Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#441074 Πέρασα κι εγώ φέτος από αυτό το δίλημα αφου φέτος πάνε πρώτη δημοτικού.
Προβληματιστήκαμε αρκετά, ψαχτήκαμε, ρωτήσαμε και τελικά αποφασίσαμε να τα πάμε σε δημόσιο.
Κατ'αρχάς τα παιδιά πηγαίνανε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, προνήπιο και νηπιαγωγείο, μοντεσσοριανής κατεύθυνσης.
Το δίλημα δεν ήταν αν θα πάνε σε κάποιο top ή όχι ιδιωτικό κλασικής παιδείας, αυτό είχε απορριφθεί από την αρχή. Αυτό που σκεφτόμασταν είναι αν θα τα πηγαίναμε σε κάποιο μοντεσσοριανό δημοτικό.
Δυστυχώς όλα τα σχολεία αυτά ήτανε πολύ μακριά από την περιοχή μας και τα παιδιά θα τρώγανε τουλάχιστον μία ώρα δύο φορές την ημέρα μέσα στο σχολικό στο πήγαινε έλα.
Έμενε ένα σχολείο σχετικά κοντά στην περιοχή μας που δεν ήταν αμιγώς μοντεσοριανό αλλά είχε πολλά στοιχεία μοντεσσοριανής παιδείας και τα σύστηνε και η ιδιοκτήτρια του νηπιαγωγείου στην οποία έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη. Το Διονύσιος Σολωμός στο Χαλάνδρι. Πήγαμε, το είδαμε, συζητήσαμε με το διευθυντή. Μας έκανε πολύ καλή εντύπωση τα μείον ήτανε ότι στην τάξη θα ήταν τριάντα παιδιά και οι εγκαταστάσεις που ήταν παλιές, με μικρούς χώρους προαυλισμού κλπ.
Από την άλλη στην περιοχή μου κατασκευάστηκε και λειτούργησε μόλις πέρυσι ένα ολοκαινούριο δημόσιο δημοτικό, με πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, σε πολύ όμορφη και με καθαρό αέρα περιοχή.
Ρωτήσαμε για τους δασκάλους, είδαμε τον διευθυντή ο οποίος ήταν καταπληκτικός, το κάθε τμήμα θα είχε δεκαπέντε παιδιά, παίρνεις και ένα δεκάρι το χρόνο ρέστα (για δύο παιδιά) και αποφασίσαμε να πάμε τελικά εκεί.
Επίσης μεγάλο ρόλο στην απόφαση μας έπαιξε και το γεγονός ότι στην περιοχή μας που είναι σχετικά αραιοκατοικημένη και απομακρυσμένη τα παιδιά θα είχανε παρέα στη γειτονιά αφού όλα τα παιδάκια θα ήτανε από εδώ γύρω.
Οι πρώτες εντυπώσεις της επιλογής είναι ανάμεικτες. Δυστυχώς ο διευθυντής που ήταν πέρυσι έφυγε από διευθυντής λόγω μορίων απ'ότι μας είπε αλλά παρέμεινε στο σχολείο και στη θέση του ήρθε μια ψιλομαλακισμένη, ψιλοθεούσα, ψιλοκλασική δασκάλα.
Το επίπεδο των παιδιών αλλά και των γονέων παρ'όλο που η περιοχή είναι από αυτό που λέμε 'καλή' και υψηλή, μου φαίνεται κάπως χαμηλό. Και όταν λέω επίπεδο δεν εννοώ προς θεού ούτε οικονομικό, ούτε μορφωτικό. Εννοώ επίπεδο σκέψης, στάσης ζωής κλπ.
Από την άλλη αυτό που φοβόμουν και ευτυχώς δε συμβαίνει, τα παιδιά δεν έχουν πολύ δουλιά για το σπίτι, στο ολοήμερο κάθεται μια δασκάλα και τους βάζει και κάνουν τις εργασίες τους, ενώ μπορώ να πώ ότι και το διδακτικό σύστημα φέρνει τουλάχιστον περισσότερο από άλλ κλασικά ιδιωτικά που έχω ακούσει στο μοντεσσοριανό σύστημα.
Ο καιρός θα δείξει...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#441086 Τρέμω όταν διαβάζω για επίπεδα...

Νομίζω ο kilomeater περιέγραψε σωστά την διεθνή πραγματικότητα του ιδιωτικού και όχι τηντως συνήθως στεβλη ελληνική

< >
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#441087 Από αυτά που έχω δει από τους γύρω μου, έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι ο δάσκαλος που θα τύχει σε ένα παιδί, και αυτό είναι θέμα τύχης, λίγο ρόλο έχει ο διευθυντής, η περιοχή κλπ. Στο ίδιο σχολείο , εγώ είχα πάντα καλούς (αν και αρκετά αυστηρούς ) δασκάλους, ο αδερφός μου είχε 4η -5η-6η έναν που έμπαινε στην τάξη, τους έλεγε να κάνουν ησυχία και την έπεφτε για ύπνο. Αγώνα είχε κάνει τότε η μάνα μου και οι άλλοι γονείς, τίποτε δεν.κατάφεραν. Και του αδερφού μου του πήρε όλο το Γυμνάσιο να καλύψει τα κενά. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας κάνει εντύπωση το επίπεδο των άλλων γονιών όταν ζούμε στη χώρα που ζούμε και τα βλέπουμε καθημερινά παντού γύρω μας. Τις προάλλες, μια μαμά μου έλεγε ότι ο γιος της (1η Δημοτικού), τρώει ξύλο από συγκεκριμένο παιδί που δέρνει και άλλα παιδάκια. Φώναξαν όλους τους γονείς να το κουβεντιάσουν. Ο πατέρας δήλωσε ότι γουστάρει ο γιος του να "γμαει και να δέρνει" , η δε μάνα ότι θα τον πάει καράτε για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός... και ότι τα παιδιά που τις τρώνε είναι φλουφληδες.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
vagmag έγραψε:
Η αλήθεια ειναι οτι βγάζοντας έξω το οικονομικό , για ποιους λόγους θα επιλέγατε δημόσιο ή ιδιωτικό ;

Εγώ δημόσιο, εκτός από ακραία παραδείγματα.

Κυρίως για το θέμα της κοινωνικοποίησης. Εκεί θα δει το παιδί ΟΛΩΝ των ειδών τους ανθρώπους. Επιπλέον, θα κάνει φίλους στη γειτονιά, με τους οποίους θα μπορεί να συναντιέται πολύ εύκολα. Άντε ο κολλητός να είναι 45λεπτά μακριά με το αμάξι... :vava:

Σε ότι αφορά το επίπεδο των σπουδών, αν το παιδί δεν είναι καμιά διάνοια, δεν νομίζω να έχει διαφορά. Έχω δει κάτι στούρνους από ιδιωτικά... καλά υποτίθεται...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#441093 Έχοντας φάει την παπάτζα των Μοντεσσοριανών (και εγώ και οι άμοιροι γονείς μου που πληρώνανε) μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού, ένα καλό δημόσιο δεν έχει να ζηλέψει πολλά σε θέματα μόρφωσης. (τις λοιπές δραστηριότητες τις αφήνω απ'έξω)

Σχετικό-Άσχετο
Όλο τον καημό που είχα στο δημόσιο σχολείο σε σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις τον αντιστάθμισα με τις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου.
Τρομερά γήπεδα τένις, παρκέ μπάσκετ επιπέδου Ηλυσιακού, power plates, επική βιβλιοθήκη. Σε αθλητικές εγκαταστάσεις και μέγεθος εργαστηριών τα υπόλοιπα ΑΠΘ κλπ μοιάζουν φτωχοί συγγενείς
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#441096 ο κολλητος που πηγαινε την κορη του σε καλο ιδιωτικο βορειων προαστιων για ολο το δημοτικο και γυμνασιο,αλλαξε στο Λυκειο σε δημοτικο. Και οι γονεις και η κορη του σε συζητήσεις ειπαν ότι απλα πεταξαν χρηματα,πλην του ευκολου παρκινγκ στο δημοτικο.
Αλλα μειονεκτήματα ηταν το πολύ πρωινο ξυπνημα(6 πμ),ηταν το πρωτο παιδι που επαιρνε το σχολικο μεχρι να συλλεξει όλα τα παιδια.
Άλλο πολύ βασικο οι παρεες που ηταν στου διαολου τη μανα.Δυο και 3 φορες την εβδομαδα πηγαινε το στην άλλη ακρη για να παιξει.Ολο αυτό για μια δεκαετια...
Παντως και σε καποια συναντηση γενεθλιων της μικρης οπου ειχαν ερθει πολλοι συμμαθητες της με τους γονεις,πολλοι από αυτους πανω στη συζητηση παραδεχθηκαν ότι δεν εχει να προσφερει κατι παραπανω.
Τα διδακτρα μαζι με τα εξτραδακια εφθαναν τα 6-8 ετησίως.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#441116 Η ποιότητα των σχολείων αφορά κυρίως την ποιότητα των δασκάλων, οι περισσότεροι είναι για τα μπάζα, είναι μόνο δουλειά και 15ήμερο, δεν έχουν σχέση με την παιδαγωγική, είναι μουρτζούφληδες, πολλές δασκάλες είναι υστερικές, θεωρούν τα παιδιά ότι τους χαλάνε την ημέρα και δεν τους αφήνουν στην έδρα να ησυχάσουν και πολλά άλλα που δεν αφορούν το λειτούργημα του δασκάλου, γιατί για τους περισσότερους δεν ισχύει ότι ο δάσκαλος κάνει λειτούργημα και διαμορφώνει προσωπικότητες.

Δεν λέω ότι είναι το ευκολότερο επάγγελμα του κόσμου, αλλά αν ο δάσκαλος ( ανδρας - γυναίκα δεν το ξεχωρίζω ) έχει αυτό το κάτι και κερδίσει τους μαθητές τους ανεξάρτητα από τις ηλικίες των παιδιών τότε η τάξη πετάει και βγάζει από τα παιδιά ότι καλύτερο, πιστεύω ότι σε όλους μας έτυχε κάποια στιγμή τέτοιος δάσκαλος που κρεμόμαστε από το στόμα τους και προσπαθούσαμε να του αποδείξουμε ότι αξίζουμε την προσοχή του, οπότε καταλαβαίνουμε τι θέλω να πω.

Σήμερα οι δάσκαλοι δεν είναι αυτό που έπρεπε να είναι γιατί και το περιβάλλον της δουλειάς τους δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, οπότε πιάσε το αυγό και κούρευτο.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#441122 Να πιασουμε και τους σημερινους υστερικους αναγωγους ξερολες γονείς;
Κρινα να μεινουν παραπονεμενοι κι αυτοι.

< >
Άβαταρ μέλους
By pgs
#441125 εγώ είμαι υπέρ του δημοσίου σχολείου αλλά να το επιλέξει ο γονέας γιατί υπάρχουν καλά και κακά δημόσια επίσης πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δασκάλων αλλά φυσικά τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ενώ και οι γονείς παίρνουν συχνά κάτω από τη βάση (ως γονείς εννοώ) πχ υποστηρίζουν το παιδί τους ακόμα κι όταν έχει άδικο. ενώ παλιά οι γονείς λέγανε στο δάσκαλο αν κάνει αταξία τιμώρησε το σήμερα αν ο δάσκαλος τιμωρήσει το παιδί ο γονέας θα τον φάει ζωντανό. Επίσης δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για γονείς
Άβαταρ μέλους
By manosky
#441131 Μπορεί ένας γονιός να έχει τελειώσει 2-3 σχολές, συμεριλαμβανομένων παιδαγωγικών, να έχει περάσει από πανεπιστήμια, να έχει υψηλό γνωστικό επίπεδο, όμως δεν επιτρέπεται να κρίνει έναν ΔΑΣΚΑΛΟ.
Ο οποίος δεν αξιολογείται, παρά μόνο από τον διπλανό του. Δηλαδή από κανέναν!

Εξυπακούεται πως όταν μπορούμε, τρέχουμε να κρυφτούμε από τους παντογνώστες και υπεράνω εκπαιδευτικούς, επιλέγοντας ιδιωτικά σχολεία (όσο καλύτερα μπορούμε σύντροφοι), ξένα πανεπιστήμια όπου αξιολογούνται οι καθηγητές και δεν τολμάει να τα κλείσει κάποιος χλέμπουρας ή να τα βρωμίσει (όχι συνέχεια τουλάχιστον, μπορεί 1-2 φορές για να έχουμε να λέμε) και κουνάμε το δάχτυλο στους καραγκιόζηδες που τολμάνε να εκφέρουν γνώμη για τα δημόσια σχολεία και ΑΕΙ όπου πάνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους. :s_dance
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
mirage έγραψε:Να πιασουμε και τους σημερινους υστερικους αναγωγους ξερολες γονείς;

< >

Έχεις απόλυτο δίκηο, είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος, έχω δεί κάτι λουλούδιγονείς όταν πήγαιναν οι δικοί μου σχολείο που να σου λέω, να πω για τον πατέρα πίθηκο που πήδηξε από τα κάγκελα από τη βιασύνη του να δείρει τον γυμναστή γιατί ο γυμναστής είπε στον μικρό δεν κάνεις καλά την άσκηση και ο μικρός τον είπε |λογοκρισία| και έφαγε το χαστούκι του, και αντί ο πίθηκος να δώσει άλλο ένα χαστούκι στο καμάρι του θεώρησε καλό να πλακώσει στις μπουνιές τον γυμναστή.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#441134 Τέτοιοι γονείς είναι το άλλο σκέλος του προβλήματος.
Αν φυσικά βάλει ο δάσκαλος καλούς βαθμούς στον στούρνο τους και τον αφήσει κούτσουρο, δεν τρέχει τίποτα.
Αν τον μαλώσει, σωστά και με ευπρέπεια, κατ' ιδίαν μάλιστα, είναι εχθρός τους.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
markvag έγραψε:
vagmag έγραψε:
Η αλήθεια ειναι οτι βγάζοντας έξω το οικονομικό , για ποιους λόγους θα επιλέγατε δημόσιο ή ιδιωτικό ;

Εγώ δημόσιο, εκτός από ακραία παραδείγματα.

Κυρίως για το θέμα της κοινωνικοποίησης. Εκεί θα δει το παιδί ΟΛΩΝ των ειδών τους ανθρώπους. Επιπλέον, θα κάνει φίλους στη γειτονιά, με τους οποίους θα μπορεί να συναντιέται πολύ εύκολα. Άντε ο κολλητός να είναι 45λεπτά μακριά με το αμάξι... :vava:

+1.

Από την προσωπική μου εμπειρία στο δημόσιο σχολείο (δεν υπήρχε βέβαια ποτέ στο τραπέζι το ιδιωτικό λόγω κόστους), η κοινωνικοποίηση και οι παρέες είναι τα βασικά που μου έρχονται στο μυαλό. Τους κοντινότερους φίλους μου (με μια-δυο εξαιρέσεις) είχα τη χαρά να τους γνωρίσω από την πρώτη τάξη του δημοτικού και να συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα μέχρι σήμερα.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η μόνη λύση είναι η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξιολόγηση. Οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές μου ήταν ικανοί και σωστοί στη δουλειά τους, αλλά αυτοί που ξεχώρισαν ήταν στο γυμνάσιο και στο λύκειο, καθότι μαθήτευσα σε πειραματικό σχολείο, όπου υπήρχε σύστημα αξιολόγησης (έστω και υποτυπώδες). Η εισαγωγή ήταν με κλήρωση, όχι με βαθμολογία (η αριστεία φαίνεται δεν ήταν φετίχ τότενες :s_laughat ).
Άβαταρ μέλους
By junior gt
21 quadra έγραψε:
mirage έγραψε:Να πιασουμε και τους σημερινους υστερικους αναγωγους ξερολες γονείς;

< >

Έχεις απόλυτο δίκηο, είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος, έχω δεί κάτι λουλούδιγονείς όταν πήγαιναν οι δικοί μου σχολείο που να σου λέω, να πω για τον πατέρα πίθηκο που πήδηξε από τα κάγκελα από τη βιασύνη του να δείρει τον γυμναστή γιατί ο γυμναστής είπε στον μικρό δεν κάνεις καλά την άσκηση και ο μικρός τον είπε |λογοκρισία| και έφαγε το χαστούκι του, και αντί ο πίθηκος να δώσει άλλο ένα χαστούκι στο καμάρι του θεώρησε καλό να πλακώσει στις μπουνιές τον γυμναστή.

:dizzy: :dizzy: :dizzy: Αληθεια σοβαρά μιλάς? :dizzy: :dizzy: Αυτά το 1960. Εχεις μείνει λίγο πισω.
Μάλλον το ίδιο θα έκανα κι εγώ.
Πίθηκος είναι ο γυμναστης που χτύπησε το παιδί. Πίθηκος γιατί εκτός του ότι από παιδαγωγική παίρνει κάτω του μηδενός, δε γνωρίζει ότι απαγορεύεται δια νόμου η άσκηση βίας σωματικής ή ψυχολογικής από το δάσκαλο προς το παιδί.
Τελευταία επεξεργασία από junior gt και 07 Οκτ 2017, 15:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά