Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#603727 Ο ατμός για το μαγείρεμα, ή αυτό που λένε οι κατασκευαστές υδρόλυση; Που επί της ουσίας ατμός είναι και όχι υδρόλυση βέβαια...
Τον ατμό τον πετυχαίνεις και με ένα ταψί με νερό σε όλους τους φούρνους, δεν θεωρείται πιο advance feature από την πυρόλυση. Η τελευταία αφορά τα πιο ακριβά μοντέλα της κάθε εταιρείας.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#603734 Εγω βρίσκω τρομερά αβολες τις κουζίνες που είναι μόνο με κουμπιά τύπου touch....
Κ εννοείται όσο πιο πολλά μπλιμπλικια, τόσο πιο ακριβός ο λογαριασμός της επισκευής...

.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#603741 Θα συμφωνησω για τις εστίες με touch. Είχαμε στο προηγούμενο σπιτι ενώ στο νέο ειναι με κλασσικούς περιστροφικους διακόπτες και δε μου λείπουν καθόλου.
Btw εστίες και φούρνος Miele απο το 1990 πρπ και δουλεύουν άριστα.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Anonymous Founder έγραψε:Ο ατμός για το μαγείρεμα, ή αυτό που λένε οι κατασκευαστές υδρόλυση; Που επί της ουσίας ατμός είναι και όχι υδρόλυση βέβαια...
Τον ατμό τον πετυχαίνεις και με ένα ταψί με νερό σε όλους τους φούρνους, δεν θεωρείται πιο advance feature από την πυρόλυση. Η τελευταία αφορά τα πιο ακριβά μοντέλα της κάθε εταιρείας.
Για το μαγείρεμα, για το καθάρισμα αυτές που καθαρίζουν με ατμό έχουν διαφορετικά τοιχώματα-πάνελ από αυτά με την πυρολυση.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, καθαρίζουν μια χαρά όλες με ένα υγρό πανί.

Τα ποιο ακριβά μοντέλα κάθε εταιρείας έχουν μαγείρεμα με ατμό (όχι απλά υποβοήθηση ατμού) και όχι πυρολυση.

Για τους περιστροφικους διακόπτες θα διαφωνήσω, χρειάζονται συχνό βγάλσιμο και καθάρισμα γιατί μαζεύουν μάκα από κάτω

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Για τους περιστροφικους διακόπτες θα διαφωνήσω, χρειάζονται συχνό βγάλσιμο και καθάρισμα γιατί μαζεύουν μάκα από κάτω
Τελικά ή εγώ είμαι βρωμύλος ή μερικοί είστε υπερβολικοί με την καθαριότητα. Μια ζωή περιστροφικοί διακόπτες πόση βρώμα να μαζέψουν και πόσο συχνά θα ασχοληθείς να τους καθαρίσεις για να το κάνουμε θέμα. Μια φορά το χρόνο; ούτε τόσο νομίζω. Το πλεονέκτημα καθημερινό.
Το ίδιο και με τον φούρνο. Τι μαγειρεύετε και πιάνουν τόση βρώμα; Σκοτάδι είναι δεν φαίνεται. Το πολύ πολύ πάρτο με ένα βρεγμένο πανί ή βάλτου μια φορά το χρόνο το ειδικό σπρέυ και τέρμα.
Εγώ λεφτά ίσως θα έδινα για το τηλεσκοπικό. Αλλά από τότε που πήραμε το πολυφουρνάκι της Panasonic με μικροκύματα χωρίς περιστρεφόμενο δισκάκι, φούρνο, γκριλ και συνδυασμούς (δεν πήρα το κορυφαίο μοντέλο που έχει και ατμό) βολευόμαστε για τα πάντα (2 γονείς με ένα παιδί) και ο φούρνος είναι διακοσμητικός.
Άβαταρ μέλους
By glf
Anonymous Founder έγραψε:O φούρνος με πυρόλυση θα είναι σίγουρα φτιαγμένος πιο ανθεκτικός από τον απλό. Άρα, είναι καλύτερα να αγοράσεις φούρνο με πυρόλυση και να μην το χρησιμοποιείς παρά σπάνια, παρά να έχεις τον απλό.

Σωστό. Πχ δες το λαστιχο της πορτας στους πυρολυτικους. Ειναι με υαλονημα οπως πχ τα λαστιχα στα τζάκια ακριβως για να αντέχει μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Και φυσικά πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις μεσα στο έπιπλο (κανάτι) οπως ορίζει το εργοστάσιο...
Άβαταρ μέλους
By dimik
glf έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:O φούρνος με πυρόλυση θα είναι σίγουρα φτιαγμένος πιο ανθεκτικός από τον απλό. Άρα, είναι καλύτερα να αγοράσεις φούρνο με πυρόλυση και να μην το χρησιμοποιείς παρά σπάνια, παρά να έχεις τον απλό.

Σωστό. Πχ δες το λαστιχο της πορτας στους πυρολυτικους. Ειναι με υαλονημα οπως πχ τα λαστιχα στα τζάκια ακριβως για να αντέχει μεγαλύτερη θερμοκρασία.

Και φυσικά πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες αποστάσεις μεσα στο έπιπλο (κανάτι) οπως ορίζει το εργοστάσιο...
Αυτό με τις αποστάσεις τις θερμοκρασίες τριγύρω κλπ φοβήθηκα εγώ όταν έψαχνα. Είναι που είναι εντοιχισμενος ψηλά, υπήρχε και στενοτητα χώρου σε εκείνο το σημείο θα έμπλεκα και με τον κουζινα στην σχεδίαση.

Συν βέβαια ότι ήθελα οπωσδήποτε μαγείρεμα στον ατμό.

sknipper μαζεύουν λάδια-νερά-αλάτια-πιπερια και γίνονται ένα σώμα αν τα αφήσεις.

< >
Άβαταρ μέλους
By kostis20
sknipper έγραψε:
dimik έγραψε:Για τους περιστροφικους διακόπτες θα διαφωνήσω, χρειάζονται συχνό βγάλσιμο και καθάρισμα γιατί μαζεύουν μάκα από κάτω
Τελικά ή εγώ είμαι βρωμύλος ή μερικοί είστε υπερβολικοί με την καθαριότητα. Μια ζωή περιστροφικοί διακόπτες πόση βρώμα να μαζέψουν και πόσο συχνά θα ασχοληθείς να τους καθαρίσεις για να το κάνουμε θέμα. Μια φορά το χρόνο; ούτε τόσο νομίζω. Το πλεονέκτημα καθημερινό.
Το ίδιο και με τον φούρνο. Τι μαγειρεύετε και πιάνουν τόση βρώμα; Σκοτάδι είναι δεν φαίνεται. Το πολύ πολύ πάρτο με ένα βρεγμένο πανί ή βάλτου μια φορά το χρόνο το ειδικό σπρέυ και τέρμα.
Εγώ λεφτά ίσως θα έδινα για το τηλεσκοπικό. Αλλά από τότε που πήραμε το πολυφουρνάκι της Panasonic με μικροκύματα χωρίς περιστρεφόμενο δισκάκι, φούρνο, γκριλ και συνδυασμούς (δεν πήρα το κορυφαίο μοντέλο που έχει και ατμό) βολευόμαστε για τα πάντα (2 γονείς με ένα παιδί) και ο φούρνος είναι διακοσμητικός.

H καλύτερη λύση είναι οι pop up ...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#603843 Εγώ στις επαγωγικές εστίες, μόνον touch διακόπτες έχω δει. Επομένως δεν τίθεται και επιλογή... Θεωρώ πως αν πάρεις σοβαρή μάρκα, δεν θα έχεις πρόβλημα.
Όσο για τον φούρνο, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς είναι ανώτερο feature ο ατμός, που ουσιαστικά αν βάλεις ένα ταψί με νερό σε οποιαδήποτε κουζίνα βγάζεις ατμό. Δεν απαιτεί δηλαδή κάποια ιδιαίτερη κατασκευή όπως η πυρόλυση.
Για παράδειγμα η BSH έχει υδρόλυση (ατμό επί της ουσίας) στους φθηνούς φούρνους της Pitsos, ενώ στην Bosch και στην Neff θα βρεις και πυρόλυση.
Πχ η Neff, αν πάρεις και την γαμάτη πόρτα, με υδρόλυση είναι λίγο πάνω από 700€:
https://www.skroutz.gr/s/6536145/Neff-B45CR22N0.html
και με πυρόλυση είναι πάνω από 900€:
https://www.skroutz.gr/s/16680639/Neff-B57CS22H0.html
Η πόρτα γαμάει δεν λέω, αλλά είναι 50% ακριβότερος ο Neff από τον αντίστοιχο Bosch και η διαφορά είναι μόνον στην πόρτα. Όσο και αν το γουστάρω το feature, δεν είναι για την δική μου τσέπη.
Για την τελευταία, αν κατάλαβα καλά απαιτείται κενό στο πίσω μέρος του φούρνου μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, σωστά;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#603852 Οι φούρνοι με μαγείρεμα στον ατμό έχουν ξεχωριστό δοχείο και ψεκαζουν ατμό ανάλογα το πρόγραμμα όσο και όπου κρίνουν απαραίτητο.

Κάνουν ζουμεροτερα κρέατα με ωραία κρουστα, καλύτερα κέικ και γλυκά κλπ κλπ κλπ συν το sous vide.
OK οποίος δεν ασχολείται με την μαγειρική ιδιαίτερα δεν το χρειάζεται.
Για τον καθαρισμό υδρολυση έχει και ο δικός μου και δεν δυσκολεύτηκα ποτέ να τον καθαρίσω, οι μηχανισμοί για τα πτυσσόμενα ταψιά βγαίνουν και μπαίνουν πλυντήριο και μετά νερό στην λακκούβα στον πάτο με μια σταγόνα απορρυπαντικό και πρόγραμμα καθαρισμού. Στο τέλος ένα πανάκι και γυαλίζει.

Η πτυσσόμενη πόρτα κατ εμέ έχοντας ζήσει και με τους 2 τύπους φουρνων αξίζει με το παραπάνω για την ευκολία πρόσβασης. Γυρίζεις πλευρά πχ στο κοτόπουλο χωρίς να το βγάλεις έξω και καθαρίζεις πανεύκολα χωρίς να παίζει ρόλο η ύπαρξη ή μη της πυρολυσης.

Και μιας και ενδιαφέρεσαι και για αυτοματισμούς το wifi και το app της Neff είναι καλή gadgetια, ανάβεις σβήνεις από παντού, ρυθμίζεις θερμοκρασίες κοκ. Επιπλέον δεν φεύγεις από το σπίτι με την απορία αν έχεις σβήσει τα μάτια ή τον φούρνο και σε ειδοποιεί όταν τελειώσει το ψήσιμο είτε στην εστία είτε στον φούρνο. Στον απορροφητηρα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#603854 Άλλο το μαγείρεμα με ατμό και άλλο το καθάρισμα με ατμό. Η Neff έχει μοντέλα που έχουν μόνον το καθάρισμα με ατμό ή μόνον το μαγείρεμα με ατμό. Μπορείς να έχεις μαγείρεμα με ατμό και πυρόλυση.
Το χωριστό δοχείο για το καθάρισμα με ατμό δεν χρειάζεται, είναι για το μαγείρεμα με ατμό. Η λακούβα στον πάτο, είναι το ίδιο πράγμα με το ταψί με νερό: μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, θα βγάλει ατμό και θα πάει παντού. Δεν χρειάζεται δηλαδή να το πληρώσεις χωριστά.
Αν μιλάμε για Neff φούρνο, εγώ ζαχαρώνω αυτόν εδώ, αλλά είναι όπως είπα πανάκριβος και έχει και πυρόλυση και μαγείρεμα με ατμό (το χωριστό δοχείο):
https://www.skroutz.gr/s/16680639/Neff-B57CS22H0.html
Συμφωνώ για την πόρτα εννοείται, είναι πολύ πρακτική. App έχει και η Bosch που κάνει τα ίδια πάνω κάτω (ίδια εταιρεία είναι εξάλλου) αλλά μόνον στα ακριβά μοντέλα.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#603873 Ο δικός μου έχει και μαγείρεμα με ατμό (full steam) και καθάρισμα με ατμό στον πάτο.

Είναι αυτός
https://www.neff-home.com/gr/products/e ... -862018736

Η Neff έχει φούρνους με πυρολυση αλλά δεν είναι full steam αλλά με συμπληρωματική λειτουργία ατμού, υποβοήθηση ατμού το λέει ή Vario Steam αντί Full steam για τα μοντέλα με Easy Clean.

πχ https://www.skroutz.gr/s/16607472/Neff-B58VT62H0.html

Οι τιμές είναι συν πλην 100 ευρώ οι ίδιες.

Αυτός που έβαλες

https://www.neff-home.com/gr/products/e ... /B57CS22H0

Δεν έχει ατμό, μην κοιτάς στο σκρουτζ γράφουν ότι να ναι, είναι απλός πυρολυτικος με αέρα.

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#603876 Όντως, δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες, αλλά πυρόλυση και όλα τα προγράμματα με ατμό δεν συνυπάρχουν, μάλλον κατασκευαστικοί λόγοι. Άρα, συμφωνώ πως αν θέλεις τα πλήρη προγράμματα ατμού, ξεχνάς την πυρόλυση και μένεις στο καθάρισμα με ατμό.
Τώρα το θέμα με το μαγείρεμα με ατμό, δεν το γνωρίζω καθόλου και ομολογουμένως έχει ενδιαφέρον. Όταν λέει δηλαδή sous vide, πόσο κοντά στο κανονικό sous vide είναι το αποτέλεσμα και αν έχει νόημα να το κάνεις έτσι.
Αν το έχεις δοκιμάσει, γράψε εντυπώσεις για όποιον ενδιαφέρεται. Κι εμένα μου φαίνεται ενδιαφέρον πάντως, αν και μόλις είδα την τιμή, μου κόπηκε λίγο η όρεξη για sous vide, και είπα πως μάλλον θα πάω σε sans vapeur! :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#603881 Είναι κανονικότατο sous vide, η έννοια του είναι να κρατάει σταθερή χαμηλή θερμοκρασία σε υγρό περιβάλλον και το καταφέρνει με τον ατμό. Γλιτώνεις ξεχωριστό μηχάνημα και την λεκανη-κατσαρόλα με νερό αλλά προϋποθέτει την αγορά μηχανήματος για να κλείνει τις σακούλες τροφίμων αεροστεγώς. Κάτι t-bones, sirloin και κοτόπουλο που έκανα έγιναν εστιατορικα.

Η καλύτερη λειτουργία ωστόσο δεν είναι το sous vide αλλά ο ίδιος ο ατμός ο οποίος δεν πίστευα ότι θα κάνει τέτοια διαφορά, πέρα από την υγιεινή διατροφή τύπου ψάρι με λαχανικά, ρύζι στον ατμό όταν χρησιμοποιείται για κανονικά ψητά κρέατα, πίτες, γλυκά κάνει όντως διαφορά.
Αλλά είπαμε για όποιον καταπιάνεται με την μαγειρική, αν δεν έχει κάποιος το μεράκι είτε ο ίδιος είτε η σύζυγος σαφώς δεν αξίζει.

< >
Άβαταρ μέλους
By sargus
#603884 Εγώ το 2011 πήρα έναν πανάκριβο Neff (κάπου στα 1200-1500!) με όλα τα κόλπα και τα καλούδια εκτός της πυρόλυσης (αυτός με πυρόλυση ήταν και λίγο φτηνότερος αλλά είχε λιγότερα κόλπα).
Στα 3-4 χρόνια με ελάχιστη χρήση, σάπισαν τα σημεία που βιδώνουν οι βίδες και πιάνουν οι τηλεσκοπικοί μηχανισμοί. Πάω στο service και μου λένε την έπαθε από την υγρασία. Λέω την ξέρω (είχαν και οι γονείς μου neff) αυτήν την ευαισθησία τους, οπότε κάνω πάντα αυτό που μου συστήθηκε δηλαδή μετά το μαγείρεμα αφήνω πάντα ανοιχτή την πόρτα να φύγουν όλες οι υγρασίες. Και μου απαντάνε ότι δε φτάνει αυτό, αλλά πρέπει μετά το μαγείρεμα να βγάζεις και το φαί έξω από το φούρνο. Λέω, ρε παιδιά είμαστε σοβαροί; Ναι μου λένε :lol: .
Τέλοσπάντων, μου λένε δε σε συμφέρει να στο φτιάξουμε εμείς, μόνο πάρε ένα τρυπάνι και άνοιξε του εσύ άλλες τρύπες και βάλε άλλες βίδες μόνος σου γιατί σε εμάς δεν επιτρέπεται να κάνουμε "πατέντες". Έτσι έκανα λοιπόν και από τότε μια χαρά. είναι όμως απογοήτευση το να έχεις έναν πανάκριβο φούρνο και να πρέπει να του φέρεσαι με το γάντι μην τυχόν και σου σαπίσει :dizzy: .
Έχω όμως να πω ότι το μεγάλο θετικό των neff σε σχέση με τους φτηνότερους bosch, simens, pitsos κτλ. είναι ότι όντως (όπως διαφημίζει) ψήνει 3 ταψιά με πολύ καλή απόδοση! Νομίζω ότι κανείς άλλος φούρνος δεν το καταφέρνει αυτό (από γνωστούς-φίλους που ξέρω κτλ.).