- 04 Ιαν 2015, 17:52
xenos έγραψε:Οκ δεν κουβαλάμε όλο το σπίτι μαζί.
Αυτό είναι το θέμα, τι θα κουβαλάτε κάθε φορά. Αν το προσδιορίσεις αυτό θα βρεις τι αυτοκίνητο χρειάζεσαι.
Η αδερφή μου, με ένα παιδί, έχει ένα panda. Φυσικά δυσκολεύεται ακόμη και σε απλές μετακινήσεις (το καρότσι φτάνει για να γεμίσει ο χώρος αποσκευών) αλλά τελικά τα καταφέρνει, προφανώς αφήνοντας πίσω πολλά πράγματα ή βρίσκοντας κάθε φορά άλλες λύσεις...
Μεταφέρω όμως τη δική μου εμπειρία, γιατί εμείς "κουβαλούσαμε όλο το σπίτι μαζί" και ελπίζω να σου φανεί χρήσιμη:
Πρώτες διακοπές με μωρό το 1996, με το corola sedan 1,3 του 1980, δανεικό από τον πατέρα μου. Παιδικό καθισματάκι μπροστά (δεν είχε ζώνες πίσω) και είχαμε κουβαλήσει τα πάντα. Μέσα στο αυτοκίνητο (στα πόδια και στα καθίσματα) ήταν γεμάτο πράγματα και το πορτμπαγκάζ έκλεισε με τα χίλια ζόρια! Τραυματική εμπειρία θα έλεγα. Σε αναμονή δεύτερου παιδιού είχαμε φρικάρει, μέχρι και για αγορά τρέιλερ σκεφτήκαμε. Τελικά συμφωνήσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητα όλα αυτά που κουβαλήσαμε.
Αγοράσαμε αυτοκίνητο, almera sedan 1,4 του 1996. Στις απλές οικογενειακές μετακινήσεις, με 2 παιδιά πλέον (με 2 παιδικά καθισματάκια δηλαδή), δεν υπήρχε πρόβλημα, στο πορτμπαγκάζ χωρούσαν (σχεδόν) άνετα τα 2 καρότσια και ότι άλλο χρειαζόταν για 1-2 μέρες αν πηγαίναμε κάπου. Κάθε φορά που πηγαίναμε για διακοπές όμως, δράμα: γέμιζε το εσωτερικό του αυτοκινήτου με χίλια δυό μικροπράγματα και το πορτμπαγκάζ γεμάτο ασφυκτικά. Είχα το άγχος ότι όταν θα επιστρέψουμε δεν θα ξαναχωρέσουν όλα μέσα και θα αφήσουμε τα μισά πίσω!
Μεγαλώνοντας τα παιδιά ξεφορτωθήκαμε σταδιακά τα καρότσια και τα καθισματάκια αλλά ήρθαν άλλα, όπως παιδικά ποδήλατάκια, ρούχα, παιχνίδια, έτσι πάντα οι χώροι του almera ήταν επαρκείς για απλές μετακινήσεις αλλά οριακοί για διακοπές.
Επόμενο αυτοκίνητο focus station wagon 1,6 του 2006. Και το πρόβλημα λύθηκε οριστικά! Ποτέ δεν ένοιωσα ότι αφήνω κάτι πίσω ή ότι δεν μπορώ να πάρω κάτι παραπάνω αν χρειαστεί. Η δυνατότητα να φορτώνεις μέχρι το ταβάνι είναι ανεκτίμητη. Βέβαια με μεγαλύτερα παιδιά οι ανάγκες είναι μικρότερες αλλά το αυτοκίνητο μου έχει λύσει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο διακοπές αλλά και σε μετακομίσεις (βοηθητικά, όχι ολόκληρο σπίτι!) και κατά καιρούς με διάφορα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που με ένα sedan δεν μπορείς να τα πάρεις. Και σε φοιτητική μετακίνηση πρόσφατα. Και σε αγώνες ποδηλασίας φορτωμένο ποδήλατα. Και πολλά άλλα.
Σαν εμφάνιση το συγκεκριμένο wagon εμένα μου αρέσει αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Οδηγητικά είναι το ίδιο με το απλό focus δηλαδή πολύ καλό, όταν είμαι μόνος σε επαρχιακούς δρόμους ευχαριστιέμαι τη διαδρομή, και πάλι όμως εξαρτάται τι θέλει κανείς, δεν είχα ποτέ κάποιο σπορ αυτοκίνητο για να συγκρίνω. Η κατανάλωση είναι περίπου η ίδια με το απλό focus (εγώ τη μετράω γύρω στα 8,5 ενώ παλιότερα με το almera ήταν γύρω στα 7,5). Το μόνο που με επιβαρύνει σε σχέση με το απλό focus είναι το μεγαλύτερο μήκος του, είναι πιό δύσκολο στο παρκάρισμα (το έχω συνηθίσει) και πληρώνει λίγο παραπάνω στα καράβια γιατί είναι πάνω από 4,5 μέτρα...
Α, ναι, είχα δει τότε και το focus cmax αλλά οι χώροι του ήταν λίγοι, καμιά σχέση με το wagon.