Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#532565 Άλλο πράγμα να μην ξέρεις όλα τα βουνά ή τα ποτάμια της χώρας και άλλο του νομού που μένεις.

Επίσης είναι απογοητευτικό να ρωτάς Καλαματιανό μαθητή 6ης τάξης και να μην ξέρει ότι η Νέδα είναι το μοναδικό "θηλυκό" ποτάμι της χώρας και είναι στην Μεσσηνία.
Όπως και οι άλλοι δύο συμμαθητές του που ρώτησε μετά.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#532571 Σκοπος της παιδειας δεν ειναι η υπερπληροφορηση και η αποστηθιση αλλα να βγαλει σοβαρους ανθρωπους , μορφωμενους που δεν θα εχουν ταση προς το εγκλημα και γενικοτερα χρησιμους στην κοινωνια.
Επισης απογοητευτικο ειναι ανθρωποι με σπουδες κι εδω και στο διαδικτυο να ευχονται ψοφο σε συνανθρωπους.
Κουβεντα που δεν την λεει ουτε ο τελευταιος γυφτος .
Άβαταρ μέλους
By pro
Dimsabas έγραψε:

Πλέον, η πολλή δουλειά γίνεται στο χάρτη. Να ξέρουν να τον διαβάζουν και να βρίσκουν κάποια σημαντικά στοιχεία.

Εκ του αποτελέσματος, κάτι δεν γίνεται και τόσο καλά.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Νίκος Παππάς έγραψε:Άλλο πράγμα να μην ξέρεις όλα τα βουνά ή τα ποτάμια της χώρας και άλλο του νομού που μένεις.

Επίσης είναι απογοητευτικό να ρωτάς Καλαματιανό μαθητή 6ης τάξης και να μην ξέρει ότι η Νέδα είναι το μοναδικό "θηλυκό" ποτάμι της χώρας και είναι στην Μεσσηνία.
Όπως και οι άλλοι δύο συμμαθητές του που ρώτησε μετά.

Από το Mi A1.

Τέτοια κάθεστε και ρωτάτε τα πιτσιρίκια όταν τους πιάνετε κουβέντα ; :omg: :omg:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#532589 Αφού μας ενημερώσουν για τις νέες επιτυχίες των Μάνου, 2J, TUS, ρωτάμε ΚΑΙ τέτοια.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532608 Πριν από αυτά ήταν τα Πόκεμον και πριν από αυτά ο λούκι λουκ και στην άκρη ο ενοχλητικός θείος που σε ρωτάει ποτάμια την ώρα που θες να παίξεις μπάλα :lol:
Άβαταρ μέλους
By pro
#532612 Δεν νομίζω ότι ρωτάει κανείς "νομός ημαθίας, πρωτεύουσα;" σαν τον Πόπωτα στο καφέ της χαράς. Από την άλλη, όταν λες στα παιδιά ότι φέτος έχει διακοπές στη Θάσο, καλό νομίζω είναι να μην θεωρούν ότι θα πάνε σε παραλία στο Ιόνιο πριν γκουγκλάρουν.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
red_monster έγραψε:
trident1971 έγραψε:
NickTG έγραψε:
trident1971 έγραψε:Η ελλειψη "γενικων γνωσεων" στις νεωτερες γενιες αγγιζει τα ορια της αγραμματοσυνης. Η δε αντιδραση ειναι συνηθως "Γιατι να το ξερω, xxxxxx είμαι?", οπου xxxxxx ισον καθηγητης πανεπιστημιου, γιατρος, αστροφυσικος, δασοπονος και διαφορα αλλα εξωτικα. :metalo:

Το ακομα χειροτερο ειναι το "που το ξερεις αυτο, χχχχχ εισαι?" ειρωνικα και καλα :rant:

Ποιες είναι αυτές οι γενικές γνώσεις και ποιος τις κρίνει? :hmmm:

dimik έγραψε:Η βασική γεωγραφία και οι γενικότερες γνώσεις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνονται άχρηστες μέχρι να χρειαστούν πραγματικά.

< >

Θα ήθελα ένα σενάριο που θα χρειαστεί πραγματικά να ξέρει κάποιος που είναι ο Πηνειός και πόση απόσταση είναι ο Μαραθώνιος.

Γενικων γνωσεων παραδειγματα:
Πηνειος, Σηκουανας, Ταμεσης, ποσα μετρα το μιλι ναυτικο ή οχι, αποσταση σεληνης, τι ειναι ενα ετος φωτος, ποτε πηγαμε στο φεγγαρι κλπ. Διδυμοι πυργοι, τι γλωσσα μιλανε στη Βραζιλια κλπ.

Βασικα πραγματα, τα οποια απο την απαντηση σου στον Dimik καταλαβαινω οτι θα θεωρησεις μαλακιες... δεν πειραζει, υγεια.

Αν μου παραθέσεις μια έρευνα που να αποτυπώνει αυτό που λες ευχαρίστως να το συζητήσουμε (το τι είναι γενικές γνώσεις βέβαια είναι σχετικό αλλά προτείνω να το ξεπεράσουμε και να πάμε παρακάτω), αν όχι θα μου επιτρέπεις να θεωρήσω ότι απλά μεγάλωσες παραξένευσες και γράφεις ότι γράφουν όλοι (και μάλλον θα γράφουμε σχεδόν όλοι) οι μπαρμπάδες

Τι ειδους έρευνα ψαχνεις δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα. Η μπαρμπαδιά ειναι εδω, αλλα προσπαθώ να την κοντρολάρω, δεν γραφω απλα λογω ηλικιας.

Ας θέσω ένα παράδειγμα... καμμια 15 αρια χρονια πριν, τυπος γυρω στα 30 (τότε) με ρώτησε με ΓΝΗΣΙΑ απορία "ποιοί είναι αυτοί" οταν ανέφερα τους Rolling Stones. Δεν ηταν ο Μόγλης, δεν ειχε μεγαλωσει σε σπηλια, ουτε ξαφνικα τον έφεραν εξωγήινοι...

EDDIE_147 έγραψε:Θα διαφωνήσω πάντως με τον Τρίαινα σε ότι αφορά το 'νεώτερες γενιές'.
Και στη δική μου γενιά οι ίδιες πίπες ακούγονταν και δη σοβαρά (--> εγώ θέλω να πάω για Α' δέσμη, τι χρειάζεται να ξέρω για πόλεμο '40, χούντα, Κύπρο; ).
:s_whiteflag

Το τι χρειάζονται οι βασικές γνώσεις ιστορίας συγκεκριμένα το διαπιστώσαμε με οδυνηρό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Αυτα που αναφερεις ακουγόντουσαν παντα, και θα ακουγονται εις τους αιώνας των αιώνων, δεν μιλαω για τετοια.

Μιλάω για φασεις σε συζητηση την ωρα του φαγητου με 25-30αρηδες που σε κοιτανε σαν ΧΑΝΟΙ οταν πεις κατι που ξεφευγει απο μπάλα και αυτα που έμαθαν στο σχολειο και το Πολυτεχνείο , δεν μιλαμε για λαηκά πεδγιά μπετατζηδες.

Τσ απανωτα σοκ που έχω παθει με κανουν να ξεχναω συγκεκριμενες φασεις (το γηρας εδω βοηθάει :lol: ). Δεν μιλαμε να ξερει ο Έλληνας πιτσιρικάς ποιος ηταν ο Μοσε Νταγιάν, η ο Ιντι Αμιν Νταντά, αλλα σε φαση μπορεις να πεις οτι πρέπει να ξέρεις το γαμω ναυτικό μίλι, χωρις να εισαι ναυτικός.

pro έγραψε:Υπάρχει κάτι που πλεον δεν βρίσκεις σε 5'' στο κινητο σου; Κι αν οχι, γιατι να το μαθει καποιος στο σχολειο;

Προσωπικα, βασικες γνωσεις γεωγραφιας και ιστοριας θεωρω οτι πρεπει να εχουν ολοι - μονο και μονο για να μπορουν να σταθουν σε μια κουβεντα χωρις να γκουγκλαρουν ανα 10''.

Οπως καταλαβαινεις, το γκουγκλάρισμα δεν λυνει τα παντα. Προφανως η ευκολία ευρεσης της πληροφοριας είναι αντιστρόφως αναλογη της διαθεσης απομνημονευσης.

pro έγραψε:Δεν νομίζω ότι ρωτάει κανείς "νομός ημαθίας, πρωτεύουσα;" σαν τον Πόπωτα στο καφέ της χαράς. Από την άλλη, όταν λες στα παιδιά ότι φέτος έχει διακοπές στη Θάσο, καλό νομίζω είναι να μην θεωρούν ότι θα πάνε σε παραλία στο Ιόνιο πριν γκουγκλάρουν.

Αμήν.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532640 Εγώ βλέπω τα σημερινά πιτσιρίκια τόσο εξοικειωμένα με έννοιες που η δικιά μου γενιά όταν τις ακούγαμε κοιτάγαμε σαν χάνοι. ( αρκεί να δεις τον πίνακα με τους μπιλιονερ αντερ 25 :omg: )

Στο δια ταύτα, κάθε γενιά τα λέει τα ίδια για τις προηγούμενες γενιές. Αν το δείτε λίγο πιο αποστασιοποιημένα είναι ηλίου φαεινότερον

Μην καταντήσουμε σαν τις γκόμενες που δεκαετίες τώρα αναπαράγουν το κλείσει: «δεν υπάρχουν πια άντρες» :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
funkyreverend έγραψε:
markvag έγραψε:Γιατί αλλιώς θα ρωτάει κάποιος "πότε πέθανε ο Χίτλερ" και η απάντηση θα είναι "το 1997 στο Μπουένος Άιρες". :vava:

Πού το έμαθες εσύ αυτό, από ποιον ξέφυγε; :lipsealed: Αυτά τα κρατάμε επτασφράγιστα. :rtfm:

:lipsealed: Κρύβε λόγια... :lipsealed: :shifty: :shifty: :svivhaha: :svivhaha:

funkyreverend έγραψε:Επί του θέματος, νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πολύ καλό το να ξέρεις να ψάχνεις στο google και να διαχειρίζεσαι συνδυαστικά κυρίως, αλλά η αναζήτηση γίνεται πολύ πιο στοχευμένη και μάλλον και επιτυχημένη αν έχεις ήδη κάποιες βάσεις. Αν για κάθε θέμα ξεκινάς από το 0, η ανάγνωση στη wikipedia θα χτυπάει υπερωρίες.

Συν άπειρο!

pro έγραψε:
Εκ του αποτελέσματος, κάτι δεν γίνεται και τόσο καλά.

+ άπειρο επίσης. Και αυτό είναι γενικό πρόβλημα για το Ελληνικό σχολείο. :vava:
Άβαταρ μέλους
By pro
red_monster έγραψε:Εγώ βλέπω τα σημερινά πιτσιρίκια τόσο εξοικειωμένα με έννοιες που η δικιά μου γενιά όταν τις ακούγαμε κοιτάγαμε σαν χάνοι. ( αρκεί να δεις τον πίνακα με τους μπιλιονερ αντερ 25 :omg: )
Στο δια ταύτα, κάθε γενιά τα λέει τα ίδια για τις προηγούμενες γενιές. Αν το δείτε λίγο πιο αποστασιοποιημένα είναι ηλίου φαεινότερον
Μην καταντήσουμε σαν τις γκόμενες που δεκαετίες τώρα αναπαράγουν το κλείσει: «δεν υπάρχουν πια άντρες» :rtfm:

Δεν είμαι σε καμία περίπτωση από αυτούς που λένε "η νέα γενιά δεν κάνει δεν ράνει, εμείς στην ηλικία τους κλπ". Είναι προφανές ότι τα νέα μοντέλα είναι πάντα πιο εξελιγμένα, αυτή είναι η φυσική εξέλιξη. Η ένστασή μου είναι στο τι τους δίνουμε εμείς, στο αν η παιδεία των "ερεθισμάτων, των εμπειριών και των δεξιοτήτων" είναι η σωστή κατεύθυνση, κλπ (δεν μπαίνω καν στην κουβέντα αν η ελληνική παιδεία είναι σε αυτή την κατεύθυνση). Προσωπικά δεν θεωρώ επιτυχία να δημιουργήσω έναν 25χρονο μπιλιονέρ με αυτιστική συμπεριφορά στην κοινωνία και με μηδενικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Προφανώς δεν θεωρώ ότι όλα θα γίνουν καλύτερα με επιστροφή στο παρελθόν και στα αναγνωστικά του 1960, αλλά ίσως πρέπει να γίνει μια γενικότερη κουβέντα για το τι θέλουμε να πετύχουμε μέσω της παιδείας. Εμένα τα 4C μου ακούγονται σαν vision and values / our strength πολυεθνικής. Αυτό θέλουμε; Ευέλικτους, εξειδικευμένους ανθρώπους που θα μας κάνουν τη δουλειά; Κι επειδή κάποιος θα μου πει για το critical thinking, αναρωτιέμαι πως ακριβώς επιτυγχάνεται χωρίς γνώση;
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532833 Πως προκύπτει pro μου ότι ο 25αρης μπιλιονερ θα είναι αυτιστικός ; Έχει περισσότερες πιθανότητες από τον ντελίβερι επειδή ήταν geek?

Στο πανεπιστήμιο μας λέγανε ότι δεν θα μας μάθουν τη δουλειά, αλλά θα μας δώσουν τα εφόδια, εφόσον καταπιαστούμε με συναφή αντικείμενο να έχουμε καλες πιθανόοτητες να επιτύχουμε
Άβαταρ μέλους
By trident1971
red_monster έγραψε:
Στο πανεπιστήμιο μας λέγανε ότι δεν θα μας μάθουν τη δουλειά, αλλά θα μας δώσουν τα εφόδια, εφόσον καταπιαστούμε με συναφή αντικείμενο να έχουμε καλες πιθανόοτητες να επιτύχουμε

Με ΣΥΝΑΦΕΣ αντικειμενΟ :rtfm: ή με συναφή αντικειμενΑ :s_mad

Δεν συμπεριελαβα στη λιστα με τις γενικες γνωσεις τη σωστη χρηση της γλωσσας γιατι εκει ο πηχ...ς (συμπληρωστε το γραμμα που λειπει) θα πηγαινε πολυ ψηλα.
Εδω στο φορουμ συνηθως δεν γραφονται διαμαντια, παραεξω γινεται κολαση.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532845 Έχεις δίκιο τριντεντ μου, έχω γράψει και εγώ τα Διαμαντακια μου. Μπορείς να με πάρεις όμως ως παράδειγμα για να στιγματισεις όλη τη γενιά μου;
Άβαταρ μέλους
By trident1971
red_monster έγραψε:Έχεις δίκιο τριντεντ μου, έχω γράψει και εγώ τα Διαμαντακια μου. Μπορείς να με πάρεις όμως ως παράδειγμα για να στιγματισεις όλη τη γενιά μου;

Εδω ειναι που μπερδευεσαι. Δεν παιρνω εσενα ως παραδειγμα, εδω μεσα γενικα ακουγονται πολυ λιγοτερα περιεργα και υπαρχει λιγοτερη ελλειψη σε γνωσεις σε σχεση με το μεσο ορο εξω. Ισως οι εδω να μην συναναστρεφονται με τετοια ατομα ή να μη τους ενοχλει.

Αυτα που ακουω ομως και τα κενα που βλεπω ξεφευγουν απο το ηλικιακο χασμα. Δεν περιμενω νσ ακουσω "νερακι" τσ ποταμια της χωρας με φθινουσα σειρα μηκους, αλλα βλεπω σημαντικοτατες ελλειψεις, που δεν συνδεονται με εμπειρια. Αυτα που ηξερα ή μπορουσα να συζητησω στα 25 οι σημερινοι 25αρηδες ουτε κατα διανοια.