Μαστορέματα για όσους πιάνουν τα χέρια τους
Άβαταρ μέλους
By DrimJohn
#489439 Ηλεκτρολόγος είμαι αλλά μου αρέσει το αντικείμενο.
Αντί να κατασκευάσεις καλούπι για το τσιμεντοιδες, θα μπορούσες να κάνεις μια τέτοια κατασκευή και να γεμίσεις τις κοιλοδοκους, μια τέτοια προσέγγιση θα σου έδινε και άνετο χώρο για το ball screw του Υ. φυσικά θα χρειάζονταν και διάφορα νεύρα στην γωνία για να γίνει πιο άκαμπτη.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Drpal
DrimJohn έγραψε:Με ποιο τρόπο θα πρότεινες Drpal να γίνει η κατασκευή?

Φυσικά και μπορείς να το κατασκευάσεις όπως προτείνεις ή όπως προτείνει ο 21quadra. Απλά όμως ξεχνάς ακρίβεια τοποθέτησης και μετακίνησης. Αν είσαι ικανοποιημένος με ακρίβεια τοποθέτησης στατικά και δυναμικά ~0.2mm (repeatability, accuracy,precision) και απόκλιση οδήγησης 0.3mm/μέτρο τότε το κάνεις.
Αλλά για τις εφαρμογές του 21quadra (κατεργασίες χάλυβα σε 5 άξονες) αυτό είναι απλά μη αποδεκτό. Αν μιλάμε για κατεργασίες σε αφρό ή ξύλο τότε πάω πάσο.
Κάτι ξέρουν οι κατασκευαστές μηχανών κατεργασίας και δε φτιάχνουν βάση μηχανής από χωροδικτύωμα κοιλοδοκών 60x60x6 συγκολλητό...

< >
Άβαταρ μέλους
By DrimJohn
#489450 Ακόμα δεν άκουσα μια πρόταση για κατασκευή. Μηχανήματα σαν και αυτά δηλαδή είναι συνταγή καταστροφής.
https://www.youtube.com/watch?v=-0Cn0WRXPKs
Άβαταρ μέλους
By Drpal
DrimJohn έγραψε:Ακόμα δεν άκουσα μια πρόταση για κατασκευή. Μηχανήματα σαν και αυτά δηλαδή είναι συνταγή καταστροφής.
https://www.youtube.com/watch?v=-0Cn0WRXPKs

Εγώ μίλησα για σώμα μηχανής από κοιλοδοκούς ή από μίξη κοιλοδοκών και πίσσας. Εκεί βρίσκεται η διαφωνία μου. Αυτή είναι η συνταγή καταστροφής (κατά την άποψή μου φυσικά)

Η μηχανή που φαίνεται στο βίντεο είναι καθαρά χτισμένη πάνω σε πολυμερές χυτό όπως οι πολύ καλές hi-end CNC μηχανές ( Hermle, Mikron, DMGMori).
Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι καλύτερη λύση.

Τι σχέση έχει αυτή η κατασκευή με τη "λύση" των κοιλοδοκών;

< >
Άβαταρ μέλους
By DrimJohn
#489469 το ότι οι κοιλοδοκοι (και όλα τα μέταλλα, σε οποιοδήποτε σχήμα) τραβάμε κατά το κόλλημα και θα παραμείνουν τάσεις στα μέταλλα, ακόμα και αν φρεζαριστούν μετά τα κολλήματα η και μετά τη χύτευση είναι σωστό. Το ότι δεν μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικά υλικά για μια τέτοια κατασκευή είναι κάτι υπό συζήτηση, τα παπουδια συνδύασαν μέταλλο για να μπορέσουν να φρεζάρουν τη θέση που θα καθίσουν τα rails και εποξικο γρανίτη για το σασί, και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι για ιδιοκατασκευή είναι η πιο βατή λύση για υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.
Άβαταρ μέλους
By DrimJohn
#489486 https://www.youtube.com/watch?v=bP158y03VxQ
Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος αλλά μου φαίνεται ότι αυτό το fadal είναι φτιαγμένο από δυο βιδωμένα κομμάτια από μεγάλους κοιλοδοκους (προφανώς γεμισμένους με κάτι ) που έχουν κολλημένα χοντρά σίδερα στα σημεία που πατανε τα ραιλ. Αν ισχύει αυτό τότε έχουμε ένα παράδειγμα cnc μηχανήματος κατεργασίας σίδηρου φτιαγμένο από κολλημένα σίδερα και στρατζαριστα, με ακρίβειες σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρεις.
Ακόμα και αν έχω δίκιο και είναι όντος κολλημένα σίδερα, αυτό δεν αναιρεί τα προβλήματα των τάσεων στα σίδερα όταν αυτά κολληθούν. Μπορεί ώμος οι τάσεις από τα κολλήματα να κάνουν απλά τουμπεκι ψιλοκομμένο όταν χύσεις κάποιο υλικό που γίνεται πέτρα στο εσωτερικό του στρατζαριτου.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Drpal έγραψε:Χαιρετώ και τους δύο.

Δυστυχώς θα διαφωνήσω και με τους δυό σας.

Η χρήση διαφορετικών υλικών (χάλυβας σε μορφή κοιλοδοκού, χάλυβας σε μορφή "μπετοσίδερου", πίσσα) για τη κατασκευή του κυρίως σώματος της μηχανής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όλα επιθυμείτε να λύσετε. Σε συνδυασμό με την χρήση κόλλησης (αυτογενούς ή μη) για τη σύνδεση των δομικών στοιχείων, απλά δημιουργείς συνταγή καταστροφής. Οι εσωτερικές τάσεις που θα δημιουργήσεις στο "χυτό" θα προκαλέσουν στρεβλώσεις στα στοιχεία κύλισης της μηχανής (linear guideways) με αποτέλεσμα την έλλειψη στοιχειώδους ακρίβειας και τη συχνότατη αστοχία τους. Τα χυτά μηχανών που κατασκευάζονται από σφαιροειδή χυτοσίδηρο ή mineral casting (προσοχή, όχι και τα δύο μαζί), πριν τη κατεργασία τους υπόκεινται σε τεχνητή γήρανση ώστε οι εσωτερικές τάσεις να εξαλειφθούν και σε συγκεκριμένη κατασκευαστική διαδικασία ώστε να μή δημιουργηθούν πάλι.

Αυτά τα λίγα από εμένα... :s_howdy

Όλα αυτά είναι σωστά θεωρητικά και πρακτικά, μόνο που υπάρχουν και αρκετά αλλά στην εξίσωση.

1ον. Υπάρχει εμπειρία μεγαλύτερη των 40 ετών στην συμπεριφορά των μετάλλων κατά την συγκόλληση τους, στον τρόπο συγκόλλησης τους, την αλλοίωση των διαστάσεων τους από την συγκόλληση, στις τάσεις τους και που αυτές συγκεντρώνονται. Προσωπικά ποτέ δεν μίλησα και δεν ανέφερα για μπετοσίδερα.

2ον. Μιλώντας εσύ για στραντζαριστά και κοιλοδοκούς ίσως έχεις στο μυαλό σου τα στρατζαριστά που βάζουν στα κάγκελα και στις εξώπορτες, που και αυτά όταν περνάνε το πάχος τοιχώματος των 1.8mm τα ονομάζουν κοιλοδοκούς.

3ον. Όταν λέω για κοιλοδοκούς εννοώ διαστάσεις 60Χ60Χ6mm και 100Χ100Χ10mm που καμμία κόλληση στην εγκάρσιο άξονα τους δεν μπορεί να παραμορφώση.

4ον. Τα Linear Guideways αυτού του μεγέθους έχουν βίδες στήριξης Μ6, η μηχανολογία ορίζει σαν ασφαλές πάχος παξιμαδιού ή φυτεύματος σε ατόφιο μέταλλο αυτό να είναι το ισόπαχο της βίδας, δηλαδή στην περίπτωση των Μ6 το πάχος να είναι ελάχιστο 6mm πάνω από αυτό λογίζεται ως μη ενεργό, βλέπουμε λοιπόν ότι εδώ καλύπτονται οι απαιτήσεις, όπου πρέπει να μπούν μεγαλύτερου μεγέθους βίδες αυτές θα βιδωθούν και σε αντίστοιχου πάχους μέταλλο, είναι θα είναι λάμα, είτε inserts.

5ον. Η πίσα όταν ρευστοποιηθεί θα είναι ήδη έτοιμοι οι κοιλοδοκοί με κολλημένες τις συνδετικές φλάτζες που θα σχηματίσουν ολόκληρο το σασί, αυτές θα έχουν και ρεκτιφιαρισμένα τα πρόσωπα τους ώστε κατά την σύσφιξη να μην υπάρχει απόκλιση λόγω παραμόρφωσης.

6ον. Όλα τα στοιχεία πρίν δεχθούν τα Linear Guideways θα ρεκτιφιαριστούν επιφανεικά στα σημεία καθίσματος τους, αυτό θα γίνει μετά τα κολλήματα και μετά τις πίσες ακριβώς πρίν το τελικό μοντάρισμα.

7ον. Σε όλα τα σημεία του σασί θα υπάρχουν ανάλογες υποδοχές που θα δεχθούν βίδες Μ20, αυτές θα είναι τα σημεία στήριξης του μηχανήματος που θα το συνδέουν με το σασί της βάσης όπου θα καθίσει το μηχνάνημα και θα παίζουν τον ρόλο του - κουρδίσματος - του σασί του μηχανήματος όταν κατά τον συνεχή έλεγχο των υποτιθέμενων μετέπειτα στρεβλώσεων χρειαστεί να το επαναφέρουν, όλοι κατανοούμε ότι μιλάμε για πολύ μικρού μεγέθους αποκλίσεις που όμως είναι μετρήσιμες και ελεγχόμενες αν γνωρίζεις από την αρχή τι θα συμβεί.

8ον. Η ύπαρξη του epoxy granite δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο την γεωμετρία της κατασκευής δεδομένου ότι είναι υλικό μη συρρικνούμενο και μη διογκούμενο σύμφωνα με τους κατασκευαστές του απανταχού των εργοστασίων.

9ον. Οι διαφαινόμενες δυσκολίες ελαχιστοποιούνται και αντιμετωπίζονται όταν είναι γνωστές πρίν την έναρξη ενός εγχειρήματος, το ταξίδι μιας τέτοιας κατασκευής είναι σημαντικό, προσφέρει την έξαψη που χρειάζεται κάποιος που αποφασίζει να κολυμπήσει σε βαθειά άγνωστα νερά, του προσφέρει γνώση, αυτοπεποίθηση και όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο τότε μόνο αρχίζει να μετρά τι κέρδισε και τι έχασε.

10ον και τελευταίο, είναι σημαντικό όταν υπάρχουν γνώμες από άτομα που έφτιαξαν κάτι με τα χέρια τους και θέλησαν να το μοιραστούν, αν πέτυχαν ή απέτυχαν δεν έχει καμμία σημασία, αυτό που μετράει είναι ότι έθεσαν τον δάκτυλο επί τον τύπων των ύλων και έχουν πραγματική άποψη και όχι υποκειμενική, μετράει ότι η γνώμη τους πηγάζει από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και πως αυτές ξεπεράστηκαν ή μη, η θεωρητική γνώση όταν συμβαδίζει και με την πράξη είναι ανεκτίμητη εμπειρία και σαφώς προτιμότερη από την γνώμη που προέρχεται από άτομα τα οποία λειτουργούν επάνω σε έτοιμα πρότυπα που έφτιαξαν άλλοι και προσπαθούν να οδηγήσουν τον όποιο φιλόδοξο σε δρόμους που δεν ακολούθησαν οι ίδιοι οπότε δεν υπάρχει και η αντίστοιχη εμπειρία.

Η γνώμη τους μετράει μόνο όταν έχουν να προσφέρουν κάτι που λείπει από εκείνον που προσπαθεί μόνος ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις, και ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από την πεπατημένη λόγω συνθηκών ( χυτήρια, καλούπια, 1 κομμάτι και όχι εκατοντάδες, μηχανές μετέπειτα επεξεργασίας κλπ ) κινούμενος στα άνω όρια του DIY ψάχνοντας να βρεί λύσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της κατασκευής σκεφτόμενος ότι ακόμα και η αποτυχία θα είναι κέρδος, έχει όμως ανοιχτά μυαλά, μάτια και αυτιά ώστε να προκαλέσει αυτή την γνώση να έρθει κοντά του και νιώθει και ευγνώμων όταν αυτό συμβαίνει ακόμα και αν διακρίνει την άρνηση η οποία χρειάζεται και αυτή την δική της ανάλυση ώστε μέρος της μπορεί να αποδειχθεί έως και θετικό.

Σάν υστερόγραφο θα υπενθυμίσω ότι η κατασκευή δεν προχωράει γιατί ετοιμάζεται έστω και με αργούς ρυθμούς το μηχάνημα εκείνο που σαν ρεκτιφιέ επιφάνειας θα ρεκτιφιάρει τις επιφάνειες εκείνες που είναι απαραίτητες για την σωστή εφαρμογή των κινουμένων μερών για την με ακρίβεια λειτουργία του CNC, το ότι είναι 5 άξονες σαν λειτουργία, στην ουσία είναι 3 αξόνων αφού οι άλλοι 2 άξονες είναι της αφαιρούμενης κούνιας.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Drpal έγραψε:
DrimJohn έγραψε:Με ποιο τρόπο θα πρότεινες Drpal να γίνει η κατασκευή?

Φυσικά και μπορείς να το κατασκευάσεις όπως προτείνεις ή όπως προτείνει ο 21quadra. Απλά όμως ξεχνάς ακρίβεια τοποθέτησης και μετακίνησης. Αν είσαι ικανοποιημένος με ακρίβεια τοποθέτησης στατικά και δυναμικά ~0.2mm (repeatability, accuracy,precision) και απόκλιση οδήγησης 0.3mm/μέτρο τότε το κάνεις.
Αλλά για τις εφαρμογές του 21quadra (κατεργασίες χάλυβα σε 5 άξονες) αυτό είναι απλά μη αποδεκτό. Αν μιλάμε για κατεργασίες σε αφρό ή ξύλο τότε πάω πάσο.
Κάτι ξέρουν οι κατασκευαστές μηχανών κατεργασίας και δε φτιάχνουν βάση μηχανής από χωροδικτύωμα κοιλοδοκών 60x60x6 συγκολλητό...

< >

Sorry για την επέμβαση, μάλλον έχεις λάθος πληροφόρηση χωρίς βέβαια να φταίς, απλά παρανόησες, κατά 90% ίσως και περισσότερο οι κατεργασίες μου αφορούν αλουμίνιο σειράς 2000 και 7075, το φτιάχνω ισχυρό να μπορεί να κατεργαστεί και χάλυβα ώστε στο αλουμίνιο να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα, για τις κατασκευές μου είχα αναφέρει προηγούμενα ότι ένα κομμάτι αλουμινίου που μου επεξεργάστηκαν με πολύ χαμηλή ταχύττηα βέβαια απλά για δείγμα σε Κινέζικο ρούτερ των 1000€ και βάρους του μηχανήματος 40kg το κομμάτι για την δουλειά μου ήταν κατά 80% αποδεκτό, επειδή απεχθάνομαι το αλουμίνιο σαν σασί για οποιοδήποτε μηχάνημα αποφάσισα να κάνω λίγο :lol: πιο ανθεκτική και με μεγαλύτερη αντοχή τη δική μου κατασκευή.

Οι κατασκευαστές μηχανών κατεργασίας έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά και κάνουν πολύ σωστά αυτό που πρέπει και το επαναλαμβάνουν επί εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές, αν όμως ρώταγες ένα από αυτούς αν έπρεπε να φτιάξουν ΕΝΑ ΜΟΝΟ μικρό μηχάνημα κατεργασίας αλουμινίου θα έβλεπες ότι ίσως να ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο με εμένα ή κάποιον άλλο πολύ κοντινό, μάλλον με χωροδικτύωμα.

Επειδή και οι δύο γνωρίζουμε τι γίνεται και γιατί γίνεται θα έλεγα ότι η κουβέντα μας θα ήταν περισσότερο δημιουργική αν αφήναμε κατά μέρος τις μιικρές εμβόλιμες κακιούλες που είναι εύκολο να εξελιχθούν σε ειρωνίες και δεν αξίζει για το επίπεδό μας, έχω καταλάβει ότι γνωρίζεις πολλά, περισσότερα από όσα εγώ και είσαι σε άλλο επίπεδο, μην κατεβαίνεις λοιπόν επίπεδο, μείνει εκεί που είσαι και βάλε πλάτη όπου μπορείς με τις γνώσεις σου να βγεί κάτι καλό, είσαι χρήσιμος σε όλες τις φάσεις και δεν πρόκειται να χάσεις δουλειά από εμένα :lol: