- 05 Δεκ 2014, 21:10
Απ' όλη την ιστορία, είχα δύο απορίες. Τη μια μου την έλυσε ο σύντροφος εκ των ΒΠ στη συνέντευξή του: δεν υπάρχει συνοδεία για τη φοίτηση, πάει μόνος του ο κρατούμενος στη σχολή του. Δηλαδή, αν έχει μάθημα 9:00 με 12:00 και μετά άλλο ένα 15:00 με 18:00 π.χ., είναι έξω όλη μέρα -θα γυρνάει μέσα στις 20:00 για το βραδινό συσσίτιο και την κατάκλιση. Ωραίος εγκλεισμός! Πραγματικά, όμως, θα ήθελα να δω τα ΕΚΑΜ να συνοδεύουν καθημερινά, με κουκούλες και αυτόματα, σιδηροδέσμιο το παιδί στη σχολή του, εν μέσω άλλων προοδευτικών συντρόφων, φοιτητών και μη, που θα μαζεύονται απ' έξω.
Την άλλη απορία μου θα τη διατυπώσω εδώ: απ'όσο ξέρω, δεν επιτρέπεται η επικοινωνία των κρατούμενων με τον έξω κόσμο, για προφανείς λόγους. Γι αυτό και δεν επιτρέπονται τα κινητά και δεν υπάρχει πρόσβαση στο internet εκεί μέσα. Πώς θα επιτρέψεις σε κάποιον να σπουδάσει χωρίς να έχει πρόσβαση στο intenet, τόσο για την τηλεδιάσκεψη όσο και για την έρευνα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών του; Επίσης, πώς θα του επιτρέψεις να συμμετάσχει σε ομαδικές εργασίες χωρίς δυνατότητα συνεννόησης και συντονισμού με τα άλλα μέλη της ομάδας; Ή θα λέει "Απόψε θα έρθουν πάλι τα παιδιά να τελειώσουμε την εργασία για το εμπορικό δίκαιο - κρατήστε καμιά μερίδα παραπάνω, γιατί θα το ξενυχτήσουμε". Να μην πω για ομαδική μελέτη, ανταλλαγές σημειώσεων-βιβλίων, εργαστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, παρουσιάσεις εργασιών ή για έρευνα που απαιτεί επί τόπου παρουσία. Θέλω να πω, η φοίτηση σε μια πανεπιστημιακή σχολή έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, προϋποθέσεις και κοινωνικές προεκτάσεις, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν για κάποιον που είναι κρατούμενος, εκτός αν τα χορηγούμενα πτυχία αναγνωριστούν ως β' κατηγορίας ("ΟΚ, δεν έκανε όλα τα εργαστήρια ούτε τις ομαδικές εργασίες, έδινε μόνος του εξετάσεις

αλλά αποφοίτησε, έτσι δεν είναι;"). Κάνω λάθος;
Μην επικεντρωθείτε στην εξώφθαλμα στρεβλή περίπτωση του Ρωμανού. Μπορεί να υπάρχουν ή να υπάρξουν κρατούμενοι που πράγματι επιζητούν τη δεύτερη ευκαιρία, που απλά θα τη χάνουν όσο θα υπάρχουν οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις των δικαστικών συμβουλίων.