Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimik
corsair έγραψε:
dimik έγραψε:Έχουμε καμια δοκιμασμένη και καλαίσθητη πρόταση για φωτισμό 6000Κ κάτω από ντουλάπια κουζίνας;

Θα σου ελεγα μια LEDοταινια 6000κ και τον μετασχηματιστη απο banggood... αλλα μετα λες καλαισθητη και με μπερδευεις. Θες φωτιστικο που να φαινεται? Δεν θα τοποθετηθει κολλητα με τα ντουλαπια?

Κολλητά θα τοποθετηθεί απλά δεν θέλω να κρέμονται τίποτα καλώδια, μετασχηματιστές κοκ, να φαίνεται το φωτιστικό δεν με πειράζει αρκεί να είναι καλαίσθητο και όχι σαν λάμπα εργασίας σε πάγκο μηχανικού.

Με τις Ledοταινίες φοβάμαι ότι δεν θα έχω αρκετά lumen, καθώς θέλω τον φωτισμό για πρακτικούς και όχι αισθητικούς λόγους.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#553825 Γιατί ψάχνεις 6000Κ φωτισμό; Καταρχάς, το 6000Κ είναι η θερμοκρασία του λευκού και δεν έχει να κάνει με το πόσο φωτεινό είναι το φωτιστικό.
Η λεντοταινία είναι καλή λύση για εκεί που το θέλεις, απλώς πρέπει να βρεις την σωστή ταινία και όχι κάποια που είναι ουσιαστικά για... διακόσμηση.
Άβαταρ μέλους
By dimik
Νίκος Παππάς έγραψε:Κατι σαν αυτο;

https://lightpoint.gr/product/grammiko- ... c-sku-669/

Ναι αλλά να μπορεί να είναι συνεχόμενο κάτω από τα ντουλάπια, όχι ανεξάρτητα φωτιστικά.

Anonymous Founder έγραψε:Γιατί ψάχνεις 6000Κ φωτισμό; Καταρχάς, το 6000Κ είναι η θερμοκρασία του λευκού και δεν έχει να κάνει με το πόσο φωτεινό είναι το φωτιστικό.
Η λεντοταινία είναι καλή λύση για εκεί που το θέλεις, απλώς πρέπει να βρεις την σωστή ταινία και όχι κάποια που είναι ουσιαστικά για... διακόσμηση.

Ψάχνω 6000Κ τουλάχιστον γιατί μου αρέσει το πολύ ψυχρό λευκό φώς, κάτι κιτρινιάρικα τα απεχθάνομαι.
Σε ότι αφορά την ledοταινία τα lumen είναι κυρίως το πρόβλημα γιατί αν δεν την δεις αναμμένη κινδυνεύεις να καταλήξεις με διακοσμητικό φως.

Το ΙΚΕΑ έχει μια σειρά φωτιστικών που φαίνεται ωραία και είναι modular αλλά δεν ξέρω την ποιότητα της και η τιμή ψιλοτσούζει με 50€ τα 40cm. Ίσως όμως παω να της ρίξω μια ματιά και να δω και το φως της γιατί υποψιάζομαι ότι είναι κίτρινο.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#553848 Εγώ πάντως το έχω βάλει σε προφίλ αλουμινίου όπως σωστά ανέφερε ο Σταύρος και είναι μια χαρά, ασχέτως αν έχουν καεί λαμπάκια λόγω μιας γωνίας που έχω και ίσως ποιότητας της κινεζιάς.
Μ/Σ τον έχω κρύψει στο ντουλάπι του απορροφητήρα.

Απλώς πριν κάνεις την μόνιμη εγκατάσταση, κάνε και μια δοκιμή βάζοντάς τα στο έξω μέρος των ντουλαπιών (από κάτω πάντα) όχι στον τοίχο δηλαδή, αλλά από την άλλη, για να δεις αν σου κάνει σκιές και πού φωτίζει καλύτερα.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#553858 Βρήκα κάτι υποσχόμενες κινεζιές από το Αμαζον https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07 ... FQG9&psc=1, θα τις πάρω για αρχή και βλέπουμε.
Εφόσον τις δοκιμάσω και είναι οκ σε φωτισμό θα ψαξω για προφίλ αλουμινίου.
Άβαταρ μέλους
By corsair
dimik έγραψε:
corsair έγραψε:
dimik έγραψε:Έχουμε καμια δοκιμασμένη και καλαίσθητη πρόταση για φωτισμό 6000Κ κάτω από ντουλάπια κουζίνας;

Θα σου ελεγα μια LEDοταινια 6000κ και τον μετασχηματιστη απο banggood... αλλα μετα λες καλαισθητη και με μπερδευεις. Θες φωτιστικο που να φαινεται? Δεν θα τοποθετηθει κολλητα με τα ντουλαπια?

Κολλητά θα τοποθετηθεί απλά δεν θέλω να κρέμονται τίποτα καλώδια, μετασχηματιστές κοκ, να φαίνεται το φωτιστικό δεν με πειράζει αρκεί να είναι καλαίσθητο και όχι σαν λάμπα εργασίας σε πάγκο μηχανικού.

Με τις Ledοταινίες φοβάμαι ότι δεν θα έχω αρκετά lumen, καθώς θέλω τον φωτισμό για πρακτικούς και όχι αισθητικούς λόγους.

Στην δικη μου κουζινα ειναι 5-6 μετρα ledοταινια 4000k κολλημένη στο κατω μερος του ντουλαπιου και υπάρχει και ο μετασχηματιστης βιδωμενος. Δεν φαινεται κάτι εννοειται. Θα πρεπει κανεις να σκυψει για να τα δει. Οποτε δεν υπαρχει θεμα αισθητικο. Πανε banggood και ψωνισε.

Αν στην χειροτερη κιολας δε σου φαινεται αρκετος ο φωτισμος (απιθανο, αλλα γουστα ειναι αυτα), βαλε και μια δευτερη πάνω στον ιδιο μετασχηματιστη (αρκει να αρκουν τα watt του)
Άβαταρ μέλους
By melos86
#553882 Στην δικη μου κουζινα ετυχε να εχω καλωδιο ρευματος μεσα στα ντουλαπια, και μαλιστα παιρνει ρευμα απο διακοπτη διπλα απο αυτον για τα φωτα της κουζινας (υποψιαζομαι οτι ηταν για ανεμιστηρα εξαερισμου παλια!), εβαλα τον μετασχηματιστη μεσα στο ντουλαπι στην πισω γωνια και εκανα μια πολυ ψιλη τρυπουλα ισα ισα για να περασει το καλωδιακι για την αδιαβροχη ledοταινια την οποια κολησα κατω απο τα ντουλαπια!
Δεν φαινεται το παραμικρο σε οτι αφορα το αισθητικο και μαλιστα μου δινει την δυνατοτητα να ανοιγοκλεινω τα φωτα απο κανονικο διακοπτη! Πεντε χρονια τωρα δεν εχει ξεκολλησει τιποτα!
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
dimik έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Γιατί ψάχνεις 6000Κ φωτισμό; Καταρχάς, το 6000Κ είναι η θερμοκρασία του λευκού και δεν έχει να κάνει με το πόσο φωτεινό είναι το φωτιστικό.

Ψάχνω 6000Κ τουλάχιστον γιατί μου αρέσει το πολύ ψυχρό λευκό φώς, κάτι κιτρινιάρικα τα απεχθάνομαι.
Σε ότι αφορά την ledοταινία τα lumen είναι κυρίως το πρόβλημα γιατί αν δεν την δεις αναμμένη κινδυνεύεις να καταλήξεις με διακοσμητικό φως.

Το ΙΚΕΑ έχει μια σειρά φωτιστικών που φαίνεται ωραία και είναι modular αλλά δεν ξέρω την ποιότητα της και η τιμή ψιλοτσούζει με 50€ τα 40cm. Ίσως όμως παω να της ρίξω μια ματιά και να δω και το φως της γιατί υποψιάζομαι ότι είναι κίτρινο.

Θερμοκρασία λευκού στα 6000Κ σημαίνει φως που πλέον μπλεδίζει έντονα. Στα 4000Κ είναι ήδη λευκό. Κίτρινο είναι κάτω από 3000Κ.
Το ΤΕΕ έχει άνω όριο για τον οδοφωτισμό τα 4000Κ σύμφωνα με την τελευταία οδηγία, ενώ και η CIE έχει το ίδιο όριο.
http://portal.tee.gr/portal/page/portal ... tismou.pdf
http://www.cie.co.at/
Τα 6000Κ είναι απολύτως ακατάλληλα για φωτισμό ειδικά σε εσωτερικό χώρο.
Ακριβώς τα ίδια λέει και η ΑΜΑ (American Medical Association).
http://theconversation.com/american-med ... ghts-61191

Από εκεί και μετά, φυσικά εσύ μπορείς να τους γράψεις όλους αυτούς και να κάνεις αυτό που θέλεις, δικό σου το σπίτι.
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#553886 Να μη ξεχνάμε οτι πιστοί φαν του 6500 είναι οι 3ης ηλικίας, που το δικό τους μάτι βοηθιέται από την απόδοση του χρώματος
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#553895 παίζει ότι λόγω αδύναμης οπτικής ικανότητας, η διακριτικότητά τους (άρα και ισως ) είναι πιο μετατοπισμένη προς το ψυχρό. Λόγω κατανομής του ορατού φάσματος, τους δημιουργεί επιπλέον και την αίσθηση οτι φωτίζει και παραπάνω. Το θερμό 2700 σε αυτούς φαίνεται πολύ πιο απόκοσμο από το ψυχρό 6500 σε μας.

Επίσης, είναι και θέμα χρωμάτων, ντεκόρ κτλ. Π.χ. στο δικό μας μπάνιο, κλασσικό λευκό -γκρι πλακάκι και λευκά είδη υγιεινής, μια φορά δοκίμασα 6500 και δε μου φάνηκε καθόλου παράταιρη. Στο καπάκι, όταν κούμπωσα την 4000 (που μόνιμα υπάρχει) μου φάνηκε θερμή. :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
#553901 Δεν ξέρω τι ισχύει για τους δρόμους αλλά το ότι είναι ακατάλληλο το φως που προσομοιάζει τον ήλιο για εσωτερικούς χώρους δεν βλέπω από που προκύπτει από τα links.

Οκ, μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδιο ρυθμό αλλά πέραν τούτου δεν βλέπω κάτι άλλο. Εξάλλου για χώρους που πρέπει να είναι κάποιος παραγωγικός μιλάμε όπως η κουζίνα, στην κρεβατοκαμαρα πχ έχω πορτατιφ με κίτρινο φως για διάβασμα-χαλάρωση.

Εδώ νομίζω τα εξηγεί ωραία...

https://www.engineering.com/Electronics ... ealth.aspx

< >
Άβαταρ μέλους
By dimik
#553920 Όχι που θα συμβουλευομουν τις τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ για τον οδοφωτισμο για το τι λάμπες θα βάλω στην κουζίνα μου.

< >