- 31 Δεκ 2019, 16:45
"Τεράστιος" οδηγός ο Vettel; Αν καταλαβαίνω καλά την συζήτηση, επειδή κάποιο ταλαντούχοι οδηγοί όπως ο Alonso δεν πήραν τόσους (;) τίτλους, πρέπει να μειώσουμε το κατόρθωμα του Γερμανού σε εκείνα τα φοβερά 4 χρόνια;
Νομίζω για τον Alonso λέει πολλά το πώς έφυγε από την McLaren το 2007 και από την Ferrari. Όταν ο Kimi, ο οδηγός που ο Ισπανός νίκησε κατά κράτος στην Ferrari έφυγε, για την ομάδα ήταν μια σημαντική ημέρα, στενάχωρη. Πρώτα και πιο σημαντικό ήταν να αποχαιρετήσουν τον Φιλανδό και έπειτα καλωσόρισαν τον Μονεγασκο. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί είναι περίεργοι και συνήθως με παραπάνω από μια αρνητικές εννοείς κατ' εμέ, όμως ο Kimi είχε πραγματικά κερδίσει την συμπάθεια των περισσοτέρων, συνεργατών του, στο Μαρανέλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Όχι μόνο στην F1 αλλά σε κάθε επάγγελμα, όσο πιο ανταγωνιστικός είναι ο χώρος τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, τα κορυφαία μυαλά, είχαν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανθρώπων γύρω τους. Γνωρίζω προσωπικά εξαιρετικά μυαλά που δεν φτάνουν τον πήχη του potential (στον οποίον φανταζόμαστε ότι αντιστοιχεί αυτό το potential) επειδή απλά δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Ο Michael μην ξεχνάμε είχε σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης στην ομάδα που τα σάρωσε όλα την προηγούμενη δεκαετία ενώ στο Brackley ακόμη καταλογίζουν μερίδιο συνεισφοράς στον Schuey.
Έγινε αναφορά σε οδηγούς όπως ο Lauda και ο Prost οι οποίοι ήταν φοβεροί στο να διατελούν έναν ενδιάμεσο ρόλο επικοινωνίας μεταξύ της μηχανής και των σχεδιαστών της, ειδικά σε εκείνη την εποχή όταν η τεχνολογία δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή η οποία, όσο υπέροχη και αν είναι, συνεχίζει να μην είναι τέλεια.
Ο Seb πέρυσι, όσο κακό δεύτερο μισό και αν είχε, νομίζω έδειξε, όσο μπορεί να φανεί, πόσο καλός είναι στο να φέρνει το μονοθέσιο στα μέτρα του αλλά πάντα με σημείο αναφοράς "τα μέτρα της πίστας". Υπήρχαν Παρασκευές που ο Kimi ήταν αρκετά ταχύτερος αλλά ο Γερμανός, όταν μετρούσε, ήταν σχεδόν πάντα μπροστά.
Ο Max νομίζω σε μεγάλο βαθμό κέρδισε τον Ricciardo επειδή κέρδισε (σε μεγαλύτερο βαθμό) τους ανθρώπους της ομάδας.
Ο ρόλος του ταχύτερου οδηγού στον πλανήτη δεν είναι μόνο να βρίσκει το απεξ, την καλύτερη στιγμή να κατεβάσει, την τέλεια ισορροπία μεταξύ κρατήματος και υπερστροφής. Αυτό υπάρχει μόνο σε εφηβικές φαντασιώσεις. Ο ρόλος του δεν είναι ούτε μόνο να βρει πώς θέλει να λειτουργούν τα πεντάλ. Ο ρόλος του, πιο σημαντικός από όλους νομίζω, είναι να βοηθάει τον μηχανικό να κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά, για όσο καιρό θα συνεργάζονται, ο οποίος με την σειρά του θα του δίνει το καλύτερο δυνατόν πεντάλ, στα μέτρα του.
Καλή νέα δεκαετία να έχουμε με μάχες και, μακάρι, με μικρότερη απόσταση μεταξύ κορυφής και των υπολοίπων και με πάνω από τρεις ομάδες να μάχονται για το βάθρο.
De som önskar att sjunga hittar alltid en låt.