Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#600589 O γιατρός οφείλει να ενημερώσει πλήρως τους γονείς και οι γονείς θα πάρουν απόφαση. Η απόφαση είναι των γονιών και όχι του γιατρού. ΔΕΝ αποφασίζει ο γιατρός, οι γονείς αποφασίζουν. Ακόμη και αν η εξέταση βγάλει σύνδρομο, οι γονείς θ' αποφασίζουν τι θα γίνει, ο γιατρός δεν μπορεί να τους πει να κάνουν άμβλωση πχ.
Εσύ (ή όποιος άλλος) μπορείς να ενημερωθείς μόνον από τον (έναν) γιατρό, αν σε χαλάει το petrolheads και όλα τα υπόλοιπα, σταματάς να διαβάζεις φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό. Αλλά επειδή το ζήτημα είναι τρομακτικά σημαντικό και δεν γίνεται να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων, αυτό που λέω είναι ενημέρωση, διάβασμα και προσοχή, γιατί η ζωή είναι μία και πρέπει να προσέχουμε από κακοτοπιές.
Τέλος, ΚΑΝΕΝΑΣ γιατρός δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως όλα είναι εντάξει. Κι αν ω μη γένοιτο συμβεί το πρόβλημα, θα σου χτυπήσει την πλατη και θα σου πει tough lack, kouragio Ellines και τα λέμε.
Αυτός το πολύ πολύ να χάσει έναν πελάτη. Απλώς η ζωή του πελάτη θα έχει καταστραφεί.
Η κουβέντα λοιπόν δεν γίνεται για να κάνει ο dimik κάτι, η κουβέντα γίνεται για να ενημερωθεί ο κόσμος για πράγματα που -βολικά για κάποιους- υπάρχει μπέρδεμα και έλλειψη γνώσης. Προφανώς και αποδέχομαι πως κάποιος θα πει "ό,τι πει ο γιατρός" , αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο συγκεκριμένος γιατρός θα γίνει οδηγός για όλους τους υπόλοιπους.

Τέλος, αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο γιατρός αν του έλεγες την συζήτηση αυτή... Να σου πει δηλαδή αν κάτι είναι λάθος από αυτά που γράφτηκαν.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#600600 Έγραψα κάπου εγώ ότι αποφασίζει ο γιατρός και δεν το πήρα χαμπάρι; :hmmm:

Τελικός κριτής έγραψα για το τι πρέπει να γίνει, αυτός κρίνει γιατί αυτός ξέρει κι έχει τις γνώσεις να κρίνει, δεν τα διάβασε στα ιντερνετς και τα μεταλαμπαδεύει, αν δεν εμπιστεύεσαι την κρίση του πας σε άλλον, δεν ακολουθείς τις συμβουλές του, διαβάζεις μόνος σου και κάνεις ότι σου κατέβει κοκ.

Προφανώς και δεν θα σου πει ο γιατρός αν θα κάνεις άμβλωση ή όχι όπως και φυσικά δεν πρέπει να ενημερώνεται κανείς για τέτοια θέματα από το petrolheads.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#600613 Τελικός κριτής τι ακριβώς σημαίνει dimik; :help:
Κρίνει αλλά δεν αποφασίζει; :dizzy: :s_biggrin
Εσύ να ενημερωθείς από όπου θέλεις, το petrolheads.gr είναι πλατφόρμα γενικής συζήτησης και όχι ειδικής ενημέρωσης.
Το σίγουρο είναι πως χάρη στο petrolheads.gr μπορεί να έμαθες και κάτι (μπορεί και όχι βέβαια, γιατί μπορείς φυσικά να τα γράψεις όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνι), κι αν όχι εσύ, κάποιος άλλος υποψήφιος γονέας.
Από εκεί και μετά, όπως σου ξαναέγραψα, ό,τι γράφω το γράφω για όλους, και όχι μόνον για σένα. Αν εσύ θέλεις να εμπιστευθείς τον γιατρό σου τυφλά, αυτό να κάνεις. Αλλά μπορεί κάποιος άλλος να θέλει και μια δεύτερη ή τρίτη γνώμη κ.ο.κ.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#600618 Μάλιστα, μην εμπιστεύεστε τους γιατρούς, να παίρνετε πάντα μια 2η και 3η γνώμη από μια πλατφόρμα γενικής συζήτησης, ξέρει καλύτερα :lol:

Είχαμε τις μανούλες του FB θα έχουμε και τους μπαμπάδες του Petrolheads :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#600620 Εδώ ένα δίκιο το έχεις. Βλέπω πως οι μπαμπάδες του petrolheads.gr δεν είναι πολύ καλύτεροι από τις μαμάδες του Facebook.
Όπως ήδη είπα, ευκαιρία πήρα για να πω κάποια πράγματα γι' αυτούς που θέλουν ν΄ακούσουν, οι υπόλοιποι, μπορούν να κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο πανάγαθος ή ο γιατρός τους, τις καλύτερες ευχές μου όπως και να 'χει.
:s_bye
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
dimik έγραψε:Μάλιστα, μην εμπιστεύεστε τους γιατρούς, να παίρνετε πάντα μια 2η και 3η γνώμη από μια πλατφόρμα γενικής συζήτησης, ξέρει καλύτερα :lol:

Είχαμε τις μανούλες του FB θα έχουμε και τους μπαμπάδες του Petrolheads :s_crazy

Ντίμικ μου, με το καλό να έρθει και μην ασχολείσαι με "ειδικούς".

Συμβουλέψου τον γιατρό σου και όχι το ίντερνετ. Αυτό στο αναφέρω ως συμβουλή από εδώ και στο εξής. Στο ίντερνετ θα διαβάσεις πολλά, ο γιατρός γνωρίζει να συμβουλέψει καλύτερα.

Είναι αστείο άνθρωποι που δεν έχουν σχέση και εμπειρία με το αντικείμενο να προτείνουν κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού σου επειδή απλά και μόνο το διάβασαν στα ιντερνετς.-
Άβαταρ μέλους
By sargus
#600717 Μια χαρά τα λέει ρε παιδιά ο HF.
Δεν καταλαβαίνω που ζοριστήκατε.
(εκτός αν έχετε διαφορές από άλλα νήματα που δε γνωρίζω)
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#600718 +1.
Γενικως πιστεύω έχουν περάσει οι εποχές του 'πίστευε και μη ερευνα'.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#600739 dimik εύχομαι όλά καλά να σας έρθουν!
Πολλές από τις εξετάσεις που αναφέρονται δεν είναι για όλες τις εγκύους. Ηλικία, οικ. ιστορικό, προγούμενη εγκυμοσύνη κτλ παίζουν ρόλο.
Η αυχενική διαφάνεια είναι υπέρηχος, κ ως υπέρηχος είναι εξέταση που εξαρτάται από την ικανότητα του ιατρού. Εγώ ξέρω ορθοπαιδικούς που δεν ξέρουν να ανοίξουν ένα μηχάνημα υπερήχου. Δεν ξέρουν πόσα εκατοστά βάθος βλέπει η κάθε κεφαλή υπερήχου, ποια είναι για κοιλιά κ ποια για αρθρώσεις. Η αυχενική διαφάνεια έχει να κάνει με το πάχος του δέρματος στην αυχενική μοίρα, στα παιδιά με σύνδρομα είναι πιο παχύ.

Εμείς κάναμε fetal dna test. Panorama Test λέγεται κ πιάνει τα βασικά σύνδρομα. https://www.panorama-test.de/faqs/?lang=en
Βέβαια ευτυχώς δεν είχαμε ένδειξη να το κάνουμε, απλώς το κάναμε για ψυχολογικούς κ μη λόγους. Έχει 99% ευαισθησία λέει.
Τρισωμία 13,18,21, Turner, Klinefelter, τριπλοϊδία, ΧΧΧ, ΧΧΥ και επίσης ένα έξτρα σπάνιο συνδρομο digeorge https://www.heart.org/en/health-topics/ ... l-syndrome .

Εγώ dimik θα σου έλεγα να κανετε τουλάχιστον αυτό.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#600754 Στην αυχενική διαφάνεια νομίζω μετράνε το πάχος του υγρού στην οσφυικη μοίρα.

Τελοσπαντων προς το παρόν έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα τεστ του 1ου τριμήνου συν ένα σωρό άλλα προ της σύλληψης, τα οποία είναι άριστα και βλέπουμε και κάνουμε.
Αν χρειαστεί επέμβατικος προγεννητικός έλεγχος ή οποιαδήποτε άλλος φυσικά και θα γίνει.
Προκαταβολικά όμως όχι δεν μπαίνουμε στην διαδικασία εφόσον όλα είναι καλά.
Δεν θα αντικαταστησω τον γιατρό ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δικαιώσει απόλυτα τις περγαμηνές του γιατί ψάχνω στα ιντερνετς.

< >
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#600761 Κανείς δεν είπε να τον αντικαταστήσεις. Μπορείς όμως να τον ρωτήσεις αν θεωρεί απαραίτητο ή χρήσιμο περαιτέρω προγεννητικό έλεγχο και να δεις τι θα σου πει.
Πολλές φορές οι γιατροί σκέφτονται να προτείνουν εξετάσεις που κοστίζουν φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν υπερβολικοί.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#600762 Βρε Νίκο Παππά επέτρεψε μου να ξέρω τον γιατρό και το ιστορικό μας καλύτερα.

Πριν ακόμα την αυχενική μας εξήγησε αναλυτικά ένα προς ένα τα το τι θα γίνει και ποια είναι τα επόμενα βήματα με if-then.
Μετά την αυχενική και τα υπόλοιπα αιματολογικα τεστ του πρώτου τριμήνου μας είπε "βάσει των αποτελεσμάτων δεν θεωρώ ότι χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος σε αυτή την φάση αν εσείς θέλετε να κάνετε είναι δική σας απόφαση". Δεν είχε να κερδίσει κάτι ίσα ίσα έχασε η ιδιωτική κλινική του κάποια έσοδα.

< >
Άβαταρ μέλους
By dimitris
Anonymous Founder έγραψε:Όχι, δεν ισχύει και δεν είναι καθόλου δική μου ερμηνεία. Οι γυναικολόγοι μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν, αν ήταν έτσι, απλούστατα δεν θα σύστηνε κανένας την αμνιοπαρακέντηση. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο τεστ, μόνον τρισωμίες ψάχνει, δεν κάνει και δεν μπορεί να βγάλει τον μοριακό καρυότυπο όπως η αμνιοπαρακέντηση.
Από την άλλη, ο καθένας εμπιστεύεται όποιον θέλει. Δικό του το ρίσκο δηλαδή, δεν είναι δικό μου.
Εγώ συμφωνώ δηλαδή με αυτά που έγραψε ο sknipper.
Κι όχι μόνον εγώ δηλαδή...
https://www.eleftheriaonline.gr/ellada- ... arakentisi
Ξαναλέω, η εν λόγω εξέταση εξετάζει μόνον τις τρισωμίες ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.
Επίσης, ΚΑΙ ΑΥΤΗ, δίνει ποσοστά, και όχι ΝΑΙ/ΟΧΙ όπως η αμνιοπαρακέντηση και ο τροφοβλάστης.

Εφόσον στοχεύεις στη βέλτιστη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση θα μπορούσες να είσαι λιγότερο απόλυτος όταν δίνεις πληροφορίες σε θέματα στα οποία το state of the art αλλάζει ανα λίγους μήνες. Σήμερα υπαρχουν non-invasive έλεγχοι στο ελεύθερο εμβρυακό DNA που δίνουν μια εικόνα πολύ κοντά σε αυτή των invasive (τρισωμιες, microdeletions, καρυοτυπο, ανωμαλίες χρωμοσωμάτων φύλου). Fun fact: και στις invasive μεθόδους, που σου δίνουν την απόλυτη εικόνα, δε γίνονται όλες οι δυνατές αναλύσεις, γιατί για πολλές αλλοιώσεις πρέπει να ανιχνευθούν επι τούτου, κι αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση δεν υπάρχει λόγος να γίνουν.

Κατά την άποψη μου, το λάθος στην προσέγγιση σου είναι το ότι προβάλλεις τις invasive μεθόδους ως τη μόνη επαρκή και απόλυτη αλήθεια. Με τον τρόπο αυτό αποθαρρύνεις από τις συγχρονες non-invasive που δίνουν σχεδόν την ίδια πληροφορία. Κακώς, γιατί πολλά ζευγάρια έχουν διάφορους λόγους να μη θέλουν να κάνουν invasive (αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλαστη), ενώ έχουν πολύ λιγότερους λόγους (σχεδόν κανέναν) να μη θέλουν να κάνουν μια σύγχρονη non-invasive εξέταση.

Disclaimer: σε εμάς όταν ετέθη η ώρα της απόφασης, η γυναίκα μου έκανε τροφοβλαστη, αφού μας εξήγησαν στο νοσοκομείο ότι πλέον είναι απολύτως ισοδύναμη της αμνιοπαρακέντησης. Η προσωπική μου άποψη: έχοντας δει το με τι ακρίβεια μετριέται η αυχενική διαφάνεια στον υπέρηχο, δε θα εμπιστευόμουν το αποτέλεσμα της στο τεστ πρώτου τριμήνου καθόλου.

Φυσικά όλα είναι θέμα του risk management του καθενός, υπάρχουν ζευγάρια που ούτε υπέρηχο δε θέλουν να κάνουν.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#600777 Θα περιμένω ένα link που θα λέει πως η εξέταση DNA βρίσκει κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη είπα. Δύο φορές είπες πως βρίσκει παραπάνω, και τις δύο φορές δεν έβαλες κάποια πηγή, κάτι που εγώ το έκανα παραπάνω από μια φορά. Τροφοβλάστης ισοδύναμος είναι, απλά έχει λίγο μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά που διάβασα.
Το DNA test δεν είναι ισοδύναμο όπως λες, ούτε καν κοντά στις evasive. Φυσικά και είναι πολύ καλύτερο από έναν υπέρηχο μόνον, αλλά όχι και "σχεδόν ίδια πληροφορία" , αυτό δεν ισχύει επ'ουδενι, και σίγουρα δεν συγκρίνεται και η ακρίβειά της.
Το τι θα κάνει ο καθένας είναι δική του απόφαση, προφανώς και το DNA test είναι καλύτερο από το τίποτε, αλλά δεν πλησιάζει καν τις άλλες δύο.
Ο υπέρηχος απλά είναι ανεπαρκής από μόνος του , αλλά ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του προφανώς.