Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By gianik
#52875 ερώτηση :
Εψές το βράδυ , βλέποντας ταινία στο λαπ τοπ , ξαφνικά σβήνει το λαπτοπ (το έχω χωρίς μπαταρία) , ακούω ένα μικρό τακ στον πίνακα σαν να έχει πέσει κάποιο ρελέ ή κάποια ασφάλεια.
αμέσως βγάζω το λαπτοπ από την πρίζα , πάω στον πίνακα , βλέπω όλες οι ασφάλειες και το ρελέ σηκωμένες.
Ξαναβάζω το λαπ στην πρίζα , το ανοίγω , μετά από 1 λεπτό ξανά το ίδιο , μόνο που τώρα ακουγόταν και ένα χαμηλό γρατζούνισμα στον πίνακα (ο κλασσικός ήχος του ηλεκτρισμού). Ξαναβγάζω το λαπτοπ μην τυχόν είχε βραχυκυκλώσει η πρίζα του και βάζω τον φορτιστή του κινητού να δω αν φορτίζει η εν λόγω πρίζα στον τοίχο. Πάλι ακουγόταν αυτός ο χαμηλός ήχος στον πίνακα και το έβγαλα αμέσως..
Σήμερα το πρωί δοκίμασα πάλι την πρίζα στον τοίχο , όλα καλά.. :(
Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι μπορεί να έπαιξε?
Άβαταρ μέλους
By bill33
giannik1977 έγραψε:ερώτηση :
Εψές το βράδυ , βλέποντας ταινία στο λαπ τοπ , ξαφνικά σβήνει το λαπτοπ (το έχω χωρίς μπαταρία) , ακούω ένα μικρό τακ στον πίνακα σαν να έχει πέσει κάποιο ρελέ ή κάποια ασφάλεια.
αμέσως βγάζω το λαπτοπ από την πρίζα , πάω στον πίνακα , βλέπω όλες οι ασφάλειες και το ρελέ σηκωμένες.
Ξαναβάζω το λαπ στην πρίζα , το ανοίγω , μετά από 1 λεπτό ξανά το ίδιο , μόνο που τώρα ακουγόταν και ένα χαμηλό γρατζούνισμα στον πίνακα (ο κλασσικός ήχος του ηλεκτρισμού). Ξαναβγάζω το λαπτοπ μην τυχόν είχε βραχυκυκλώσει η πρίζα του και βάζω τον φορτιστή του κινητού να δω αν φορτίζει η εν λόγω πρίζα στον τοίχο. Πάλι ακουγόταν αυτός ο χαμηλός ήχος στον πίνακα και το έβγαλα αμέσως..
Σήμερα το πρωί δοκίμασα πάλι την πρίζα στον τοίχο , όλα καλά.. :(
Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι μπορεί να έπαιξε?

Aνοιξε την μπρίζα να δεις.Μπορεί να μην κάνει καλή επαφή το καλώδιο και να τσιτσιρίζει .
Άβαταρ μέλους
By Chris
#52895 Κι εγώ θέλω γνώμη σε κάτι που με τρομάζει όποτε συμβαίνει. Όταν παίρνει μπρος το ψυγείο αναβοσβήνει στιγμιαία η τηλεόραση (42 lg), η οποία βρίσκεται στο ίδιο πολύπριζο με το pc και κάτι εξωτερικούς σκληρούς, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν επηρρεάζονται. Οι πρίζες ψυγείου και τηλεορασης βρίσκονται στον ίδιο τοίχο στην ουσία, απλά τις χωρίζει ένας κάθετος τοίχος που χωρίζει το σαλόνι από την κουζίνα

edit άσχετο αλλά έριξα τόσο γέλιο τις προάλλες, ήρθαν κάτι φίλοι, πήγε ο ένας να συνδέσει το ps3 στον τοίχο και δεν είχε βάλει καλά το βύσμα του ρεύματος στην πλάτη του ps3 και άρχισε να πετάει σπίθες παντού, αλλά ΠΟΛΥ πράγμα, ο φίλος μου να χοροπηδάει και να τσιρίζει, εγώ να σκέφτομαι ότι θα πάρει το χαλί και την γ@μήσαμε, μετά πετάχτηκα και έβγαλα το καλώδιο από την πρίζα, πρέπει να γελάγαμε 10 λεπτά με τις τσιρίδες :s_biggrin

το ps3 έζησε :thumbsup: γλιτώσαμε με ένα καμμένο καλώδιο
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Chris έγραψε:Κι εγώ θέλω γνώμη σε κάτι που με τρομάζει όποτε συμβαίνει. Όταν παίρνει μπρος το ψυγείο αναβοσβήνει στιγμιαία η τηλεόραση (42 lg), η οποία βρίσκεται στο ίδιο πολύπριζο με το pc και κάτι εξωτερικούς σκληρούς, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν επηρρεάζονται. Οι πρίζες ψυγείου και τηλεορασης βρίσκονται στον ίδιο τοίχο στην ουσία, απλά τις χωρίζει ένας κάθετος τοίχος που χωρίζει το σαλόνι από την κουζίνα

Είναι στην ίδια γραμμή από τον πίνακα, και προφανώς στιγμιαία το μοτέρ του συμπιεστή ζορίζει την κοινή ασφάλεια (που μπορεί να είναι και 10αρα). Υπάρχει πιθανότητα (αν είναι ήδη φορτωμένη η γραμμή) να στη ρίξει. Πάρε μια 16αρα ή 20αρα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...
Άβαταρ μέλους
By Chris
#52904 Αυτό είχα φανταστεί κι εγώ, αλλά φοβάμαι μήπως είναι κάτι άλλο επειδή το pc που είναι στο ίδιο πολύπριζο δεν επηρεάζεται
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#52909 Τα τροφοδοτικά PC είναι πιο ανθεκτικά σε ταλαντώσεις στην είσοδο, αλλιώς σε κάθε μικροταλάντωση (που συμβαίνουν σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο) θα έκανε reset το PC. Στις τηλεοράσεις, ειδικά τις καινούριες flat, δεν υπάρχει (α) ανάγκη για τόση σταθερότητα, και (β) χώρος για τα κυκλώματα σταθεροποίησης.
Άβαταρ μέλους
By nEK
The Ace έγραψε:Όπως τα λες, έχεις συνολικά μια επιφάνεια 3,5τ.μ., την οποία λες θα φορτίσεις με 50-100 κιλά μόνιμου φορτίου, και υπάρχει πιθανότητα για άλλα 100 κιλά κινητού φορτίου ? Λογικά ναι, ένα πλέγμα 2x3 με τουλάχιστον 9αρια καδρόνια και ένα 3αρι κοντρα-πλακέ θα τα αντέξει. Προσοχή στις πακτώσεις, βάλε καλές βάσεις για να είσαι σίγουρος.

Τα καδρόνια θα είναι πακτωμένα πανταχόθεν ? Αν όχι, στη μεριά που θα είναι ελεύθερα (πρόβολος), θες ένα ακόμα εγκάρσιο καδρόνι. Εννοείται ότι τα καδρόνια πρέπει να έχουν εγκοπές για να κουμπώνουν μεταξύ τους, και στα σημεία των ενώσεων θα τα συνδέσεις. Αν πας σε οποιοδήποτε ξυλουργείο κάντο-μόνος-σου με το σχέδιο και τις διαστάσεις, θα στα κόψουν και θα στα δώσουν όλα έτοιμα :thumbsup:

Περιπου ετσι. Θα στερεωσω στον αριστερο και δεξι τοιχο δυο καδρονια μηκους 1,5m περιπου και πανω σε αυτα θα τοποθετησω τρια καδρονια με μισο μετρο αποσταση μεταξυ τους. Πανω σε αυτα θα βαλω την επιφανεια πουβθα δημιουργησει το παταρι/ραφι. Τα καδρονια στο τοιχο θα τα στερεωσω με στριφωνια και τα υπολοιπα τριαθα πατησουν σε αυτα επανω και με γωνιες θα τα σταθεροποιησω στη θεση τους. Θα παρω ξυλεια στεγης και θα κοψω/ ραψω μονος μου. I have the power!
Άβαταρ μέλους
By IOANNIS
The Ace έγραψε:
Chris έγραψε:Κι εγώ θέλω γνώμη σε κάτι που με τρομάζει όποτε συμβαίνει. Όταν παίρνει μπρος το ψυγείο αναβοσβήνει στιγμιαία η τηλεόραση (42 lg), η οποία βρίσκεται στο ίδιο πολύπριζο με το pc και κάτι εξωτερικούς σκληρούς, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν επηρρεάζονται. Οι πρίζες ψυγείου και τηλεορασης βρίσκονται στον ίδιο τοίχο στην ουσία, απλά τις χωρίζει ένας κάθετος τοίχος που χωρίζει το σαλόνι από την κουζίνα

Είναι στην ίδια γραμμή από τον πίνακα, και προφανώς στιγμιαία το μοτέρ του συμπιεστή ζορίζει την κοινή ασφάλεια (που μπορεί να είναι και 10αρα). Υπάρχει πιθανότητα (αν είναι ήδη φορτωμένη η γραμμή) να στη ρίξει. Πάρε μια 16αρα ή 20αρα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

Εάν είναι 10αρα η ασφάλεια και την αλλάξει με μεγαλύτερη τότε χάνει την προστασία που του παρείχε η 10αρα ασφάλεια και πιθανότατα στον μέλλον να το μετανιώσει.

Εάν είναι φορτωμένη μια γραμμή και μας ρίχνει την ασφάλεια τότε την αποφορτίζουμε δεν βάζουμε μεγαλύτερες ασφάλειες διαφορετικά θα βάζαμε μεγαλύτερες ασφάλειες παντού ως προληπτικό μέτρο για να μην καίγονται σε περίπτωση υπερφόρτωσης των γραμμών.

Και μια απορία : Με την αλλαγή της ασφάλειας θα σταματήσει να αναβοσβήνει η τηλεόραση όταν παίρνει μπρος το μοτέρ του συμπιεστή ?
Άβαταρ μέλους
By The Ace
IOANNIS έγραψε:
The Ace έγραψε:

Εάν είναι 10αρα η ασφάλεια και την αλλάξει με μεγαλύτερη τότε χάνει την προστασία που του παρείχε η 10αρα ασφάλεια και πιθανότατα στον μέλλον να το μετανιώσει.

Εάν είναι φορτωμένη μια γραμμή και μας ρίχνει την ασφάλεια τότε την αποφορτίζουμε δεν βάζουμε μεγαλύτερες ασφάλειες διαφορετικά θα βάζαμε μεγαλύτερες ασφάλειες παντού ως προληπτικό μέτρο για να μην καίγονται σε περίπτωση υπερφόρτωσης των γραμμών.

Και μια απορία : Με την αλλαγή της ασφάλειας θα σταματήσει να αναβοσβήνει η τηλεόραση όταν παίρνει μπρος το μοτέρ του συμπιεστή ?

H διαφορά στην προστασία από 10αρα σε 16αρα είναι πολύ μικρή, οι μισές ασφάλειες στο πίνακά μου είναι 10αρες και οι άλλες μισές 16αρες -που χρησιμοποιούνται για γραμμές με πριζοσυσκευές- άρα ? Δεν θα πάει να βάλει 40αρα ή 60αρα.....απλά η συγκεκριμένη 10αρα φορτώθηκε παραπάνω από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, και για να μην του τη ρίχνει χωρίς λόγο, ας βάλει 16αρα. Big deal....Εδώ έχω πρόβλημα με τη 10αρα που έχουμε στην κεντρική είσοδο, η οποία πέφτει όταν συνδέουμε κάποιο "βαρύ" ηλεκτρικό μηχάνημα -π.χ. δισκοπρίονο- για να κάνουμε δουλειές στο κήπο, και αναγκαστικά έβαλα μια 16αρα στη πρίζα του garage μου για να παίρνουμε από εκεί ρεύμα.

Για την ταλάντωση, πιθανότατα δεν θα λυθεί το πρόβλημα, ίσως να μειωθεί κάπως λόγω μεγαλύτερων ανοχών της 16αρας, αλλά σίγουρα εξαλείφεται ο κίνδυνος να πέσει η ασφάλεια χωρίς λόγο (απλά επειδή ξεπεράστηκαν τα 10Α λόγω υπαρκτού φορτίου).
Άβαταρ μέλους
By nEK
#53265 Καθε ασφαλεια εχει ενα μεγιστο φορτιο που μπορει να σηκωσει. Αυτο δεν ειναι αυθαιρετομσε σχεση με τη διατομη του καλωδιου. Η 10αρα σε σχεση με τη 16αρα εχουν διαφορα 2300-3680= 1380 watt. Υπο περιπτωσεις δεν τιθεται θεμα η αυξηση της τιμης της ασφαλειας αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση αυτο ξεφευγει απο τα ορια σωστης λειτουργιας και ασφαλειας της εγκαταστασης. Αλλα το προβλημα του συμφορουμιτη, η αυξηση της ασφαλειας δεν ειναι λυση, ουτε καν αγγιζει αυτη. Αλλα στην ιδια λογικη της λυσης που αναφερθηκε, ισως η αυξηση της διατομης των καλωδιων απο 1,5 σε 2,5 mm ισως να εφερνε καποια βελτιωση. Ταυτοχρονα και προαιρετικα θα μπορουσε να αντικατασταθει και με ασφαλεια 16Α.
Ως δικηγορος του διαβολου και ηλεκτρολογος των εγκαταστασεων, θα συνιστουσα να ελεγχθει το πολυμπριζο για τη ποιοτητα του και αν στη συγκεκριμενη θεση ειναι σωστη η τροφοδοσια. Δηλαδη σωστη ταση, ουδετερος και κυριως γειωση. Μετεπειτα ενας ελεγχος στο πινακα για σωστες συνδεσεις και συσφιξεις καλωδιων. Αν ολα αυτα ειναι ενταξει τοτε φταιει κατι αλλο που ξεφευγει απο την εγκατασταση του σπιτιου.

Ισως πρεπει να βαλεις καποιο σταθεροποιητη τασης στη τηλεοραση που νομιζω μερικες μαρκες το προαπαιτουν για να ισχυει και η οποια εγγυηση εχουν αυτες...λεπτομερεια.
Άβαταρ μέλους
By JasonLouk
nEK έγραψε:Η 10αρα σε σχεση με τη 16αρα εχουν διαφορα 2300-3680= 1380 watt.

Μην πετάς (-άτε) νούμερα έτσι. Δώσε και τον τύπο που το υπολόγισες για τους υπόλοιπους μη-γνώστεζ. :rtfm:

IOANNIS έγραψε:Εάν είναι 10αρα η ασφάλεια και την αλλάξει με μεγαλύτερη τότε χάνει την προστασία που του παρείχε η 10αρα ασφάλεια και πιθανότατα στον μέλλον να το μετανιώσει.

Αυτή είναι η σωστή ενδεδειγμένη λύση .
Αλλά και ο Ace δεν έχει άδικο σαν πιο πρακτική-διαδεδομένη λύση ελλειψη γνώσης της διατομής του καλωδίου μετά την 10αρα ασφάλεια , η οποία διατομή παίζει να έχει υπερδιαστασιολογηθεί αρά να δέχεται άνετα και 16άρα ασφάλεια μαζί με τα αντίστοιχα φορτία αλλά ο chris να έχει θεμα λόγω της μικρότερης ασφάλειας.
Η ύπαρξη 10άρας μπορεί να είναι απο κατσαπλιά ηλεκτρολόγου .been there, seen that .
Άβαταρ μέλους
By Pitt
IOANNIS έγραψε:
The Ace έγραψε:Είναι στην ίδια γραμμή από τον πίνακα, και προφανώς στιγμιαία το μοτέρ του συμπιεστή ζορίζει την κοινή ασφάλεια (που μπορεί να είναι και 10αρα). Υπάρχει πιθανότητα (αν είναι ήδη φορτωμένη η γραμμή) να στη ρίξει. Πάρε μια 16αρα ή 20αρα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

Συμφωνώ με τον Γιάννη. Επειδή εκτός από εμάς, διαβάζουν και άλλοι το φόρουμ και επειδή όλοι δεν έχουν την ίδια αντίληψη ή τις ίδιες γνώσεις, νομίζω ότι η παραίνεση να αντικατασταθεί μια ασφάλεια 10Α με άλλη 20Α είναι λανθασμένη, ιδίως όταν δεν γνωρίζουμε ούτε πόσα ή τι είδους φορτία τροφοδοτούνται ακόμη από την ίδια γραμμή αλλά ούτε και την διατομή των καλωδίων. Αυτός που ασφάλισε την γραμμή με τέτοια ασφάλεια, προφανώς κάτι είχε υπόψη του.

Σχετικά με το στιγμιαίο άναμμα της τηλεόρασης όταν εκκινεί το μοτέρ του ψυγείου, ίσως ένα απλό line conditioner με noise suppression κάνει δουλειά.

JasonLouk έγραψε:Η ύπαρξη 10άρας μπορεί να είναι απο κατσαπλιά ηλεκτρολόγου .been there, seen that .

Πράγματι μπορεί, αλλά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο με τις ασφάλεις, φαντάσου τι καλώδια θα έχει βάλει...
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#53285 Ρε παιδιά, ξέρετε έστω και ΕΝΑΝ ηλεκτρολόγο να κουβαλάει μαζί του δύο κουλούρες καλώδιο για να περάσει διαφορετικές διαμέτρους σε διαφορετικά κανάλια ? Συνήθως όλο το σπίτι είναι με μια διάμετρο, πλην κουζίνας, άντε των split κλιματιστικών και του ηλιακού. Και προφανώς αλλαγή καλωδίωσης δεν παίζει με χτισμένες δρομολογήσεις, αυτά γίνονται μόνο σε γραφεία με κανάλια ή ψευδοροφές.

Πέραν αυτού οι 10αρες ασφάλειες είναι της πλάκας, δεν σηκώνουν φορτία από έστω και μέτριας ισχύος ηλεκτρικά εργαλεία, μπορούν να τις ρίξουν ηλ.σκούπες με "βαριά" μοτέρ όταν ξεκινάνε σε full ρύθμιση ισχύος, άρα είναι καλές μόνο για υπνοδωμάτια και μπάνια, αλλά για κουζίνες, γραφεία, σαλόνια, τραπεζαρίες και φυσικά play/work rooms μόνο 16αρες και πάνω. Άρα η συγκεκριμένη 10αρα μπήκε πιθανότατα "κατά λάθος", δηλαδή μην έχοντας προβλέψει τα φορτία που θα μπουν εκεί.

Άρα οι λύσεις είναι δύο: είτε αλλάζουμε ασφάλεια για να σηκώσουμε τα φορτία (που όπως είπα δεν θα λύσει το πρόβλημα της ταλάντωσης, άντε να το μειώσει), είτε αποφορτίζουμε τη συγκεκριμένη παροχή (όπως λέει ο IOANNIS), κάτι όμως που μπορεί να μην είναι viable λύση, δηλαδή να είναι υποχρεωμένος ο άνθρωπος να έχει εκεί τις συσκευές που έχει. Α, υπάρχει και τρίτη λύση, ένας σταθεροποιητής ή UPS που να αντέχει τα φορτία, αλλά προφανώς αυξάνουμε το κόστος....
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
The Ace έγραψε:Πέραν αυτού οι 10αρες ασφάλειες είναι της πλάκας, δεν σηκώνουν φορτία από έστω και μέτριας ισχύος ηλεκτρικά εργαλεία, μπορούν να τις ρίξουν ηλ.σκούπες με "βαριά" μοτέρ όταν ξεκινάνε σε full ρύθμιση ισχύος, άρα είναι καλές μόνο για υπνοδωμάτια και μπάνια, αλλά για κουζίνες, γραφεία, σαλόνια, τραπεζαρίες και φυσικά play/work rooms μόνο 16αρες και πάνω. Άρα η συγκεκριμένη 10αρα μπήκε πιθανότατα "κατά λάθος", δηλαδή μην έχοντας προβλέψει τα φορτία που θα μπουν εκεί.

Υπάρχουν και οι καμπύλες, Κόναν :lol:

Ο μικροαυτόματος μπαίνει ανάλογα με τη διατομή του καλωδίου. Αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε κάποιο μοτερ βάζουμε αυτόματο ίδιων αμπέρ αλλά καμπύλης C.

Αλλιώς η επιλεκτικότητα πάει περίπατο και έχουμε το (δυστυχώς πολύ συχνό) φαινόμενο οπου δέν πέφτει καμία ασφάλεια στον πίνακα και πέφτει του μετρητή.