21 quadra έγραψε:Πάρε ηλεκτρική κουβέρτα να δεις την υγειά σου.
Θέλω να ζεσταίνω όλο το δωμάτιο...
< μου
mjacob έγραψε:red_monster έγραψε:Δεν είναι κάτι περίπλοκο αυτό... Έχω ρυθμίσει τον κυκλοφορητή να λειτουργεί και μετά το κλείσιμο του καυστήρα (είτε λόγω θερμοστάτη, είτε χειροκίνητα) μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.
Γίνεται σε οποιοδήποτε σύστημα αυτό;
Στο δικό μου, απ' όσο έχω καταλάβει, είναι "live switched", οπότε την παροχή ρεύματος σε όλο το σύστημα τη δίνει ο θερμοστάτης.
Μάλλον κάτι θα πρέπει να παρεμβάλεις ώστε το σήμα ο θερμοστάτης να το δίνει σε κάποιο άλλο ρελέ, το οποίο μετά να ανοίγει με εντολή του υδροστάτη του κυκλοφορητή και όχι του θερμοστάτη;
edit: ή πιο απλά ο κυκλοφορητής να έχει μόνιμα παροχή [είτε ξεχωριστή τελείως, είτε να δίνεις φάση και σε κανά satisfied], και να ρυθμίζει μόνος του πότε λειτουργεί και πότε όχι, και από το θερμοστάτη να δίνεις εντολή μόνο στον καυστήρα.
.
Φαντάζομαι σε πολύ παλιά συστήματα δεν θα γίνεται, αν και το δικό μου είναι σίγουρα 17+ετίας...

αν και νομίζω καταλαβαίνεις το σχέδιο, έχει ως εξής...
α)θερμοστάτης στο ΟΝ
β)εντολή για άνοιγμα ηλ/νας
γ)μόλις ανοίξει η ηλ/να σε 1,5min εντολή Δi---> FAN COIL
δ)ρεύμα στον καυστήρα, έναρξη
δ2)ρεύμα στον κυκλοφορητή, έναρξη
ε)μόλις το νερό φτάσει στους 40 βαθμούς έναρξη μετρητή
στ) μόλις το νερό φτάσει στους 75 σβήνει ο καυστήρας και συνεχίζει ο κυκλοφορητής
ζ) μόλις ο θερμοστάτης χώρου κλείσει μηδενίζει το Δi και
ζ1) σταματάει ο καυστήρας
ζ2)συνεχίζει ο κυκλοφορητής μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία νερού στους 40 βαθμούς
ζ3)συνεχίζει το FAN COIL
ζ4)η ηλεκτροβάνα παραμένει αντοιχτεί

mjacob έγραψε:red_monster έγραψε:Δεν είναι κάτι περίπλοκο αυτό... Έχω ρυθμίσει τον κυκλοφορητή να λειτουργεί και μετά το κλείσιμο του καυστήρα (είτε λόγω θερμοστάτη, είτε χειροκίνητα) μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.
Η διαφορά με αυτό που λέω εγώ όμως είναι στο ότι θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς την πρόβλεψη.
Δλδ, εσύ ζητάς να φτάσεις στους 20 βαθμούς.
Αυτό θα έχει μάθει ότι ας πούμε από τη στιγμή που σταματήσει να λειτουργεί ο καυστήρας πόση ενέργεια αποδίδεται και θα ξέρει να κλείσει τον καυστήρα χ-λεπτά πριν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αναλόγως συνθηκών.
Με τον κυκλοφορητή να μένει ανοιχτός αφού φτάσεις στην επιθυμητή θερμοκρασία, δεν το έχεις αυτό (έχεις όμως περισσότερη ζέστη). Ε, το δίπολο ζέστης-οικονομίας.
Θα μου πεις φυσικά, ότι το ίδιο κάνεις και χειροκίνητα. Το βάζεις στους χ-υ βαθμούς λιγότερο από αυτό που πραγματικά θες. Απλώς τότε αλλάζει το πότε θα ξαναπάρει μπρος.
και χειροκίνητα γίνεται, όπως χειροκίνητα γινόταν και πριν τους θερμοστάτες, και με τα ξύλα στο τζάκι κλπ κλπ... νομίζω οτι το nest είναι ένα καλό βήμα μπροστά... είμαστε και γκατζετάκιδες

Αυριο θα γεμισω για να εχω και του χρονου.
Όλα τα κουτιά της αγοράς είναι παρόμοια.
Υπάρχουν κι άλλοι θερμοστάτες πχ Ζίμενς που "μαθαίνουν" τον χώρο και κλείνουν πιο νωρίς τον καυστήρα καθώς ο χώρος συνεχίζει να ζεσταίνεται από το ζεστό νερό του λέβητα.
— Margaret Thatcher
dimviii έγραψε:με το πετρελαιο θερμανσης στα 0,85 συν τα 0,35 επιδοτηση θα βγει στα 0,50 λεπτα το λιτρο.
Συμφέρει να αγοράσεις δεξαμενές και να πάρεις πετρέλαιο για τα επόμενα 5 χρόνια.
— Margaret Thatcher
leonp έγραψε:dimviii έγραψε:με το πετρελαιο θερμανσης στα 0,85 συν τα 0,35 επιδοτηση θα βγει στα 0,50 λεπτα το λιτρο.
Συμφέρει να αγοράσεις δεξαμενές και να πάρεις πετρέλαιο για τα επόμενα 5 χρόνια.
ειρωνικα το λες?
dimviii έγραψε:leonp έγραψε:dimviii έγραψε:με το πετρελαιο θερμανσης στα 0,85 συν τα 0,35 επιδοτηση θα βγει στα 0,50 λεπτα το λιτρο.
ειρωνικα το λες?
Το ειχαμε κανει πριν μερικα χρονια, δεν θυμαμαι ποτε. Αγορασαμε μια επιπλεον δεξαμενη, οταν ηταν φτηνο το πετρελαιο , μιας και προμυνηονταν αυξηςη, και επεσε γεμισμα. Και περυσι ηρθαμε γεματοι για φετος. Πλεον μεχρι στιγμης απο 21/10'εχουμε καψει περιπου 740ltr για ~140τμ. Αν και με περισσοτερο κρυο απο περυσι, η ολοκληρωση μονωσης και η εγκατασταση εξυπνου θερμοστατη, προβλεπω οτι εχουμε μειωση καταναλωσης.
Πως τη βλεπετε τη μειωση τιμης του θερμανσης? τωρα με τις εκλογες αν αλλαξει κατι, να περιμενουμε τη συνεχιση του προγραμματος επιδοματος πετρελαιου?
Καλα ποσο ειναι το κοστος της δεξαμενης?
dimviii έγραψε:ειρωνικα το λες?
Όχι. Με 100-150 ευρώ αγοράζεις δεξαμενή 1000 λίτρων.
Πάντως εγώ έχω παλιό πετρέλαιο, με 1 ευρώ.
— Margaret Thatcher
leonp έγραψε:dimviii έγραψε:ειρωνικα το λες?
Όχι. Με 100-150 ευρώ αγοράζεις δεξαμενή 1000 λίτρων.
Πάντως εγώ έχω παλιό πετρέλαιο, με 1 ευρώ.
δεν ηξερα οτι ειναι τοσο φθηνες.
Βαλε ξανα φετος με 0,50 να φτιαξεις χαμηλοτερη μουαγιεν.
Ο λεβητας (καυστηρας πετρελαιου) εχει 3 ρυθμιστικα πανω στη σωληνα που φευγει το ζεστο νερο για να παει στα σωματα της πολυκατοικιας. Και τα τρια μοιαζουν με αυτο

το ενα ειναι οπως το βλεπετε απο πανω (πορτοκαλι), το αλλο σχεδον ιδιο αλλα κοκκινο και το τριτο ειναι λιγο διαφορετικο (μεταλλικο, αλλα παλι με στρογγυλο ρυθμιστικο με διαβαθμιση θερμοκρασιας πανω). Αυτο το τελευταιο ειναι ο θερμοστατης του κυκλοφορητη, αυτο δηλαδη που οριζει απο ποια θερμοκρασια νερου και πανω θα κυκλοφορει το νερο* (τσεκαρισμενο).
Τα αλλα δυο υποθετω οτι ειναι ο θερμοστατης που οριζει σε ποια θερμοκρασια θα θερμαινει το νερο ο λεβητας, και η ασφαλεια που σβηνει το συστημα αν για οποιοδηποτε λογο δεν δουλεψει ο προηγουμενος θερμοστατης. ΑΡΑ, αυτο το δευτερο πρεπει να ειναι σεταρισμενο σε μια θερμοκρασια λιγο ψηλοτερη απο του θερμοστατη*2.
Υπαρχει καποιος τροπος να καταλαβουμε ποιο απο τα δυο ειναι το καθενα? Μη μου ζητησετε φωτο, δεν ειναι ευκολο αλλα δεν θα δειτε και τιποτα απο αυτες: ειναι οπως ειπα ιδια (μονο το χρωμα αλλαζει), πανω στον ιδιο σωληνα και τα καλωδια τους πανε στο ιδιο κουτι.
*ο κυκλοφορητης ειναι στους 40 βαθμους
*2 πχ 80 και 85 αντιστοιχα?
Ο θερμοστατης του λεβητα, μπορει να βρισκεται καπου εκει κοντα παλι, ομως θα πρεπει να παιρνει ενδειξη μεσα απο τον λεβητα και οχι απο καποια σωληνα, γιατι αν ο κυκλοφορητης δεν ανοιξει ποτε... το νερο θα αργησει να πιασει θερμοκρασια σε καποια σωληνα εξω απο αυτον! Καμπουμ τα νερα....
Ο αλλος θερμοστατης, επισης δεν καταλαβα που βρισκεται.
Κανε ενα διαγραμμα σε παρακαλω Kacey ... ή αν μπορεις μια φωτογραφια του λεβητα να καταλαβουμε τι γινεται.
Οσο για τις θερμοκρασιες, ναι τον κυκλοφορητη τον βαζεις κοντα στους 40 και του λεβητα στους 80-90... τεινοντας προς τα κατω αν ανοιγοκλεινει συχνα.
0,81 -0,35 επιδοτηση= 0,46 το λιτρο.
βρηκα και ενα ποντο παραπανω(1 εκατοστο= 7,85 λιτρα στη δεξαμενη μου) να μου εχει ριξει συγκριτικα με αυτο που ειχα μετρησει και περιμενα να βρω.
Τωρα το 2017 ξανα πετρελαιο