kacey έγραψε:Ναι.
Αλλα η νομοθεσια προστασιας του υπαλληλου δε σου αρεσει.
kacey έγραψε:Τεσπα αυτο που θελω να πω ειναι οτι ενα μετρο που εχει ως σκοπο τη προστασια του εργαζομενου απο αυθαιρεσιες του εργοδοτη, γινεται ΕΥΚΟΛΑ εργαλειο αυθαιρεσιας του εργαζομενου πανω στον εργοδοτη του και εκβιασμου του. Γιατι τα νουμερα ειναι ΜΕΓΑΛΑ.
τι δεν καταλαβαινεις? Εχω παραθεσει 4 παραδειγματα δικα μου, αλλο ενα του κολλητου μου με το ταξιδιωτικο γραφειο, και αλλου φιλου με τη νεα μανα υπαλληλο, οπου ο εργαζομενος εχει γαμησει τον εργοδοτη του εσκεμμενα ή ο νομος που σκοπο εχει να προστατεψει τον εργαζομενο τελικα εχει ξεσκισει τον εργοδοτη, δημιουργωντας του μεγαλο προβλημα και κοστιζοντας του μεγαλα ποσα, επειδη πολυ απλα για θεμιτοτατους λογους ηθελε να διωξει ενα ατομο.
Εδω δηλαδη δεν εχουμε την υπαρξη της αποζημιωσης ως αναχωμα αυθαιρεσιων, αλλα ως τιμωρια στον εργοδοτη οταν θελησε να μειωσει το προσωπικο του. Εκτος αν αυτο που θελετε να μου πειτε καποιοι ειναι οτι ο εργοδοτης δεν (πρεπει να) εχει το δικαιωμα να μειωσει το προσωπικο του οταν θελησει ή χρειαστει, χωρις να τιμωρηθει για αυτο. ΑΥΤΟ, ΔΕΝ το δεχομαι.
Και τελικά σε αυτή τη συζήτηση, που μπαίνει το κάτω όριο;
Τώρα λες, λιγότερες εισφορές, λιγότερη άδεια, λιγότερη αποζημίωση.
Και αν τα έχεις αυτά, θα λες ακόμα λιγότερες εισφορές, 0 άδεια, 0 αποζημίωση.
Και αν τα έχεις αυτά, θα λες ακόμα λιγότερο μισθό, περισσότερες ώρες, γιατί υπερωρίες, γιατί κάτι άλλο.
Δεν είναι υποθετικό αυτό. Ακριβώς αυτά λέγονταν σε οποιοδήποτε στάδιο της εργασιακής εξέλιξης.
Ό,τι και να υπήρχε, όσο μηδαμινό και να ήταν σε σχέση με το σήμερα, ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ αυτή ήταν η "κλάψα" των εργοδοτών.
Ότι με αυτές τις παροχές ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ, δεν υπάρχει επιχειρείν κ.ο.κ.
ΠΑΝΤΑ.
Ε, όλως περιέργως, ο κόσμος ακόμα κινείται, η μέρα ξημερώνει, και επιχειρήσεις υπάρχουν.
Αν ο κεντρικός αντίλογος παίζει στο "ναι αλλά ο άλλος με μαύρη εργασία [...]", δεν υπάρχει κάτω όριο.
Η μαύρη εργασία είναι στο -inf, δεν μπορείς να βάζεις αυτό σαν αντίλογο σε οτιδήποτε πλην του "ελέγξτε τη μαύρη εργασία".
Γιατί κατά τα άλλα, βλέπεις ότι μια χαρά μπορεί να λειτουργεί και με περισσότερο αυστηρές νομοθεσίες (π.χ. γερμανία που σου ανέφεραν). Εκτός κι αν δεν υπάρχουν εταιρείες στη Γερμανία και δεν το ξέρουμε.
Ξέρω γω, όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις τόσο σταθερή επιχείρηση ώστε να μπορείς να προσφέρεις "αορίστου χρόνου" σχέσεις (ακόμα βέβαια ποσώς έχεις σχολιάσει αν εσύ εκμεταλλεύεσαι το γεγονός ότι διαφημίζεις μόνιμη σταθερή εργασία), κάν'το έχοντας στο μυαλό σου ότι θα πρέπει μπορείς για κάθε χρόνο εργασίας ενός ατόμου μπορείς να βάζεις στην άκρη έναν μισθό του. Ώστε ΟΤΑΝ και ΑΝ χρειαστεί να τον απολύσεις, να μπορείς να του τα δώσεις.
Αν ΔΕΝ μπορείς να το κάνεις, ίσως να μην μπορούσες να προσφέρεις "σταθερή μόνιμη εργασία" εξαρχής. [και εκεί κολλάνε και τα σχόλια στο αρχικό άρθρο που έβαλες να σχολιάσουμε]
Τέσπα, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και αυτό είναι μια παγκόσμια σταθερά. Και δυστυχώς αυτήν την περίοδο ζούμε μια εξαιρετικά απορυθμισμένη κατάσταση, και φυσικά όλα μας φταίνε.
Προσωπικά πιστεύω πως πολλά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε για να μπορούν να αντιμετωπισθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, που πιθανότατα να βοηθούσαν και συνολικά την κατάσταση.
Ξέρω γω, να πεις ότι για εταιρείες χ-τζίρου και υ-μισθών να μπορούσε να υπάρχει μια αναστολή κάποιων εισφορών, μπας και φτάσουν περισσότερα χρήματα στα χέρια εργαζομένου (γιατί τα 500άρια και 600άρια είναι για κλάματα). Ή ότι όντως σε εταιρείες που τα τελευταία 10-20 χρόνια δεν είχαν κέρδη ικανά να στηρίξουν μια αποζημίωση απόλυσης, να γίνεται κάτι άλλο.
Ή ας πούμε οι αποζημιώσεις απόλυσης να δίνονται από το κράτος, το οποίο να τις μαζεύει αλά φορολογική κλίμακα από όλους τους εργοδότες (ούτε αυτό θα άρεσε όμως) όπως έγραψε ο HiFi
ΑΛΛΑ
Τράβα εσύ εξασφάλισε ότι όλα αυτά θα τα εκμεταλλεύονται ΜΟΝΟ οι εταιρείες που θα έπρεπε και όχι ο κάθε κατσίβελος.
Γιατί η λογιστική σε εταιρείες μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργική.
Ότι το ταμείο ανεργίας με τόσα λεφτά δεν θα έκανε τα πάρτυ της ζωής του, ή ότι εσύ θα προτιμούσες κάποιο χ% των κερδών σου να πηγαίνει σε κάτι τέτοιο.
κλπ κλπκλπ
Υπόψην ότι το notice είναι αμφίπλευρο, δηλαδή και ο εργαζόμενος αν θέλει να φύγει πρέπει να δώσει το ίδιο notice.
Οσο παράξενο και να φαίνεται, το σύστημα αυτό ευννοεί τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο -διότι ναι μεν ο εργαζόμενος, ανάλογα με την επαγγελματική του ευσυνειδησία, μπορεί και να τα ξύνει 1-3-6 μήνες αλλά δίνει χρόνο στον εργοδότη να βρει αντικαταστάτη και του επιτρέπει να τον απολύσει με λογικό κόστος. Συν βέβαια το notice από την πλευρά του εργαζομένου.
Γενικά πάντως η εργασιακή κουλτούρα είναι πιο χαλαρή, σε φάση "μας απέλυσαν ΟΚ θα βρούμε άλλη δουλειά" δεν είναι η συντέλεια του κόσμου.
Στην Ελλάδα ως συνήθως το έχουμε παραχέσει και παίζουν κάτι αποζημιώσεις ετών μισθών, που βέβαια λειτουργούν αποτρεπτικά για προσλήψεις, όπως σωστά είπαν οι παραπάνω, και ο εργαζόμενος άμα γουστάρει φεύγει αύριο κτλ. κτλ. Και από την άλλη πλευρά, οι απολύσεις + επαναπροσλήψεις πριν συμπληρώσει έτος και άλλα
Εδώ το κακό κράτος δεν κάνει γενικά τη δουλειά που πρέπει, και την οποία την κάνει στο UK, τα Εμιράτα και την Κύπρο, όπου κανείς εργοδότης δε διανοείται πχ. να καθυστερήσει μισθό (αιτία θέσης της εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης), να μην προσλάβει γυναίκα, μπας και γκαστρωθεί, να απολύσει εικονικά και άλλα τέτοια, που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Κατάλαβες τώρα τι σημαίνει "παραχέσει" ?
Πλακα με κανεις ? Ως προς το τι σημαινει το "εχουμε παραχεσει" , αυτο εγραψες .
nass έγραψε:Στην Ελλάδα ως συνήθως το έχουμε παραχέσει και παίζουν κάτι αποζημιώσεις ετών μισθών[, που βέβαια λειτουργούν αποτρεπτικά για προσλήψεις, όπως σωστά είπαν οι παραπάνω, και ο εργαζόμενος άμα γουστάρει φεύγει αύριο κτλ. κτλ. Και από την άλλη πλευρά, οι απολύσεις + επαναπροσλήψεις πριν συμπληρώσει έτος και άλλα
Για δε τις εργασιακες συνθηκες στα Εμιρατα που αφορουν που αφορουν μεταναστες (εξαιρουνται καποιοι , μεταξυ των οποιων (οπως εχεις αφησει να καταλαβουμε) και εσυ , μαλλον λιγοι) , γαμησε τα . Σε νομιμους τριτοκοσμικους μεταναστες αναφερομαι.
EDIT: Διαβάζεις τόσο προσεκτικά, που ούτε καν κατάλαβες ότι δε μιλάω για εργασιακές ΣΥΝΘΗΚΕΣ, αλλά για εργατική ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και μου λες άσχετα για τους τριτοκοσμικούς μετανάστες -η ίδια νομοθεσία λοιπόν, κοίτα να δεις, ισχύει και γιαυτούς!
nass έγραψε:για τους τριτοκοσμικούς μετανάστες -η ίδια νομοθεσία λοιπόν, κοίτα να δεις, ισχύει και γιαυτούς!
νταξ, μη τα λες έτσι απότομα αυτά.
Δλδ αν κάνω ένα απλό googling για pakistani worker dubai labor camp θα δω τπτ περίεργο, ή όλα καλά γιατί προστατεύονται από την ίδια νομοθεσία;
Δεν αλλαζει κατι διοτι το ενα δεν συνδεεται με το αλλο. Το οτι εσυ προσπαθεις να τα συνδεσεις δεν σημαινει οτι συνδεονται.
Αν θέλεις με το ζόρι να μιλήσεις για εργασιακές συνθήκες στο Dubai, ποιός είμαι εγώ να σε εμποδίσω...