee ή Ζ-wave ίσως είναι ακόμη καλύτερα (δεν το έχω ψάξει αναλυτικά).
Άβαταρ μέλους
By JimClark
Anonymous Founder έγραψε: και μόλις εδώ και λίγες μέρες τα βλέπει.

Told you so, κάπου στο Μάρτιο. Έπεσα κάτι μήνες έξω. :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#668741 Άσε είχα πάρει τηλέφωνο την Legrand και κλαιγόμουν! "Υπομονή κύριέ μου, πως κάνετε έτσι" μου έλεγε, "πόσο ακόμη ν'αντέξω να ψάχνω το κινητό ή τον διακόπτη, λυπηθείτε με τους έλεγα",
:lol:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#668746 Ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολυ!

Απλα μια διευκρίνηση- όταν είπα ότι το αναβάλλω, εννοω την απόφαση για το τι θα βάλουμε ακριβως. Αναμονες θα υπάρχουν παντού, ιδωμεν για το πως θα πορευτουμε!
Άβαταρ μέλους
By glf
#668762 Έτσι κι αλλιώς από πριν και χωρίς να έχεις ηδη εμπειρία απο το πως το ζεις καθημερινά, δε μπορείς να ξέρεις ακριβώς που θα καταλήξεις στο σενάριο που θες. Και όλο και θα αλλάζεις και θα το επεκτείνεις αργότερα..
Άβαταρ μέλους
By glf
#668769 Κοιτάω για τα Tmezon θυροσυστηματα με κάμερα.
Καταρχάς μπορεί να συνδέσει έως δυο κουδούνια με δύο εσωτερικά μόνιτορ.
Και επιπλεον δύο εξωτερικές κάμερες.
Πολύ ευέλικτο.

Οι εξωτερικές κάμερες του είναι αναλογικό σήμα αρα το Tmezon κάνει μόνο του τη μετατροπή του video.
Όσο το έψαξα δεν μπόρεσε κάποιος να πάρει το stream, είναι τελείως κλειστό σύστημα.

Και ένα λεπτό σημείο που είδα στις οδηγίες. Έχει και λειτουργία alarm απο το feed της εξωτερικής κάμερας, αλλά αυτό μπορεί να γίνεται μόνο στη μια κάμερα. Η ανάλυση της κίνησης δλδ.

Δεν είναι αυτό που θα ήθελα, αλλά το σκέφτομαι για τους γονείς. Είδα έχει και μοντέλο με RFID tag θυροκουδουνι, μπορεί να είναι και πιο χρήσιμο.