- 23 Φεβ 2018, 17:46
Update...
Όταν πήρα το αυτοκίνητο είχα στο μυαλό μου 1-2 βασικά πράγματα τα οποία ήθελα να κάνω. Ευτυχώς με τη βοήθεια του ντίμι προστέθηκαν ακόμα 2-3 και τελικά τα καταφέραμε όλα μέσα σε 2 μήνες.
Οπότε πάμε να δούμε τι γίνεται:
1. Ohlins - check. Η ανάρτηση τα σπάει και έρχονται και τα Μέγαρα να τη δούμε κι εκεί τι ψάρια πιάνει. Στο δρόμο είναι ΦΑ ΝΤΑ ΣΤΙ ΚΗ.
2. Φίλτρο - check. HKS. Δε βλέπω κάτι ουσιαστικό πέρα από έναν λίγο καλύτερο ήχο εισαγωγής.
3. Εξάτμιση - check. Τελικά εκεί που έλεγα μόνο cat-back, βρήκαμε ωραία πραγματάκια από turbo και πίσω με καταλύτη 100άρι και κάναμε φουλ εξάτμιση. Με το που την έβαλα είδα διαφορά στο αυτοκίνητο σε δύναμη και ροπή. Για τον ήχο έχω γράψει. Με την εξάτμιση όμως, έρχεται ο προγραμματισμός και πάμε στο 4:
4. Πρόγραμμα - check 80% και εξηγώ παρακάτω...
Χθες κατόπιν ραντεβού πήγα στον Κούτρα (φοβερός ο τύπος) να φτιάξουμε ένα ασφαλές πρόγραμμα για το αυτοκίνητο κυρίως τόσο για μοτέρ όσο και για το σασμάν. Δε με απασχολεί να δω τα τρελά άλογα (αν και με αυτές τις ρυθμίσεις η βελτίωση έρχεται), με απασχολεί να δουλεύει σωστά το αυτοκίνητο και με ασφάλεια καθώς έχω SST.
Οπότε ρυθμίσαμε:
1. Κινητήρα:
- Αβανς
- Turbo 1,5 πίεση σε όλο το φάσμα (δεν ήταν πριν) με διόρθωση (μη το ξεπεράσει) και IAT (intake air temp adjustment)
- Ρελαντί, ανέβασε +100 στροφές (για καλύτερη πίεση λαδιού)
- Μείγμα σε όλο το φάσμα. Ήταν υπερβολικά πλούσιο και έφτιαξε έναν χάρτη μούρλια
- Ανοίξαμε το mivec (μεταβλητός χρονισμός) σε όλο το φάσμα τόσο σε εισαγωγή όσο και εξαγωγή. Ήταν μόνο χαμηλά για ρύπους
- Άνω και κάτω όρια του βεντιλατέρ
- Περάσαμε και κάποια τελευταία patch
2. Κιβώτιο:
- Μειώσαμε το clutch-slip, δηλαδή το πατινάρισμα κι έτσι οι αλλαγές έγιναν πιο γρήγορες ψηλά στο ανέβασμα και στο κατέβασμα
- Σταμάτησε το creep, δηλαδή όταν αφήνεις το πόδι από το φρένο να μη πηγαίνει μπροστά (έτρωγε συμπλέκτη αυτό)
- Έβαλε throttle blip στα downshifts, δηλαδή κάτι σαν μύτη-τακούνι
- Έφτιαξε το άνω όριο της θερμοκρασίας του SST για το που θα μπαίνει σε safe mode
Πολύ μελετημένες κινήσεις με τις οποίες σαφώς έγινε πιο δυνατό το αυτοκίνητο αλλά και πιο ασφαλές, νομίζω, χωρίς extremes.
Γράφω 80% γιατί μένει ακόμα να βάλω:
1. Αντλία βενζίνης γιατί αυτή που έχει μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας αφήσει χρόνους, να το στεγνώσει και έχετε γεια
2. Wideband το οποίο θα βοηθήσει στο να τσεκάρει το πρόγραμμα και να δούμε αν χρειάζεται κάτι ακόμα.
Οπότε μόλις μπούνε κι αυτά θα είμαι έτοιμος 100%!
Οπότε όταν λέμε πρόγραμμα αγαπητοί, δεν είναι μόνο άντε πάμε να το τσιτώσουμε να πάρουμε άλογα, έχει σημασία τι θα κάνει ο προγραμματιστής, πως θα το κάνει, πως θα το ρυθμίσει για να δουλεύει σωστά.
Σε αυτά αν προσθέσω τα λάστιχα και την οθόνη, έχω στα χέρια μου πλέον ένα όπλο από τα λίγα που πραγματικά χαίρομαι να το οδηγώ και βρίσκω κάθε φορά μια καινούρια αφορμή για να το βγάλω βόλτα. Σαν μικρό παιδί.
Τα λάδια θα τα αφήσω λίγο ακόμα, να κάνω τα Μέγαρα και μετά θα τα πετάξω. Ακόμα 2000κμ δεν έχουν κλείσει.
Τα 300v τα πήρα ήδη, είναι στην αποθήκη.
Στα Μέγαρα 2-3 άντε 4 σκέλη σκοπεύω να κάνω, το ένα θα πατήσω να δω λίγο το αυτοκίνητο και χρόνους.
Οπότε, Μέγαρα ερχόμαστε