- 18 Ιαν 2018, 12:17
Νίκος Παππάς έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Προφανώς και ουσιαστική διαφορά μεταξύ του Octavia και του Golf που αναφέρεις δεν υπάρχει. Μόνον το σήμα, στα υπόλοιπα , και τα δύο είναι για να πας από το Α στο Β με οικονομία.
Μισο, υπαρχει δηλαδη διαφορα αυτων των δυο με οποιοδηποτε αλλο μικρομεσαιο;
Προσφερει κατι παραπανω η βασικη εκδοση της Α κλας, της 118, του Α3 σε σχεση με αυτα η του 308, του Φοκους κλπ?
Δηλαδη αν αγορασω ενα βασικο Α κλας, 118, Α3 εχω παρει κατι παραπανω απο απλο μεταφορεα;
Προφανώς και τα ίδια ισχύουν για όλους. Ο κάθε κατασκευαστής θέλει να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις περιπτώσεις. Θέλει λοιπόν να έχει διαθέσιμες επιλογές για τα νοικιάρικα (γι' αυτό η Fiat έβγαζε το τέρμα βασικό Fiat Panda μόνον για τις εταιρείες ενοικιάσεως), για τα εταιρικά των υπαλλήλων (σαν το Golf TDI ή το Octavia TDI του οδηγού-κλητήρα στην εταιρεία μου), για τους managers (σαν το A4 Allroad TFSI του αφεντικού μου -του παλιού, ο καινούριος φοβήθηκε τους φόρους και επέλεξε μια Χ1 diesel με το τέρμα βασικό μοτέρ, αλλά δεν τον κόβω και για petrolhead...

) ενώ για τους CEO υπάρχει πάντα πληθώρα επιλογών (αυτοί δεν φοβούνται την εφορία τόσο, ο δικός μας έχει ένα Lexus R400h

).
Είναι ανάλογα τις ανάγκες λοιπόν και οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να τους καλύψουν όλους. Ακόμη και τους ταξιτζήδες, δεν είναι τυχαία η επιλογή της πλειοψηφίας τους για Skoda: είναι αξιόπιστα (τα χειροκίνητα) και πάρα πολύ οικονομικά σε κόστος χρήσης, συντήρησης και φυσικά αγοράς. Και η Mercedes προσφέρει την Ε, αλλά κάνει τα 3πλά και κοστίζει τα διπλά για να κινηθεί, άρα απευθύνεται σε άλλη κατηγορία.
Και το ίδιο γίνεται και με τις μάρκες σε ένα group σαν το VAG ή την PSA αν προτιμάτε: αν δεν έχεις λεφτά για το Audi, θα πάρεις το Golf, αν δεν έχεις για το Golf, θα πάρεις το Leon (σχεδόν 3000 ή και 4000€ φθηνότερο, για ουσιαστικά το ίδιο αμάξι, η βασική διαφορά είναι το σήμα), κ.ο.κ. To παράδειγμα θα μπορούσαμε να το δώσουμε και με τους Γάλλους, που κι αυτοί έχουν πλέον 4 μάρκες (Peugeot, Citroen, DS, Opel αν δεν ξεχνάω καμία...) και τόσα μοντέλα, για να καλύψουν κάθε ανάγκη και τρύπα της αγοράς.
Δεν νομίζω πως πρέπει να μπερδευόμαστε επίσης με τις τιμές στην ελληνική αγορά. Μια χαρά τιμή μπορεί να είναι τα 22Κ για τα Golf 1.6 TDI/Skoda 1.6 TDI αν τα δεις με ευρωπαϊκούς μισθούς, αλλά με τους ελληνικούς όχι τόσο. Ο μέσος Έλληνας θα δυσκολευτεί να δώσει τόσα λεφτά, απλά γιατί δεν τα βγάζει εύκολα. Το ότι 22Κ είναι πολλά, αυτό δεν κάνει τα συγκεκριμένα γαμάτα αυτοκίνητα βέβαια... Γιατί στην γκάμα του Octavia ή του Golf, σαν αξία είναι λίγο πάνω από τον πάτο (όταν πρέπει ο Nikos! να ζητήσει το Bluetooth extra, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις στον εξοπλισμό για να μείνει χαμηλά η τιμή), άρα η εταιρεία τα θεωρεί βασικές εκδόσεις και τα προορίζει για τις αγορές που ανέφερα.
Το Leon του GB πάλι, σαν έκδοση, είναι σαφώς πάνω από την μέση και πλησιάζει προς την κορυφή της γκάμας του Leon: μετά έχει ουσιαστικά τα δίλιτρα μοτέρ και το Cupra. Το ίδιο ισχύει και για το Octavia που οδήγησε ο Nikos! και ξεκίνησε η κουβέντα: κι αυτό είναι άνω του μέσου, γι' αυτό και οι μεγάλες διαφορές που έχει με το δικό του.
Θέλω να πω, δεν χρειάζεται να πέφτουμε ούτε στην λούμπα των κατασκευαστών, των αντιπροσωπειών, ούτε των εταιρειών leasing. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά και ξέρουν τι προτείνουν στον καθένα. Όπως δεν θα πρότειναν στην εταιρεία του Nikos! το EVO X για να μετακινούνται οι υπάλληλοί τους (γιατί θα τους τάραζε στα καύσιμα και στην συντήρηση), έτσι δεν θα πρότειναν και σε ένα petrolhead ένα Golf 1.6 TDI (ή ένα Octavia 1.6 TDI). Υπάρχουν τα Golf GTi και Octavia VRs γι' αυτή την δουλειά.