Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#599222 Μην το ψαχνεις τοσο (ξερω απο αλλα θεματα οτι εχεις την ταση οπως και εγω).
Αμα το dgx σου κανει παρτο, προς το παρον ειναι υπο δοκιμην η φαση και οντως δεν μπορεις να κρινεις εσυ.
Ναι η yamaha υπερτερει στα μπιχλιμπιδια
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#599432 Λοιπόν μετά από τη εκτεταμένη μελέτη, ψείρισμα, καταγραφή σε excel κλπ (δεν περιμένατε κάτι λιγότερο από μένα... :innocent: Αν και σίγουρα μερικά πράματα θα μου έχουν ξεφύγει) είχα μισοκαταλήξει σε ένα μοντέλο. Σε όλα μου έκανε αλλά ήθελα να το δω από κοντά και να το πιάσω/παίξω. Μπόρεσα να βρω το ένα μαγαζί που το είχε και πήγα και το είδα. (περιέργως δύσκολο κοτζάμ Λονδίνο να μην το έχει σε πολλά. Θα έπρεπε να πάω πολλά χλμ εκτός. Εκτός αν ήταν σε λίγα μικρά κεντρικά μουσικά μαγαζάκια, τρύπες, χωρίς δυνατή ιντερνετική παρουσία). Πολύ καλοφτιαγμένο, με μια χαρά ήχο και με προτόγνωρα καλή αίσθηση στα πλήκτρα. Άρεσαν και στην κόρη μου τα πλήκτρα πιο πολύ από της Yamaha που είχαμε δοκιμάσει (σε δική της κεντρική μαγαζάρα). Ο κύβος ερρίφθη και αφού αυτός δεν μπορούσε να μου κάνει την τιμή που έχω βρει online μόλις γύρισα σπίτι προχώρησα σε αγορά. Roland F140R σε μαύρο (η κόρη φυσικά θα το προτιμούσε σε άσπρο αλλά δεν). Το πήρα από Bonners, το elite πακέτο με ρυθμιζόμενο πάγκο και Roland ακουστικά, με πήραν και τηλέφωνο για επιβεβαίωση και το περιμένω την Τρίτη, μεγειά μας!
Εικόνα
Εικόνα
Προς το παρόν μελετάω το unboxing και την συναρμολόγηση https://www.youtube.com/watch?v=r9WJpO9 ... e=youtu.be

Πώς όμως έφτασα εκεί; Κατάλαβα ότι το πιο βασικό είναι η όλη αίσθηση να μοιάζει με ακουστικού πιάνου. Επίσης ήθελα να μπορούν να κάνουν layer/mix δηλαδή να παίζουν 2 όργανα ταυτόχρονα με κάθε πλήκτρο, split, το δεξί μέρος να παίζει άλλο όργανο από το αριστερό και dual, το πληκτρολόγιο χωρίζεται σε 2 μισά των 44 πλήκτρων που παίζουν το ίδιο (καλό για δάσκαλο-μαθητή). Να έχουν USB για να σώζουμε σε φλασάκι και διαφορετικό βύσμα USB για επικοινωνία με υπολογιστή/τάμπλετ/κινητό και αν δυνατόν και bluetooth και εισόδους εξόδους. Καλό να έχουν αρκετά όργανα (για να κρατάει το ενδιαφέρον παιδιών αλλά και γκατζετομπαμπά) και να παίζουν και άλλα σαν ορχήστρα που σε ακολουθεί (ακομπανιαμέντο).
Μετά σκέφτηκα φορητό ή σταθερό; Το φορητό δεν θέλει μόνιμη θέση και μπορεί να το έχεις χωμένο κάπου όρθιο, έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπονται μουσικές περιοδείες αλλά έτσι θα το χρησιμοποιείς το ίδιο άμεσα; Οπότε αφού έχω τον χώρο θα πρέπει να το πάρω με την καλή βάση (όχι το απλό Χ) και πεταλιέρα οπότε μικραίνει και η ψαλίδα τιμής. Το σταθερό ναι μεν θέλει μόνιμο χώρο αλλά αυτό βοηθάει και στο να είναι πάντα έτοιμο. Προσφέρει σταθερότητα που δίνει και καλύτερο ήχο, πλεονεκτεί σε αισθητική, μοιάζει πιο στιβαρό από τις πρόσθετες βάσεις, 3πλή πεταλιέρα μεταλλικά πετάλια και με μισή λειτουργία, όχι μόνο on-off και κάτι σημαντικό, έχει καπάκι για να μην σκονίζεται. Αφού έχουμε κατάλληλο χώρο καλύτερα σταθερό αλλά κοιτάμε και φορητά με επιπλέον βάση και 3πλή πεταλιέρα. Και συμφέρει να αγοραστούν πακέτο με πάγκο και ακουστικά. Οπότε σαν τελικές τιμές ναι μεν υπάρχει ένα σχετικό εύρος αλλά όχι τεράστιο. Μερικά φορητά με τα όλα τους έφταναν να είναι πιο ακριβά από τα άλλα.
Τα τελικά επιλεγμένα (shortlist) ήταν από τις γνωστές ιαπωνικές μάρκες (βρίσκω περίεργο που οι Iάπωνες κυριαρχούν, η Γερμανική Gewa δεν υπάρχει) τα: Casio PX870, Korg C1 Air, Roland FP30, (ίσως F102) και F140R, Yamaha P125, DGX660, YDP144/S34 και S54. Με τα Kawai δεν θέλησα να ασχοληθώ, αν και πλέον έμαθα ότι είναι πολύ γνωστή στα ακουστικά πιάνα αλλά διάβασα κάποια κακά σχόλια για συναρμογή πλήκτρων και θορύβους στην κατηγορία. Η Casio δεν μου κάθεται καλά για πιάνα αλλά φαίνεται να είναι καλά μηχανάκια οπότε δεν τα απέρριψα.
Είπαμε ότι θέλουμε τα πλήκτρα και ο μηχανισμός τους να προσομοιάζουν ακουστικό πιάνο. Σε αυτό τα Roland, Casio, Korg πλεονεκτούν με τη Yahama να έχει γλυστερά πλήκτρα με μέτρια αίσθηση και μόνο 2 αισθητήρια. Τα P125/DGX660 έχουν και αδύναμους σχετικά ενισχυτές 6-7χ2 και όχι bluetooth οπότε έφυγαν. Μόνο το S54 δεν έχει τον πιο απλό μηχανισμό GHS της αλλά τον πιο καλό GH3 και καλά πλήκτρα. Αλλά κι αυτό, όμορφο, καλό, με καλό ενισχυτή αλλά έχει μόνο 10 όργανα, είναι στο άνω όριο οικονομικά και είχε και άλλες ελλείψεις. Οπότε πάει συνολικά η Yamaha (με βαριά καρδιά γιατί οι περισσότεροι αυτήν ξέρουν και αυτήν προτείνουν. Μέχρι που ρώτησα πιο σοβαρούς μουσικούς...).
Η Casio με πολύ καλά πλήκτρα και καλό ενισχυτή 20χ2 αλλά δεν έχει πολλά όργανα (19) και δεν έχει bluetooth (που αποφάσισα ότι αν μπορώ καλό είναι να το έχω).
Το Korg, το μοναδικό που είναι made in Japan, με έφτιαξε, και με πολύ καλά σχόλια και μακράν τον καλύτερο ενισχυτή 25χ2, δεν έχει πολλά όργανα αλλά αυτό που με έκανε να το απορρίψω είναι ότι δεν έχει καθόλου USB. (μερικά έχουν μόνο ένα για χρήση είτε με υπολογιστή είτε αλλιώτικο για φλασάκι και μερικά έχουν και τα δύο USB). Και το bluetooth του είχε κάποιο περιορισμό που μου διαφεύγει.
Κι έτσι φτάσαμε στα Roland που έχουν πολύ καλό μηχανισμό, νομίζω τα μόνα στην κατηγορία με escapement (που σου κάνει αυτό το σκαλοπατάκι στο αργό πάτημα του πλήκτρου), 2 USB, bluetooth και αξιοπρεπή (για την κατηγορία) ενισχυτή στα 11-12χ2 οπότε προκριθήκανε. Το F140R όμως κερδίζει γιατί παρά τις μαζεμένες διαστάσεις του (βάθος 34,5) έχει 316 όργανα, 189 τραγούδια, δυνατότητα ακομπανιαμέντου (σου προσθέτει πολλά άλλα όργανα σε 72χ2 εκδόσεις), οθονούλα για να βλέπεις τι κάνεις, είσοδο για να σου ενισχύει πχ το κινητό σου (δεν νομίζω να το κάνει με το BT, κάποιο άλλο κάνει μόνο αυτό με το ΒΤ του). Διατίθεται πρόγραμμα της εταιρείας που και βοηθάει να μάθεις πιάνο αλλά και να χειριστείς κάποιες λειτουργίες (ισχύει για όλους πλην Korg).
Μειονεκτήματα ή σημεία που θα μπορούσε να είναι καλύτερο είναι:
- επειδή μπορεί να ηχογραφεί μόνο ένα κανάλι, δεν μπορείς να σώσεις ένα κανάλι για το δεξί κι ένα για το αριστερό. Νομίζω όμως ότι αυτό μπορείς να το κάνεις στα τραγούδια, να κόβεις το ένα κανάλι/χέρι για να το παίζεις εσύ. Δεν ξέρω τι γίνεται αν τα περνάς σε υπολογιστή σαν midi.
- το καπάκι καλύπτει όλο το πάνω μέρος οπότε αν το έχεις σαν έπιπλο και έχεις κάτι επάνω θα πρέπει να το βγάζεις όποτε παίζεις.
- δεν είναι καινούργιο, εμφανίστηκε στα τέλη του 2015 αλλά παραμένει απόλυτα ανταγωνιστικό και δοκιμασμένο. Δεν ξέρω αν ετοιμάζεται αντικαταστάτης.

Εκτεταμένα reviews
https://azpianonews.blogspot.com/2015/1 ... -2016.html
https://www.pianodreamers.com/roland-f140r-review/
https://www.digitalpianoreviewguide.com ... 0r-review/
Άβαταρ μέλους
By sknipper
trident1971 έγραψε:Καλοριζικο !
Eυχαριστώ και πάλι για τις οδηγίες σου. Τις ξαναδιάβασα μόλις τώρα και βλέπω τώρα που έχω διαβάσει και καταλάβει αρκετά πράματα πόσο δίκιο είχες.

Κατά τη μελέτη μου έπιασα και προγνώσεις για το μέλλον των ηλεκτρονικών πιάνων. Παραδοσιακά στηρίζονται σε ακριβή ηχογράφηση διάσημων πιάνων σε λίγες ή περισσότερες εντάσεις, ταχύτητες κλπ. Πλέον όμως αρχίζουμε να μιλάμε για μοντελοποίηση του ήχου. Με υπολογιστική ισχύ και με βάση την βασική ηχογράφηση μπορείς να προσθέσεις όλο το χρώμα, τις αρμονικές από τις άλλες χορδές και το κουτί, όλες τις αλληλεπιδράσεις που έχουν επίδραση στο τελικό άκουσμα. Καθώς βελτιώνονται οι αλγόριθμοι και η υπολογιστική ισχύς το αποτέλεσμα θα είναι όλο και καλύτερο, όλο και πιο φυσικό-πιο κοντά σε ακουστικό. Η Roland φαίνεται να προχωράει πολύ καλά στον τομέα αυτό και το χρησιμοποιεί σε πιο απλή μορφή ακόμα και στις χαμηλές κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#599836 Ήρθε το πιανάκι. Εντυπωσιακά καλό το πακετάρισμα. Συναρμολογήθηκε, καλή βαριά κατασκευή της βάσης (βαριά βλέπε MDF βέβαια...αλλά καλό και με καλή επίστρωση). Μεταλλική η πλάτη του κυρίως πιάνου. Γενικά δείχνει πολύ καλοφτιαγμένο και ανθεκτικό.

Στα θετικά
- η κόρη ευχαριστημένη και ασχολείται (περισσότερο από ό,τι με το βιολί, για να δούμε, θα κρατήσει το ενδιαφέρον)
- ακούγεται ωραία και μια χαρά ένταση (στο 50-60%)
- πολύ καλή αίσθηση πλήκτρων (αφή, χρώμα, βάρος, επιστροφή) και κουμπιών και πενταλιών
- πολλές δυνατότητες
- έχει κάμποσα κουμπιά ώστε να μπορείς να το χειριστείς σχετικά εύκολα και οθονούλα
- ακούγεται φανταστικά με τα ακουστικά, τόσο ρεαλιστικά που αναρωτιέσαι αν το ακούνε και οι άλλοι (νομίζω έχει ενεργοποιημένη κάποια λειτουργία, ανάλογη έχουν και άλλες μάρκες). Και με το να ακούγεται τόσο καλά κάθεσαι και παίζεις αργά το βράδυ ξέροντας ότι δεν ενοχλείς.

Στα μείον
- εφόσον ανοίγει όλο το καπάκι δεν μπορείς να αφήσεις πράγματα επάνω του και όταν το ανοίξεις πάλι δεν έχεις χώρο για τίποτα. Εκτός από παρτιτούρες, βιβλία, τάμπλετ για τα οποία έχεις πλατιά βάση.
- στις πολύ χαμηλές συχνότητες τα ηχειάκια δεν επαρκούν
- οι είσοδοι για τα ακουστικά (και 6,3 και 3,5) μαζί με την είσοδο για φλασάκι USB είναι από κάτω και κοιτάνε το πάτωμα, όχι τόσο εύκολο να τα βαζοβγάζεις
- στην Android εφαρμογή της Roland, την Piano Partner 2 το τηλέφωνο/τάμπλετ συνδέεται με το πιάνο μέσω της εφαρμογής (είτε με Bluetooth είτε με USB) αλλά κολλάει στο επόμενο στάδιο. Κατάλαβα από τα σχόλια στο playstore ότι είναι γνωστό θέμα που προέκυψε μετά την τελευταία του αναβάθμιση του Ιουλίου και την καθιστά πρακτικά άχρηστη. Ας ελπίσουμε να το στρώσουνε.

Αυτά. Και τώρα εξάσκηση να δυναμώσουν και τα δάχτυλα.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
sknipper έγραψε:
trident1971 έγραψε:Καλοριζικο !
Eυχαριστώ και πάλι για τις οδηγίες σου. Τις ξαναδιάβασα μόλις τώρα και βλέπω τώρα που έχω διαβάσει και καταλάβει αρκετά πράματα πόσο δίκιο είχες.

Κατά τη μελέτη μου έπιασα και προγνώσεις για το μέλλον των ηλεκτρονικών πιάνων. Παραδοσιακά στηρίζονται σε ακριβή ηχογράφηση διάσημων πιάνων σε λίγες ή περισσότερες εντάσεις, ταχύτητες κλπ. Πλέον όμως αρχίζουμε να μιλάμε για μοντελοποίηση του ήχου. Με υπολογιστική ισχύ και με βάση την βασική ηχογράφηση μπορείς να προσθέσεις όλο το χρώμα, τις αρμονικές από τις άλλες χορδές και το κουτί, όλες τις αλληλεπιδράσεις που έχουν επίδραση στο τελικό άκουσμα. Καθώς βελτιώνονται οι αλγόριθμοι και η υπολογιστική ισχύς το αποτέλεσμα θα είναι όλο και καλύτερο, όλο και πιο φυσικό-πιο κοντά σε ακουστικό. Η Roland φαίνεται να προχωράει πολύ καλά στον τομέα αυτό και το χρησιμοποιεί σε πιο απλή μορφή ακόμα και στις χαμηλές κατηγορίες.

Το modelling παιζει εδω και καιρο, δες το vl-1 της yamaha απο τα 90's που εκανε modelling διαφορα οργανα σε τιμη πολυ μεγαλη για την εποχη.

Μεγαλη χρηση εχει στα εφε.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#749512 Γνωστός μας έδειξε πως φτιάχνει τραγούδια (με βαρβάτο gaming laptop στο οποίο συνέδεε ένα Pioneer μηχάνημα DJ κσι μετά ένα άλλο κουτί, μου το είπε σαν εξωτερική κάρτα ήχου που περιείχε DAC-προενισχυτή αλλά μελετώντας λίγο κατάλαβα ότι ανήκει στην κατηγορία συσκευών που ονομάζεται Audio Interface* και σε αυτό σύνδεσε μικρόφωνο και ενεργά ηχεία μόνιτορ της φινλανδικής Genelec) με Cubase και άλλα. Αυτός το κάνει χομπυστικά και βγάζει τραγούδια στο spotify αλλά έχει βοηθήσει και επαγγελματικά γνωστούς του. Αστεία αστεία με την ευκαιρία των γενεθλίων του γιού του φτιάξαμε αρκετά δευτερόλεπτα τραγουδιού από το τίποτα.
Η κόρη μου σχεδόν 11 χρονών προέκυψε ότι έχει σχετική εμπειρία και ότι έχει κάνει κάτι τέτοιο στο σχολείο και έδειξε ενθουσιασμό.
Οπότε ψάχνω για να βρω κατάλληλα προγράμματα για το Android tablet για να μπορεί να εκτονώσει τη δημιουργικότητά της.
Δεν ήξερα τι θέλουμε και τι υπάρχει για το λόγο αυτό ζητάω τη βοήθειά σας.
Βασικά κατάλαβα θες πρόγραμμα επεξεργασίας μάλλον τα λένε digital audio workstation (DAW) τα οποία χρησιμοποιώντας άπειρα Plugin μπορούν να κάνουν παπάδες. Αλλά αν και η USB σύνδεση με το πιάνο πέτυχε είδα ότι δεν καταγράφουν midi. Οπότε βρήκα άλλο πρόγραμμα που μπορεί να το κάνει αυτό ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν τρακ από το βασικό πρόγραμμα...
Μου φάνηκε αστείο να ακούς το πιάνο να παίζει τις νότες από τον Η/Υ (η USB σύνδεση είναι αμφίδρομη).
Αν ξέρετε τι μπορείτε να προτείνετε σε δωρεάν εφαρμογές για τέτοια δουλειά. Καλύτερα μία εφαρμογή που να τα κάνει όλα. Και καλύτερα σε Android στο τάμπλετ εκτός αν νομίζετε ότι ο Η/Υ πλεονεκτεί πολύ (έτσι κι αλλιώς εντός του έτους προβλέπεται να αποκτήσει δικό της H/Y για το σχολείο).
Αν βέβαια την δούμε να τραβάει τότε συζητάμε και για επι πληρωμή εφαρμογές ή για audio interface κλπ. Τα πάντα για να αποφύγουμε το χαζοκούτι και τα χαζοπαιχνίδια.

*Αυτό που είχε μάλλον ήταν το: Focusrite SCARLETT 2i2 https://focusrite.com/en/usb-audio-inte ... arlett-2i2
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#782572 Επανέρχομαι. Το πιανάκι ζεί μεν αλλά δόξες μεγάλες δεν γνωρίζει. Με το covid δεν ήταν εύκολο να υπάρξει πρόοδος, τα online μαθήματα τα δοκιμάσαμε αλλά δεν δουλεύανε καλά και πλέον χρησιμοποιείται ευκαιριακά. Τουλάχιστον χρησιμοποιείται.
Όμως με την καινούργια σχολική χρονιά σε καινούργιο σχολείο η κόρη επανήλθε στο βιολί. Και πρέπει να πάρει νέο γιατί το υπάρχον είναι μέγεθος 1/2 που πλέον της είναι μικρό και θα πρέπει μέσα στη χρονιά να πάρει κανονικό 4/4.
Αυτό που έχει δεν το είχα αγοράσει, τους τα έδωσε το σχολείο όταν φτιάξανε ορχήστρα οπότε δεν είχα ασχοληθεί. Είναι το Stentor (γνωστή μάρκα για μαθητές στην Αγγλία) μοντέλο Student II (3o από τον πάτο, υπάρχει το σκέτο, το Ι και το ΙΙ) που απ'ότι κατάλαβα είναι συμπαθέστατο και αξιοπρεπές για την κατηγορία του μαθητή, μασίφ και όχι laminated ξύλο (spruce=έλατο-maple=σφένδαμος) με ταστιέρα κλπ από έβενο.
Οι σκέψεις μου, να πάρω το ίδιο σε 4/4;
Άλλες μάρκες που παίζουν και αντίστοιχα μοντέλα είναι
Primavera μοντέλο 200 (επίσης βραβευμένο για μαθητές)
Hidersine Vivente και Studenti
αλλά και ίσως Cremona, Florenz.
Η δασκάλα είπε καλά λόγια για το υπάρχον και για την Primavera. Και θα αναφέρει και κάποια μέρη/sites να κοιτάξουμε. Στο μεταξύ μήπως ξέρετε κάποια γνωστή αλυσίδα ευρωπαική (ή αγγλική) για Online με καλές τιμές; Να προετοιμαστώ λιγάκι. :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
dimik έγραψε:Ρίξε μια ματιά στο εδώ https://www.thomann.de/gb/violins_for_c ... cents.html
Το ήξερα αυτό, κοιτάω εκεί και στο gear4music.com
Κανένα άλλο γνωστό μέρος;
Ή καμία άποψη για επιλογή σε μάρκα (για κατηγορία τιμής περίπου 150-200);
Μην πει κανένας πάρε ένα με 60-100 ίδιο είναι. Άσχετα από κατασκευαστικές λεπτομέρειες η διαφορά στο άκουσμα μεταξύ 60-100 και 150-200 είναι χαωτική και άμεσα αντιληπτή ακόμα και για μένα. Το πρωτοκατάλαβα όταν άλλαξε βιολάκι και από ένα φτηνιάρικο πήγε στο υπάρχον, καμία σχέση.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
sknipper έγραψε:
dimik έγραψε:Ρίξε μια ματιά στο εδώ https://www.thomann.de/gb/violins_for_c ... cents.html
Το ήξερα αυτό, κοιτάω εκεί και στο gear4music.com
Κανένα άλλο γνωστό μέρος;
Ή καμία άποψη για επιλογή σε μάρκα (για κατηγορία τιμής περίπου 150-200);
Μην πει κανένας πάρε ένα με 60-100 ίδιο είναι. Άσχετα από κατασκευαστικές λεπτομέρειες η διαφορά στο άκουσμα μεταξύ 60-100 και 150-200 είναι χαωτική και άμεσα αντιληπτή ακόμα και για μένα. Το πρωτοκατάλαβα όταν άλλαξε βιολάκι και από ένα φτηνιάρικο πήγε στο υπάρχον, καμία σχέση.

Αποψη δεν εχω αλλα θα ελεγα να παρεις καποιο στην ανωτατη τιμη που μπορεις. Γιατι απο ενα επιπεδο παιξιματος και πανω το οργανο κανει την διαφορα. Για να μην αλλαζεις καθε ενα, δυο χρονια βιολι αναλογα με την προοδο του παιδιου.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#782648 Αυτο ακριβως.

Απο μια γρηγορη ματια που κοιταξα, ενα καλο σετ θα ειναι αυτο:

https://www.thomann.de/gb/yamaha_sv250_silent_violin.htm

+

https://www.thomann.de/gb/behringer_nx6000d.htm

+

https://www.thomann.de/gb/seeburg_acoustic_line_gl24_xov.htm

+

https://www.thomann.de/gb/dunlop_jtc95_justin_chancellor_wah.htm