Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#567120 Τα Κινέζικα έχουν πιο εύκολη γραμματική κ συντακτικό απο τα ελληνικά,
π.χ δεν έχουν καταλήξεις στα ρήματα αναλόγως το πρόσωπο,
π.χ ο αόριστος είναι με ένα μόριο προσθήκη κ.ο.κ
αλλά προφανώς το μανίκι είναι στην γραφή των χαρακτήρων , όπου κάποιος θα πρέπει να τηρήσει
την σειρά (στα strokes) αλλιώς κ σωστά να το γράψεις ο έμπειρος Κινέζος θα στο βγάλει ανορθόγραφο :s_sarcastic
Τα ιδεογράμματα φυσικά είναι επίσης χιλιάδες ενώ το λεξιλόγιο τους ξεκινά απο ρίζες
π.χ dian (ηλεκτρικό) , dian nao , ηλεκτρικό μυαλό=υπολογιστής

Επίσης, έχουν 4 διαφορετικούς τονισμούς με πολύ έντονη διαφοροποίηση της φωνής.
Οπότε σε προφορικό αυτό δυσκολεύει ,
π.χ το "είμαι" κ το "4" , ακούγονται εκπληκτικά κοντά σε γρήγορη ομιλία , τονίζονται όμως διαφορετικά
(shi παρατεταμένο κ si κοφτό , αντίστοιχα)

Στο Duolingo ξεκίνησα να παίρνω το τεστάκι για να με αξιολογήσει στο επίπεδο αλλά είχα πιει καναδυό τσίπουρα το
μεσημέρι κ ήμουν χειρότερα κ απο ανταπόκριση Βερύκιου στο Γύθειο.
Πολύ γμτο app πάντως, θα το παλέψω να τα συνεχίσω.
Άβαταρ μέλους
By NiTse
#567129 Στο duolingo πρέπει να δηλώσεις ως γλώσσα τα αγγλικά για να σου ανοίξει όλες τις επιλογές γιατί με τα ελληνικά μου δίνει επιλογή μόνο για αγγλικά από ότι βλέπω. Κατάλαβα κάτι λάθος;;
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#567133 Έβαλα τώρα το duolingo για 10' σε σύγκριση με το Rosetta Stone που χρησιμοποιώ καιρό τώρα. Το Rosetta Stone έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα/μειονέκτημα (εκτός του ότι δεν είναι online και επισήμως πρέπει να το χρυσοπληρώσεις). ΔΕΝ χρησιμοποιεί γλώσσα χρήστη. Δε σου δίνει οδηγίες στη γλώσσα σου, δε σου δίνει κανόνες και όλα αυτά πρέπει να τα κατανοήσεις εμπειρικά όπως τη μητρική σου γλώσσα. Δε μαθαίνεις σε ένα παιδί υπερσυντέλικο, αλλά 4 χρονών σου λέει "είχα πάει". Είναι πολύ καλό για να πιάσεις μία γλώσσα και να πας επισκέπτης και να συνενοηθείς "μι Τάρζαν, γιου Τζέιν". Εγώ αυτό θέλω και μου φτάνει. Αν πω das Hund αντί για der Hund, μικρή σημασία έχει στον προφορικό λόγο
Άβαταρ μέλους
By markvag
funkyreverend έγραψε: Είναι περίεργο ότι μπορείς να καταλάβεις περισσότερα για μια γλώσσα αν μάθεις μια άλλη που συγγενεύει. :lol:

Συμφωνώ απολύτως! :lol:

georgetz έγραψε:Τα Κινέζικα έχουν πιο εύκολη γραμματική κ συντακτικό απο τα ελληνικά,

Δεν το ήξερα αυτό, πολύ ενδιαφέρον! Δεν κάνω ερώτηση για τις διαλέκτους - γλώσσες γιατί δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε αύριο και ούτως ή άλλως είναι εγκυκλοπαιδική... :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
markvag έγραψε:Τα αγγλικά είναι απαράδεκτα στο πως προφέρονται. Δεν είναι δυνατόν πχ το a στο apple (απλ) να είναι το ΙΔΙΟ γράμμα με το a στο angel (ΕΗντζελ) :s_mad :s_mad ...
Πολλοί λένε ότι τα αγγλικά είναι εύκολα επειδή δεν έχουν πολλούς κανόνες. Κι όμως στα Αγγλικά υπάρχουν πολλοί κανόνες, πάρα πολλοί οι οποίοι όμως σπάνια αξίζει να μαθευτούν γιατί θα πρέπει να μάθεις και τις πολλές εξαιρέσεις τους.
Σχετικά με το quoted παράδειγμα ένα a πριν από διπλό σύμφωνο προφέρεται σαν α ενώ διαφορετικά σαν εϊ αλλά ανάλογα με την καταγωγή/προφορά του καθενός μπορεί να είναι και αϊ ή και οϊ....
Και στα ιταλικά η διάρκεια των φωνηέντων πριν από διπλό σύμφωνο είναι διαφορετική αλλά δεν αλλάζει το νόημα ούτε θα δυσκολευτείς να καταλάβεις τι λέει.
Το κάναμε το θέμα γλωσσολογία....
Άβαταρ μέλους
By bill33
#567213 Ακόμα δεν το πόσταρε κάποιος;

:lol: :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=MNuFcIRlwdc
Άβαταρ μέλους
By Same_old_story
#567217 Ναι και το Λονδίνο δεν το λένε εκεί, οι Λονδρέζοι γενικώς, Λόντον αλλά Λάντον κάπως :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Same_old_story έγραψε:Ναι και το Λονδίνο δεν το λένε εκεί, οι Λονδρέζοι γενικώς, Λόντον αλλά Λάντον κάπως :dizzy:
Το ίδιο και το love, god κλπ. Βασικά ανάλογα την καταγωγή/προφορά μπορεί να είναι από καθαρό όμικρον μέχρι αρκετά καθαρό άλφα.
Άβαταρ μέλους
By Same_old_story
sknipper έγραψε:
Same_old_story έγραψε:Ναι και το Λονδίνο δεν το λένε εκεί, οι Λονδρέζοι γενικώς, Λόντον αλλά Λάντον κάπως :dizzy:
Το ίδιο και το love, god κλπ. Βασικά ανάλογα την καταγωγή/προφορά μπορεί να είναι από καθαρό όμικρον μέχρι αρκετά καθαρό άλφα.

Ναι σωστά.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#567246 Γενικά στα ελληνικά δεν έχουμε μερικούς ήχους όπως αυτό το μεταξύ α και ο όπως δεν έχουμε και το μεταξύ ε και ι που παίζει στα σκανδιναβικά.

Λέμε για τους άλλους αλλά και τα ελληνικά έχουν τα δικά τους. Πχ το μαλακό από το σκληρό χ, μαλακό στο χίλια αλλά σκληρό στο χάρισμα. Απλά το μαθαίνεις και το ξέρεις (αν και είναι σαφές ότι χ πριν από ι/η/υ και ε είναι μαλακό ενώ πριν από α και ο/ω είναι σκληρό δεν θυμάμαι να μου το έμαθε κανένας. Το σκέφτηκα αφού έμαθα στα γαλλικά ότι c ή g και a/o είναι σκληρά ενώ τα ίδια με e/i είναι μαλακά. Να πάλι πως μια γλώσσα σε βοηθάει σε άλλη. Παρόμοια παραδείγματα και σε ιταλικά και ισπανικά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
sknipper έγραψε:Και στα ιταλικά η διάρκεια των φωνηέντων πριν από διπλό σύμφωνο είναι διαφορετική αλλά δεν αλλάζει το νόημα ούτε θα δυσκολευτείς να καταλάβεις τι λέει.

Απλά ο κανόνας είναι σταθερός! :rtfm: Και όχι όπως στα αγγλικά! :lol: :lol:

sknipper έγραψε:Το κάναμε το θέμα γλωσσολογία....

:s_biggrin off topic forum :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By bill33
bill33 έγραψε:Μιας και είμαι πάνω απο ένα χρόνο χωρίς σταθερή εργασία,10 με 15 κακοπληρωμένα μεροκάματα το μήνα δεν αρκούν για τίποτα ,άρχισα να κοιτάω εξωτερικό.Μου κάνει εντύπωση πόσες αγγελίες υπάρχουν για Αγγλία σε χειρωνακτικά επαγγέλματα (αποθηκάριοι ,συσκευαστές ) αλλά και σε φροντιστές κατ'οίκον.Εχω κάνει κάποια κίνηση ..............

Η κίνηση τελικά βγήκε σε καλό,μέχρι στιγμής.Την Δευτέρα ανέβηκα Αθήνα όπου έγινε assessment day απο μια εταιρία που ψάχνει άτομα για live in carer στην Αγγλία.Είχα ήδη μιλήσει με άτομο που κάνει αυτή την εργασία κοντά 2 χρόνια για να ξέρω τι ακριβώς παίζει.Εκεί είμασταν 18 άτομα,14 γυναίκες και 4 άντρες.Εκείνο που ενδιέφερε πιο πολύ τις recruiters ήταν το επίπεδο αγγλικών ,ο χαρακτήρας του κάθε υποψήφιου και το πόσο συνεργάσιμοι ήμασταν μεταξύ μας.Δεν ζήτησαν ούτε τίτλους σπουδών ούτε τίποτα.Βασικότατο απαιτούμενο ήταν το αντίγραφο του ποινικού μητρώου και συστάσεις απο φίλους και εργοδότη.Μάλιστα γίνεται και στην Αγγλία έλεγχος για ποινικό μητρώο (DBS check) .Οι άντρες επιτυχόντες πάνε Αγγλία ένας κάθε εβδομάδα.Οι γυναίκες μπορούν και γκρουπ.Εκεί κάνεις εκπαίδευση για 5 μέρες (πρώτες βοήθειες κλπ ),ενώ παρέχουν μέρος που μένεις και φαγητό.Μετά την εκπαίδευση σε τοποθετούν σε πελάτη.Συνήθως είναι για 6 με 8 εβδομάδες εργασία και μετά μπορείς να ξεκουραστείς για μερικές εβδομάδες.Δεν ξέρεις που θα σε στείλουν και δεν επιτρέπουν να πεις,ίσως κάτι με τα προσωπικά δεδομένα των πελατών;Τα χρήματα είναι καλά για Ελλάδα ,μάλλον λίγο πιο κάτω απο τον μέσο όρο της Αγγλίας αλλά δεν έχεις έξοδα διαβίωσης ,σπίτι και τροφή παρέχεται απο τον πελάτη.
Εχω κλείσει πτήση για 31 Μαρτίου,δεν γινόταν νωρίτερα καθώς είχαν προγραμματιστεί άλλα άτομα,αυτό όμως μου δίνει χρόνο να μαζέψω κάποια χρήματα που θα πρέπει να έχω μαζί μου αλλά κυριώτερα για να έχει η σύζυγος που θα μείνει πίσω.Το σκατό παξιμάδι συνεχίζεται :lol:
Την Τρίτη θα πάω για διαβατήριο γιατί δεν ξέρω τι θα γίνει με το Brexit ,oύτε και αυτοί ξέρουν εδώ που τα λέμε.

Δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό,ελπίζω σε κατι θετικό γιατί τα περιθώρια που είχα έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

Special thanks σε ..................... ξέρουν αυτοί. :)