Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#642212 Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.
Σολωμός ιχθυοτροφειου είναι διατροφικη βόμβα.
Γενικώς τα μεγάλα ψαρια ακόμα και πελαγισια είναι λιγοτερο υγιεινά από τα μικρά. Έχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και βαρέων μετάλλων που δεν ειναι καλές.
Κάποιος με εμπειρία ξεχωρίζει εύκολα τα ψάρια ιχθυοτροφειου από τα πελαγισια. Αν δεν την έχεις είναι δύσκολο.
Γενικώς οποίος δε γνωρίζει και θέλει να αποφύγει τα ψάρια ιχθυοτροφειου που πασαρονται σαν πελαγισια καλό είναι να παίρνει μικρά ψαράκια που δε χάνουν καθόλου ούτε σε νοστιμιά, ούτε σε ουσίες ίσα ίσα.
Σαρδέλες, σαργουδακια, μουρμούρακια, κουτσομουρες, γαύρος άμα είναι φρέσκα είναι νοστιμότατα και πολύ πιο υγιεινά.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
saxon_747 έγραψε:
mousatos έγραψε:Ρωτάς και επίσης βλέπεις αν έχουν μικρό και ανόμοιο μέγεθος μεταξύ τους .
Γενικά αν δεν είμαι σίγουρος, αποφεύγω τσιπούρες, λαυράκια, χιώνες και φαγκριά.
Δηλαδή ποιες είναι οι πελαγισιες; Οι μικρές;

Χριστός Ανέστη. Κάποιος είχε γράψει εδώ παλιότερα (ο corto νομίζω;) ότι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ψαριού ιχθυοτροφείου είναι η μαύρη κηλίδα που έχουν τα ψάρια του PeterPan πίσω από το κεφάλι τους. Είναι λέει κάκωση από τα συνεχή χτυπήματα με αλλά ψάρια στον πολύ στενό χώρο του ιχθυοτροφείου.

Για εμάς αρνί τσιγαριαστο σήμερα!
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#642216 Και να συμπληρωσω και 2 πραγματα...

Με ρωτησε ο μιραζ για κατσικι/αρνι και σκεφτηκα το κλασικο διλημμα πολλων. Προσωπικα προτιμω κατσικι στο φουρνο και αρνι στη σουβλα. Θεωρω οτι το κατσικι που δεν εχει πολυ λιπος στεγνωνει αρκετα στη σουβλα και δε μενει αρκετο υλικο να βουλωσει τις αρτηριες μου. Ενω στο φουρνο που τα κραταει πιο ζουμερα, το κατσικακι γινεται σουπερ!

Και κατι για τα ψαρια που μολις θυμηθηκα. Τρομερες ψαρουκλες εχω φαει εισαγωγης. Απλα κατι που μου ειπε ο φιλος ο ψαρας... Οτι πρεπει να εισαι σιγουρος πως φτασανε Ελλαδα γρηγορα και οτι το ψηνεις την πρωτη μερα. Και 1-2 μερες να ειναι στο ψυγειο απο Τουρκια μεχρι Ελλαδα, το ψαρι πιανεται για φρεσκο. Ειδικα αν ειναι κανενα 2κιλο+ το ψαρι, πολλοι λενε οτι ειναι καλυτερα να το βαλεις 1-2 μερες στο ψυγειο και να το φας μετα. Μια σφυριδα 2.5 κιλα απο Τουρκια παιζει να ειναι μεσα στα καλυτερα 5 ψαρια που εχω φαει στη ζωη μου! Το καλυτερο ever ενα 1κιλο φαγκρι στον Αγιοκαμπο. Λες και το ειχες βουτηξει σε ενα κουβα μελι ηταν το ατιμο. Και 2η μια συναγριδα λιγοτερο απο κιλο στην Ελαφονησο. Αυτα!

Αντε και καλες μασες σε ολους σημερα :eat:
Άβαταρ μέλους
By markvag
mousatos έγραψε:Ρωτάς και επίσης βλέπεις αν έχουν μικρό και ανόμοιο μέγεθος μεταξύ τους .

Δεν παίζει αυτό! :lol: :lol: Τα ψάρια τακτοποιούνται στα σκάφη ανάλογα με το μέγεθός τους συνήθως... Εξάλλου, πόσο δύσκολο είναι για έναν ιχθυοπώλη να βάλει σε μία κάσα μαζί διάφορα μεγέθη λαβράκια ιχθυοτροφείου;; :lol:

Το έχω γράψει άπειρες φορές, τα ψάρια ορφανοτροφείου (έτσι τα λέγαμε στη δουλειά) είναι μια χαρά ψάρια.

trident1971 έγραψε:Υποψιν, παιζει και Τουρκικη τσιπουρα βαφτισμενη Ελληνικη.
Λαβρακι επισης.

Πολλά πελαγίσια ψάρια εκτός της εποχής τους που είναι στα μαγαζιά, με την ταμπέλα Ελληνικά, είναι ψαρεμένα από τούρκικα σκάφη που ψαρεύουν στο Αιγαίο, στα διεθνή χωρικά ύδατα, στα ίδια νερά που ψαρεύουν τα Ελληνικά, αλλά χωρίς τους περιορισμούς αλιείας που επιβάλλει η ΕΕ.

@gearge prix: Προφανώς έφαγες χαλασμένο ψάρι. Όπως έχω ξαναγράψει, η διαφορά στη γεύση μεταξύ πελαγίσιου και ορφανοτροφείου είναι κατά βάση στο μαγείρεμα. Στην πράξη ούτε άνθρωποι με πολλές δεκαετίες στον χώρο δεν ξεχωρίζουν διαφορά. Οπτικά (πριν το μαγείρεμα) σαφώς και ξεχωρίζουν αν ξέρεις. Γευστικά, μετά το μαγείρεμα, δύσκολα... :lol: Όταν άνθρωποι με 40 χρόνια στο κουρμπέτι δεν καταλαβαίνουν κάποια διαφορά, δεν νομίζω ο μέσος καταναλωτής να νιώσει κάτι... Αν δουλέψεις με την ιχθυόσκαλα και συνομιλείς κάθε μέρα για αρκετή ώρα με τους ανθρώπους της, μαθαίνεις πολλά. Η δουλειά μου για κάτι παραπάνω από 2 χρόνια ήταν να ελέγχω το υποκατάστημα στην ιχθυόσκαλα της εταιρείας που δούλευα και οι συνομιλίες και η "εκπαίδευση" στο πως δουλεύει το σύστημα ήταν απαραίτητα. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες πάντως δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και συχνά τα παίρνουν για τον εαυτό τους, αν και σίγουρα ένα φρέσκο και καλό πελαγίσιο είναι εξαιρετικό ψάρι (ιδίως αν μαγειρευτεί σωστά). Να σημειώσω εδώ πως ένα ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας είναι πιο πιθανό να είναι πιο φρέσκο, καθώς συνήθως σκοτώνονται 12-24 ώρες πριν βρεθούν στο "ράφι", ενώ τα πελαγίσια μπορεί και να κάνουν 2-3 μέρες μέχρι να βρεθούν στο ράφι (όχι ότι σημαίνει πως είναι μπαγιάτικα βέβαια, παραμένουν εξαιρετικά), καθώς τα σκάφη συχνά δεν βγαίνουν αυθημερόν...

Όπως επίσης έχω ξαναγράψει, πως πολλά πελαγίσια είναι ορφανοτροφείου ή τρέφονται με ακριβώς τα ίδια τρόφιμα που τρέφονται και του ορφανοτροφείου. Συνήθως πρόκειται για "δραπέτες" ή άγρια ψάρια που τριγυρνούν γύρω από τις καλλιέργειες και τρέφονται με το φαγητό που φεύγει έξω... :innocent:

Οι έμποροι στις λαϊκές σχεδόν πάντα ψωνίζουν τα πιο φθηνά ψάρια που μένουν στο τέλος στην ιχθυόσκαλα. Όχι τα καλύτερα. Στη δουλειά μου έλεγαν ποτέ να μην πάρω ψάρι από λαϊκή (εκτός από πολύ συγκεκριμένους, 2-3 στην Κεντρική Μακεδονία). Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και φυσικά δεν έχουν φθηνά ψάρια. Φυσικά όλοι οι καταναλωτές αγοράζουν τα πιο φρέσκα και τα πιο καλά! :innocent: :lol:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#642228 Για την συζητηση, να πω οτι εννοουσα τσιπουρες / λαβρακια ιχθυοτροφειου Τουρκικα βαφτισμενα Ελληνικα, οχι αλιευμενα απο ψαραδες.

Επιβεβαιωνω
Οτι η τσιπουρα η βρωμερη ηταν οριακα σαπια
οτι οντως ειναι πιο "φρεσκα" τα ιχθυοτροφειου,
Οτι το σορταρισμα μεγεθων παιζει οπως αναφερθηκε απο μαρκβαγκ,

...οπως παιζουν και τεχνικες "καμπυλη του ποσο τα ταϊζω/τα αφηνω νηστικα σε συναρτηση με χρονο για να πετυχω συγκεκριμενο βαρος τη συγκεκριμενη εποχη που θελω" γιατι η αγορα ζητα συγκεκριμενα πραγματα

Επισης το "τα ξεχωριζω εγω ο εμπειρος που ξερω" ειναι τις περισσοτερες φορες ισοδυναμο με το "κλωτσα τα λαστιχα και ριξε μια στο καπω, απο τον ηχο θα καταλαβεις αν ειναι γερο αμαξι" των παλαιοτερων γενεων.

Πχ
1. υπαρχουν ψαροντουφεκαδες που πανε σε καποια αποσταση απο κλουβια και χτυπανε αυτα που φευγουν,
2. τηντροφη με τα αντιβιοτικα και τα αντιπραρσιτικα την παιρνει το ρευμα και ταϊζει και μερικα απ'εξω.

Αυτα ειναι "πελαγισια" ή οχι?
Τελευταία επεξεργασία από trident1971 και 19 Απρ 2020, 12:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By mousatos
Andreasdik έγραψε:Σε σχέση με αυτά που τρώνε τα χοιρινά και τα κοτόπουλα, οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου είναι βιολογικές.

Ίσως αλλά αφού υπάρχει η δυνατότητα στο ψάρι να βρείς και αλανιάρικο , πας στο αλανιάρικο.

Το βιντεάκι το έχω ξαναβάλει, από το 31' και μετά λέει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για τις ψαροτροφές αν κάποιος βαριέται να το δεί όλο

Άβαταρ μέλους
By GTS
George_Prix έγραψε:
mirage έγραψε:Σολωμό τρως; Μοσχάρι; Χοιρινο; Κοτοπουλο; Αρνί; Κατσίκι;
Όσο για το ψάρι που σε εκανε να μην φας ψάρι μαλλον ηταν στα όρια του επικίνδυνα μπαγιάτικου.

Απο αυτα που ειπες ολα τα τρωω. Κοτοπουλο και σολωμος δε με τρελαινουν κιολας αλλα τα τρωω.

Σιγουρα κατι δεν πηγε καλα με τη συγκεκριμενη τσιπουρα. Δεν πιστευω φυσικα οτι ολα τα ψαρια ιχθυοτροφειου ειναι τετοιο χαλι. Απλα επαθα ζημια εγω και χαλαστηκα απιστευτα. Ακομα θυμαμαι τη γευση εκεινης της μπουκιας και χαλιεμαι!

Ακομα και τωρα η πεθερα μου μια φορα την εβδομαδα παιρνει απο τη λαικη ψαρια και φυσικα ΠΑΝΤΑ ειναι ιχθυοτροφειου. Στελνει στην κορουλα της κανενα πιατο και δοκιμαζω. Καμια σχεση με την πελαγισια την τσιπουρα. btw εντελως θεμα γουστου, αλλα η τσιπουρα δε μου αρεσει σα ψαρι (ουτε καν η πελαγισια). Πολυ βαρια μου ερχεται και κατι με χαλαει. Ενω στο κρεας μου αρεσουν τα βρωμικα στο ψαρι γουσταρω τον εντελως αφρο!

Οσες φορες εχω παρει τσιπουρα απο ΑΒ δεν εχει θεμα ουτε στην γευση ουτε ποιοτητα που ειναι σταθερα τα ιδια παντα. Δεν ξερω τι παιζει αν δεν τα ταιζουν καλες τροφες και μαλλον δεν ειναι ιδια γευση με τα ψαρια που ετρωγα οταν ημουν παιδι.

Αλλα σε γενικες γραμμες τετοια παιζουν και στο κρεας και πολλοι το εχουν γυρισει σε βιοογικα σε απιστευτα ακριβες τιμες εδω και χρονια. Αν δεν το εχεις μεγαλωσει ο ιδιος νομιζω ποτε δεν θα ξερεις τι ακριβως το ταισαν.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
skous έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:Λαμπρή αύριο, λέμε να ψήσουμε και κοκορέτσι, ομως αναγκαστικά στο φούρνο.

Τυλιγουμε με λαδοκολλα/αλουμινόχαρτο, ή το ψήνουμε σκέτο, σε σχάρα με νερό από κατω για να στάζουν τα λίπη;
Το πρώτο (με λαδοκολα) και το τελευταίο μισάωρο το εμφανίζεις για να πάρει απεξω.
1:30'- 30' η αναλογία που μου προτάθηκε στους 180

< >
Ο χασάπης μας είπε στους 200, αντίσταση πάνω-κάτω. Θα δείξει...Εικόνα

< >
Άβαταρ μέλους
By elteo
#642241 Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο dimviii-ης χωνεύει σας βοάς μετά από το μακελειό στο πασχαλιάτικο τραπέζι του. :shifty:

:lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
dimitris έγραψε:
saxon_747 έγραψε:
Γενικά αν δεν είμαι σίγουρος, αποφεύγω τσιπούρες, λαυράκια, χιώνες και φαγκριά.
Δηλαδή ποιες είναι οι πελαγισιες; Οι μικρές;

Χριστός Ανέστη. Κάποιος είχε γράψει εδώ παλιότερα (ο corto νομίζω;) ότι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ψαριού ιχθυοτροφείου είναι η μαύρη κηλίδα που έχουν τα ψάρια του PeterPan πίσω από το κεφάλι τους. Είναι λέει κάκωση από τα συνεχή χτυπήματα με αλλά ψάρια στον πολύ στενό χώρο του ιχθυοτροφείου.

Τα ιχθυοτροφείου έχουν αρκετά χτυπήματα πάνω τους, στα πελαγίσια τα λέπια είναι στρατιωτάκια. Όλα τα άλλα διαγνωστικά στοιχεία παρακάμπτονται και αρκετά εύκολα μάλιστα.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
elteo έγραψε:Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο dimviii-ης χωνεύει σας βοάς μετά από το μακελειό στο πασχαλιάτικο τραπέζι του. :shifty:

:lol: :lol: :lol:

κατσικακι στο φουρνο με πατατες.Ελιωσε το καημενο,επεφτε το κρεας απο τα κοκκαλα :(
ειχα παρει και απο ενα ταψι ραβανι και γαλακτομπουρεκο,+ καιμακι παγωτο με βυσσινο. :eat:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#642255 Εμείς μαγειρίτσα από χθες και κοκορέτσι (βγήκε εκπληκτικό btw). Και τώρα σβήσιμο με παγωτό καϊμάκι και σοκολάτα βύσσινο από Στάμου.Εικόνα

< >