Ανά θα ξαναπώ, overkill και δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Εγώ είχα στήσει τα τελείως βασικά στο Speedport του ΟΤΕ. Ο φίλος μου επέμενε και επιμένει πως ένα σπίτι που είναι τόσο διασυνδεμένο, είναι σωστό να έχει και την αντίστοιχη προστασία... Δεν έχει άδικο, αλλά ΟΚ, κάναμε σεμινάριο...
Πάμε (
):-Υπάρχουν 4 χωριστά subnets
-3 xωριστά SSID: guest, home, IoT
-Το IoT και το guest είναι περίκλειστα, το home βλέπει τα πάντα.
-Χωριστό subnet και για το καλωδιακό Ethernet.
-Στήθηκε Firewall με τα πάντα όλα.
-Φυσικά στήθηκε και DynDNS, και VPN.
-Πρέπει να έγιναν και άλλα που αγνοώ. Θα παίξει άλλη μια μέρα φροντιστήριο για να τα δω. Αυτός έχει ξαναστήσει RouterOS , είναι η δουλειά του να στήνει μεταξύ άλλων και ασύρματα δίκτυα με Ubiquiti και Mikrotik. Εγώ έχω κρεμάσει τα γάντια μου εδώ και κάποια χρόνια!
Τέσπα, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα over the top, κυρίως γιατί την επιλογή του εξοπλισμού και το configuration το έκανε άλλος!
Και ήταν και δώρο. Είναι φίλος, τι να τον κάνω;
Τέσπα, θα ξαναπώ, είναι overkill και δεν θα το πρότεινα σε κάποιον χωρίς γνώσεις. Ούτε στον εαυτό μου δεν θα το πρότεινα, κι ας έχω κάποιες γνώσεις σε παρόμοια δίκτυα, αλλά λέμε τώρα. Δεν είχα καμία όρεξη να στήσω layer3 δίκτυα, στο σπίτι, αλλά να που...
Τέσπα, από την άλλη το χαίρομαι πολύ.
Αν θέλετε κάτι ρωτάτε, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορώ ν'απαντήσω!
Α, κόστος του Layer3 switch + χωριστό Access Point της Microtik, γύρω στα 170€ (δεν ρώτησα μιας και ήταν δώρο, αλλά κάπου εκεί παίζουν).
Αυτά.
https://www.xpatit.gr/el/?option=com_vi ... 4&Itemid=0
Switch/Router:
https://www.xpatit.gr/el/products/diktu ... etail.html
Επέμενε επίσης να είναι χωριστό το ΑΡ από το switch, για να έχει καλύτερη κάλυψη στο σπίτι. Αυτό, αύξησε κι άλλο το φόρτο του configuration!
Αλλά ΟΚ, εν τέλει, αυτός έφαγε και όλο τον φόρτο να τα ρυθμίσει όλα. Ακόμη, δεν έχουμε βρει γιατί οι συσκευές συνδέονται σε χαμηλή ταχύτητα στα ασύρματα, αλλά υποθέτω μετά από μερικές μέρες ακόμη ψάξιμο θα το βρει!
Τέσπα, αυτά παθαίνεις όταν ανεβάζεις τρελά τις προδιαγραφές!
Και γω έχω CRS router με δικο του AP και μετά έχω και άλλα δύο AP-mini routers με 5 θυρες LAN για να φυγουν σε αλλες μεριες του σπιτιου και το .. γκαραζ-υπογειο-αυλη.
Το ενα μαλιστα το πήρα μτχ οταν εκατσα να μάθω να τα στήνω.
Τα 5αρια router+AP με βοηθάνε να καλωδιωσω ξεχωριστες συσκευες σε χωριστα vlan στον ιδιο χωρο που παει ενα μονο καλωδιο στους τοίχους. (Το backbone ειναι καλωδιακο..)
Οποτε πχ το routerAP στο υπόγειο εχει και LAN συσκευες πανω του για 2 VLAN.
Και αντίστοιχα ενα ακόμα στην απέναντι πλευρά του σπιτιου απο εκει που ειναι το CRS στον... κατανεμητη του σπιτιου, βεβαιως βεβαίως αχαχα.
Ολα αυτα μόνο για τα ενσυρματα. Στο ασύρματο τωρα σώθηκα με το Capsman που ελέγχει κεντρικά τα 3 SSID στις.. 3 συσκευές και δίνει στα αναλογα VLAN οπως και σε σένα.
Overkill δε ξέρω, αλλα βλεπω ότι τελικά αυτο ειναι ένα σενάριο που παιζει και θα παίζει ολο και πιο πολύ σε smart σπίτια. Ιδίως με τις cloud συσκευές όπως θα είναι το 95% των ... νοικοκυραίων, οπως και συ.
Εμένα τώρα μου είναι πολυ χρήσιμο τώρα που τελειωσα το στήσιμο γιατί μπορώ να βλεπω ΕΎΚΟΛΑ με γραφικό περιβάλλον τι κάνει μια συσκευή η ένα service container που δοκιμάζω.
Μη κάτσω να βάζω το wireshark δλδ.
Φοβερό εργαλείο για να μάθεις δίκτυα στο σπιτάκι σου με την άνεση σου.
Τώρα είμαι στη φάση firewall IOT...

Εγώ σου ξαναλέω, επειδή έχω ξεμείνει από χρόνο και επειδή από την αρχή το budget ήταν χαμηλό, είχα πει να μην ασχοληθούμε.
Αλλά αφού επέμενε, τελικά έγινε. Το κακό είναι πως τώρα θα έχω και αυτό ν'ασχολούμαι, ενώ έχω ένα σωρό ακόμη που θέλω να κάνω. Πχ θέλω να βάλω τα θερμόμετρά μου παντού και να ελέγχω το σπίτι, να προσθέσω 1-2 κάμερες ακόμη (ξέχασα στην παραπάνω λίστα, έχω και μια Xiaomi 360), να φτιάξω μερικά αυτόματα σενάρια ίσως και φυσικά να στήσω το Home Assistant κάποια στιγμή.
Εσύ έχεις στήσει όλα τα δικτυακά σου με Mikrotik;

Γι'αυτό βλέπεις τα πάντα με το Capsman;
Δυστυχώς μονο το ένα εχει 5 GHz wifi οποτε για την ώρα αυτο το εχω.. κλειστό

Ήθελα να βγάλω τις κάμερες απο wifi και να τις βαλω με καλώδιο για να ελαφρύνει η κίνηση στον αέρα. Με τόσα sonoff.. ας παμε σωστά και με πρόβλεψη.
Πάντως τέτοια εποχή καλό ειναι να παίρνουμε routers με 5GHz wifi, χαμενο δε θα πάει.. εδώ που είμαι δεν πιάνω αλλο σήμα στα 5GHz
).
Γίνεται ένας χαμούλης προφανώς και εν τέλει, μάλλον η επένδυση σε χρόνο του φίλου μου, μάλλον αξίζει τον κόπο. Θα το δούμε στο μέλλον. Η πρόσβαση πια είναι πανεύκολη πάντως (και ασφαλής). Έχω στήσει VPN client στον υπολογιστή και μπαίνω από παντού.
Πρέπει να υπάρχουν κ έτοιμες λύσεις σε καταστήματα σε Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα Smarthome εγκατεστημένο, ελέγχει θερμοκρασία, φως, παντζούρια σε κάθε δωμάτιο. Έχει κ θυροτηλέφωνο πάνω. Εδώ κ ένα χρόνο βέβαια δεν ασχολήθηκα να συνδέσω την εφαρμογή της εταιρίας του κινητού με την κονσόλα

Θεωρώ την απομακρυσμένη θέρμανση, τα φώτα και τα πατζούρια καλή ιδέα. Ιδίως σε διακοπές μπορείς να παραπλανήσεις κλέφτες.
< >
When the going gets tough, the tough get going
πχ ν'ανοίγω τον mozilla και να καταγράφει εξερχόμενο πακέτο προς 46.165.219.70 (petrolheads.gr)
My Flickr
Τι σε ενδιαφέρουν τα πακέτα;