Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#53791 Για τον kilomeater.
Όπως ειπώθηκε έχει σημασία τι παίρνεις πληρώνοντας το ενοίκιο που δίνεις. Αν πχ δίνεις ενοίκιο 1000 και μπορείς με τόση δόση να πάρεις σπίτι αντίστοιχο τότε βούρ γιατί τα λεφτά που δίνεις πάνε χαμένα. Θα προσθέσεις όμως και τη χασούρα από τους τόκους του ποσού (10-20-30%) που θα πρέπει να δώσεις εσύ.
Αν πρέπει να δίνεις 1500 δόση αντί για 1000 που δίνεις τότε μετράει και το αν θα ζοριστείς, το αν το ακίνητο είναι καλύτερο ή έχει προοπτική κλπ. Από εκεί και πέρα όμως ο υπολογισμός είναι πιο πολύπλοκος. Πόσα χρόνια θα μείνεις εκεί, πόσες θα είναι οι αποδοχές σου, πόσα θα είναι τα έξοδά σου κλπ κλπ οπότε πόσα θα θέλεις να δίνεις κλπ. Επίσης πρέπει να σκεφτείς ότι ίσως θα πάρεις ένα μέτριο σπίτι και μετά από λίγα χρόνια που οι αποδοχές σου αυξηθούν θα πάρεις ένα πιο μεγάλο/καλό. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται, το λεγόμενο property ladder, ξεκινάς χαμηλά (πχ μικρό διαμέρισμα σαν εργένης) και προχωράς ανάλογα με ανάγκες και δυνατότητες (γάμος μεγαλύτερο, παιδιά μεγαλύτερο, φεύγουν τα παιδιά μικρότερο αλλά πιο χλιδάτο). Βέβαια σε αυτό το σύστημα είσαι συνέχεια χρεωμένος οπότε δεν έχει τόση σημασία το πόσα χρόνια αλλά η μηνιαία δόση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχτείς και να συνηθίσεις. Γιατί μπορείς όποτε θέλεις να πουλήσεις το ακίνητο και να πάρεις κάποια λεφτά σου πίσω ενώ στο ενοίκιο τα έδωσες και τέρμα. Αν μάλιστα το υπολογίσεις καλά και πιάσεις φτηνό ακίνητο σε περιοχή που ανεβαίνει θα βγάλεις και κέρδος.
Το άλλο που ίσως μπορείς να σκεφτείς είναι να πάρεις κάτι μικρό (γιατί δεν σου βγαίνει για μεγάλο) για ενοικίαση. Τα μικρά σε καλό μέρος νοικιάζονται σχετικά πιο ακριβά. Βρες κάποιο που να θέλει και φτιάξιμο οπότε το παίρνεις φτηνά και με λίγα λεφτά κερδίζεις περισσότερο. Βέβαια σε ξένη χώρα και μάλιστα καινούργιος αυτό είναι μάλλον τολμηρό. Αν μπορείς εσύ να κάνεις μέρος των εργασιών σαν χόμπυ βοηθάει.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
criuser έγραψε:Και δεν είναι μόνο το πεζοδρόμιο , είναι και ο κήπος και ο περιβάλλων χώρος που έχει μεγάλα κόστη και πολλοί τον αφήνουν άφτιαχτο .Σκέψου μιά γωνιακή οικοδομή ενός στρέμματος στα προάστεια με συντελεστή δόμησης 0,80 , όπου το πεζοδρόμιο πλάτους 2 μ. είναι 250 τμ και ο χώρος γιά διαμόρφωση και φύτευση , 600-700 τμ . και όλα αυτά αφορούν 8 διαμερίσματα των 100 τμ . και είναι κλασσική περίπτωση .

Και αυτή η οικοδομή λοιπόν, ως ποιοτικότερη έναντι της μέσης, πουλιόταν στα 2,5 ή και 3εκ ευρώ και οχι 1-1,5εκ (αφαιρουμένου πάντα του κόστους αντιπαροχής). Άρα τα 5-6.000€ κόστος αυτών που γράφεις , ΕΊΝΑΙ ΦΡΑΓΚΟΔΊΦΡΑΓΚΑ, για τα οποία ακόμα και να το συζητάμε , παραμένει ξεφτίλα.
Περισσότερο με πειράζει η "θεωρία" : Αν , και εφόσον, και πρέπει να προβλεφθεί, και θα το δούμε κλπ.
Καλά, εντάξει.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#53802 Μιας και είμαι μόνος εδώ πέρα, major ανακαινίσεις σε παλαιές οικοδομές η χτίσιμο νέου δεν παίζουν, δεν προλαβαίνω να το κάνω.

Σπίτι θέλω ένα ακριβώς σαν αυτό που μένω τώρα 10ετιας αλλά ενεργειακό(έχω σκεφτεί να ζητήσω στον ιδιοκτήτη να το πουλήσει και να κάνω δύο πολύ μικρά μερεμέτια), είναι μεγάλο, για 10 15 χρόνια με τα παιδιά είναι οκ, μετά μπορούμε να πάμε σε μικρότερο.

Τιμές παίζουν στα 450κ για κάτι τέτοιο, ίσως 550-600κ για νεοκτιστο, πρώτη χρήση. Τα ενοίκια είναι στα 2300 εκ των οποίων, αν μένω σε ενοίκιο έχω μια επιδότηση από τη δουλειά περίπου 25% , αν είναι δικό μου όμως τίποτα.
Άμα μου βγαίνει η δόση στα ίδια άντε και 2κ το μήνα, μιας και δεν θα πηγαίνουν χαμένα, πες είναι οκ.

Σχέδιο 20 χρόνια δεν μπορώ να κάνω, να πω το αποπληρωνω και όλα καλά.
Αν όμως το δώσω σε 5 χρόνια (για Χ Ψ λόγο) συνολικά θα βγω χαμένος;
Ένα πλάνο μέχρι 5 χρόνια μπορώ υπο προϋποθέσεις να κάνω.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#53817 Δικές μου σκέψεις:
Αγορά ναί, αλλά όχι για επαναπώληση. Σε περίπτωση που για εργασιακούς λόγους δεν παραμένεις εκεί, το ενοικιάζεις και συνεχίζεις την αποπληρωμή του δανείου μεσω ενοικίου.
Αν σου μπήκε το σαράκι, ψάξου καλά και ... προχώρα. Αν ήξερα προ 10ετίας την εξέλιξη της εδώ κατάστασης, δεν θα είχα διαθέσει τα ποσά που δαπάνησα στην "οικοδομή", παρότι οφελήθηκα απο την πτώση των τιμών αλλά καθόλου απο τις φορολογικές εξελίξεις, και θα είχα αγοράσει κατοικία στο εξωτερικό, όταν ήμουν και εργαζόμουν εκεί. Ειδικά αν έχεις κάποιο ιδιόκτητο ακίνητο εδώ που καλύπτει τις οικογενειακές ανάγκες στέγασης, έστω και παλιό, αν και εφόσον επιστρέψεις για χ-ψ λόγους.
Η Ελλάδα θα ειναι "πεθαμένη" για πολλά ακόμα χρόνια, εργασιακά αλλά και στην οικοδομή, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω νέας νοοτροπίας στα περί ιδιοκτησίας, που μεταβλήθηκε μετά τα χαράτσια και την πτώση των ενοικίων.
Edit : Μην βιαστείς, πρακολούθησε την εκεί αγορά αλλά και τις εξελίξεις εδώ. Εφόσον θα εργαστείς εκεί σίγουρα για ακόμα 3-4 χρόνια, την τελευταία χρονιά αποφασίζεις οριστικά. Αυτό που (δυστυχώς) θα χρειαστεί βέβαια, είναι απο τώρα η αύξηση "αποταμίευσης" των χρημάτων που αμοίβεσαι, ώστε να βρεθείς στην καλύτερη οικονιμική θέση διαπραγμάτευσης κάποιας αγοράς. Βέβαια, μην χάσουμε και το δάσος (μεταφορικά : φραγκοφονίαση :lol: ) για ένα ακίνητο, που στην τελική δεν ξέρουμε που, πόσο και αν αξίζει. :)
Τελευταία επεξεργασία από dimitrisB και 21 Δεκ 2014, 14:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#53819 Ναι σπίτι Ελλάδα υπάρχει. Αν ήταν καλύτερη η αγορά ίσως σκεφτόμουνα πώληση του αλλά τώρα δεν αξίζει.

Δεν είμαι σε φάση να κάνω αγορά τώρα. Θα το ψάξω για κάνα χρόνο, να δω τιμές, να δω τι παίζει με δάνεια επιτόκια κτλ, και μέχρι τότε θα έχω και μια εκτίμηση αν θα μείνουμε καιρό εδώ η Όχι οπότε πράττουμε ανάλογα.
Άβαταρ μέλους
By kacey
F&G έγραψε:Δε ξέρω γιατί:
Περιστατικο τωρινο.Παρκαρισμενο αυτοκινητο το οποιο δεν ειχε αποκλεισει εντελως την πυλωτη πολυκατοικιας δηλ οριακα εβγαινες δεν εβγαινες με κοπο και δυο ατομα να σου κανουν κουμαντο ηταν λοιπον 10 μερες εκει. Ερχεται η αστυνομια και λεει : Δεν μπορω να κανω τιποτα γιατι δεν υπαρχει σημανση. Μονο να ειδοποιησω τον ιδιοκτητη να το μετακινησει. Αν ειχε τη σημανση της ποιο πανω ιδιας πυλωτης 20 μετρα δηλ θα τον εγραφα.
Ιδιος δρομος πλευρα κατασκευαστης και προδιαγραφες πυλωτης. Ποιος τελικα θα επρεπε η θα πρεπει να ενεργησει για να μπει πινακιδα η ειναι πιο μαγκας ο κατασκευαστης και μεριμνησε για την δική του εξοδο? Εγω αυτο βλεπω να εγινε.

Πες του οτι λεει μαλακιες. Να παει να διαβασει το κοκ, να βρει ποιο αρθρο ειναι που λεει οτι ειναι παραβαση και να τον γραψει = να κανει ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

EDIT:

KOK αρθρο 34 παραγραφος 3: (σταθμευση απαγορευεται και:)

β) Mπρoστά από την είσoδo και έξoδo oχημάτων παρoδίoυ ιδιoκτησίας
ως και απέναντι από αυτήν, όταν η oδός είναι στενή και παρεμπoδίζεται η
είσoδoς - έξoδoς oχημάτων εξ αυτής.

Bonus:

γ) Σε θέση από την oπoία παρεμπoδίζεται όχημα πoυ σταθμεύει κανoνικά
να εξέλθει από τo χώρo πoυ έχει σταθμεύσει.

προστιμο = 40ε για αυτοκινητα και μεγαλυτερα, το μισο για δικυκλα.

Τι αλλο θελει? Τι σημανση? Δεν ειναι ξεκαθαρο? Τι ζωα ρε πστ μου, αχρηστοι. Ειναι παρανομο να κλεινεις χωρο σταθμευσης και το ιδιο παρανομο (και νομιζω και με την ιδια ποινη) ειναι και το να παρκαρεις ακομα και ΑΠΕΝΑΝΤΙ απο την εισοδο, αν και παλι εμποδιζεις. Αντε πια με τους αχρηστους.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#54028 Τι συμβαίνει όταν λείπει νούμερο από αρίθμηση οδού και 2 ξεχωριστές ιδιοκτησίες έχουν ίδιο νούμερο;
Δλδ πάει 1,3,5,7,7,11,13 κλπ. Το 9 απουσιάζει και τα 2 7ρια μεταξύ τους είναι ξεχωριστά;
Άβαταρ μέλους
By GTS
#54046 Για οσους μιλανε περι ενοικιασης κλειστου διαμερίσματος, οικογενεια μολις εφυγε λογω εξωσης από διαμερισμα και αφησε 2 χρονια απληρωτα κοινόχρηστα, ένα χρονο απληρωτα ενοικια και τουλάχιστον 5000 σε ζημιες. Ο ιδιοκτητης παραλιγο να παθει εγκεφαλικο στον χρονο που προσπαθουσε να τους βγαλει εξω και όταν ειδε τις ζημιες στο διαμερισμα. Μαλιστα τις τελευταιες μερες πριν φυγουν εκαναν και ένα αποχαιρετηστηριο παρτυ μαζευοντας καμμια 50αρια τουλάχιστον ατομα από τα ΒΠ. Εδωσαν την χαριστικξ βολη στο κακομοιρο το διαμερισμα και περιποηθηκαν και τους διαδρομους με ζημιες για να τους θυμαται η πολυκατοικια...
Άβαταρ μέλους
By bill33
Dimitris_P έγραψε:Τι συμβαίνει όταν λείπει νούμερο από αρίθμηση οδού και 2 ξεχωριστές ιδιοκτησίες έχουν ίδιο νούμερο;
Δλδ πάει 1,3,5,7,7,11,13 κλπ. Το 9 απουσιάζει και τα 2 7ρια μεταξύ τους είναι ξεχωριστά;

7A και 7Β?
Παντως η αρίθμηση ,και όχι μόνο ,των οδών κάποιες φορές είναι για τα πανηγύρια.Ρωτηστε και ντελιβερά να σας πει :lol:
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
#54068 Για τις εξόδους πάρκινγκ πολυκατοικίας βλέπω να ξεχνάτε κάτι όμως. Ο νόμος αν θυμάμαι καλά ορίζει πως πρεπει να υπάρχει μονο μια είσοδος/έξοδος ανα πολυκατοικία (εχει προνοησει τσι ωστε να μένει κι ελεύθερο οδόστρωμα για τον λαουτζικο). Στην ελλαδαρα όμως αυτό μάλλον θεωρειται ψιλά γράμματα και καταστρατηγειται κατα κόρον, βλέποντας μέχρι και είσοδο/εξοδο ανα θέση στάθμευσης (με συνέπεια...γιοκ οδόστρωμα)!
Προσέχετε λοιπον εσείς όλοι που καλείτε (η που συμβουλευετε να καλούν) αστυνομία (για να κανει τη δουλεια της), γιατί μπορεί κάλλιστα να βρεθείτε με καταγγελία στην πολεοδομια (για να κανει κι αυτη τη δουλεια της) αν υπάρχει η σχετική παρανομία στην πολυκατοικία σας και να πληρωνετε πολλαπλασιο προστιμο και μαλιστα σε σταθερή βαση.

Και για να προλαβω κάνα κακεντρεχες σχόλιο...αυτό δεν το λέω υπερασπιζόμενος αυτους που κλείνουν θέσεις σταθμευσης (ειδικα νόμιμες), αλλά αν με την κατασκευή των χωρών στάθμευσης έχουμε καταστρατηγησει πρωτοι το νομο, μετα μην ψάχνουμε τι και πως και ζητάμε εφαρμογή του αλλού, γιατί μπορεί άνετα να μας γυρίσει μπούμερανγκ.

< 4X >
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#54086 Επειδή έχει παρκάρει κάποιος μέσα σε πυλωτή, δεν σημαίνει αυτόματα ότι νομίμως χρησιμοποιεί την πυλωτή ως χώρο στάθμευσης! Επίσης υπάρχουν οικοδομές που σε όλο το πλάτος τους έχουν εισόδους για αυτοκίνητα. Δεν νομίζω ότι έχουν το δικαίωμα να δεσμεύουν όλο το μήκος του πεζοδρομίου (κατά συνέπεια και του δρόμου) αλλά μόνο συγκεκριμένο και αυτό κατόπιν αδείας.

Στην δική μου οικοδομή έχουμε 4 θέσεις στάθμευσης που συνοδεύουν τα αντίστοιχα διαμερίσματα και φαίνονται και στα συμβόλαια (υποθηκοφυλακείο) και στα σχέδια (πολεοδομία).

Για να δεσμεύσω νομίμως τον χώρο των 2,5 περίπου μέτρων της εισόδου που θα πρέπει να είναι ελεύθερος για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα (ράμπα) κατέθεσα στον Δήμο σχέδια, άδεια κλπ και πήρα την σχετική άδεια χρήσης. Μάλιστα λόγω της ιδιομορφίας του σημείου ζήτησα να μου εγκρίνουν 3,0 μέτρα, αλλά ήταν αδύνατο να μου εγκρίνουν το μισό μέτρο επιπλέον.

Με την άδεια αυτή (που την ανανεώνω κάθε έτος) ο Δήμος αφενός μεν μου παραχωρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το πεζοδρόμιο απ΄ όπου διέρχονται υποχρεωτικώς τα αυτοκίνητα για να μπουν στην πυλωτή, αφετέρου απαγορεύει σε άλλους οδηγούς να αποκλείουν την είσοδο.

Σε μέρος εμφανές έχω τοποθετήσει πινακίδα απαγόρευσης στάθμευσης που αναγράφει τον αριθμό της άδειας και την ημερομηνία της πρώτης έκδοσής της.

kacey έγραψε:Πες του οτι λεει μαλακιες. Να παει να διαβασει το κοκ, να βρει ποιο αρθρο ειναι που λεει οτι ειναι παραβαση και να τον γραψει = να κανει ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
...
Τι αλλο θελει? Τι σημανση? Δεν ειναι ξεκαθαρο? Τι ζωα ρε πστ μου, αχρηστοι. Ειναι παρανομο να κλεινεις χωρο σταθμευσης και το ιδιο παρανομο (και νομιζω και με την ιδια ποινη) ειναι και το να παρκαρεις ακομα και ΑΠΕΝΑΝΤΙ απο την εισοδο, αν και παλι εμποδιζεις. Αντε πια με τους αχρηστους.

Όταν ο ΚΟΚ αναφέρεται σε "είσοδο και έξοδο οχημάτων παρόδιου ιδιοκτησίας" προφανώς αναφέρεται σε ΝΟΜΙΜΗ είσοδο και όχι σε αυθαίρετη. Η τροχαία λοιπόν καλώς κάνει και αγνοεί αυτούς που κλείνουν εισόδους αυτοκινήτων που λειτουργούν χωρίς την νόμιμη άδεια.
Άβαταρ μέλους
By kacey
#54196 Προφανεστατα και σαφεστατα (και ισχυουν ολα οσα λετε οι δυο απο πανω) και το εχω πει και στο προηγουμενο ποστ μου, που μιλαγα και εγω για ΝΟΜΙΜΕΣ εισοδους. Ο μπατσος ειπε "δεν υπαρχει σημανση = δεν μπορω να κανω τιποτα", το οποιο ειναι βλακεια. Δεν ειναι απαραιτητη η σημανση, απαραιτητη ειναι η νομιμη εισοδος.