*Οι ΠΟ παρακαλουνται να ξεκινησουν το διαβασμα απο την γραμμη που θα δουν παρακατω..
Απο την πρωτη στιγμη λοιπον καποιος παρατηρει οτι το σχημα, παρα τις προσπαθειες, θυμιζει υπερβολικα το προηγουμενο μοντελο και θα μπορουσε καλλιστα να ειναι facelift..εχει εντωμεταξυ κατι το αχαρο επανω. Λιγο τα μεγαλα παραθυρα, λιγο οι ασσυμετροι θολοι, τα περιεργα εμπρος φτερα, δεν ξερω...στα δικα μου ματια η μονη πραγματικα εξαιρετικη πλευρα της, ειναι η πισω

Να ξεκινησω λοιπον με τα ευκολα..Χωροι πισω μεγαλυτεροι απο GLC, παρομοιοι με Q5, μικροτεροι απο XC60. Θεση οδηγησης τυπικα στραβη (δεν καταλαβαινω γιατι το κανουν αυτο), και ακομα και στη χαμηλοτερη ρυθμιση αισθανεσαι οτι καθεσαι ψηλα, κι ενα τιμονι με πολυ χοντρη στεφανη, αλλα παραδοξως πολυ μαλακο στο ζουληγμα λες και ηταν απο αφρο. Σαφως καλυτερη θεση λοιπον απο την GLC αλλα οχι σε σχεση με XC60/Q5 που δεν νιωθεις οτι οδηγεις φορτηγο. Πιθανον να ευθυνονται γι αυτη την αισθηση και τα μεγαλα πλευρικα παραθυρα, τα οποια ομως τελικα λιγο οφελουν την ορατοτητα.

Μπλιμπλικια....το πιο ανουσιο ηλεκτρονικο καντραν απο τα τρια μοντελα που εφοδιαζονται με τετοιο (η GLC δεν εχει). Το μονο που κανει ειναι να αλλαζει τα γραφικα αναλογα με το προγραμμα οδηγησης. Δεν υπαρχει δυνατοτητα να δεις χαρτες στο κεντρο (XC60) ποσο μαλλον σε πληρη οθονη (Q5), και καμια παραμετροποιηση περαν απο τα presets του κατασκευαστη. Πραγματικα δεν υπαρχει λογος να το επιλεξει καποιος και γλυτωνει και τα (μολις) 340 ευρω..Απο την αλλη μακραν το καλυτερο σε ευκρινεια, μεγεθος και πληροφοριες heads up display που εχω δει! Επισης αλλη εικονα και το idrive. Φοβερη ευκρινια, αμεση αποκριση κτλ, αιωνες μπροστα απο GLC, και καλυτερο απο του Q5 που ειναι παρομοιας λογικης, αλλα εφοσον ολα ελεγχονται αψογα απο το κλασικο χειριστηριο, δεν καταλαβαινω γιατι να υπαρχει και trackpad, και οθονη αφης, και gesture control, περαν του wow factor. Ειδικα το τελευταιο ειναι περαν λογικης, να σηκωσεις πχ το χερι σου απο το τιμονι για να ανεβασεις τη φωνη του στερεοφωνικου κανοντας κυκλακια με τον δεικτη, μαλιστα χωρις την ιδια ακριβεια, οταν μπορεις να το κανεις με τον αντιχειρα απο το χειριστηριο στο τιμονι
Ανουσιο επισης βρηκα και το πολυδιαφημισμενο κλειδι με την οθονη της bmw. Περαν του οτι στην Χ3 δεν προσφερεται η δυνατοτητα να ελεγχεις την κινηση του αυτοκινητου μεσω αυτου, ειναι πολυ ογκωδες, και σε περιπτωση επιλογης του τοτε παραλαμβανεις ενα τετοιο κι ενα συμβατικο (-1 συμβατικο δηλαδη). Τουλαχιστον ειναι επαναφορτιζομενο..

Αλλο περιεργο μπλιμπλικι ηταν οι 360 καμερες..οταν επιλεγεις να δεις πχ την μπροστινη δεν κοιτας μπροστα το αυτοκητο αλλα ΑΠΟ μπροστα το αυτοκινητο. Οι πλαινες δειχνουν την εκαστοτε πλευρα απο πισω κοκ..δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα βρηκα ενα βιντεο στο νετ που τα δειχνει αναλυτικα...https://www.youtube.com/watch?v=q43umm8UgYM
Πιθανον να βολεψει σιγουρα ομως θελει εξοικειωση. Οταν το επεστρεψα για παραδειγμα, για να το παρκαρω, χρησιμοποιησα απλα την κλασικη καμερα οπισθοπορειας και τους καθρεπτες..
Τελευταια εργονομικη παρατηρηση που ειδα εχει να κανει με τον τριζωνικο κλιματισμο. Και δεν θα σταθω τοσο στη χαμηλη τοποθετηση του καντραν ελεγχου του κλιματισμου των πισω θεσεων, αλλα το γεγονος οτι δεν μπορεις να ελεγξεις τη λειτουργια του απο μπροστα μεσω idrive (ή οπως αλλιως). Μια ρυθμιση μονο υπαρχει, να ανοιγει ή οχι στους 22 βαθμους οταν αναβει και ο εμπρος κλιματισμος.
Μου αρεσε παρα πολυ η ασυρματη φορτιση του κινητου..απλα το ακουμπας στην προκαθορισμενη θεση και δεν ασχολεισαι με καλωδια. Και το κοστος ειναι μολις 340 ευρω. Κριμα που δεν προσφερεται στο XC60
Για να μην αναφερθω εκτενως στα της ποιοτητας του εσωτερικου, θα πω απλα οτι σε πολλα ειναι on par με τους αλλους Γερμανους, αλλα συνολικα υποδεεστερο του XC60. Και sorry αλλα οποιος δεν βλεπει τα σκληρα πλαστικα στο κεντρικο τουνελ, τις λαβες και χαμηλα στις πορτες, και την ανυπαρξια επενδυσεων στις θηκες τους, και στους τρεις Γερμανους, κατι απαραδεκτα ντουλαπακια, αστεια υποβραχιωνια κτλ και μενει πχ στη δερμάτινη (αν δεν ειναι δερματίνη οπως ταμπλω και πορτες) επενδυση του τιμονιου στο καλυμμα του αεροσακου, εχει προβλημα ορασης....εχουμε γιατρο εδω μεσα να παει να τον δει.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παμε τωρα στα πιο ουσιωδη, με καποια επιφυλαξη για μερικα που θα διαβασετε μιας και πρεπει να ημουν ο πρωτος που το οδηγησε, αφου οταν το πηρα ειχε μολις 20km..
Απο τα πρωτα μετρα γινεται αισθητη η βελτιστοποιηση, κυλισης/λειτουργιας κινητηρα, σε σχεση και με τα 3αρια που εχω οδηγησει με αυτο το μοτερ, αλλα και με τον ανταγωνισμο. Εν μερη σε αυτη την αισθηση συνεβαλαν και τα (εξτρα) ηχομονωτικα κρυσταλλα, αλλα μιλαμε οτι ενω το αυτοκινητο καταλαβαινες πως ειναι πραγματικα αργο, δεν σου δινει πουθενα την αισθηση οτι αγκωμαχαει. Αντιθετως στο βυθμισμα του γκαζιου, ο ηχος που αντιλαμβανοσουν ηταν μπασος βενζινης και φυσικα προερχοταν απο τα ηχεια. Απο το μοτερ δεν ακουγοταν πολλα, ουτε κατα την εκκινηση οπως περισσοτερο στο XC60 και λιγοτερο στη GLC.
Το κιβωτιο ομως δεν με ενθουσιασε τοσο. Φυσικα κρατουσε στροφες ακομα και στο προγραμμα ανεσης, αλλα οι αλλαγες του μου θυμισαν πολυ του Volvo με αρκετο πατιναρισμα. Μαλλον αυτο της GLC ειχε πιο αμεσες αλλαγες, αλλα και λιγοτερο ομαλες...Στις στροφες κρατουσε την ταχυτητα και δεν μπερδευοταν οπως του XC60, αν και με τα paddles η αποκριση δεν ηταν ιδανικη, αλλα το πραγματικα απογοητευτικο ηταν το μοτερ. Η αποκριση του γκαζιου θυμιζε παλια 1.4... αρπαει με το αγγιγμα αλλα μετα αντιλαμβανεσαι οτι οσο και να πατας δεν αλλαζει κατι. Περιεργο επισης μου φανηκε πως το start/stop αργει να εκκινησει σε σχεση με το πατημα του γκαζιου.
Το τιμονι της επισης δεν θεωρω οτι ειναι καλυτερο απο τον ανταγωνισμο. Εχει μαλιστα αυτη την περιεργη αισθηση γυρω απο την ευθεια, οπου ξεκινοντας να στριψεις εχει μηδαμινη αντισταση και ξαφνικα σκληραινει αποτομα. Μετα σαφως δεν αλλαζει, και ειναι ακριβες κτλ, αλλα ετσι ειναι και τα αλλα. Η βασικη διαφορα εχει να κανει με την ανυπαρξια στραμπουληγματος που ειχε το XC60 λογω των ψηλοπροφιλων ελαστικων του. Λογικα εχει σεταριστει καλυτερα, αλλα φοραει και runflat που εχουν και πολυ πιο στιβαρα πλευρικα.
Το αυτοκινητο επισης ειχε την ηλεκτρονικα ελεγχομενη αναρτηση. Στις στροφες υπαρχει αισθητη διαφορα ως προς τις κλισεις στην επιλογη sport, οι οποιες ειναι μαλλον μικροτερες και απο το R-Design XC60. Οσον αφορα την ανεση το μονο που αλλαζει ειναι το κοπανημα που εισαγουν στη sport λειτουργια. Χαρακτηριστικα διεσχισα την πλακοστρωτη Μεταξα στη Γλυφαδα για να καταλαβω διαφορα, και μεταξυ comfort και sport περαν του αισθητου κοπανηματος υπαρχει μια μικρη μονο υποψια πιο αποτομου ελεγχου των κινησεων του αμαξωματος στο sport. Η M αναρτηση και η Comfort ουσιαστικα εχουν αναλογη συμπεριφορα με τις παραπανω, οπως μου ειπε ο πωλητης, με την Μ μαλιστα να ειναι ακομα πιο σκληρη.
Τελευταια αφησα τα φρενα. Γενικα στα αυτοματα εχω παρατηρησει οτι επειδη παραλληλα κατεβαζουν και ταχυτητες(α), ειναι πολυ δυσκολο να διατηρησεις μια σταθερη πεδηση χωρις jerking, ειδικα πριν την ακινητοποιηση. Για καποιο λογο αυτο δεν ειναι εμφανες στην Χ3. Βρηκα πολυ ευκολα την απαιτουμενη πιεση, το πενταλ ειχε ικανοποιητικη διαδρομη ειχα πολυ καλο ελεγχο της εντασης του φρεναρισματος, χωρις να μου δειξει καπου οτι κουραζεται, αν και δεν τα πιεσα και τοσο. Ηταν ευχαριστη εκπληξη μιας και ολο και κατι με χαλαει στα φρενα οποιας κι αν εχω οδηγησει τα τελευταια χρονια.
Στο ταμειο λοιπον μου εκανε εντυπωση ποσο φθηνα ειναι τα εξτρα στη bmw. Για παραδειγμα δερματινο σαλονι, 1160 ευρω...μονο, και ειναι τελικη, μαζι με τους φορους. Αλλες ενδιεκτικες τιμες, μεταλλικο χρωμα 760 (1600 στο Volvo), πανοραμικη 1280...
Απο την αλλη, στην τιμη περιλαμβανεται δωρεαν σερβις για 5 χρονια με περιορισμο ομως τα 60Κ χιλιομετρα, τα οποια θεωρω πολυ λιγα. Επισης δεν υπαρχει επεκταση εγγυησης μεσω εργοστασιου, αλλα μεσω allianz, η οποια οπως με ενημερωσε ο πωλητης δεν εχει τις ιδιες καλυψεις με την εργοστασιακη κυριως σε συστηματα περαν μηχανης/κιβωτιου.
Κερασακι στα παραπανω η εκπτωση 6Κ ευρω αβιαστα

...οδήγησα 2.0d xDrive auto..