ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Διαπιστώνω ότι ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων Ελλήνων έχει πρόβλημα κατανόησης εννοιών. Η πρόσφατη ιστορία του Ρωμανού δείχνει για παράδειγμα αδυναμία κατανόησης των διαφορών που έχουν οι έννοιες "δικαίωμα" και "δυνατότητα". Διαβάζεις παντού για το "δικαίωμα" του κρατούμενου, όχι μόνο του Ρωμανού, να παίρνει άδειες. Θα κάνω (ακόμα μία) προσπάθεια να αναπληρώσω την ύλη που δεν διδάχθηκαν όλοι αυτοί, μπας κι αρχίσουμε να συνεννοούμαστε. Δικαίωμα είναι κάτι που δικαιούμαι, που πηγάζει από το δίκαιο, χωρίς προϋποθέσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή τίποτε άλλο για να το ασκήσω, παρά η θέλησή μου. Το δικαίωμα προστατεύεται απο τον νόμο κι αν κάποιος με εμποδίζει υφίσταται τις κυρώσεις του νόμου. Αντιθέτως, δυνατότητα είναι κάτι που μπορώ να κάνω ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
Κανένας κρατούμενος δεν έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ να παίρνει άδειες. Έχει δυνατότητα υπό προϋποθέσεις που, μάλιστα, πρέπει να ισχύουν όλες μαζί:
1. Να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής λόγω εργασίας, και η κράτησή του να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ισοβίου κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.
2. Να μην εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.
3. Να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, τέλεσης νέων εγκλημάτων.
4. Να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.
Στην περίπτωση του Ρωμανού δεν ισχύει καμμία προϋπόθεση! Όχι μόνο οι κατ' εκτίμηση αλλά και η χρονική προϋπόθεση: έφαγε 15 χρόνια φυλακή. Το 1/5 είναι 3 χρόνια. Έχει μείνει στη φυλακή 1 χρόνο και κάτι μήνες. Άρα δεν δικαιούται αδείας ακόμα κι αν ήταν τύπος και υπογραμμός. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Thanos Tzimeros
spiros έγραψε:Αναλυτικά για Αδειες κρατουμένωνΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Διαπιστώνω ότι ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων Ελλήνων έχει πρόβλημα κατανόησης εννοιών. Η πρόσφατη ιστορία του Ρωμανού δείχνει για παράδειγμα αδυναμία κατανόησης των διαφορών που έχουν οι έννοιες "δικαίωμα" και "δυνατότητα". Διαβάζεις παντού για το "δικαίωμα" του κρατούμενου, όχι μόνο του Ρωμανού, να παίρνει άδειες. Θα κάνω (ακόμα μία) προσπάθεια να αναπληρώσω την ύλη που δεν διδάχθηκαν όλοι αυτοί, μπας κι αρχίσουμε να συνεννοούμαστε. Δικαίωμα είναι κάτι που δικαιούμαι, που πηγάζει από το δίκαιο, χωρίς προϋποθέσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή τίποτε άλλο για να το ασκήσω, παρά η θέλησή μου. Το δικαίωμα προστατεύεται απο τον νόμο κι αν κάποιος με εμποδίζει υφίσταται τις κυρώσεις του νόμου. Αντιθέτως, δυνατότητα είναι κάτι που μπορώ να κάνω ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
Κανένας κρατούμενος δεν έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ να παίρνει άδειες. Έχει δυνατότητα υπό προϋποθέσεις που, μάλιστα, πρέπει να ισχύουν όλες μαζί:
1. Να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής λόγω εργασίας, και η κράτησή του να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ισοβίου κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.
2. Να μην εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.
3. Να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, τέλεσης νέων εγκλημάτων.
4. Να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.
Στην περίπτωση του Ρωμανού δεν ισχύει καμμία προϋπόθεση! Όχι μόνο οι κατ' εκτίμηση αλλά και η χρονική προϋπόθεση: έφαγε 15 χρόνια φυλακή. Το 1/5 είναι 3 χρόνια. Έχει μείνει στη φυλακή 1 χρόνο και κάτι μήνες. Άρα δεν δικαιούται αδείας ακόμα κι αν ήταν τύπος και υπογραμμός. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Thanos Tzimeros
http://www.provataslaw.gr/%CE%B1%CE%B4% ... F%89%CE%BD
Απλά είναι διατυπωμένο έτσι που δεν καταλαβαίνω αν πρέπει να ισχύουν και οι προϋποθέσεις για τις τακτικές άδειες για να λάβει κάποιος εκπαιδευτική άδεια.
Κoutsan?
nass έγραψε:Δηλαδή σοβαρά, αν ήσουν πχ. Corto Maltese δικαστής και έκρινες το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, δεν θα τον έκρινες ύποπτο φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων (κρίσεις που πάνε "πακέτο" με τη διαδικασία έγκρισης της εν λόγω άδειας) και θα του την χορηγούσες ?
Δεν είμαι και ούτε και συ είσαι αν δεν κάνω λάθος. Αρα δεν κρίνω αιτήματα, κρίνω αυτά που βλέπω γύρω μου. Και με βάση ότι κατά καιρούς με μάθανε σε βαθμό πρηξίματος για ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.
Αυτό λοιπόν που λένε είναι ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι απόδειξης του εναντίου. Πολύ περισσότερο αν έχουν αθωωθεί για μερικά πραματάκια. Οπότε πως έχουν τα δεδομένα; Έχουμε έναν φοιτητή καταδικασμένο (κυρίως) για ληστεία (και για μερικά ακόμα μικρότερα) και αρπαγή (όχι απαγωγή) και πρέπει να κριθεί αν πηγαίνοντας στη σχολή του θα ξανακάνει αυτά τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα έκανε ή αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε και αθωώθηκε.
EDDIE_147 έγραψε:Διαβάζω όμως στις ειδήσεις...
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 7.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΑΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
:γουατέβερ.γκιφ:
Λυπάμαι τον κόσμο που θα χάσει περιουσίες στο βωμό:
- hardcore επαναστατικής γυμναστικής
- πολιτικών επικοινωνιακών παιχνιδιών
Με τις @@ς που βγήκε και έλεγε η αντιπαθητική και μετά τις καταστροφές που θα γίνουν, ο συριζα έχασε αρκετές μονάδες από το προβάδισμα που είχε έναντι της νδ.
Θα ξαναβγεί ο Σαμαράς.

Tapatalk
— Margaret Thatcher
Corto Maltese έγραψε:nass έγραψε:Δηλαδή σοβαρά, αν ήσουν πχ. Corto Maltese δικαστής και έκρινες το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, δεν θα τον έκρινες ύποπτο φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων (κρίσεις που πάνε "πακέτο" με τη διαδικασία έγκρισης της εν λόγω άδειας) και θα του την χορηγούσες ?
Δεν είμαι και ούτε και συ είσαι αν δεν κάνω λάθος. Αρα δεν κρίνω αιτήματα, κρίνω αυτά που βλέπω γύρω μου. Και με βάση ότι κατά καιρούς με μάθανε σε βαθμό πρηξίματος για ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.
Αυτό λοιπόν που λένε είναι ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι απόδειξης του εναντίου. Πολύ περισσότερο αν έχουν αθωωθεί για μερικά πραματάκια. Οπότε πως έχουν τα δεδομένα; Έχουμε έναν φοιτητή καταδικασμένο (κυρίως) για ληστεία (και για μερικά ακόμα μικρότερα) και αρπαγή (όχι απαγωγή) και πρέπει να κριθεί αν πηγαίνοντας στη σχολή του θα ξανακάνει αυτά τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα έκανε ή αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε και αθωώθηκε.
Δεν είμαι δικαστής, ως πολίτης κρίνω, και γνωρίζω ότι η κρίση μου έχει τη μειωμένη αξία που έχει κάθε κρίση μη ειδικού -αλλά δικαιούμαι να την κάνω.
Οχι τα ίδια για τα οποία καταδικάστηκε, οποιαδήποτε αδικήματα, "νέων αδικημάτων" λέει.
Το "ύποπτος φυγής" το προσπερνάς.
Το "υπόδικος" επίσης (λέει και από αυτό) και μάλιστα για αδικήματα ομολογημένα (= όχι ένοχος αλλά αποχρώσες ενδείξεις ενοχής)
Καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά δεν υπερισχύουν των συλλογικών-κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτό το ξέρεις πολύ καλά ειδικά εσύ (ως υποστηρικτής ενός κοινωνικού συστήματος, στο οποίο το παραπάνω ίσχυε σαφέστατα) και μου κάνει εντύπωση που το ξεχνάς.
Corto Maltese έγραψε:nass έγραψε:Δηλαδή σοβαρά, αν ήσουν πχ. Corto Maltese δικαστής και έκρινες το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια, δεν θα τον έκρινες ύποπτο φυγής και διάπραξης νέων αδικημάτων (κρίσεις που πάνε "πακέτο" με τη διαδικασία έγκρισης της εν λόγω άδειας) και θα του την χορηγούσες ?
Η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα.
Εχει αρπαξει 15 χρονακια για διαφορα θεματα, για ανεξηγητους λογους πιστευεις οτι θα πρεπει να κριθει για τα υπολοιπα στα οποια "αθωωθηκε"? Η θα πρεπει να περιμενουμε εφεσεις επι εφεσεων για να πουμε οτι ειναι ενοχος μετα 15 χρονια? Τον πιασανε με το Καλασνικοφ και τα χρηματα στο χερι αν δε θυμασαι. Πιανεσαι επισης απο το αρπαγη και οχι απαγωγη, λες και ηταν η Ελενη της Τροιας στην τραπεζα και την αρπάξανε ο Παρης και οι λοιποι αναρχικοι συγγενεις. Μαζευτηκε μετα η συντηρηση (ολοι οι βασιλιαδες γαρ) λεει το παραμυθι και πηγανε στην Τροια και την πηρανε.
Αμα ειναι "πηγαινοντας στη σχολη του να μη το ξανακανει", αναμενω να υποστηριξεις και αποφυλακιση του Κασιδιαρη, μια και το βλεπω λιγο δυσκολο να κοντοσταθει να ριξει με την καραμπινα σε τιποτα πινακιδες στη Σταδιου πηγαινοντας στη Βουλη ή να πιασει κουβεντα με το διπλανο και να συστησει εγκληματικη οργανωση σε κανα φαναρι στη Βασιλισσης Αμαλιας. Ασε που δεν εχει καταδικαστει ακομα. Αυτο που το πας....
Το maltese ενος φιλου μου, ειναι πιο εξυπνο απο εσενα ωρες ωρες.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:
...Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του Νίκου Ρωμανού και να κάνει πράξη το μοναδικό διέξοδο που έχει να δώσει στη νέα γενιά της χώρας μας: να παραιτηθεί. Εάν δεν το κάνει, θα τη ρίξουμε εμείς.
http://left.gr/news/neolaia-syriza-i-ky ... JW0xE.dpuf
bill33 έγραψε:spiros έγραψε:Αναλυτικά για Αδειες κρατουμένωνΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Thanos Tzimeros
http://www.provataslaw.gr/%CE%B1%CE%B4% ... F%89%CE%BD
Απλά είναι διατυπωμένο έτσι που δεν καταλαβαίνω αν πρέπει να ισχύουν και οι προϋποθέσεις για τις τακτικές άδειες για να λάβει κάποιος εκπαιδευτική άδεια.![]()
Κoutsan?
Δεν ειμαι νομικος και δεν ειμαι ο κουτσαν , αλλα αν η χρονικη προϋποθεση ισχυε για την εκπαιδευτικη αδεια θα ηταν ενας σαφεστατος λογος (συμφωνα με τον σωφρονιστικο κωδικα ή οπως αλλιως λεγεται) απορριψης και υποθετω οτι θα ειχε ανακοινωθει. Συν το οτι δεν εχει και καμια λογικη η υπαρξη χρονικης προϋποθεσης για εκπαιδευτικη αδεια. Περναει σε καποιο ΑΕΙ ο κρατουμενος , δεν ειναι υποπτος φυγης ή τελεσης εγκληματος και του λενε "περασες , αλλα περιμενε 2-3 χρονια και μετα θα αρχισεις τις σπουδες σου" ?
Παλι παπαρια πεταξε ο τζημερος.
manosky έγραψε:Τι σημασία έχει η αιτιολογία;
Σωστα, τι σημασια εχει η αιτιολογηση ? Πιστευε και μη ερευνα.
Δεν ειμαι νομικος και δεν ειμαι ο κουτσαν , αλλα αν η χρονικη προϋποθεση ισχυε για την εκπαιδευτικη αδεια θα ηταν ενας σαφεστατος λογος απορριψης και υποθετω οτι θα ειχε ανακοινωθει. Συν το οτι δεν εχει και καμια λογικη η υπαρξη χρονικης προϋποθεσης για εκπαιδευτικη αδεια. Περναει σε καποιο ΑΕΙ ο κρατουμενος , δεν ειναι υποπτος φυγης ή τελεσης εγκληματος και του λενε "περασες , αλλα περιμενε 2-3 χρονια και μετα θα αρχισεις τις σπουδες σου" ?
Δεν είσαι νομικός αλλά αμπλαούμπλας.
Ο Τζήμερος που έσπευσες να κράξεις δεν έγραψε κάποια δική του σοφία αλλά κόπιαρε αυτό που προβλέπει ο νόμος.
Αν δεν ήσουν τόσο αμπλαούμπας θα έμπαινες στον κόπο να ανοίξεις το link του Bill και να δεις ότι είναι το ίδιο.
Το αποκορύφωμα δε ότι "δεν σου φαίνεται λογικός" Ο ΝΟΜΟΣ.
Αυτός που το έγραψε μπορεί να μην έχει τη σοφία σου αλλά 2 γαμήδια νομική θα γνωρίζει περισσότερα από εσένα.
Αν το δέχεσαι δηλαδή και αυτό.
Αυτο που ποσταρε ο Μπιλλ (οι προϋποθεσεις) αναφερεται σε τακτικες αδειες οχι σε εκπαιδευτικες .
Δεν χρειάζεται.
Εσύ θεωρείς ότι κάποιος ύποπτος τέλεσης εγκλήματος δεν θα έπαιρνε άδεια να βγει έξω για να πιεί καφέ ή να ταΐσει τις πάπιες στον κήπο, αλλά για να παρακολουθήσει εργαστήριο;