Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
trident1971 έγραψε:
Εγω παντως πιστευω τον monster, που εχει και το καδρο στον τοιχο που λεει ΧΧΧΧμηχανικος, οχι τα ματια μου. :shifty:

Δεν ειναι ανάγκη να με πιστέψεις, αρκεί να μην εισαι τόσο κομπλεξικός :roll:
Άβαταρ μέλους
By leonp
#63357 Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται στις οικοδομές δεν περιέχει αρκετό τσιμέντο για να προστατεύσει τον οπλισμό ακόμα κι αν έχεις 3 εκ. επικάλυψη οπλισμού.

Έχει αρκετό τσιμέντο για επαρκή αντοχή αλλά όχι για προστασία οπλισμού.

Μπορείς να παραγγείλεις μπετόν με πολύ τσιμέντο για τα εμφανή μπετόν ώστε να προστατεύεται ο οπλισμός αλλά δεν ξέρω κανέναν που το κάνει.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#63367 Το σκυρόδεμα αυτό κάθε αυτό είναι υλικό μη υδατοπερατό. Θεωρητικά δηλαδή μια πλάκα που καρασκευάστηκε, σκυροδετήθηκε και συντηρήθηκε σωστά δεν έχει ανάγκη υγρομόνωσης. Και όταν λρω σωστά εννοώ ότι οι οπλισμοί είχαν την απαραίτητη επικάλυψη, είχαν παντού την απαιτούμενη απόσταση ώστε να περνάει ο μέγιστος κόκκος του σκυροδέματος, κόπηκαν ακόμα και οι εξοχές από τα σύρματα των σιδεράδων, το σκυρόδεμα είχε την απαιτούμενη αναλογία νερού τσιμέντου, δεν έκανε παγωνιά όταν έγινε σκυροδέτηση, σκυροδετήθηκε χωρίς διακοπή, δονήθηκε σωστά, συντηρήθηκε έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ρωγμές και ξεκαλουπώθηκε από κάτω όταν είχε πάρει τις απαιτούμενες αντοχέ. Επίσης όταν δεν έγιναν άλλες εργασίες που να πληγώσουν την πλάκα πχ καμιναδες.Τότε λοιπόν υγρομόνωση δε χρειάζεται. Γι αυτό και κάποιοι έχουν παραδείγματα ταράτσας που δεν έβγαλε υγρασίες. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά...
Άβαταρ μέλους
By leonp
#63383 Όχι.
Για προστασία του οπλισμού χρειάζεται πολύ περισσότερο τσιμέντο απ' όσο περιέχει το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται στις οικοδομές.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#63388 Τι παραπάνω τσιμέντο. Δεν καταλαβαίνω? Φηλ. Στις οικοδομές ο οπλισμός είναι απροστάτευτος και διαβρώνεται? :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
red_monster έγραψε:
trident1971 έγραψε:
Εγω παντως πιστευω τον monster, που εχει και το καδρο στον τοιχο που λεει ΧΧΧΧμηχανικος, οχι τα ματια μου. :shifty:

Δεν ειναι ανάγκη να με πιστέψεις, αρκεί να μην εισαι τόσο κομπλεξικός :roll:

Ξεκολλα, απλα ηθελα να σου δειξω οτι εχεις ξερολιαση ωρες ωρες.
Άβαταρ μέλους
By leonp
junior gt έγραψε:Τι παραπάνω τσιμέντο. Δεν καταλαβαίνω? Φηλ. Στις οικοδομές ο οπλισμός είναι απροστάτευτος και διαβρώνεται? :hmmm:

Ναι, γίνεται ενανθράκωση του μπετόν και διαβρώνεται ο οπλισμός.

Το ξέρω γιατί ρώτησα επειδή έχτισα σε παραθαλάσσια περιοχή και μου είπαν τουλάχιστον 3 εκατοστά επικάλυψη του οπλισμού με μπετόν και στα εμφανή περισσότερο τσιμέντο απ' όσο απαιτείται.

Εντιτ
Είχα πληρώσει τρία ευρώ παραπάνω στο κυβικό του μπετόν και έβαζε 50 κιλά περισσότερο τσιμέντο απ' όσο έλεγαν οι προδιαγραφές.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Nikos! έγραψε:Το ξύλο στο μπαλκόνι δένει πάρα πολύ ωραία με το υπόλοιπο σπίτι διότι το ταβάνι μου στο σαλόνι είναι ξύλινο κι αυτό, στο ίδιο χρώμα και δημιουργεί μια πολύ ωραία συνέχεια (πάνω μετά κάτω), καθώς επίσης δένει με τις ξύλινες κουπαστές.

Αν δεν είναι πολύ... αδιάκριτο, παίζει να βγάλεις καμιά φώτο που να φαίνεται αυτό που λες με το ταβάνι;

Δεν είναι πολύ σκοτεινό αυτό το χρώμα για ταβάνι; Τι ύψος είναι το ταβάνι;
Άβαταρ μέλους
By dstou
#63469 Επειδή ρίχνουμε αυτή τη στιγμή τσιμέντα σε παραθαλάσσια περιοχή, και την έχουν πατήσει οι ίδιοι πριν από 5 χρόνια σε προηγούμενες σκυροδετήσεις, η επικάλυψη είναι πάνω από 5 εκατοστά και το μπετό έχει περισσότερο τσιμέντο και χαμηλό λόγο νερού/τσιμέντου. Το επιπλέον κόστος είναι αστείο, πέριξ των 3-4 ευρών επιπλέον το κυβικό, αλλά οι εργολάβοι δεν το κάνουν εκτός αν είσαι διαβασμένος και το ζητήσεις επισταμένα.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
leonp έγραψε:
junior gt έγραψε:Τι παραπάνω τσιμέντο. Δεν καταλαβαίνω? Φηλ. Στις οικοδομές ο οπλισμός είναι απροστάτευτος και διαβρώνεται? :hmmm:

Ναι, γίνεται ενανθράκωση του μπετόν και διαβρώνεται ο οπλισμός.

Το ξέρω γιατί ρώτησα επειδή έχτισα σε παραθαλάσσια περιοχή και μου είπαν τουλάχιστον 3 εκατοστά επικάλυψη του οπλισμού με μπετόν και στα εμφανή περισσότερο τσιμέντο απ' όσο απαιτείται.

Εντιτ
Είχα πληρώσει τρία ευρώ παραπάνω στο κυβικό του μπετόν και έβαζε 50 κιλά περισσότερο τσιμέντο απ' όσο έλεγαν οι προδιαγραφές.

Μα το περιβάλλον της οικοδομής λαμβάνεται υποψη στη μελέτη και αναλόγως προκύπτει τόσο η σύνθεση του σκυροδέματος όσο και το πάχος επικάλυψης. Εσένα δηλαδή ποιος σου είπε να βάλεις παραπάνω τσιμέντο ο μπακάλης της γειτονιάς?
Θα μπορούσαν πχ τα πέδιλα να ήταν σε θαλασσινό νερό , περιβάλλον πολύ πιο διαβρωτικό. Η μελέτη αντίστοιχα θα το λάμβανε υπόψη της και αναλόγως θα προέκυπτε η σύνθεση, η επικάλυψη κλπ.
τέλοςπάντων το ότι το σκυρόδεμα είναι μη υδατοπερατό από το νερό είναι αλφαβήτα του ΚΤΣ. Αυτά και δε συνεχίζω στο θέμα
Άβαταρ μέλους
By leonp
#63476 Ψωνίζουμε από τον ίδιο μπακάλη με τον παραπάνω και μας παραπλάνησε.

Καλά που μας άνοιξες τα μάτια. :)

Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By criuser
#63477 Το θέμα της επικάλυψης , είναι σημαντικό , αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να το πετύχεις πάντα και έχεις αστοχίες κάποιες φορές .
Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν βγεί αποστάτες και κατά κάποιον τρόπο την εξασφαλίζουν , αλλά παρ' όλα αυτά κάποιος που θα περπατήσει απρόσεκτα στην πλάκα , η θα πατήσουν κάποιο σίδερο αρκετοί , η δεν θα δεθεί μιά άκρη τσερκιού σε δοκάρι η κολώνα , όλα αυτά στο μέλλον θα δημιουργήσουν ένα θεματάκι , ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον προσανατολισμό του σημείου .

Οσο παλιότερα πάμε δηλαδή πριν 10-15 χρόνια και πάνω , επειδή είχαμε πολλές αλλαγές στον τρόπο και στην ποσότητα σιδηρού οπλισμού από το 1984 και μετά , έχουμε τέτοια θέματα , που κυρίως οφείλονται στους συνδετήρες η τσέρκια στην οικοδομική διάλεκτο .

Να πω ότι μέχρι το 1987 αυτά διαμορφώνονταν και γυρίζονταν στο εργοτάξιο σε πάγκο . Μετά σε μηχάνημα , αλλά ανοιχτά , μετά σε κλειστά κλπ . και όλα ήθελαν κάποια προσοχή στα δεσίματα που ποτέ δεν είναι 100 % .

Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν είναι σοβαρό , αρκεί κάποιος που θα δεί σκουριά , η ένα σίδερο να φαίνεται σε ένα δομικό στοιχείο , συνήθως 10-15 χρόνια μετά την κατασκευή του , να ασχοληθεί με κάποιον ειδικό και να το επισκευάσει με χαμηλό κόστος .

Το θέμα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει αναστολέα διάβρωσης και όχι απλά να το σοβατίσει , όπως προτείνει η μαστοράντζα , γιατί τότε απλά η κατάσταση θα χειροτερεύει κάτω από τον νέο σοβά και το σίδερο θα διαστέλλεται .

Πάντα να έχουμε την γνώση , ότι δεν είναι όλοι γιά όλα και στις επισκευές υπάρχουν κάποιοι ειδικευμένοι πολιτικοί μηχανικοί , που ασχολούνται με τέτοια θέματα . Οπως βέβαια και στις διάφορες ειδικότητες .

Η ενανθράκωση βέβαια είναι σημαντικό θέμα στα παραλιακά κτίσματα .
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#63481 Με όσα δείχνουν οι γρήγορες ζημιές ακόμα και στις νέες κατασκευές, αν και ειδικές γνώσεις δεν διαθέτω, αλλά οι επιστημονες του επαγγέλματος τις γνωρίζουν, το συμπέρασμά μου είναι :
Ωραία η θεωρία, αλλά επειδή στοιχίζει, δεν εφαρμόζεται. Και αυτή η λέξη "αστοχία", είναι μια υπέροχη δικαιολογία-καραμέλα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#63495 trident δε θα παίξω στοίχημα χαλάρωσε :lol:

Δημήτρη οκ αλλά πώς το ελέγχεις όταν η οικοδομή δεν είναι δική σου; πχ κάποιος που αγοράζει ένα ρετιρέ πώς ξέρει ότι η μόνωση είναι οκ ; Μπορείς να φωνάξεις ένα μηχανικό και να το διαπιστώσει;

εγώ νόμιζα ότι μπετό, τσιμέντο και σκυρόδεμα είναι το ίδιο πράμα :oops: :tomato: :ninja: