Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
dimviii έγραψε:ο ξεφτυλας μεχρι και την γυναικα του εβαλε στο παιχνιδι για να πεισει οτι τα 400 ευρω το μηνα ειναι αρκετα.
δεν περιμενα και τιποτα καλυτερο απο ακροδεξιο σκουπιδι.

:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By dimviii
red_monster έγραψε:
dimviii έγραψε:ο ξεφτυλας μεχρι και την γυναικα του εβαλε στο παιχνιδι για να πεισει οτι τα 400 ευρω το μηνα ειναι αρκετα.
δεν περιμενα και τιποτα καλυτερο απο ακροδεξιο σκουπιδι.

:s_howdy

https://m.tvxs.gr/mo/i/308251/f/news/el ... U5WtR6CxOs
Άβαταρ μέλους
By 224v
sargus έγραψε:
markvag έγραψε:
Όταν το IMF δεν ασχολείται με λεφτά και πετάει αυτά τα κομμουνιστικά, καταλαβαίνεις πως το σκατό έχει γεμίσει κάλτσες, παπούτσια και όλη την ντουλάπα... :help:

Πολύ φοβάμαι πως εδώ έχεις απόλυτο δίκιο!
Την γνώμη του Μένγκελε της οικονομίας και πολιτικής Σοϊμπλε για το αν πρέπει πρέπει να είναι προτεραιότητα για το κράτος ο άνθρωπος η η οικονομία,, αυτός βάζει ένα προβληματισμό. Την ακουσατε??
Εύγε στους Γερμανούς για τους πολιτικούς τους

< Note >
Άβαταρ μέλους
By markvag
otso έγραψε:αρα ο τραμπαριφας εχει δικιο κυρ μαρκο

Προφανώς. Εν μέρει.

Εκεί όμως που δεν έχει δίκιο είναι ότι αν ανοίξει νωρίς, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και για περισσότερο καιρό. Αλλά, προφανώς και η κακή οικονομία πλήττει τους πάντες, κυρίως τους πιο αδύναμους... Και κοστίζει ζωές. Το πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας θα κοστίσει πολύ περισσότερο (σε ζωές και ΑΕΠ) απ' ότι το πιο καθυστερημένο άνοιγμα... Προφανώς και δεν ξέρω που είναι η ισορροπία, αλλά θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των επιδημιολόγων.

socratesn έγραψε:Το έχω ξαναπεί, το ότι ΌΛΕΣ οι χώρες έχουν υποστεί οικονομικό σοκ, όσο πρωτοφανές και τρομακτικό και αν μοιάζει, σε όρους αγοράς δεν δημιουργεί απαραίτητα κακές συνθήκες, αν οι Κεντρικές Τράπεζες το διαχειριστούν καταλλήλως.

Συμφωνώ, απλά θα ήθελα να προσθέσω και τη λέξη κυβερνήσεις μετά το Κεντρικές Τράπεζες.

Απλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αν θα συμβεί αυτό, έχοντας πολύ πρόσφατη την εμπειρία της κρίσης του 2008-2010... :lol: Και φυσικά, προσωπικά μ' ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η αντιμετώπιση ως προς την ανισοκατανομή εισοδημάτων, την αναπλήρωση απωλειών στα χαμηλότερα στρώματα, κτλ., που είναι και ο τρόπος για να ανακάμψει όλη η οικονομία. Που εκεί πήραμε πάρα πολύ κακό βαθμό στην προηγούμενη κρίση... Και δεν βλέπω να έχουν αλλάξει πολλά στη νοοτροπία, χίλιες φορές μακάρι να κάνω λάθος.

socratesn έγραψε:Δυστυχώς το σενάριο να την αντιμετωπίσουμε με V-Shape εξέλιξη (δηλαδή απότομη ύφεση-απότομη ανάπτυξη) το θεωρώ απίθανο, ωστόσο θεωρώ πως έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν αναλογικά με το εν δυνάμει μέγεθός της, διαχειρίσιμη σε βάθος 5ετίας.

Συν 1 για το bold, τώρα σε βάθος 5ετίας είναι νομίζω πολύ μεγάλο το διάστημα θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες, ένας πολύ σημαντικός εκ των οποίων είναι και η πορεία της νόσου (περιλαμβάνω και το αν θα βρεθούν εμβόλια, φάρμακα, κτλ)
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
socratesn έγραψε:Το έχω ξαναπεί, το ότι ΌΛΕΣ οι χώρες έχουν υποστεί οικονομικό σοκ, όσο πρωτοφανές και τρομακτικό και αν μοιάζει, σε όρους αγοράς δεν δημιουργεί απαραίτητα κακές συνθήκες, αν οι Κεντρικές Τράπεζες το διαχειριστούν καταλλήλως.

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει στο απαισιόδοξο σενάριο του μοντέλου του ποσοστιαία μείωση 31,9% σε σχέση με την περσυνη χρονία η οποία ήταν ανοδική στον όγκο των παγκόσμιων συναλλαγών για το 2020, σίγουρα το νούμερο είναι σοκαριστικό και πρωτόγνωρο, ωστόσο αν μη τι άλλο δεν συνιστά "διακοπή της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της".

Σίγουρα σχεδόν τα πάντα υπολειτουργούν παγκοσμίως, ωστόσο σε πολλούς δυνατούς τομείς της οικονομίας όντως παίζει αρκετή εξ' αποστάσεως εργασία (και να ευχαριστούμε την τεχνολογία που δίνει τέτοιες δυνατότητες) ακόμα και στην Ελλάδα και σίγουρα αργά ή γρήγορα οι ρυθμοί (δυστυχώς με απώλειες) θα επανέλθουν.

Δεν είναι μία απλή χρηματοπιστωτική κρίση και ο πλανήτης δείχνει να την έχει εντοπίσει ανοιχτά και εγκαίρως (πράγμα επίσης πρωτόγνωρο για κρίση), πιστεύω μόνο ο χρόνος θα δείξει την εξέλιξη της. Δυστυχώς το σενάριο να την αντιμετωπίσουμε με V-Shape εξέλιξη (δηλαδή απότομη ύφεση-απότομη ανάπτυξη) το θεωρώ απίθανο, ωστόσο θεωρώ πως έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν αναλογικά με το εν δυνάμει μέγεθός της, διαχειρίσιμη σε βάθος 5ετίας.

Σωκράτη, μια χαρά έξυπνο παιδί είσαι και γράφεις και ωραία πράματα πάντα.
Αλλά να είμαστε ρεαλιστές. Πρόσεξε, δεν λέω πως δεν είσαι αλλά το παραπάνω κείμενο είναι λίγο ευχολόγιο.
Αν έχεις παρατηρήσει, εδώ και 2 μήνες πριν έχω γράψει κάποια μηνύματα, όχι όσο αναλυτικά και επεξηγηματικά κάνεις εσύ (λάθος μου, αλλά γνωρίζομαι με τους πιο πολλούς εδώ και με καταλαβαίνουν), που ακούγονται σαν προάγγελος μια καταστροφής.

Αυτό δεν έγινε επειδή έχω κάποιο σπάνιο χάρισμα ή μαγική σφαίρα ή είμαι η Πυθία και βγάζω χρησμούς. Είναι γιατί όλα τα χρόνια που βρίσκομαι επαγγελματικά στο χώρο της ελεύθερης αγοράς αλλά και νωρίτερα όντας μικρό παιδάκι πλάι στον παππού και στον πατέρα μου, έμαθα να βλέπω την ταληροποίηση.

Το σοκ (οικονομικό) λοιπόν είναι μεγάλο γιατί.
Γιατί εξαιτίας αυτής της συμφοράς που βρήκε την ανθρωπότητα πάνω στη Γη και με γνώμονα παράλληλα τον σεβασμό στον άνθρωπο, περνώντας στο αμιγώς οικονομικό κομμάτι, η παγκόσμια αγορά "εξαναγκάζεται" ΒΙΑΙΩΣ να αλλάξει τρόπο σκέψης και συνήθειες. Αυτό είναι άλλο όμως να το λες, άλλο να το διαβάζεις σε οικονομικά ή ιστορικά βιβλία και άλλο να το ζεις και να το εφαρμόζεις.

Λες ότι παίζει αρκετή εξ'αποστάσεως εργασία, πράγματι είναι γεγονός αυτό. Αλλά αυτό ήταν κάτι που μπορούσε εύκολα να έχει γίνει προτού τη συμφορά της Πανδημίας. Το γιατί δεν είχε γίνει, δεν αφορά καθαυτή την Πανδημία όμως.
Αντίθετα υπάρχει ένα άλλο τεράστιο % της παγκόσμιας αγοράς που είναι αδύνατον να εργαστεί από το σπίτι, φύσει εργασίας σαφώς.
Και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα, είναι επίσης πιο αδύνατον να ανταπεξέλθει στους νέους κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν.

Θα σου πω απλά κάποια πράγματα.
Έχει σκεφτεί κάποιος, σε τι έξοδα θα πρέπει να μπει ένα οποιοδήποτε μαγαζί για να είναι σύμφωνο που τους νέους κανόνες που επιβάλλονται;
Το κόστος που χρειάζεται σε απολυμαντικά και καθαρισμούς;
Πρόσεξε, δεν λέω ότι δεν χρειάζονται να γίνουν αυτά.
Αλλά σκέψου πως αλλάζει η ζωή ενός επιχειρηματία από τη μια μέρα στην άλλη. Πως δημιουργείται μια τρύπα στο τζίρο από το πουθενά.

Έχει σκεφτεί κάποιος ότι το μαγαζί που είχε 45 τραπέζια, του λένε τώρα να έχει 15; και άρα αυτομάτως χοντρικά είναι σαν να του λένε ότι θα έχει δυνητικά το 1/3 του μέγιστου τζίρου; ενώ έχει κάνει άλλες επενδύσεις;
Ή ένα ξενοδοχείο με Χ αριθμό κλινών;

Και τελικά τι θέλουμε; θέλουμε να είμαστε όλοι στα σπίτια;
Γίνεται να κάνεις διακοπές από το σπίτι; να βγεις βόλτα από το σπίτι;
Από τη στιγμή που όλοι λένε ότι η ζωή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να είναι ίδια με πριν και δεν ξέρουμε καν αν θα είναι ίδια ξανά, πως να μην υπάρχει πανικός και καταστροφολογία;

Αφού αυτό που γίνεται, δεν ήταν στα πλαίσια ενός πλάνου που ξέραμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και δεν το εφαρμόσαμε.
Η ουσία είναι η ξαφνικότητα του γεγονότος.

Λυπάμαι που στο λέω, αλλά δεν έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας λυμένα τα προβλήματά του και τακτοποιημένη τη ζωή τους. Ποιος δεν θα το ήθελε δηλαδή.
Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σένα, αλλά έχω παραδείγματα (και εδώ).

Δεν είναι χωματερή ανθρώπων η οικονομία. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Δεν μπορεί να προσαρμόζεται πάντα η αγορά. Δεν είμαστε αριθμοί στα PC σαν τα αγγουράκια του μανάβη.
Και λέγοντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για την υπάρχουσα γενιά και για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι ο τρόπος που σκέφτεται το παγκόσμιο σύστημα. Ειδάλλως κάτι τέτοιο θα ξανασυμβεί με άλλη μορφή στο μέλλον και οι ανάλογοι Busso & socratesn θα λένε πάλι ο καθένας τα δικά του.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#643262 GB, Σέβομαι απόλυτα την άποψή σου και κυρίως σέβομαι πως απ'ό,τι έχω καταλάβει, δραστηριοποιείσαι σε έναν από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί πολύ άσχημα από όλο αυτό.

Ωστόσο, ευχολόγιο ή μη, η άποψή μου ήταν βασισμένη σε υπαρκτά στοιχεία και δεδομένα και μάλιστα κατέληγε και με εμένα να θεωρώ πως θα ισχύσει το απαισιόδοξο σενάριο.

Επίσης, εύλογα, κρίνεις την κατάσταση από τη σκοπιά της οικογενειακής επιχείρησης, όμως όταν μιλάμε για οικονομία η δική μου ή η δική σου επιχείρηση δεν έχουν αντιπροσωπευτικό αντίκτυπο στο σύστημα. Δεν λέω πως είναι ασήμαντος ο μόχθος μας, σημειώνω απλά πως δεν γίνεται να προσεγγίσεις την παγκόσμια οικονομία και να μιλήσεις για μία τόσο παγκοσμιοποιημένη κρίση, με τη λογική πως η τάδε καφετέρια θα χει λιγότερα τραπέζια ή εγώ και εσύ 10 πελάτες λιγότερους.

Όταν μιλάμε για οικονομική κρίση και ειδικά τέτοιας φύσεως, θεωρώ πως πρέπει να το προσεγγίζουμε σε επίπεδο μεγάλων παιχτών, όπως οι Κεντρικές Τράπεζες (και δυστυχώς όπως σωστά πρόσθεσε ο Markvag, οι Κυβερνήσεις). Αν από εκεί δεν γίνει τίποτα, η οικογενειακή επιχείρηση θα πεθάνει πρώτη, αν από κει στην προσπάθεια να σωθούν 50 μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί παρθούν και 5 σωστές αποφάσεις κατά τύχη, ίσως η οικογενειακή επιχείρηση να γλιτώσει το μεγάλο κύμα και να το νιώσει μόνο λίγο.

Όλες οι απότομες αλλαγές στην Οικονομία ονομάζονται Σοκ, προφανώς και τώρα υπάρχει σοκ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι που έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες ανά τον κόσμο και όλη η ιατρική κοινότητα ασχολείται με την αντιμετώπισή του. Οκ φέτος σίγουρα θα είναι ζοφερή όπως την περιγράφεις η κατάσταση, του χρόνου ίσως λιγότερο, του παραχρόνου ακόμη λιγότερο.

Δυστυχώς και στη ζωή και στην οικονομία, το αύριο σπάνια είναι εγγυημένο, ωστόσο ως "μέλος" των "2 Κρίσεις πριν τα 30" , αν κάτι κατάλαβα είναι πως μπορεί να μη δίνονται πάντα όλες οι απαντήσεις τη στιγμή που τις θέλουμε, ούτε όλα να εξελίσσονται όπως τα υπολογίζαμε, όμως αργά ή γρήγορα έρχεται η ισορροπία ως την επόμενη δυσκολία και ως την επόμενη επιτυχία κ.ο.κ. Και η οικονομία από κύκλους διέπεται, καμία οικονομική κρίση δεν έχει Life-long διαρκεια, καμία ύφεση δεν μπορεί να οριστεί χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίστροφο, μέσα στη ζωή είναι και αυτά και θα ξεπεραστούν εφόσον έχουμε την υγεία μας και στεκόμαστε στα πόδια μας.

Long story short, είναι πρωτόγνωρη από κάθε άποψη αυτή η κρίση, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί, προσωπικά βλέπω λόγους να αισιοδοξώ, βλέπω και στοιχεία (ειδικά βασιζόμενος σε άλλες αντιμετωπίσεις) πως ακολουθούν κάποια καταστροφικά χρόνια. Ελπίζω κάτι ενδιάμεσο έστω να ισχύσει και βλέπουμε.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#643274 Καλωσορίζουμε τον σύντροφο Busso στο κόμμα μας, το Κόκκινο Μαρξιστικό - Λενινιστικό Ίδρυμα (Κόκκινο ΜΑ.Λ.Ι.) :lol:

Πέρα από την πλάκα, προφανώς και έχεις δίκιο και η τωρινή κρίση έφερε στο προσκήνιο πολλές αλλαγές που ήταν ήδη στο δρόμο, αλλά υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν χρόνια για να εμφανιστούν. Υπάρχει δηλαδή μία μεγάλη και απότομη αλλαγή. Το πως θα αντιμετωπιστεί, δεν το ξέρω, απλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος με αυτά που βλέπω μέχρι σήμερα...

socratesn έγραψε: θεωρώ πως πρέπει να το προσεγγίζουμε σε επίπεδο μεγάλων παιχτών, όπως οι Κεντρικές Τράπεζες (και δυστυχώς όπως σωστά πρόσθεσε ο Markvag, οι Κυβερνήσεις)

Να σημειώσω, ορμώμενος από αυτό το σχόλιό σου, κυρίως το δυστυχώς, πως βρίσκω ακατανόητο το "δόγμα" περί ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Έχουμε δεχτεί δηλαδή, σε κατά τα άλλα δημοκρατικές κοινωνίες, να αφήσουμε στο χέρι μίας μικρής μη εκλεγμένης και μη ελεγχόμενης από την εκλεγμένη εξουσία "εταιρείας" το τι θα γίνεται με ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην κοινωνία μας: Το χρήμα. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο. Δηλαδή ο λαός είναι αρκετά σοφός για ν' αποφασίσει να εκλέξει κάποιον που μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να ξεκινήσει πυρηνικό ολοκαύτωμα, αλλά όχι αρκετά σοφός για να αποφασίσει τη νομισματική πολιτική;; :lol: Και πρέπει να υπάρχουν κάποιοι ειδικοί που θα δρουν βάσει των δικών τους απόψεων για το τι είναι σωστό, χωρίς έλεγχο από την όποια κυβέρνηση; Ε, όχι δεν μου κολλάει... Το θεωρώ απαράδεκτο. Και μάλιστα ιδίως τα τελευταία χρόνια που είδαμε κάποιους κεντρικούς τραπεζίτες να δρουν σε ευθεία αντίθεση με τις επιθυμίες του εκλογικού σώματος.

Τέλος πάντων... προφανώς δεν είναι επίθεση σε εσένα, απλά αφορμή πήρα από το σχόλιό σου, ούτε προφανώς περιμένω να αλλάξει κάτι, απλά εκφράζω την άποψή μου στο δικτυακό μας καφενείο!
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#643275 Να σημειώσω εδώ ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η μειωση του τζιρου της καφετεριας και του τουρισμού θα είναι (θελουμε να πιστευουμε) προσωρινη.

Αν ολα πανε καλα και εχουμε κάποια θεραπεία σχετικά σύντομα (κάτι δηλαδη που να μπορεις να παιρνεις και σπιτι σου, πριν χοντρύνει το πράγμα), τα πράγματα πολύ γρηγορα θα επανέλθουν.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#643278 Απλά για να το ξεκαθαρίσω, το "δυστυχώς" μου δεν πήγαινε στο ότι εμπλέκονται οι κυβερνήσεις, πήγαινε στο ότι δυστυχώς κ αυτές διαχρονικά έχουν σταθεί ανάξιες να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις, άρα όσο και να εμπλακούν στη δράση των ΚΤ, λίγα θα προσφέρουν.

Κατά τ' άλλα βλέπω το επιχείρημα, ωστόσο δεν θεωρώ πως οι ΚΤ δρουν ιδιαιτέρως ανεξάρτητα, ασχέτως αν σε επίπεδο Ελλάδας, οι παραστάσεις που έχουμε είναι από την ΕΚΤ η οποία επηρεάζεται από τις διάφορες δυνάμεις της Ευρώπης και όχι μεμονωμένα από μία συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Για μένα, όσο unpopular opinion και αν θεωρηθεί (γιατί κατανοώ πως στο φορουμ πουλάνε αρκετά οι απόψεις 0% ρεαλισμός - 100% ρομαντισμός, αλλιώς "ου καπιτάλα/νεοφιλελέ" - markvag/Busso μίας και είσαστε οι πιο πρόσφατοι συνομιλητές καμία μομφή για εσάς στην παρούσα πρόταση :s_whiteflag ), προσπαθώ να προσεγγίζω τα πράγματα όπως φαίνεται πως θα εξελιχθούν όχι όπως θα ήθελα να εξελιχθούν. Δυστυχώς η όλη έννοια του χρήματος και της αξίας του, έγκειται στην ανταλλακτικότητά του, όπερ και κάποιος πρέπει να το ζητάει όταν κάποιος το προσφέρει / κάποιος να το προσφέρει όταν κάποιος το ζητάει.

Από τη στιγμή που στο ίδιο το ανταλλακτικό μας μέσο, η βασική προϋπόθεση λειτουργίας του είναι ουσιαστικά κάποιος να το έχει σε κάποια ποσότητα και κάποιος να μη το έχει σε αντίστοιχη ποσότητα, οποιαδήποτε συζήτηση για αντιμετώπιση των ανθρώπων με σκοπό την ευημερία όλων, όσο όμορφη και να ακούγεται δεν έχει παρά μόνο θεωρητική αξία. Δεν το επικροτώ, ούτε μ' αρέσει, απλά διατυπώνω τι ισχύει και τι βάσει ιστορικότητας λογικά θα ισχύσει.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
socratesn έγραψε:GB, Σέβομαι απόλυτα την άποψή σου και κυρίως σέβομαι πως απ'ό,τι έχω καταλάβει, δραστηριοποιείσαι σε έναν από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί πολύ άσχημα από όλο αυτό.

Ωστόσο, ευχολόγιο ή μη, η άποψή μου ήταν βασισμένη σε υπαρκτά στοιχεία και δεδομένα και μάλιστα κατέληγε και με εμένα να θεωρώ πως θα ισχύσει το απαισιόδοξο σενάριο.

Επίσης, εύλογα, κρίνεις την κατάσταση από τη σκοπιά της οικογενειακής επιχείρησης, όμως όταν μιλάμε για οικονομία η δική μου ή η δική σου επιχείρηση δεν έχουν αντιπροσωπευτικό αντίκτυπο στο σύστημα. Δεν λέω πως είναι ασήμαντος ο μόχθος μας, σημειώνω απλά πως δεν γίνεται να προσεγγίσεις την παγκόσμια οικονομία και να μιλήσεις για μία τόσο παγκοσμιοποιημένη κρίση, με τη λογική πως η τάδε καφετέρια θα χει λιγότερα τραπέζια ή εγώ και εσύ 10 πελάτες λιγότερους.

Όταν μιλάμε για οικονομική κρίση και ειδικά τέτοιας φύσεως, θεωρώ πως πρέπει να το προσεγγίζουμε σε επίπεδο μεγάλων παιχτών, όπως οι Κεντρικές Τράπεζες (και δυστυχώς όπως σωστά πρόσθεσε ο Markvag, οι Κυβερνήσεις). Αν από εκεί δεν γίνει τίποτα, η οικογενειακή επιχείρηση θα πεθάνει πρώτη, αν από κει στην προσπάθεια να σωθούν 50 μεγάλοι παγκόσμιοι οργανισμοί παρθούν και 5 σωστές αποφάσεις κατά τύχη, ίσως η οικογενειακή επιχείρηση να γλιτώσει το μεγάλο κύμα και να το νιώσει μόνο λίγο.

Όλες οι απότομες αλλαγές στην Οικονομία ονομάζονται Σοκ, προφανώς και τώρα υπάρχει σοκ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι που έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες ανά τον κόσμο και όλη η ιατρική κοινότητα ασχολείται με την αντιμετώπισή του. Οκ φέτος σίγουρα θα είναι ζοφερή όπως την περιγράφεις η κατάσταση, του χρόνου ίσως λιγότερο, του παραχρόνου ακόμη λιγότερο.

Δυστυχώς και στη ζωή και στην οικονομία, το αύριο σπάνια είναι εγγυημένο, ωστόσο ως "μέλος" των "2 Κρίσεις πριν τα 30" , αν κάτι κατάλαβα είναι πως μπορεί να μη δίνονται πάντα όλες οι απαντήσεις τη στιγμή που τις θέλουμε, ούτε όλα να εξελίσσονται όπως τα υπολογίζαμε, όμως αργά ή γρήγορα έρχεται η ισορροπία ως την επόμενη δυσκολία και ως την επόμενη επιτυχία κ.ο.κ. Και η οικονομία από κύκλους διέπεται, καμία οικονομική κρίση δεν έχει Life-long διαρκεια, καμία ύφεση δεν μπορεί να οριστεί χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίστροφο, μέσα στη ζωή είναι και αυτά και θα ξεπεραστούν εφόσον έχουμε την υγεία μας και στεκόμαστε στα πόδια μας.

Long story short, είναι πρωτόγνωρη από κάθε άποψη αυτή η κρίση, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί, προσωπικά βλέπω λόγους να αισιοδοξώ, βλέπω και στοιχεία (ειδικά βασιζόμενος σε άλλες αντιμετωπίσεις) πως ακολουθούν κάποια καταστροφικά χρόνια. Ελπίζω κάτι ενδιάμεσο έστω να ισχύσει και βλέπουμε.

Εξαιρετικό ποστ

Κάποιοι κλείνουν και κάποιο νέοι ανοίγουν. Έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός.

Η γενιά των σημερινών 30αριδων και των λίγο μικρότερων έχει φάει ολο το αγγούρι αλλά παράλληλα έχει γαλουχηθεί στα ευμεταβλητα και δύσκολα.

Ένα χειροκρότημα το βράδυ στις 21:00 και για αυτούς :metalo:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#643281 Σωκράτη να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όταν λέμε τη γνώμη μας, λέμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται ή έστω αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνεται. Αν λέμε κάτι με το οποίο διαφωνούμε αλλά γίνεται τότε όχι μόνο πάμε κόντρα στα συμφέροντά μας και την ίδια μας τη γνώμη και θέληση, αλλά δίνουμε και στην αντίθετη άποψη ένα αδικαιολόγητο βάρος. Φαίνεται να έχει έρεισμα, να έχει απήχηση, ενώ δεν έχει. Ας περάσει κάποιος εφόσον έχει τη δύναμη ότι θέλει, αλλά ας ξέρουν όλοι ότι έχει το σύνολο της κοινωνίας απέναντί του και όχι τους μισούς υπέρ ενώ στην πράξη αυτοί οι μισοί έχουν απλά πεισθεί για το ΤΙΝΑ
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#643283 Το ειχα πει και στο τοπικο του κορονοιου...

Εγω πιστευω οτι αυτη η ιστορια θα τραβηξει πολλα χρονια, ακομα κι αν βρεθει το εμβολιο.

Καποιος που εβγαζε 10 και ετρωγε 10 (προσωπικα ξερω καμποσους τετοιους) στο μελλον θα βγαζει 8 και θα τρωει τα 7. Οποτε θα κινειται λιγοτερο χρημα στην αγορα.

Θα περασουν πολλα χρονια ωστε να καταφερει καποιος να ξαναβγαζει 10 οπως παλια και επισης πολλα χρονια ωστε να του φυγει η φοβια (ή να κανει μια καλη καβατζα και να αισθανθει ηρεμος) ωστε να αρχισει παλι να ξοδευει "διχως αυριο".
Άβαταρ μέλους
By socratesn
Corto Maltese έγραψε:Σωκράτη να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όταν λέμε τη γνώμη μας, λέμε αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται ή έστω αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνεται. Αν λέμε κάτι με το οποίο διαφωνούμε αλλά γίνεται τότε όχι μόνο πάμε κόντρα στα συμφέροντά μας και την ίδια μας τη γνώμη και θέληση, αλλά δίνουμε και στην αντίθετη άποψη ένα αδικαιολόγητο βάρος. Φαίνεται να έχει έρεισμα, να έχει απήχηση, ενώ δεν έχει. Ας περάσει κάποιος εφόσον έχει τη δύναμη ότι θέλει, αλλά ας ξέρουν όλοι ότι έχει το σύνολο της κοινωνίας απέναντί του και όχι τους μισούς υπέρ ενώ στην πράξη αυτοί οι μισοί έχουν απλά πεισθεί για το ΤΙΝΑ

Συμφωνώ απόλυτα, δεν το είπα ακριβώς έτσι όπως το κατάλαβες, αλλά το βλέπω.
Καθένας εκφράζει τη γνώμη του από τη σκοπιά που του ορίζει το μυαλό του. Προσωπικά επειδή το έχω σπουδάσει κάποια αρκετά χρόνια αυτό το αντικείμενο, δυστυχώς δεν μπορώ να λειτουργήσω περισσότερο συναισθηματικά απ΄όσο ρεαλιστικά όταν εκφράζομαι για τα οικονομικά και όταν ποστάρω κάπου δημοσίως, προτιμώ να εκφράζομαι με γνώμονα το τι πιστεύω πως θα γίνει γιατί το να ποστάρω wishful thinking εγώ το βρίσκω ανούσιο.

Νομίζω και θεωρώ δεδομένο πως όλοι μας ανεξεραίτως οι νοήμονες άνθρωποι, έχουμε πλήρη επίγνωση του τι θα ήταν σωστό να γίνει και του τι λάθη υπάρχουν στην οικονομία του σήμερα, να είμαι ένας ακόμη που θα τα γράψει δεν προσφέρει κάτι. Αντίθετα το να διατυπώσω μία νηφάλια (κατά τη γνώμη μου) ρεαλιστική άποψη σε έναν άνθρωπο με τον οποίο συζητάμε το μέλλον του μαγαζιού του και το δικό μου, θα μας ανοίξει κάποιους ορίζοντες είτε στο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα μας κάπως πιο γόνιμα, είτε έστω να μαστε ψυχικά έτοιμοι για τις δυσκολίες που θα έρθουν.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#643291 Κατάσταση: περνάω το δρόμο χωρίς να κοιτάξω και έρχεται πάνω μου ένα αυτοκίνητο
Άποψη/ευχολόγιο: θα έπρεπε τα αυτοκίνητα να έχουν υπερεξελιγμένα φρένα και να ακινητοποιούνται από 60χλμ σε 1 μέτρο
Σκληρή αλήθεια: θα έπρεπε να κοιτάξω πριν περάσω το δρόμο

Προφανώς και η σωστή κατεύθυνση είναι να βελτιωθεί η ενεργητική ασφάλεια των αυτοκινήτων, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο υπερ-επίπεδο της άποψης/ευχολόγιο καλό είναι να μην αδιαφορούμε για τη σκληρή αλήθεια.
Ο βαθμός στον οποίο επιμένει κάποιος στην άποψη/ευχολόγιο αδιαφορώντας για τη σκληρή αλήθεια τον καθιστά περισσότερο ή λιγότερο γραφικό.

Παραδείγματα που είδαμε στην πράξη τα τελευταία 10 χρόνια στο Ιλλάντα:
- Μισθοί 3.000 ευρώ και σύνταξη στα 50 για όλους (+'να κόψει τον κώλο του το κράτος και να τα βρει')
- Εφαρμογή φιλελέ μέτρων (πχ ευέλικτη εργασία) στο μαντρί που λέγεται Κατσαπλιαδιστάν :lol: :vava:
- Εκστρατεία του Φένγουικ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης :s_sarcastic

Ακούγονται αστεία αλλά η σκληρή αλήθεια στα παραπάνω ήταν φοβερά επώδυνη.