Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#602507 Είναι η πλατφόρμα του Amazon για Home Automation αλλά όχι μόνον. Ουσιαστικά είναι κάτι σαν ψηφιακός βοηθός, κάτι σαν τον... HAL του Space Odyssey 2001 ένα πράγμα! :lol:
Άβαταρ μέλους
By g8777
Νίκος Παππάς έγραψε:Να ρωτησω........η Alexa ποια ειναι; :oops: :s_dunno

Είναι αυτή πού ανάβει καί κλείνει το φώς όσο εσύ κααααθεσαι στον καναπέ, αφού έχεις κάνει τρία διδακτορικά στο ΜΙΤ για να στήσεις το έξυπνο σπίτι.

:shifty:

Νικοπαππα σε θέλω γίγαντα ρε, κλείσε το στόμα με αυτά πού διαβάζεις. :shifty: :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#620123 Κατόπιν παραίνεσης, στρέφομαι εδώ για τα θεματα smart home. Εν ταχει, σε εντελώς νέα εγκατάσταση (δεν εχει γινει τιποτα ακομα), ενδιαφέρομαι για το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρησιμο μπορεί να μου προσφέρουν οι σμαρτ λειτουργίες.

Π.χ, με ενδιαφέρει ασφαλώς να μπορώ να ελέγχω ρολά, τέντες, φώτα, θερμοστάτη, συναγερμο, κάμερες καθώς και τον ηδη υπάρχοντα κλιματισμό (μεσω καποιου smart remote υποθέτω). Είμαι εντελώς άσχετος και μη κατατοπισμένος, και σκέφτομαι πως ισως ειναι καλύτερα να παω σε καποια επώνυμη λυση-πακέτο.

Από πλευράς σεταπ, σκέφτομαι ευθυς εξαρχης να προδιαγράψουμε πριζακια λαν σε κάθε δωμάτιο, και να εχουμε mesh wifi όπως αναφέρθηκε ώστε να πιανουμε τέλεια ολο το σπίτι.

Επισης, διάβαζα εδω για εξυπνες λαμπες, κλπ, και για να ειμαι ειλικρινης σκεφτόμουν πως θα ηταν προτιμότερο να εχουμε εξυπνους διακοπτες dimmer και απλά ετσι να δημιουργουμε τις διαφορετικές εντάσεις που θα θέλουμε για διαφορετικές ώρες και ανάγκες. Αν δεν κανω λαθος, οι συγχρονες λαμπες Led ειναι και οικονομικες, και μπορουν να ντιμαριστουν, σωστα;

Προτάσεις για συγκεκριμένο εξοπλισμο, η κατι που μου ξεφεύγει, είναι ευπρόσδεκτες!

Να μην ξεχάσω, αναφέρθηκε βεβαια και στο προηγουμενο θέμα, ιδεατα θα θέλαμε όλα να μπορούν να ελέγχονται και απο το google home - μην εχουμε 200 applications.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
Hellenic tifosi έγραψε:Κατόπιν παραίνεσης, στρέφομαι εδώ για τα θεματα smart home. Εν ταχει, σε εντελώς νέα εγκατάσταση (δεν εχει γινει τιποτα ακομα), ενδιαφέρομαι για το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρησιμο μπορεί να μου προσφέρουν οι σμαρτ λειτουργίες.

Π.χ, με ενδιαφέρει ασφαλώς να μπορώ να ελέγχω ρολά, τέντες, φώτα, θερμοστάτη, συναγερμο, κάμερες καθώς και τον ηδη υπάρχοντα κλιματισμό (μεσω καποιου smart remote υποθέτω). Είμαι εντελώς άσχετος και μη κατατοπισμένος, και σκέφτομαι πως ισως ειναι καλύτερα να παω σε καποια επώνυμη λυση-πακέτο.

Από πλευράς σεταπ, σκέφτομαι ευθυς εξαρχης να προδιαγράψουμε πριζακια λαν σε κάθε δωμάτιο, και να εχουμε mesh wifi όπως αναφέρθηκε ώστε να πιανουμε τέλεια ολο το σπίτι.

Επισης, διάβαζα εδω για εξυπνες λαμπες, κλπ, και για να ειμαι ειλικρινης σκεφτόμουν πως θα ηταν προτιμότερο να εχουμε εξυπνους διακοπτες dimmer και απλά ετσι να δημιουργουμε τις διαφορετικές εντάσεις που θα θέλουμε για διαφορετικές ώρες και ανάγκες. Αν δεν κανω λαθος, οι συγχρονες λαμπες Led ειναι και οικονομικες, και μπορουν να ντιμαριστουν, σωστα;

Προτάσεις για συγκεκριμένο εξοπλισμο, η κατι που μου ξεφεύγει, είναι ευπρόσδεκτες!

Να μην ξεχάσω, αναφέρθηκε βεβαια και στο προηγουμενο θέμα, ιδεατα θα θέλαμε όλα να μπορούν να ελέγχονται και απο το google home - μην εχουμε 200 applications.

Σχετικά με τις πρίζες, εγώ θα φρόντιζα να υπάρχουνε πολλές παροχές ρεύματος σε διαφορά σημεία παρά δίκτυο, όλα σήμερα ειναι ασύρματα αλλά ακόμα χρειάζονται ρεύμα :-)

Σχετικά με λάμπες, και εγώ ξεκίνησα με μια μάρκα αλλά με τα χρόνια ξεστρατίζεις και βγαίνουνε νέα μοντέλα η προσφορές σε φτηνά κομμάτια απο άλλες εταιρίες και καταλήγεις να εχεις διαφορα κομμάτια (σενσορες , λάμπες , led strips ) απο κάθε εταιρία , ευτυχώς τα γνωστά κεντρικά hubs (Alexa πχ) τα ελέγχουν όλα . Διακόπτες για ντιμερ σε φυσική μορφή δεν εχω βάλει πουθενά , μόνο απο τα κινητα μας η φωνητικά ρυθμίζουμε τα φώτα, δε μου λείψανε ποτέ αλλά αν σε βολεύουν...
Βάλε σεσνορες σε όλα τα σημεία που έχουν διέλευση πχ διαδρόμους σκάλες αποθήκες ώστε να ξεχάσεις να πατάς διακόπτες και να σβήνουμε τα φώτα μονα τους .
Έξυπνες πρίζες ειναι χρήσιμες επίσης και υπάρχουνε τόσα πολλα μοντέλα πλέον . Τα sonoff προσωπικά δε με βόλεψαν ποτέ , εχω κανα δυο αλλά ειναι τα λιγότερο αγαπημένα μου κομμάτια...

Φτιάχνεις σπιτι απο οτι κατάλαβα , καλή δύναμη. Μέσα στην αναμπουμπούλα της φάσης δε χρειάζεται να ασχοληθείς να βρεις όλες τις λεπτομέρειες αυτοματισμού, μπορείς να τα φτιάχνεις ενα ενα στη συνέχεια με τον καιρό να ασχολείσαι και να κουμπώνεις σταδιακά modules (συναγερμό πχ )
Άβαταρ μέλους
By dimik
#620127 Μήπως είναι καλύτερα να το κάνεις μέσω εταιρείας που ασχολείται με αυτοματισμούς, εφόσον καθορίσεις ένα budget και τις ανάγκες σου;

Όχι ότι δεν γίνεται να μαζεψεις ένα ένα τα κομμάτια του παζλ και να τα στήσεις αλλά μεταξύ όλων των άλλων που χρειάζεται ένα καινούριο σπίτι θα ψιλοπελαγωσεις και όλο και κάτι θα σου ξεφύγει.

< >
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#620135 Μα προς τα εκεί προσανατολιζομαι. Ούτε ξέρω πράγματα, ούτε έχω χρόνο να τα μάθω. Θέλω απλά η λύση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Θα είχε νόημα να πάω στον καυκα; θα με βοηθήσουν να το στησουμε, και μετά ο κανονικός ηλεκτρολόγος να περάσει ο,τι καλωδίωση χρειαζεται;

Επίσης, kilo, συμφωνώ απολύτως- χρειάζονται πάντα ΠΟΛΛΕΣ μπριζες. Απλά Για τα φώτα δεν κατάλαβα τι λες - αν ο διακόπτης δεν είναι σμαρτ Πώς ντιμαρεται η λάμπα από το κινητο;
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#620138 Κάθε λάμπα μπορείς να την ελέγχεις πλήρως, ένταση, χρώμα κτλ, από το κινητό σου.
Δες πως φαίνεται εδώ:Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#620147 Αυτό ισχύει όμως αν έχεις σμαρτ λάμπες, σωστα; Κι αν καει μια, πάλι σεταρισμα.

Αν δεν έχεις τόσες απαιτήσεις παραμετροποίησης, δεν είναι προτιμότερο να βάλεις απλές λάμπες και να τις ντιμαρεις;
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#620152 Να πω εδώ ότι ντιμάριζμα με dimmer έχει Limitations συνήθως ως 10 ίδιες λάμπες.

Επίσης, dimmer διακοπτικό σε πολύ χαμηλές εντάσεις, κάνει ορατές τις διακυμάνσεις της ΔΕΗς με αισθητά τρεμοπαίγματα (θα πεις εγώ προσωπικά zero fucks given, αλλά σε αυτό το φώρουμ με τους απαιτητικούς αρμεχτές της τεχνολογίας που κυνηγάνε το χιλιοστό της τεχνολογικής διαφοράς, νομίζω οτι αξίζει κάποιας αναφοράς) ενώ dimmάριζμα μέσω app (το οποίο γίνεται στη λάμπα δεν δίνει διακυμάνσεις) φωτισμού.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Hellenic tifosi έγραψε:Μα προς τα εκεί προσανατολιζομαι. Ούτε ξέρω πράγματα, ούτε έχω χρόνο να τα μάθω. Θέλω απλά η λύση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Θα είχε νόημα να πάω στον καυκα; θα με βοηθήσουν να το στησουμε, και μετά ο κανονικός ηλεκτρολόγος να περάσει ο,τι καλωδίωση χρειαζεται;

Επίσης, kilo, συμφωνώ απολύτως- χρειάζονται πάντα ΠΟΛΛΕΣ μπριζες. Απλά Για τα φώτα δεν κατάλαβα τι λες - αν ο διακόπτης δεν είναι σμαρτ Πώς ντιμαρεται η λάμπα από το κινητο;
Εγώ έχω βρει Fibaro, Πολωνική εταιρεία που φτιάχνει συστήματα αυτοματισμού.
Έχω βάλει μόνος μου βασικά πράγματα και δεν έχω καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσω το project. Αν το είχα αποφασίσει από την αρχή θα έφερνα τον αντιπρόσωπο να μου κάνει ολοκληρωμένη προσφορά για τα πάντα.

Το καλό είναι ότι όπου υπάρχει διακόπτης μπαίνει από πίσω ο controller οπότε δεν φαίνεται και δεν χρειάζεται να βάλεις συγκεκριμένους. Βγάζουν τα πάντα από έξυπνο θυροτηλεφωνο μέχρι μπριζες, αισθητήρες για πόρτες-παράθυρα, κίνησης, υγρασίας, καπνού και έχουν και αισθητήρα θερμοκρασίας όλοι.

Εχω δει ολοκληρωμένο σύστημα σε σπίτι από αυτή την εταιρεία με tablets στους τοίχους και όχι μόνο για χειρισμό και είναι πολύ καλό.

Απο εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές λύσεις και μαλλον πρέπει να συζητήσεις με ειδικούς και να πάρεις προσφορές γιατί πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με τον ηλεκτρολόγο σου.

< >
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#620265 Ναι, κάπως έτσι το σκέφτομαι- θα πρέπει να συντονιστεί ο,τι προδιαγραφή μπει για το έξυπνο σπίτι με τον κλασικό ηλεκτρολόγο/εγκατάσταση, με αυτόν που θα βάλει θέρμανση, κλπ, κλπ.

Επίσης @JimClark, καταλαβαίνω ότι κατ' ουσία και εσύ, και ο Kilo προτείνετε έξυπνες λάμπες. Έχω τη δυνατότητα να εζω μια στανταρ ρύθμιση ώστε στο άνοιξε κλείσε να παίξουν όπως οι συμβατικές, αλλά να υπάρχουν περαιτέρω σενάρια μέσω google home, σωστα; Και ύστερα, αν χαλάσει κάποια, απλά την αντικαθιστω, και ακόμα κι αν είναι αλλού κατασκευαστή, μπορεί να μπει στην ίδια ομαδα;

Κρίσιμη ερώτηση - αν πάω σε κάποιον τύπου καυκα, έχουν καθοδήγηση η απλά έχουν τα προϊόντα προς πωληση;
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#620278 Μπορείς να ρυθμίσεις κάθε λάμπα να εχει τη default τιμή της στην οποία ανοίγει κάθε φορά που πατάς το διακόπτη
Αν την εχεις στο φουλ ψυχρό λευκό πχ και την ανοιξεις , μετά την βάλεις κόκκινη απο το κινητό και κλείσεις απο το διακόπτη στον τοίχο, την επόμενη φορά που θα πατήσεις το διακόπτη θα ειναι ψυχρό λευκό

Αν χρησιμοποιείς σε γκρουπ πχ φωτιστικό τραπεζιού με 3 λάμπες, κομμάτια διαφορετικού κατασκευαστή τότε χανεις τον έλεγχο απο το αππ του κατασκευαστή αλλά διατηρείς integration σε επίπεδο αλεξα κτλ
Άβαταρ μέλους
By mirage
#620318 Υπάρχουν λάμπες που είναι συμβατές μεταξύ τους αν υπάρχει το αντίστοιχο hub. Π.χ Philip's HUE και Trådfri του IKEA χρησιμοποιούν το προτυπο zigbee και μπορεις να τις χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#620713 Η κάθε λάμπα μπορεί να ελέγχεται ξεχωριστά αλλά είναι πιο ακριβές. Σε μερικές ελέγχεις τον τόνο του λευκού ή όλα τα χρώματα.
Αν έχεις πολλές πχ σε πολυέλαιο ή σε ψευδοροφή τότε βολεύει να βάλεις ντίμερ.
Τα ντίμερ για led είναι ειδικά και διαφέρουν από τα απλά. Αν βάλεις απλό μπορεί να μην δουλεύει και να σου κάψει τη λάμπα. Όταν έψαχνα ήταν αρκετά δύσκολο να βρεις ντίμερ σε λογική τιμή.
Οι led εκτός του ότι καίνε πολύ λιγότερο κρατάνε και πάρα πολύ, μην περιμένεις να αλλάζεις λάμπες.

Μπορείς να φτιάξεις όσα γκρουπ θέλεις. Το κάθε πράμα μπορεί να ανήκει σε περισσότερα. Στο ίδιο γκρουπ μπορεί να έχεις διαφορετικές συσκευές, όχι μόνο φώτα.
Μπορείς να έχεις αυτοματισμούς και μέσω IFTTT ή άλλων προγραμμάτων.

Βλέπω και καταλαβαίνω τις φτηνές λύσεις (με Alexa, Google, IFTTT κλπ) αλλά δεν ξέρω αν οι ακριβές είναι υπερβολή και αν υπάρχουν ενδιάμεσου κόστους λύσεις.