Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By 224v
#525841 Για μενα το μπαχαλο που εγινε στους δρομους εκει ηταν αναμενομενο, παρκαρισμενα δεξια αριστερα και μια λωριδα για την κινηση… δεδομενο ότι ηταν οικογενειες με παιδια που μαλλον δεν ηξεραν τα κατατοπια, φρακαραν… Όμως είναι και κατι άλλο, οποιος ειχε αμαξι με αεριο, προφανως φρακαρισμένος φοβηθηκε να μεινει μεσα το παρατησε εκει που ηταν φραζοντας τον δρομο, και αρκετα πιθανο να εσκασε το αεριο και να εκαψε και τα γυρο οχήματα...
επισης δεν καταλαβαίνω τους χρονους που λενε…. το ξεκίνημα εγινε στις 5 παραδεκα, ετρεχε η φωτια με χιλια, φτανει στη θαλασσα τρεχοντας ψηλα αρπαζουν τα ψηλα πευκα μερικα σπιτια δεν επαθαν τιποτα ενώ τα πλαινα τους καηκαν οκ, γιατι ηταν από ξυλα και οι στεγες επισης. Εχω γνωστους που το σπιτι δεν επαθε σχεδόν τιποτα, αλλου καηκε το ξυλινο μερος ενώ το τσιμεντινο σωθηκε αλλα καηκε η στεγη του..... ολοσχερως.. σε πολυκατοικια τα ψηλα διαμερίσματα καηκαν οι τεντες ενώ σε χαμηλωτερα πατωματα δεν επαθαν τιποτα (η πολυκατοικια ΧΩΡΙΣ αδεια…. από το 70... 20 μετρα από τη θαλασσα…. μπροστα της ο δρομος με ελαχιστο πλατος...
Σιγουρα για τις αυθερεσιες χρειαζονται 2 αλλα δεν νομιζω ενας υπάλληλος να εψαχνε να βρει ιδιοκτητες και να τους προτεινει πραγματα, πρωτοι οι ιδιοκτητες ψαξανε να τον βρυν και αυτος συμφωνησε κανοντας τα στραβα ματια..Γραφτηκε η ιστορια της περιοχης, αγοραστηκε από συνεταιρισμο υπαλληλων εταιριας λιπασματων, κοπηκε και μοιραστηκε σε ιδιοκτησίες (μαλλον ηταν χωρις δενδρα όπως δειχνουν οι φωτογραφιες) προφανως ο συνεταιρισμος αρχισε να ψαχνει να τα βαλει στο σχεδιο δεν γνωρίζω αν μπηκαν η όχι και ποτε, (μαλλον όχι) και ετσι αυτοι αρχισαν με παραγκούλες για εξοχικα φυτεψαν και τα πευκα και ετσι βρεθηκαν αγκαλια με τα δενδρα.
Θυμαμαι στο Καστρι το 55 να περπαταω με την γιαγια μου για βολτα μεχρι την Αγ. Μαρινα στην Εκαλη, που ηταν ερημια με μικρα πευκάκια. Τα ειχαν καψει λεει στη κατοχή και ξανα φυτρωναν… Τοτε δεν υπηρχαν κατοικιες και βιλλες, τωρα υπαρχουν… αγκαλια με τα πευκα...
Άβαταρ μέλους
By Scotch
224v έγραψε:Σιγουρα για τις αυθερεσιες χρειαζονται 2 αλλα δεν νομιζω ενας υπάλληλος να εψαχνε να βρει ιδιοκτητες και να τους προτεινει πραγματα, πρωτοι οι ιδιοκτητες ψαξανε να τον βρυν και αυτος συμφωνησε κανοντας τα στραβα ματια..

Είναι οι ίδιοι που θα πουν στην τράπεζα, γιατί μου δώσατε το δάνειο αφού ξέρατε ότι δεν θα μπορώ να το αποπληρώσω. Για όλα φταίνε οι άλλοι, οι κσένοι, κλπ.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#525868 Κάπου άκουσα τους ιατροδικαστές να λένε ότι κάποιοι έχουν απανθρακωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατή η λήψη dna. Εκεί να δω τι θα γίνει... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By theo13
drdino έγραψε:Theo, στην υπηρεσία μετά από τέτοια περιστατικά υπάρχει στήριξη; Ψυχολογική κλπ.

Μόλις φέτος ξεκίνησε η λειτουργία της υπηρεσίας ψυχολογικής στήριξης. Δουλεύει σε 24ωρη βάση με τηλεφωνική γραμμή αλλά υπάρχει και δυνατότητα επίσκεψης. Ωστόσο επειδή θεωρώ αδύνατο να έχει στελεχωθεί με όσα άτομα πράγματι χρειάζεται, πρέπει να τους έχει πέσει πολύ δουλειά γενικά.
Θυμάμαι στη σχολή Αξιωματικών μας έλεγαν διάφοροι διάφοροι εκπαιδευτές ότι πχ τα όσα είδαν στο Helios τους άλλαξαν για πάντα, όπως και στους σεισμούς της Αθήνας κλπ. Πολλοί άντεξαν (ή έτσι δείχνουν) ενώ άλλοι απέκτησαν διάφορα προβλήματα. Όπως και να το δει κανείς το να βρίσκεσαι μπροστά σε μαζικές κυρίως καταστροφές δεν είναι ότι πιο εύκολο και ας είσαι επαγγελματίας. Πόσο μάλλον όταν καλείσαι στην καριέρα σου σε πολλά αντίστοιχα περιστατικά.

υ.γ. Συζητούσα με ένα συνάδελφο, ανώτερο Αξιωματικό, πολύ μάχιμο και άνθρωπο που στις φωτιές εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια και μου είπε επί λέξη: Όποιος στο Μάτι βρισκόταν στην ύπαιθρο και όχι εντός κάποιου κτιρίου αποκλείεται να επιβίωσε. Οι εικόνες απ το βίντεο με εκείνον που ήθελε να σώσει τη γάτα είναι χαρακτηριστικές αυτού που επικρατούσε εκείνη την στιγμή.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#525873 Εκει στις περιοχες μας στην Πενελη εχουν φτιαχτει καποιες ομαδες στο viber που συμμετεχουν γειτονες. Βασικα εχουν φτιαχτει περισσοτερο για προστασια απο διαρρηξεις, κλοπες και ληστειες. Μια αυτοοργανωση των πολιτων που ενημερωνονται μεταξυ τους για υποπτες κινησεις, συμβαντα κλπ.
Στη φωτια ηταν ιδιαιτερα χρησιμα καθως μεσα απο αυτες εγιναν καλεσματα για περιπολιες, εγιναν αμεσα αναφορες και υπηρχε και ενημερωση.
Παρακατω ειναι ενα ντοκουμεντο για το πως αντιληφθηκαν ΑΜΕΣΑ οι κατοικοι της Διωνης τη φωτια (το μερος το οποιο ξεκινησε αλλα δεν την αγγιξε γιατι πηγε Ανατολικα), για τους φοβους τους πριν την εκδηλωση της φωτιας, τις προβλεψεις για την εξαπλωση που δυστυχως βγηκαν αληθινες καθως και για το ποσο αμεσα επενεβησαν η πυροσβεστικη και τα εναερια μεσα.:
https://ibb.co/fhbNW8
Δεν ξερω ποιο ειναι το σχεδιο της πυροσβεστικης σε αυτες τις περιπτωσεις αλλα εαν απο την πρωτη στιγμη (τοτε που εφτασε και το πρωτο ελικοπτερο το οποιο εχασε και χρονο για να γεμισει νερο) σηκωνοτανε και ενα ελικοπτερο με ειδικους για εκτιμηση τετοιων καταστασεων απο την πυροσβεστικη και πετουσε συνεχως πανω απο την περιοχη, τουλαχοστον θα ειχε εκκενωθει η περιοχη δυο και τρεις ωρες πριν. Δεν μπορει να διαβλεπουν την καταστροφη οι απειροι κατοικοι παρατηρωντας τη φωτια ψηλα απο τα σπιτια στο λοφο και να μην το κανουν οι ειδικοι πετωντας απο πανω.
Άβαταρ μέλους
By theo13
Hellenic tifosi έγραψε:Εννοείς ελικόπτερο η drone που να έχει εποπτικό/συντονιστικό ρόλο;

Υπάρχει ελικόπτερο που χρησιμοποιείται για συντονισμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Το αν πετάει ή είναι καθηλωμένο λόγω έλλειψης κονδυλίων συντήρησης δεν το γνωρίζω.
Επίσης υπάρχουν και drones για επιτήρηση. Επίσης δεν γνωρίζω αν μπορούν να πετάξουν.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#525891 δεν μπορουσαν να πεταξουν λογο πρωσοπικων δεδομενων και μαλακιες της αρχης...που το βρισκω λιγακι ηλιθιο καθοτι η αρχη στην ουσια δεν εχει νοημα υπαρξης απο την μερα που ενεργοποιηθηκε το gdpr

Μετά τη θέση σε ισχύ του ΓΚΠΔ (25 Μαΐου 2018):

Δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση γνωστοποίησης τήρησης αρχείου ή επεξεργασίας ή βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή. Το αρχείο δραστηριοτήτων τηρείται εσωτερικά στην επιχείρησή σας ή στον φορέα σας και διατίθεται στην Αρχή σε περίπτωση που ζητηθεί. Επίσης, παύει η χορήγηση αδειών από την Αρχή για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων (βλ. ανακοίνωση και απόφαση 46/2018).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#525894 Το 1967 ο μακαρίτης ο παπούς μου αγόρασε για τη κόρη του, τη μητέρα μου, ένα μικρό διαμέρισμα στον πάνω όροφο μιας δυόροφης μικρής πολυκατοικίας στη Νέα Μάκρη και της το έδωσε όταν παντρεύτηκε για προίκα. Εκεί πέρασα τα καλοκαίρια μου σαν παιδί. Επειδή λοιπόν δεν έχω αυτή τη στιγμή χρόνο να γράψω ένα τεράστιο σεντόνι για το τι έγινε στο Μάτι, θα γράψω εδώ κάτι μικρό. Aλλά προειδοποιώ πως θα επανέλθω. Η Νέα Μάκρη, για όσους δεν ξέρουν – λέμε τώρα, διότι ΟΛΟΙ ξέρουν πλέον – είναι πέντε λεπτά οδήγηση από το Μάτι.

Το χίλια ενιακόσια εβδομήντα τέλος, είκοσι χρόνια μετά, δε θυμάμαι ακριβώς, επανέρχεται ο εργολάβος, και αποφασίζει πως θέλει να χτίσει έναν ΟΡΟΦΟ από πάνω μας! Απίστευτο; Αυτό που είναι ΑΚΟΜΑ πιο απίστευτο, είναι πως θα ήταν αυθαίρετος, δηλαδή παράνομος. ΟΚ, γράφω “απίστευτο” για πλάκα. (Οι πιο πολλοί που διαβάζετε, λέτε “σιγά το απίστευτο”). Πάνε λοιπόν να μας χώσουν κάτω από έναν αυθαίρετο όροφο, αλλά ο μακαρίτης ο πατέρας μου ήταν Γενικός Προϊστάμενος στη Πολεοδομία Πειραιά. Απίστευτο; Με σπουδές από Αμερική, είχε διδάξει και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και δεν είχε πάρει μία δραχμή σε μίζα. Ναι, απίστευτο, αλλά αν είχε πάρει θα είχα τώρα μια Λαμποργκίνι για τρίτο αμάξι. Τελοσπάντων, άλλη κουβέντα.
Εγώ θα λέω “απίστευτο”, και εσείς θα δούμε αν το βρίσκεται απίστευτο, ή αν πιστεύετε. Πάει λοιπόν ο πατέρας μου, και λέει στον εργολάβο: “δεν είσαι με τα καλά σου, είναι παράνομος ο όροφος που θέλεις να χτίσεις, και εγώ είμαι Γενικός Επιθεωρητής στη πολεοδομία!” Του απαντάει ο εργολάβος, “μη σε νοιάζει Γενικέ μου, θα σου δώσω εγώ το από πανω διαμέρισμα, θα είσαι πάλι ωραίος τύπος και τώρα με καλύτερη θέα.” Του ξανα-απαντάει ο πατέρας μου: “βρε άνθρωπέ μου, είπα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να χτίσεις, δε θέλω ένα παράνομο διαμέρισμα, μας αρέσει το δικό μας και μη τολμήσεις λέω γιατί σε καταγγείλω.”
Τα ακούει αυτά ο εργολάβος, και συγκινείται βαθιά. Πάει και ρίχνει έναν όροφο από πάνω μας! Απίστευτο; Πάει και ο πατέρας μου, που είπα ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ στη πολεοδομία και ΚΑΝΕΙ καταγγελία στην ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ! Έρχεται η πολεοδομία ΑΜΕΣΩΣ στη πολυκατοικία, κάνει τη διαπίστωση του αυθαιρέτου, παίρνει απόφαση και βάζει συνεργεία και γκρεμίζουν τον όροφο, αφαιρεί την άδεια στον εργολάβο και τον στέλνει στα δικαστήρια που του ρίχνουν και πέντε χρόνια φυλακή!

Εντάξει; Tι εντάξει μωρέ! Πάτε καλά; Το έγραψα για να δω αν με προσέχετε!

Το να επέμβει η πολεοδομία στην Ελλάδα για να σταματήσει ένα αυθαίρετο θα ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ρίχνει ο εργολάβος έναν ολόκληρο όροφο λέμε, ενώ ο πατέρας μου, ο γενικός αρχηγός βεβαίως-βεβαίως λέμε της πολεοδομίας Πειραιά, πάει και κάνει καταγγελία στην πολεοδομία Ανατολικής Αττικής. Στο μεταξύ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΛΑ τα διαμερίσματα ο εργολάβος! Κάποιοι ένοικοι στην πολυκατοικοία μετακομίζουν από τους κάτω ορόφους στους επάνω και χαλάμε και τις καρδιές μας, ενώ ο μακαρίτης ο πατέρας μου περιμένει την … πολεοδομία να έρθει για την αυτοψία.

Που η πολεοδομία ήρθε έξι μήνες μετά που είχαν πουληθεί τα διαμερίσματα, για να συντάξει την έκθεση.

Που η έκθεση έκανε έναν χρόνο να καθαρογραφεί. Που μετά η έκθεση έκανε έναν ακόμα χρόνο για να πάει από τον ένα όροφο που γινόταν η καθαρογράφηση, στον επάνω που ερχόταν η αξιολόγηση. Και μετά βγήκαν υποτίθεται κάτι πρόστιμα. Που δεν πληρώθηκαν ποτέ. Και τελικά τα διαμερίσματα “νομιμοποιήθηκαν.” Απίστευτο; Όχι, δεν είναι απίστευτο. Αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν “ατυχία”. Ότι καταστροφή μας συμβαίνει στον τόπο δεν είναι ατυχία. Αντίθετα, έχουμε διαρκώς τύχη που δεν μας συμβαίνει κάτι τρομερό, αλλά μια μέρα μας τελειώνει.

Και αυτό που ακολουθεί δεν είναι καθόλου απίστευτο....

http://www.mixanitouxronou.gr/etsi-chti ... -zoymperi/
Άβαταρ μέλους
By Adriver
junior gt έγραψε: Δεν μπορει να διαβλεπουν την καταστροφη οι απειροι κατοικοι παρατηρωντας τη φωτια ψηλα απο τα σπιτια στο λοφο και να μην το κανουν οι ειδικοι πετωντας απο πανω.

Την εποχή της τεχνολογίας, με διάφορα συστήματα τηλεμετρίας και τηλεπισκόπησης, συνεχή και στιγμιαία ροή δεδομένων (π.χ. μετεωρολογικά) κλπ η πτήση από πάνω είναι το λιγώτερο για μια έγκαιρη πρόβλεψη.

Αυτό όμως το ακυρώνουν με την αιτιολογία ότι "20.000 άτομα δεν εκκενώνονται σε 1,5 ώρα". Με την αστεία δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν να οργανώσουν αποστολή λεωφορείων για να πάρουν τον κόσμο προσπαθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν έκαναν ΟΥΤΕ μια ανακοίνωση/έκκληση για ΕΚΚΕΝΩΣΗ ... μέσα από την τηλεόραση, τα ενημερωτικά site στο ίντερνετ, καμπάνες, σειρήνα, μην κολλάμε στα SMS των προχωρημένων. Και ταυτόχρονα να στείλουν αστυνομία να ρυθμίσει την κυκλοφορία σε διασταυρώσεις οδών διαφυγής σαν την Ποσειδώνος.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία κι αλληλεγγύη αποδείχθηκε ικανότερη από τον κρατικό μηχανισμό αν αναλογισθεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων συγκριτικά με τους "20.000 κάτοικους" που ήταν αδύνατο να εκκενωθούν σύμφωνα με τους αρμοδίους, πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακούς. Οι οποίοι αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο τους, που προφανώς σημαίνει ότι θα περίμεναν περισσότερα θύματα. (Η αντίφαση της σύσκεψης του Τσίπρα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα μείνει στην ιστορία των τακτικών προπαγάνδας.)

Το επικίνδυνο για όλους μας στην Ελλάδα είναι η ακατάστατη δόμηση στις άπειρες πόλεις, χωριά, οικισμούς της Ελλάδας (ακραίο παράδειγμα μεγάλης πόλης το Ηράκλειο), να αποτελεί απόλυτο άλλοθι για κάθε αποτυχία και κακή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Αυτό ελπίζω να το κατανοήσουν όλοι και να μην θεωρούν ότι η θέση κάποιου ως προς αυτό έχει να κάνει με τι κόμμα κυβερνάει και τι θα ψήφιζες.

Υ.Γ. Κάτι επιτυχημένο που είπε κάποιος (νομίζω ο Αμυράς/Ποτάμι) σε χθεσινή συζήτηση στο Σκάι, είναι ότι την απόφαση της εκκένωσης την πήραν τελικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
xenos έγραψε:Κάπου άκουσα τους ιατροδικαστές να λένε ότι κάποιοι έχουν απανθρακωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι δυνατή η λήψη dna. Εκεί να δω τι θα γίνει... :hmmm:

από τα οστά δεν βγαίνει άκρη (τραύματα ή κάτι τέτοιο;) δόντια;
Άβαταρ μέλους
By junior gt
Hellenic tifosi έγραψε:Εννοείς ελικόπτερο η drone που να έχει εποπτικό/συντονιστικό ρόλο;

Εγω εννοω ελικοπτερο που να εχει την εποπτεια και να συντονιζει ολη την επιχειρηση.
Δεν ειναι δυνατον να κανεις επιχειρηση χωρις να εχεις ολη την κατασταση μπροστα σου. Στο πιατο.
Το παραδειγμα φαινεται απο πανω. Απο τις 6:15 αναφερεται απο ενα κατοικο οτι η φωτια παει φουλ για Ν. Βουτζα. Και μετα απο κατω ειναι το Ματι.
Το μακελειο στο Ματι εγινε μετα τις οκτω.
Αρα ειχανε τουλαχιστον δυο ωρες για εκκενωση. Φανταστειτε η εκτιμηση αυτη να γινοτανε απο τις 5:00 οταν εφτασε και το πρωτο ελικοπτερο μολις 15 λεπτα μετα την εκδηλωση της.
Τηλεμετριες κλπ π@π@ριες sorry για την εκφραση ειναι να χαμε να λεγαμε. Δεν υπαρχουν αυτα τα πραγματα στη φωτια. Ειναι τουλαχιστον αστεια ειδικα για τις κατοικημενες πσριοχες που ειναι ανταρτικο πολεων.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
Νίκος Παππάς έγραψε:Το να επέμβει η πολεοδομία στην Ελλάδα για να σταματήσει ένα αυθαίρετο θα ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, μπορεί να σταματήσει και να γκρεμιστεί μια αυθαίρετη κατασκευή αλλά θέλει προσωπική προσπάθεια και να μην έχει ανοχή ο εργολάβος από αστυνομία και πολεοδομία ταυτόχρονα.
Αν ο εργολάβος δεν φαίνεται να έχει άδεια το καταγγέλνεις στην πολεοδομία και φωνάζεις την αστυνομία να τους συλλάβει επ' αυτοφώρω. Η αστυνομία δεν θα τους συλλάμβανε αλλά θα σταματούσαν εκτός κι αν οι αστυνομικοί "έβλεπαν" ότι φτιάχνουν "πέργκολα". Πολύ πιθανό ...
Θα ξανα-άρχιζαν, ίσως και άμεσα, και θα έπρεπε να ξαναφωνάξεις την αστυνομία πηγαίνοντας στο Τμήμα, θα πέρναγες από τον αξιωματικό υπηρεσίας στον διοικητή, κάποιος δεν θα ήταν εντελώς αδιάφορος, ο διοικητής για να αποφύγει ίσως σου ζητούσε βεβαίωση της πολεοδομίας ότι δεν είναι "πέργκολα", μετά και θα πήγαινες στον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο που ήταν προϊστάμενος της πολεοδομίας. Αν ο ίδιος και η Δημαρχιακή αρχή είχε πολιτική κατά των αυθαιρέτων θα έκανε ότι πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία ... οι εργάτες όμως θα κρύβονταν για 10 λεπτά στον κάτω όροφο κάθε φορά που πλησίαζαν αστυνομικοί ... και θα συνέχιζαν την ανέγερση ....
Αν τώρα ο Αντιδήμαρχος πολεοδομίας ήταν λεβέντης και ο Δήμος είχε πολιτική κατά των νέων αυθαιρέτων, θα τον εμημέρωνες ότι συνεχίζεται το χτίσιμο και σε 2-3 μέρες θα είχε βγει απόφαση και θα ερχόταν συνεργείο να γκρεμίσει ότι έχει γίνει και να κατασχέσουν τα υλικά.