- 19 Δεκ 2014, 18:51
The Ace έγραψε:Ρε παιδιά, ξέρετε έστω και ΕΝΑΝ ηλεκτρολόγο να κουβαλάει μαζί του δύο κουλούρες καλώδιο για να περάσει διαφορετικές διαμέτρους σε διαφορετικά κανάλια ? Συνήθως όλο το σπίτι είναι με μια διάμετρο, πλην κουζίνας, άντε των split κλιματιστικών και του ηλιακού. Και προφανώς αλλαγή καλωδίωσης δεν παίζει με χτισμένες δρομολογήσεις, αυτά γίνονται μόνο σε γραφεία με κανάλια ή ψευδοροφές.
Πέραν αυτού οι 10αρες ασφάλειες είναι της πλάκας, δεν σηκώνουν φορτία από έστω και μέτριας ισχύος ηλεκτρικά εργαλεία, μπορούν να τις ρίξουν ηλ.σκούπες με "βαριά" μοτέρ όταν ξεκινάνε σε full ρύθμιση ισχύος, άρα είναι καλές μόνο για υπνοδωμάτια και μπάνια, αλλά για κουζίνες, γραφεία, σαλόνια, τραπεζαρίες και φυσικά play/work rooms μόνο 16αρες και πάνω. Άρα η συγκεκριμένη 10αρα μπήκε πιθανότατα "κατά λάθος", δηλαδή μην έχοντας προβλέψει τα φορτία που θα μπουν εκεί.
Άρα οι λύσεις είναι δύο: είτε αλλάζουμε ασφάλεια για να σηκώσουμε τα φορτία (που όπως είπα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ταλάντωσης, άντε να το μειώσει), είτε αποφορτίζουμε τη συγκεκριμένη παροχή (όπως λέει ο IOANNIS), κάτι όμως που μπορεί να μην είναι viable λύση, δηλαδή να είναι υποχρεωμένος ο άνθρωπος να έχει εκεί τις συσκευές που έχει. Α, υπάρχει και τρίτη λύση, ένας σταθεροποιητής ή UPS που να αντέχει τα φορτία, αλλά προφανώς αυξάνουμε το κόστος....
Εγώ πάντως ξέρω αρκετούς ηλεκτρολόγους που κουβαλάν όσες κουλούρες είναι απαραίτητες και όχι μία πασπαρτού.
Ο λόγος που βάζουν διαφορετικά καλώδια και αντίστοιχη ασφάλεια είναι προφανείς : το κόστος.
Ένα καλώδιο 3x2,5 έχει σχεδόν υπερδιπλάσιο κόστος από ένα 3x1,5.
Όλες οι απλές παροχές είναι με 10Α και αντίστοιχη καλωδίωση.
Οι υπόλοιπες όπως παροχή για πλυντήριο/κουζίνα/θερμοσίφωνας/κλιματιστικά κλπ είναι ανάλογα τα φορτία/συσκευές που έχουν υπολογίσει και αρχίζουν από 16Α/20Α/25Α/35Α/40Α κλπ. Παράδειγμα η πρίζα του πλυντηρίου στο δικό μου το σπίτι έχει 16Α, η πρίζα έξω από το μπάνιο 16Α, οι πρίζες στο υπνοδωμάτιο/σαλόνι 10Α, οι πρίζες στα μπαλκόνια και στον πάγκο της κουζίνας 10Α, ή παροχή της κουζίνας 25Α κλπ.
Για να αλλάξουμε ασφάλεια από 10A σε 16A πρέπει υπάρχει και η αντίστοιχη καλωδίωση.
Το να βρεις τι καλώδια έχει η γραμμή είναι εύκολο, ανοίγεις την πρίζα και βλέπεις.
Μια πρώτη προσέγγιση ως λύση είναι να τροφοδοτήσει την τηλεόραση ή το ψυγείο από άλλη πρίζα/παροχή/γραμμή.