Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By dimviii
mousatos έγραψε:Να σου πω εγώ, γιατί τα 300V δεν καλύπτουν επίσημα καμία προδιαδραφή. Κανονικά δεν μπορείς να τα βάλεις όσο είσαι στην εγγύηση .
Και υποψιάζομαι οτι τα 5W40 που ποστάρεις δεν τα βάζουν μόνο στο 10αρι αλλά παντού :lol: .

moysatos τα εχεις δει αυτά?

Εικόνα

και εδώ λαδι για τον 4g63( evo-1-2-3-4-5-6-7-8-9)

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By dimviii
fot έγραψε:
Τι διαφορά παίζει από το 5-30 στο 5-40;; Εννοώ ότι πέρα από την καλυτερη αντοχή το καλοκαίρι και την ίδια αντοχή στο κρυο του χειμώνα, τι άλλο μπορεί να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για το 5-40;;

ειτε καλοκαιρι,ειτε χειμωνας δεν υπαρχει σχεδόν καθολου διαφορα στις θερμοκρασίες λαδιου που θα δεις στο εβο.Δεν μιλαμε για καλοκαιρι 40+ βαθμων και για χειμωνα με -15 βαθμούς.Μιλαμε για το ηπιο κλιμα που εχουμε στην χωρα μας,και δη στη πρωτευουσα.Σε πιστα μεσα πχ,ειτε σε Σερρες με 0 βαθμούς,ειτε με +38 στα Μεγαρα ειχα τις ιδιες μαξ θερμοκρασίες(125-130)
Το 5-40 θα είναι πιο χοντρο λαδι όταν είναι ζεστος ο κινητήρας (και το λαδι),σε συγκριση με το 5-30 που προτεινει.
Δεν υπαρχει λογος σε έναν καινουριο υγιη κινητηρα,να τον βαλεις να δουλευει με πιο χοντρο λαδι,όταν ο κατασκευαστης σου προτεινει 5-30.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#466717 Το λεπτότερο χ-30 ζεσταίνεται πιο γρήγορα στο κρύο ξεκίνημα όπου γίνεται και η μεγαλύτερη φθορά, κυλάει καλύτερα οπότε απάγει περισσότερη θερμότητα και έχει το θεωρητικά σωστό ιξώδες γύρω στο 10-10,5-11 στους συνήθεις 100-110 βαθμούς. Έχει βέβαια σημασία και που μετριέται η θερμορκασία λαδιών. Πάντως σε πίστα και για τις θερμοκρασίες που λέει ο dimviii, 125-130 βαθμών, νομίζω ότι το χ-30 δεν φτάνει και θα θέλει κάτι πιο παχύ.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#466718 Αν ο κατασκευαστης δινει 30αρη, νομιζω, πως ξερει καλυτερα απο τα δικα μας νομισματα.

< >
Άβαταρ μέλους
By drdino
#466720 Νομίζεις κι εσύ;
Άβαταρ μέλους
By dimviii
sknipper έγραψε:Το λεπτότερο χ-30 ζεσταίνεται πιο γρήγορα στο κρύο ξεκίνημα όπου γίνεται και η μεγαλύτερη φθορά, κυλάει καλύτερα οπότε απάγει περισσότερη θερμότητα και έχει το θεωρητικά σωστό ιξώδες γύρω στο 10-10,5-11 στους συνήθεις 100-110 βαθμούς. Έχει βέβαια σημασία και που μετριέται η θερμορκασία λαδιών. Πάντως σε πίστα και για τις θερμοκρασίες που λέει ο dimviii, 125-130 βαθμών, νομίζω ότι το χ-30 δεν φτάνει και θα θέλει κάτι πιο παχύ.

σωστα.Υποψιν ότι εγω εχω άλλο κινητηρα από του Νικου.
Το 5-40 300v που ειχα κοιταξει σε κατι χαρτια της Μοτουλ ηταν για μεχρι 130 βαθμούς.
Και επειδή το 120-130 μπορεις να το δεις και εκτος πιστας,θελω να εχω το καλυτερο λαδι για την προστασια του μοτερ μου εκεινη την ωρα.Kαι η αντοχή του 300v σε αυτές τις καταστασεις δεν εχει συγκριση με το 8100.
Το 120-130 μπορεις να το δεις ακομα και σε ανηφορικο κομματι πολύ κλειστο,με χαμηλη ταχυτητα και πολλες στροφες στον κινητηρα.Φουρκέτες ανηφορικες στη σειρα πχ, οπου είναι σαν να κανεις συνεχομενα 20χλμ/ωρα->140χλμ/ωρα, φρενα και ξανα το ιδιο και ξανα και ξανα Αναβαση από Ψαθα πχ)
Ταχύτητες κοντα σε τελικες παλι,σηκωνουν τα λαδια στο θεο,παρολο που η ταχυτητα που χτυπάει ο αερας το ψυγειο λαδιου είναι πολύ μεγαλη σε σχεση με το πρωτο παραδειγμα.Προφανως η πιεση στο μοτερ λογω των αεροδυναμικών αντιστάσεων είναι εξωφρενικη,καθως και η μεγαλη διαρκεια που εισαι με τερμα πατημενο το πενταλ του γκαζιού.
Σωστο και αυτό με το από που μετρας τη θερμοκρασια των λαδιων,εχω δει πολλα εβο με λαθος τοποθετημενους αισθητήρες.

Εγω εχω τοποθετησει και άλλον χαμηλοτερο θερμοστατη λαδιου,στην προσπαθεια μου να τις κρατησω οσο χαμηλοτερα μπορω.
https://www.amsperformance.com/cart/hks ... stat.html/
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#466726 Σαφώς και ακούω τον κατασκευαστή. Αλλά οι κατασκευαστές θέλουν το λεπτότερο που σηκώνει ώστε να μειώσουν την κατανάλωση και το CO2 χωρίς προβλήματα. Σε συνθήκες κίνησης στο δημόσιο δρόμο, πόλη, εξοχή, εθνική οδό. Για χρήση υπό παρατεταμένη πίεση, πίστα, πειραγμένους κινητήρες πολλοί λένε για χ-40 ή και χ-50. Το κύριο κριτήριο επιλογής είναι η θερμοκρασία που ανεβάζει. Κρύο ακόμα και το 0-20 είναι πολύ παχύ. Και λόγω αυξημένης ροής απάγει πιο πολύ θερμοκρασία και ο κινητήρας μένει πιο δροσερός. Οπότε αν δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί ίσως είναι το σωστό λάδι (γνωστό παράδειγμα ο Ferraraκιας AEhaas με το 20άρι στο bitog, αξίζει να διαβάσετε όλη τη σελίδα). Αλλά ζεστό είναι αλλιώς, το 40άρι στους 120 είναι σαν 30άρι στους 105 ή σαν 20άρι στους 90 ή σαν 50άρι στους 130+ (χοντρικά).
Άβαταρ μέλους
By mousatos
dimviii έγραψε:
moysatos τα εχεις δει αυτά?

Εικόνα

και εδώ λαδι για τον 4g63( evo-1-2-3-4-5-6-7-8-9)

Εικόνα

όχι αλλά χωρίς να κοιτάξω στο net θα στοιχιμάτιζα οτι είναι made in Japan και σαν εστερικά δε θα είχα λόγο να μην τα προτιμούσα. Κάτι τέτοια μυστήρια ιξώδη μόνο οι τρελογιαπωνέζοι τα βγάζουν.
Nikos! όπως σου έγραψα τα motul δεν έχουν επίσημη πιστοποίηση και φυσικά δεν μπορεί η Motul να γράφει στο site οτι κάνουν για το evo, δε γίνεται, θα φάει μήνυση.
Αλλά Off the record θα σου τα προτείνουν και μάλιστα αν τους πεις οτι το ζορίζεις θα σου προτείνουν και τα 15W50 .
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#466744 Καλημέρα.

Κατάλαβα mousatos, τα εξηγήσατε τώρα όμορφα όλοι. :)

Να πάω για τα 300v? Θέλουν πιο συχνά αλλαγή από τα 7000?

Sknipper 300v TBN: 7,97mg KOH/G και τα 8100 έχουν 7,4mg

Τι κάνουμε γιατρέ μου? Ποιο από τα δύο?

< >
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#466748 Μεταξύ των δύο, βάζεις 300V.
Ποιος σου είπε να πάρεις τα 8100 μωρέ; :dizzy:

Θα κάνεις πάνω από 7-8.000χλμ το χρόνο; όχι υποθέτω.
Τότε είσαι κομπλέ με τα 300V.

YΓ: 5-30
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
rocsta έγραψε:Δεν έχει αυτός που πήγες;
Γενικά πάντως φυσικά και υπάρχει: https://www.motul.com/gr/el/products/30 ... ng-5w30--2

Ναι δεν έχει για να μου κάνει την αλλαγή.

Εντάξει την επόμενη φορά.

< >
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#466911 Ωραία δουλίτσα κάναμε σήμερα. Πολύ χάρηκα, πανέτοιμο το τέρας για τη νέα χρονιά!

Έβαλα και νέους υαλοκθαριστηρες μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Έβαλα bosch aero twin. Κάποια στιγμή θα αλλάξω και πίσω τακάκια και το υγρό του ayc γιατί δε το είχε.

Τα παιδιά στο Ζαφείρη φοβερά, πολύ εξυπηρετικά, μου φάνηκαν να το κατέχουν οπότε δε με προβλημάτισαν καθόλου. Έχει και δύο ανακλήσεις ένα με τους ιμάντες και ένα μάλλον με τη φιάλη του αερόσακου, θα γίνουν από τη νέα χρονιά.

Επειδή άλλαξε για πρώτη φορά βαλβολινες και είχε ακόμα τις εργοστασιακες, μου είπε σε 15/20Κ κμ να τις ξανά αλλάξουμε για να έχει καθαρίσει τελείως από τις παλιές.

Το λάδι που πήγα ήταν τελικά μια χαρά και το πρωί ταλαιπωρηθηκα χωρίς λόγο γιατί το μαγαζί δε μου το άλλαξε και έφαγα όλη τη κίνηση το πρωί μέχρι το Μοσχάτο, όλο το ποτάμι. Τελικά 5-40 είναι εντάξει γιατί καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα λειτουργείας εξωτερικής θερμοκρασίας. Αυτό βάζουν στο Χ. Το motul καλό ίσως την άλλη φορά βάλω το χρυσό Castrol. Το δε 300v είναι για trackday, οπότε στις 2/3Κ κμ θέλουν αλλαγή. Δε κάνω τέτοια χρήση.

Φίλτρο λαδιού έβαλα το εργοστασιακό γιατί αυτό που πήρα μου είπε ότι μπορεί να βγάλει πρόβλημα. Τα έχει δει τα πετάει S2000, οπότε έβαλα το εργοστασιακο.

Μου πήρε 45 ευρω συν το φίλτρο συν ροδέλες συν ΦΠΑ πλήρωσα ένα 65αρι.

Φρεσκαδουρα η εβαρα λοιπόν, έτοιμη για νέες περιπέτειες. ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα

< >