Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
GTS έγραψε:
Με παιδια οντως θα εχεις επιπλεον εξοδα (γιατροι, ρουχα, ειδη σχολειου, ηλεκτρονικα, βιβλια) αλλα φροντιστηρια δεν ειναι απαραιτητα ουτε αθλητικες δραστηριοτητες με πληρωμη. ΕΠισης ξερω πολυ κοσμο που δεν στελνει τα παιδια τους να σπουδασουν σε αλλη πολη γιατι δεν βγαινουν, αυτο καποιος μπορει να το δει σαν απαραιτητο κοστος καποιος αλλος οχι.

Αν θεωρείς πως ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή για προετοιμασία για πανελλήνιες δεν είναι απαραίτητα, τότε απλά δεν έχεις επαφή με τη σημερινή κοινωνία και το σημερινό σχολείο. Και αυτό είναι καλό για την ψυχική σου ηρεμία.

Αντίστοιχα, ιδίως για κάποιον που δεν μένει Αθήνα, το να περιορίσεις το παιδί σου σε σχολή που είναι κοντά στο σπίτι σου, προφανώς του κλείνεις πολλές πόρτες στη ζωή.

Και να σημειώσω και πάλι, πως οι προσωπικές γνωριμίες του καθενός δεν είναι στατιστικό δείγμα.

g8777 έγραψε:("Σήμερα αυτός που είναι πλουσιότερος από την μεσαία τάξη, ζει χειρότερα.". :dizzy:
Αυτά μάλλον είναι καινούργια πράγματα ή μάλλον ξαναζεσταμενο φαγητό τύπου "Οι πλούσιοι είναι δυστυχισμένοι,η φτώχεια θέλει -και έχει- καλοπέραση").

Μία διόρθωση εδώ:

Αυτός που ΣΗΜΕΡΑ ανήκει στο top 10% των εισοδημάτων (δηλαδή ένα εισόδημα 40-50Κ το χρόνο) περνάει πολύ χειρότερα από αυτόν που ήταν στο ίδιο 10% 20 χρόνια πριν. Προφανέστατα φυσικά είναι απείρως καλύτερα από τον μέσο Έλληνα.

Ένας συλλογισμός που κάνω, είναι να μεταφράζω αυτά που έκαναν οι γονείς μας σε χρηματικούς όρους του σήμερα. Δηλαδή, αγορά δύο σπιτιών (στην πόλη + εξοχικό), αυτοκίνητο κάθε 6-7 χρόνια, κτλ. Μόνο για τις δόσεις 2 σπιτιών θέλεις 2000 / μήνα (είτε δόση, είτε αντίστοιχη αποταμίευση), συν κανένα 500άρι το μήνα το αυτοκίνητο, συν κάπου 1500 / μήνα για τις υποχρεώσεις που πληρώνανε (τα κλασσικά σούπερ μάρκετ - λογαριασμούς, φροντιστήρια, κτλ), δηλαδή για πλάκα μιλάμε για 3,5-4Κ το μήνα διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα... :help: Που σήμερα είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά στη γενιά που σήμερα είναι γύρω στα 70 ήταν κάτι που μπορούσαν να κάνουν πολλοί (προφανώς και πάλι όχι όλοι). Και, το σημειώνω πως αυτό δεν σημαίνει πως τους χαρίστηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία δούλεψε σκληρά για να τα κερδίσει αυτά. Απλά σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία δουλεύει αντίστοιχα σκληρά για 800 ευρώ / μήνα... :vava:

Τίποτε από αυτά ΦΥΣΙΚΑ δεν αναιρεί το τραγικό του να μην φτάνουν δύο μισθοί για να συντηρηθεί ένα σπίτι και μια οικογένεια 4 ατόμων (θυμίζω ο μέσος μισθός είναι κάπου 760-780 ευρώ) και φυσικά το ότι χρειάζεται σημαντικό ζόρι για να βγει μία οικογένεια με αυτά τα χρήματα...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#629003 @ Μarkvag.Δεν νομίζω ότι η σύγκριση είναι σωστή αφού το 70 - 80 είχαμε δραχμή η οποία λόγω υποτίμησης επέτρεπε τέτοιες υπερβάσεις.
( Διαμέρισμα που αγοράστηκε τέλη 70 απαιτούσε το 40% του μισθού ενώ 25-30 χρόνια μετά στην αποπληρωμή του το 2%, για την μηνιαία δόση του )

Επίσης αυτοκίνητο τότε οι πολλοί αγόραζαν μεταχειρισμένο και το κρατούσαν χρόνια πολλά. Με την πρώτη απόσυρση το 90 άλλαξε αυτό

Διακοπές πήγαιναν ελάχιστοι αν δεν είχαν χωριό και αυτοί συνήθως για λίγες μέρες.

Φροντιστήρια μόνο στο λύκειο κι αν, και γλώσσες από το γυμνάσιο για 5-6 χρόνια, όχι 9.

Δεν είναι συγκρίσιμες οι εποχές κατά την γνώμη μου. Από την γενιά των πατεράδων μας άλλαξαν πολλά και αν σήμερα τα ακίνητα είναι πιο απρόσιτα από τότε είναι η εποχή που άλλαξε και οι αξίες γης.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#629005 Άσε που το 80' έδιναν δύσκολα δάνεια οι τράπεζες . Έπρεπε να βρεις παραλήδες εγγυητές και τα σπίτια είχαν απλά τα στοιχειώδη.
Χα , πόσα σπίτια μοίρασε η εργατική εστία φέτος ; :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By diplomat
Νίκος Παππάς έγραψε:Φροντιστήρια μόνο στο λύκειο κι αν, και γλώσσες από το γυμνάσιο για 5-6 χρόνια, όχι 9.

Είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα, όμως μου κάνει εντύπωση το θέμα με τα φροντιστήρια. Παίζουν και πριν το λύκειο, και αν ναι (που προφανώς ναι), πόσο πριν; :hmmm:

Προσωπικά φροντιστήριο πήγα μόνο στην τρίτη λυκείου (2009). Αναφέρομαι σε φροντιστήριο για το σχολείο, όχι για γλώσσες (που και εκεί ένα τρίμηνο ιδιαίτερα για prof. κατευθείαν έκανα).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
diplomat έγραψε:
Νίκος Παππάς έγραψε:Φροντιστήρια μόνο στο λύκειο κι αν, και γλώσσες από το γυμνάσιο για 5-6 χρόνια, όχι 9.

Είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα, όμως μου κάνει εντύπωση το θέμα με τα φροντιστήρια. Παίζουν και πριν το λύκειο, και αν ναι (που προφανώς ναι), πόσο πριν; :hmmm:

Προσωπικά φροντιστήριο πήγα μόνο στην τρίτη λυκείου (2009). Αναφέρομαι σε φροντιστήριο για το σχολείο, όχι για γλώσσες (που και εκεί ένα τρίμηνο ιδιαίτερα για prof. κατευθείαν έκανα).
Χα! Παίζουν από το δημοτικό! Ονομάζονται "μελέτη" και πάνε μαθητές να κάνουν τα μαθήματα του σχολείου.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#629010 Ποια γενιά πέρασε καλά τέλος πάντων ; :hmmm:

Γιατί αυτά που συζητάμε σήμερα είναι διαχρονικός τόπος συζήτησης για σχεδόν όλες τις γενιές, και προφανώς, κάθε πέρυσι και καλύτερα :roll: :vava:
Άβαταρ μέλους
By italakias
#629013 Τα σπιτια ειναι ακριβα γιατι καποια στιγμη η αντιπαροχη εφθασε 45-50%.
Στην Αθηνα πια λιγα οικοπεδα υπαρχουν.
Τα παλια χρονια επρεπε να εχεις μετρητα και βοηθεια απο γονεις ,πεθερικα για να αγορασεις.
Δανεια πολυ δυσκολο.
Αυτοκινητα μεχρι 1.4 κυβ λογω τεκμηριων και οχι καινουριο.
Αυτα που γραφετε καποιοι οτι επερνες σπιτι ,εξοχικο και αυτοκινητο με ανεση ,ειναι μπαρουφες.
Οργιο φοροδιαφυγης εγινε το 80- 90-00.
Μην παραδειγματιζεστε απο τους γονεις σας που ειχαν οικονομικες ανεσεις απο τις επιχειρησεις τους.
Και για σενα το λεω μαρκοβαγγο που εβγαλες τα εισοδηματα σου φορα παρτιδα στο φορουμ( το λενε προστυχια) και μια ζωη κλαιγεσαι εδω μεσα.
Γιατι νομιζα οτι ειχα να κανω με καποιον των 1200ευρω και μου εμφανιστηκς με 4000.
Το αν ειναι καλα τα 40 η οχι,ρωτηστε κανα ζευγαρι με εισοδηματα της πλακας,να σας φυγει η περιεργεια
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
diplomat έγραψε:

Αν αναλογιστείς ότι η ύλη έχει κατέβει όλη 1-2 τάξεις μέχρι το νηπιαγωγείο τότε θα καταλάβεις γιατί.

Εμείς στη 1η δημοτικού έχουμε δασκάλα που έρχεται στο σπίτι γιατί κανείς μας λόγω δουλειάς δεν έχει χρόνο να τις διαβάσει και η μελέτη στο ολοήμερο στο σχολείο δε φτανει.

Πρώτη δημοτικού κάνουν ανάγνωση πλέον δύο παραγράφους, ορθογραφία 10-12 λέξεις, κλείνουν ρήματα, μαθηματικά του στυλ έχουμε 5 πόσα θέλουμε να φτάσουμε στο 7 (έχουμε ήδη κάνει πρόσθεση) και στο τέλος της χρονιάς έμαθα ότι θα γράφουν και εκθεσουλες. Στη πρώτη δημοτικού.

Επίσης έχουν αλλάξει πολύ οι τεχνικές, πλέον τα γράμματα τα μαθαίνουν με τον ήχο που κάνουν (όχι ταφ πχ αλλά τττου), τα γράμματα με τις λέξεις (πχ το οι του οικοπεδου) κλπ.

< 1 >
Άβαταρ μέλους
By markvag
Νίκος Παππάς έγραψε:Δεν είναι συγκρίσιμες οι εποχές κατά την γνώμη μου. Από την γενιά των πατεράδων μας άλλαξαν πολλά και αν σήμερα τα ακίνητα είναι πιο απρόσιτα από τότε είναι η εποχή που άλλαξε και οι αξίες γης.

Από το Mi A1.

Συμφωνώ. Απλά θέλω να συγκρίνω το επίπεδο διαβίωσης τότε και τώρα. Και κατ' εμέ η καλύτερη σύγκριση είναι να δεις τι έπαιρνες με τα λεφτά σου. Και η σύγκριση είναι συντριπτικά κατά του τώρα, όπως βέβαια συμβαίνει και σχεδόν σε όλο τον ανεπτυγμένες χώρες.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#629019 Υπάρχει κι ένα πλεονέκτημα για τους ζώντες στα πάνω ράφια σήμερα εν συγκρίσει με τις ορθόδοξεc εποχέc, που ενδεχομένως ισοφαρίζει κάπως την όποια λιγότερη αγοραστική δύναμη: πλέον τα χρηματάκια τους μπορούν να πάνε σε πολύ περισσότερα, ποιοτικότερα και γενικώς και αορίστως καλύτερα καλούδια. Είτε μιλάμε για προϊόντα, είτε για υπηρεσίες, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Για το θέμα "κεραμιδιού", θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Κόρτο.
Άβαταρ μέλους
By markvag
diplomat έγραψε:Υπάρχει κι ένα πλεονέκτημα για τους ζώντες στα πάνω ράφια σήμερα εν συγκρίσει με τις ορθόδοξεc εποχέc, που ενδεχομένως ισοφαρίζει κάπως την όποια λιγότερη αγοραστική δύναμη: πλέον τα χρηματάκια τους μπορούν να πάνε σε πολύ περισσότερα, ποιοτικότερα και γενικώς και αορίστως καλύτερα καλούδια. Είτε μιλάμε για προϊόντα, είτε για υπηρεσίες, το επίπεδο έχει ανέβει πολύ. Για το θέμα "κεραμιδιού", θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Κόρτο.

Σχετικό είναι αυτό... Θα συμφωνήσω αν μιλάμε για τα πολύ πάνω ράφια, αλλά όχι τόσο για τα υπόλοιπα. Φυσικά, το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι αν ζει καλά μία οικογένεια στο top 10% της εισοδηματικής κλίμακας, αλλά πως ζουν οι οικογένειες στο υπόλοιπο 90% (καθόλου καλά).

ΥΓ: Εκεί με το "ορθόδοξες εποχές", ένα δάκρυ κύλησε :s_cry
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Asimov έγραψε:
NickTG έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Όταν πριν χρόνια, η μεσαία τάξη αγόραζε και σπίτι και εξοχικό και αγόρασε πολύ άνετα. Σήμερα αυτός που είναι πλουσιότερος από την μεσαία τάξη, ζει χειρότερα.

Πριν πόσα χρόνια? Γιατί δεν θυμάμαι τόση άνεση. :hmmm:
Επίσης μιλάμε για σπίτια σε αντίστοιχες περιοχές με αυτές που λέμε τώρα?
Και σε καλύτερες.
Τη δεκαετία του 70 και του 80 πολύς κόσμος σήκωνε ολόκληρες οικοδομές 3-4-5 διαμερισματων για να μείνει ο ίδιος και να αφήσει στα παιδιά του. Γι' αυτό και έχουμε σήμερα τα ποσοστά ιδιοκατοικησης που έχουμε (και την ασχήμια των πόλεών μας - άλλο θέμα αυτό).
Σήμερα κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ακόμα και για πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που εξετάζουμε.
Τεσπα, δεν είναι η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας το μέτρο, ούτε το πολυτελές αυτοκίνητο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αυτής της φιλοσοφίας εξάλλου. Όμως ο πήχης της οικονομικής ανεξαρτησίας στη σύγχρονη εποχή είναι πάνω από τα ποσά που συζητάμε εδώ μέσα, πως να το κάνουμε.
Και βέβαια οικογενειακά εισοδήματα της τάξης των 15.000/έτος σημαίνουν πολύ άγχος για το αύριο, όταν ένα απλό ορθοπεδικο χειρουργείο ή ένας οδοντίατρος για τα παιδιά κοστίζει κάτι χιλιάρικα.
Τώρα αν υπάρχουν καβατζες στην τράπεζα ή χαρτζιλίκι από παππούδες ή διάφορα μαύρα δεξιά αριστερά, οκ αλλάζει το πράγμα, γιατί στην πραγματικότητα αλλάζει και το εισόδημα.

Για τότε δεν έχω καμία εικόνα, για αυτό άλλωστε και ρώτησα.
Έχω εικόνα από το 90 και μετά που υποτίθεται ότι ήταν οι γονείς μου στην τάξη αυτή και τέτοια άνεση δεν είχαμε.

Για σήμερα τα έχουμε πει. Εγώ με 800€ και δικό μου σπίτι απορώ πως τα βγάζει πέρα κόσμος στη δουλειά με οικογένεια και 1200€. Έστω και με δικό τους σπίτι.

Βέβαια κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για διάφορα ποσά πως είναι μια χαρά από κόσμο όμως που βγάζει πολλά παραπάνω και δεν είχε αναγκαστεί ποτέ να ζει με τόσα.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
Nikos! έγραψε:Αν αναλογιστείς ότι η ύλη έχει κατέβει όλη 1-2 τάξεις μέχρι το νηπιαγωγείο τότε θα καταλάβεις γιατί.

Εμείς στη 1η δημοτικού έχουμε δασκάλα που έρχεται στο σπίτι γιατί κανείς μας λόγω δουλειάς δεν έχει χρόνο να τις διαβάσει και η μελέτη στο ολοήμερο στο σχολείο δε φτανει.

Πρώτη δημοτικού κάνουν ανάγνωση πλέον δύο παραγράφους, ορθογραφία 10-12 λέξεις, κλείνουν ρήματα, μαθηματικά του στυλ έχουμε 5 πόσα θέλουμε να φτάσουμε στο 7 (έχουμε ήδη κάνει πρόσθεση) και στο τέλος της χρονιάς έμαθα ότι θα γράφουν και εκθεσουλες. Στη πρώτη δημοτικού.

Επίσης έχουν αλλάξει πολύ οι τεχνικές, πλέον τα γράμματα τα μαθαίνουν με τον ήχο που κάνουν (όχι ταφ πχ αλλά τττου), τα γράμματα με τις λέξεις (πχ το οι του οικοπεδου) κλπ.

< 1 >

Τι έπρεπε να κάνουν στην πρώτη?

Στην ανιψιά μου πάντως που παρακολουθώ τι κάνει (1η γυμνασίου τώρα) δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο από όταν πήγαινα εγώ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
g8777 έγραψε:
Asimov έγραψε:Κι εγώ σου ξαναλέω ότι κανείς δεν αμφισβήτησε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εισόδημα για τα ελληνικά δεδομένα.

Ε οχι και κανεις. Εκτος αν 15 νοματαιοι πρεπει να πανε για επισκεψη στου Κostis. :s_dunno

Εγώ δεν είδα κανέναν, πόσο μάλλον 15. Αλλά ΟΚ, όπως ήδη ειπώθηκε, δεν είναι πάντα τόσο προφανή τα πράγματα.
:s_dunno
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
otso έγραψε:ΘΑ σου δωσω λυση .
φευγεις και νοικιαζεις το σπιτι , αν θυμαμαι καλα μονοκατοικια βουλιαγμενη 1 χιλ στο νερο το μηνα
Πας νοικιαζεις σπιταρονα Ανω Ζοφρια με 200 το μηνα
10000 επιπλεον εισοδημα τον χρονο .
Επιπλεον επισης αν θυμαμαι καλα χρονος υπεραφθονος , ανοιγεις ιντερνετικο καταστημα ποδηλατων , κατι που ξερεις καλα
επενδυση 2000 εσοδα 100000 τον χρονο , αρκετα μαυρα.
προβλεμ σολβετ
Αν είναι να καταστρέψω την ποιότητα ζωής μου (και της υπόλοιπης οικογένειας), μπορώ να το κάνω και στη Βουλιαγμένη και να είμαι πολύ πιο άνετος οικονομικά αλλά πολύ πιο δυστυχισμένος. Ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω. Καλύτερα άφραγκος και χαρούμενος.