- 27 Σεπ 2019, 15:21
Καταρχάς Tetix πολλά μπράβο που το ταλέντο-ικανότητα-χόμπι σου το έκανες επάγγελμα.
Φαίνεται πόσο το αγαπάς και κερδίζεις εμπειρίες τόσο γευστικές όσο και επαγγελματικές-προσωπικές.
Ένα επάγγελμα που στις μέρες μας κερδίζει πολλά

δεν εννοώ χρήματα...εννοώ την εκτίμηση του κόσμου.
Είσαι ο
¨πιλότος¨ των αμπελιών και ποικιλιών. Είναι δύσκολο πράγματι να καταφέρουμε όλοι αυτό που μια μικρή πάστα ανθρώπων μπορεί, η γεύση και η όσφρηση να επικοινωνούν σε τρελούς ρυθμούς για να καταφέρουν να αναδείξουν αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί δε θα μπορέσουμε ποτέ.
Σαν τους οδηγούς της F1.....
Αλλά.......
Πως ένα βιολογικό χάρισμα έγινε επάγγελμα? Πως διαλέγω ένα κρασί? Είναι το χύμα, κύμα? Πως
εγώ να εμπιστευτώ το γούστο μου στο γούστο ενός άλλου? πως αυτός ο άλλος, ο ¨ειδικός¨ θα μου πει πιο κρασί πίνετε με πάπια και πιο με χωριάτικο λουκάνικο? Και άλλα ακόμα άπειρα ερωτήματα...
Όσο παραμένουν ερωτήματα προς γνώσιν και απόκτηση εμπειρίας είναι όλα οκ.
Όταν όμως στο πλαίσιο της εποχής που οι άνθρωποι δε νιώθουν σίγουροι για τίποτα, παρά ζουν, δουλεύουν και διασκεδάζουν πίσω από μία οθόνη, ο Sommelier θα έρθει να του πει (επί το πλείστο πίσω από αυτή την ίδια οθόνη) πιο κρασί να πιoύν.
Το Facebook, Instagram, Ebay, iOS & petrolheads αντικατέστησαν κατά πολύ το αμπέλι, το χύμα, τη δοκιμή, τη πρωτοβουλία. Θέλουμε κρασί ανοίγουμε quiz στο Insta. Χάθηκε η επαφή αλλά εμπλουτίστηκε η άμεση- γρήγορη πληροφορία.
Η καταιγίδα αυτή πληροφοριών οδήγησε να ανθίσουν τέτοια επαγγέλματα. καλό αυτό
Ο ¨ειδικός¨ πλέον θα με βγάλει από το αδιέξοδο. κακό αυτό
Δε πάει ένας 3ης γενιάς αστός να πάρει τρακτέρ για το χωράφι και δεν έχει ιδέα. Ο άνθρωπος χιλιετίες τώρα πίνει κρασί. Πλέον πρέπει στο βωμό του tag & Like να ακολουθήσει τον Sommelier και μετά να μοιραστεί στο Cloud τη μπούρδ@ του.
Το κρασί είναι σαν το αυτοκίνητο. Η γεύση είναι σαν την οδήγηση. Χρησιμοποιείς απλά άλλες αισθήσεις.
Δε μπορεί άνθρωπος με πρωτοβουλία, άποψη και αισθήσεις να θέλει πρώτο ή καινούργιο αυτοκίνητο και να ανοίγει τοπικό εδώ ή να αγοράζει ένα περιοδικό και ότι του πούμε εμείς ή ο ¨ειδικός ¨ τύπος να πάει να το αγοράσει
Δε μπορεί η οδήγηση να είναι απλή. Υπάρχουν δεκάδες επίθετα να χαρακτηρίσουν την οδήγηση, επομένως δεκάδες στοιχεία θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις μας. Όπως το κρασί.
Μα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.
Επομένως οι διαφορετικές αντιδράσεις του ανθρώπου στο γκάζι, στο φρένο, στην υπερστροφή, στην υδρολίσθηση, στην πλευρική επιτάχυνση (
πάντα μαζί με το ταλέντο φυσικά) πλάθουν τον οδηγικό χαρακτήρα μας. Γι' αυτό δε γίναμε όλοι Loeb & Norris.
Έτσι και στο κρασί. Δε μπορώ να πιστέψω πως το cabernet sauvignon του Λαζαρίδη είναι χάλια αν δεν το δοκιμάσω εγώ ο ίδιος. Πως το χύμα του ταβερνιάρη στη Κω είναι τέλειο αν δεν το κρίνω εγώ? Πως η παρτίδα του mousatos είναι για πέταμα αφού δεν τη δοκίμασα εγώ?
Μήπως όμως η γεύση και όσφρηση του mousatos-Sommelier-άλλου είναι καλύτερη από τη δική μου? Σίγουρα....
Αλλά είναι καλύτερη για πάρτη τους.
Όχι για τη γλώσσα, τον οισοφάγο και τη μύτη μου. Αυτά εκρήγνυται με μουσακά και δίπλα ένα ποτήρι Ροζέ Κτήμα Δρακολευτέρη.
του μέλους ¨TurboMerlot¨ με αγκινάρες αλα κρεμ με ποτήρι Syrah δίπλα. κ.ο.κ.
Τις γευστικές μας ορέξεις και κ@υλες μόνο εμείς μπορούμε να τις ευχαριστηθούμε και ας μη ταιριάζουν με τους συνδυασμούς των ¨ειδικών¨. Ένα καλό γεύμα έχει τόσα δις πτυχές όσων των ανθρώπων πάνω στη γη.
Ναι φίλοι Sommelier να σας διαβάσω και ακούσω με τις ώρες. Ναι οι σπάνιες δυνατότητές σας και γνώσεις είναι καθαρά εγκυκλοπαιδικές. Να μου πείτε για αρώματα και τανίνες. Μα αν δε δοκιμάσω εγώ δε πανα έχει 100αδες € το μπουκάλι. Οπότε ακούμε-διαβάζουμε-δοκιμάζουμε κρίνουμε . Εσείς Sommelier είστε στα δύο πρώτα στάδια πλέον
πολύτιμοι βοηθοί, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Αν θέλω στο πνεύμα της εποχής να μοιραστώ εμπειρίες, είναι όλα τα Socialmedia διαθέσιμα.
Δεν αγοράζουμε τυφλά ούτε κρασί ούτε αμάξι. Στο κρασί έχεις την πολυτέλεια να πετάξεις το μπουκάλι αν δε σ΄ αρέσει. Αλλά δε θα φταίει ο Sommelier θα φταίει το ότι εσύ ο απλός του χύμα ήθελες να το παίξεις δήθεν στα Social και δε κατάλαβες τα μπαχάρια...στραβάδια
Θα φταίει ο ¨γνώστης¨ στο κρασί που πήγε και πήρε χύμα 5κιλο για τη γιορτή.
Κάπως έτσι θα φταίει και ο ¨άσχετος¨ που πήρε Porsche και καρφώθηκε στο δέντρο. Και ο Verstappen δε θα άντεχε μέρα με Fabia 1.0 TSi. Ο Nikos! θα βρει τα όρια των αισθήσεων του σε ένα EVO και εγώ θα οδηγήσω τόσο ομαλά που έκανα αίτηση για οδηγός αστικού. Κάπως έτσι θα αποκτήσουμε γνώσεις για τα EVO από τις εμπειρίες του dimvii, και κάπως έτσι θα βελτιωθούμε στις εκδρομές μας από τις εμπειρίες του JimClark. κ.ο.κ.
Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι ώρας τα γραπτά σου αναδεικνύουν ένα σωστό προφίλ. Γνώμη μου πάντα να παραμείνεις στο συμβουλευτικό και όχι να είσαι απόλυτος. Ένα τρανό παράδειγμα που φέρνει το κόσμο σου κοντά με το κόσμο του αυτοκινήτου είναι και ο χρηματισμός. Που ξέρω εγώ πως δε τα παίρνεις από τον Παπαϊωάννου και τους Σαντορινιούς ? Που ξέρω πως το Auto Motor & Sport δε τα έπαιρνε από το Group και ήταν το Golf με τα 75PS καλύτερο από όλα? Σημάδια της εποχής μας, που στο βωμό της επιβίωσης ένα κυριλέ εστιατόριο στη Βούλα έφερε Sommelier για να του φτιάξει τη κάβα που με πυγμή θα την στηρίξουν οι αναρτήσεις των πελατών στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ενός τέλειου γεύματος που πρότειναν οι ειδικοί και όχι οι αισθήσεις τους. Ένα περιοδικό θα δεχτεί να αναδείξει το PSA Group και οι ανεβασμένες πωλήσεις των άβουλων πελατών θα το κρατήσουν σε λειτουργία. καλό αυτό

δουλείες υπάρχουν.
Οι εμπειρίες μου σε κρασιά και Sommelier ήταν 3 σχεδόν χρόνια (2009-2011), όπου είχα εργαστεί στη μεγαλύτερη κάβα χοντρικής-λιανικής στη Πάτρα. Είχα τη δυνατότητα τότε για δύο επισκέψεις-σεμινάρια σε μεγάλα οινοποιεία της χώρας, αλλά γνωρίζοντας τις δυνατότητες μου απέφυγα δύο 3ήμερα (για μένα) φλυαρίας. Πόσες μπουρδ@λογίες είχα ακούσει στο χώρο εργασίας δε περιγράφεται. 2 αφεντικά-κληρονόμοι που στο τότε πνεύμα έπρεπε να αποκτήσουν γευσιγνωσία ,από αποθηκάριους και πωλητές που ξαφνικά είχαν γεύση και όσφρηση, από πελάτες(σε ώρες αιχμής) που τους πούλησα ό,τι να΄ ναι.
Υπήρχε ένας που το κατείχε. Και ο πελάτης-μειοψηφία που το κατείχε ήξερε που να απευθυνθεί.
Όλα τα καλά εστιατόρια της πόλης είχαν τις υποδείξεις των Sommelier τα οποία εμπορευόταν η εταιρία που δούλευα

καλό αυτό.