- 30 Ιουν 2018, 09:51
REALZEUS έγραψε:Θα τα πει καλύτερα ένας νομικός, αλλά σε γενικές γραμμές:
- Ανακριτής: Δικαστικός (συνήθως πρωτοδίκης), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανακριτική διαδικασία για αδικήματα βαθμού κακουργήματος.
- Εισαγγελέας: Λειτουργός που έχει ως σκοπό την απόδοση κατηγοριών σε πλημμελήματα και κακουργήματα.
- Δημόσιος κατήγορος (γνωστός παλιότερα ως Βασιλικός Επίτροπος): Αξκος της Αστυνομίας (Χωροφυλακής παλιότερα ή Στρατονομίας) που έχει τον ως άνω ρόλο σε πταίσματα.
Ο βασικότερος λειτουργός της δικαιοσύνης, από τους παραπάνω, είναι ο ανακριτής. Αλλά σε περίπτωση κακουργήματος πρέπει να συμφωνήσει με τον εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή όχι ενός κατηγορούμενου για κακούργημα. Αν διαφωνήσουν, την διαφωνία επιλύει το δικαστικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση δικάζει ο/οι δικαστής/ες και όχι ο εισαγγελέας/κατήγορος. (Σε δική μου περίπτωση η νεαρή εισαγγελέας - ούτε 30 δεν θα ήταν, αλλά προσπαθούν να κτίσουν καριέρα - ήθελε να με στείλει στα κάτεργα, αλλά ο πρόεδρος έριξε μόνον 30 μέρες, με αναστολή
).
να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω πώς πάει η ιστορία στα κακουργήματα, όπως δεν ξέρω και πώς δουλεύει το σύστημα με τους ενόρκους όπου αυτοί υπάρχουν και γιατί υπάρχουν
λόγω εμπειρίας ξέρω μόνο από πλημμελήματα
εκεί όταν υπάρχει κάτι ενδεχομένως αξιόποινο που φτάνει στον εισαγγελέα, αυτός διατάσσει προανάκριση, την προανάκριση την κάνει ένα δικαστικός (πταισματοδίκης)
αρχικά καλεί τους μάρτυρες που φαίνεται να εμπλέκονται να τα πούνε και στο τέλος καλεί τον κατηγορούμενο για απολογία (δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα κατηγορούμενος, αλλά είναι κατηγορούμενος

), ο οποίος μπορεί να δει και όλη τη δικογραφία και να πάρει αντίγραφα
όταν πας σαν μάρτυρας σε βάζουν να τα πεις, όταν πας κατηγορούμενος συνήθως σου έχει γράψει ο δικηγόρος ένα υπόμνημα, το καταθέτεις και γεια σας.. επίσης αν είσαι κατηγορούμενος μπορείς να ζητήσεις κάποιες μέρες για να ξανάρθεις να απολογηθείς.
έχεις το δικαίωμα να πας να τα πεις ο ίδιος, χωρίς υπόμνημα, αλλά τους ψιλοξενίζει αυτή η φάση γιατί είναι πιο χρονοβόρα και δε γουστάρουν
μικρή λεπτομέρεια, αν καταθέσεις υπόμνημα πληρώνεις μεγαρόσημο, αν τα πεις είναι τζάμπα
τεσπα, μετά υποτίθεται ο εισαγγελέας τα διαβάζει όλα αυτά και ή βαζει την υπόθεση αρχείο, ή την στέλνει ακροατήριο
από ότι κατάλαβα τα στέλνει μάλλον όλα ακροατήριο (να πληρώνει ο κοζμάκης

)
και μετά ανάλογα το πόσο κακό είναι αυτό που έκανες (ή και τον φόρτο ?) πας και σε δικάζουν σε μονομελές ή σε τριμελές , αν τη φας και κάνεις έφεση είναι τριμελές (+ ο εισαγγελέας πάντα)
αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο ήρεμα από ότι σε πιο σοβαρές υποθέσεις, ειδικά στο μονομελές
τι έκανες αυτό, οκ ένοχος πόσο να φάει ρωτούσε τον εισαγγελέα ε ας φάει το ελάχιστο αν ήταν κάτι χάζο και ήταν καθαρός ναι συμφωνούμε επόμενος (ερήμην νομίζω έδιναν μεγαλύτερες ποινές και χωρίς αναστολή)
σε δεύτερο βαθμό δεν έχω δει, επίσης πλημμελήματα/κακουργήματα νομίζω είναι οι ίδιοι δικαστές, στα πταίσματα που είναι τελείως ασήμαντα είναι οι πταισματοδίκες (οι οποίοι κάνουν και τους ανακριτές στα πλημμελήματα που λέω παραπάνω)
γενικά παράνοια η ιστορία και ακούς διάφορα παράξενα αν κάτσεις εκεί
Στα δύο πάντως που μου έτυχαν ήταν πολυβόλα, είχα νούμερα πάνω από 20 και ενώ φοβόμουν αναβολές και καθυστερήσεις έφευγαν αέρα πατέρα και μια που πήγαινε να τραβήξει όλη μέρα την εβαλαν στην άκρη (τους είπαν να πάνε να φέρουν επιπλέον στοιχεία) και προχώρησαν τις επόμενες, οπότε δεν έχασα κι άλλο το χρόνο μου
καθηγητές τρεις και εχάθη η πατρίς