Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
dstou έγραψε:Να σημειωθεί εδώ ότι 32άχρονος πτυχιούχος εν Ελλάδι σήμερα ούτε απ'έξω από την τράπεζα δεν θα πέρναγε για δάνειο.

Και ούτε φυσικά θα είχε να δώσει προκαταβολή για σπίτι (χωρίς τη βοήθεια του κοινού)... :vava:

Καλά, εδώ σε επιχειρήσεις με σταθερή και υψηλή κερδοφορία δεν δίνουν δάνεια... :vava:
Άβαταρ μέλους
By RXristos
Dodger έγραψε:Έχει κανείς εμπειρία από "Εξοικονομώ κατ'οίκον", ώστε να μου πει τι χρειάζεται να κάνω βήμα βήμα; Μπορεί να αναλάβει μηχανικός ή εργολάβος το γραφειοκρατικό κομμάτι;
Εδω...

< >
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#429941 Πήγα σε μια εταιρεία για προσφορά και μου είπαν πως περιμένουν μέσα στο Σεπτέμβρη. Μου ανέφεραν πως περιμένουν 6,000 αιτήσεις από πέρυσι να "μπουν" στο πρόγραμμα, οπότε οι καινούριες αιτήσεις θα πάνε αργότερα. Φυσικά οι τιμές που μου έδωσε είναι για μετρητά, αν αναλάβουν αυτοί το "εξ'οικονομώ", η τιμή θα ανέβει χ%. Δε ξέρω ακόμα, θέλω να πάρω ακόμα προσφορές, αν είναι να κάνω μόνωση στη ταράτσα να κάνω κάτι σωστό και βλέπουμε για προγράμματα κτλ.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
PeterPan έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Τώρα θ' ακουστώ πολύ σπαζοκλαμπάνιας, αλλά όπως τα περιγράφεις, θα δώσεις ένα σημαντικό ποσό εμπρός και μετά για τουλάχιστον 15 χρόνια θα δίνεις δόση όσο δίνεις νοίκι σήμερα. Άρα, το όποιο σου κέρδος, θα έρθει αρκετά μετά τα 15 χρόνια, αφού θα πρέπει να ανάγουμε το ποσό που έδωσες σήμερα μπροστά σε καθαρή αξία τότε.
Για να το πω με απλά λόγια: αν έχεις σκοπό να μείνεις για πολλά χρόνια στο σπίτι, έκανες μια χαρά συμφωνία, είναι καλύτερα από το νοίκι με ένα πρώτο υπολογισμό, αλλά σίγουρα δεν είναι κάποια ευκαιρία, ούτε νομίζω πως είναι η καλύτερη επένδυση αν φύγεις, γιατί ναι μεν θα πληρώνεται η δόση λογικά, αφού θα καταφέρεις να το νοικιάσεις, αλλά έχεις δώσει ένα μεγάλο ποσό εμπρός, που αν αλλάξεις χώρα και θέλεις ξανά σπίτι, δεν θα το έχεις...

Φιλικά πάντα, απλώς είπα τι σκέφτομαι (και επειδή σε παρόμοιους προβληματισμούς, μπορεί να μπω κι εγώ κάποια στιγμή στο μέλλον, ποτέ δεν ξέρεις...).

Τέλος, καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω πως χάθηκαν περιουσίες στην Ελλάδα με την κρίση και πώς κοκκίνησαν τα δάνεια και οσονούπω ξεκινούν οι πλειστηριασμοί.

πιστεύω πως αξίζει η κίνηση, αναλογιζόμενος πως σε μια ερχόμενη 5ετία θα πετούσα 80.000€ σε ενοίκιο (χωρίς τα κοινόχρηστα), αν μείνω ως τα 40 είμαι στα 120.000€. Και όσο μεγαλώνω θα γέρνει αρνητικά η πλάστιγγα. Είμαι 32 ετών, αν είναι να κάνω ένα βήμα, θα το κάνω τώρα... Ήδη έχω 6μιση χρόνια στο ενοίκιο (τώρα δίνω πολύ λιγότερα γιατί έχω καλό συμβόλαιο, δεν έχω ασανσέρ, δεν έχω γκαράζ, η πολυκατοικία είναι >50 ετών αν κ το διαμερισμά μου είναι ανακαινισμένο κ μια χαρά... Και έχω μόνο 75 τμ. Πάω σε 115 τμ, με υπόγειο γκαράζ, 2 θέσεις πάρκινγκ κ 2 υπόγειους χώρους αποθήκευσης... Σε ολοκαίνουριο σπίτι με ό,τι σημαίνει.
Αν το πουλούσα +100.000€ (ωραία τα λέω!) σε 10 χρόνια κ γλίτωνα τα 160.000€ ενοίκιο, θα κέρδιζα αυτά τα λεφτά μείον τους τόκους δανείου για 10 χρόνια (το 65% των 30.000€ περίπου (40.000€ τους υπολογίζω για μια 15-17ετία), μιας κ οι τόκοι εκπίπτουν απο την εφορία για την κατοικία).

Στόχος είναι πρώτα να βελτιώσω την ποιότητα ζωής κ μετά να το δω ως επένδυση. Και το location-location-location είναι το βασικότερο, κ αυτό το έχω. Επίσης αυτό που χτίζεται είναι κάπως ξεχωριστό, οπότε μετράει. Επειδή μίλησα με πολλούς που μένουν κ αυτοί στην περιοχή, ο διευθυντής της αναισθησιολογίας σκεφτόταν να πάρει ένα ρετιρέ ~600.000+€ όχι για να μείνει αλλά ως επένδυση. Ένας φίλος του αγόρασε 3 σπίτια στο συγκρότημα για να τα νοικιάζει... Απέναντι μένουν προφεσόρες, Δρ-ες, γενικώς είναι καλά... Γενικώς επειδή τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο ναδίρ (σκέψου πως πχ για μισό-ένα εκατ. € σου δίνουν 0,63% για κλειστά 7 χρόνια στην Deutsche Bank) κ επειδή τα επιτόκια δανείων πάλι στο ναδίρ (πχ παίρνεις 250.000€ δάνειο κ σε 17 χρόνια τους δίνεις πίσω 290.000€) όλοι έχουν ανεβάσει τις τιμές ακινήτων (+30% απ' ότι πριν 10-15 χρόνια) κ θα ανεβούν κ άλλο μάλλον.

Το ποσό που δίνω τώρα δε με αγχώνει... Θα το πάρω πίσω αν χρειαστεί να το πουλήσω, θα φύγει σε 10 μέρες. Ούτως ή άλλως το έχω το ποσό κ κάθεται στην άκρη τόσα χρόνια... Και αν χρειαστεί να πάρω κάτι άλλο αφενός θα προσπαθήσω να αποταμιεύσω όσο μπορώ στην ερχόμενη 5ετία, αφετέρου έχω αρκετό backup ακόμη αν χρειαστεί να γίνει κάποια άλλη κίνηση (μόνο σε Αθήνα δλδ, σε εξωτερικό δε νομίζω να αγόραζα κάτι άλλο), απλώς το δάνειο το παίρνω γιατί συμφέρει κ δε θέλω να δεσμεύω δικά μου λεφτά...

Γενικά το έχω σκεφτεί, ήθελα να πάρω κ πριν 2 χρόνια αλλά ποτέ δεν έκανα την κίνηση γιατί βολευόμουν με το σπίτι που νοικιάζω... Εδώ κ 6 μήνες το πήρα στα σοβαρά γιατί δεν χωράμε άλλο.

Είδα στην κάτοψη του γκαράζ πως η μία θέση είναι 5 χ 2,52μ και η 2η 5χ 2,67μ. Καλές μου φαίνονται... :hmmm:
Συγχαρητήρια με το καλό να μπείτε και να το χαρείτε.
Hi-Fi ναι, ακούγεσαι σπαζοκλαμπάνας. :lol: Το βασικό που μοιάζει να σ εμπερδεύει είναι ότι το ποσό που έδωσε δεν πάει χαμένο (μόνο οι τόκοι του) και ότι θα το πάρει πίσω ατόφιο όποτε πουλήσει είτε σε 1 χρόνο είτε σε 15.
Θα του κοστίζει περί το 1/5 των μηνιαίων εσόδων του. Καθώς η κατοικία αποτελεί βασικό έξοδο στο εξωτερικό υποθέτω ότι βάζει και στην άκρη αρκετά οπότε δεν ζορίζεται, δεν του δημιουργεί άγχος κλπ.
Αν θελήσει να το νοικιάσει το ενοίκιο θα είναι μεγαλύτερο από τη δόση οπότε βγάζει και λεφτά.
Εφόσον είναι κάτι συμπαθητικό και σε καλό μέρος θα μπορέσει να το πουλήσει. Είτε θελήσει να αγοράσει άλλο (δεν χάνεις τίποτα, κρα κάνουν να σου δώσουν δάνειο αν είναι καλοπληρωτής και δεσμευτείς ακόμα περισσότερο, είτε αναπροσαρμόζεις το δάνειο είτε κάνεις νέο) είτε απλά να εγκαταλείψει τελείως και να γυρίσει Ελλάδα.
Αν τα βάλει σε ισοζύγιο έχει από τη μία τις δόσεις (κεφάλαιο και τόκο) και τους τόκους από την προκαταβολή που έδωσε (χαμηλότατοι έτσι κι αλλιώς) σε σχέση με το αυξημένο ενοίκιο που θα έπρεπε να δίνει για τέτοιο σπίτι. (που δεν το δίνει αλλά αφού ήθελε/έπρεπε να φύγει από εκεί που ήταν θα έπρεπε να τα δίνει). Πχ φανταστικά υποθετικά νούμερα, 1340+10 το μήνα σε σχέση με 1500 = κερδισμένος κατά 150 κάθε μήνα για όσους μήνες θα έχει πληρώσει μέχρι τότε.
Αν το ακίνητο πιάσει περισσότερα λεφτά που είναι το πιθανότερο τότε το ξεπληρώνει και βάζει και στην τσέπη.
Αν πιάσει όσα λεφτά κόστισε το σπίτι τότε το ξεπληρώνει πλήρως. Αν πιάσει λιγότερα τότε με το να έχει δώσει σημαντικό μέρος πάλι το θα μπορέσει να ξεπληρώσει πλήρως το δάνειο άρα δεν βρίσκεται δέσμιος και να πληρώνει χωρίς να έχει πια το σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι θέμα του ισοζυγίου που είπα πιο πριν αν θα είναι κερδισμένος ή χαμένος και πόσο.
Δεν έβαλα στους υπολογισμούς το ότι οι τόκοι είναι αφορολόγητοι (ενώ το ενοίκιο που θα πλήρωνε θα ήταν από ποσό που φορολογείται κανονικά).
Αλλά έτσι όπως τα κατάλαβα θα είναι πολύ δύσκολο να είναι χαμένος. Και δεν έχουμε καν κοστολογήσει την κοινωνική αναβάθμιση, την ποιότητα ζωής, ευκολία, οικογενειακή ηρεμία και ευτυχία και τα επακόλουθα όλων αυτών (πχ με ποιους θα κάνεις παρέα εσύ και τα παιδιά σου και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό σε επαγγελματική πρόοδο μέχρι και επιλογές των παιδιών σχετικές με τις σπουδές τους ή και τον γάμο τους).
Άβαταρ μέλους
By gianik
Dodger έγραψε:Πήγα σε μια εταιρεία για προσφορά και μου είπαν πως περιμένουν μέσα στο Σεπτέμβρη. Μου ανέφεραν πως περιμένουν 6,000 αιτήσεις από πέρυσι να "μπουν" στο πρόγραμμα, οπότε οι καινούριες αιτήσεις θα πάνε αργότερα. Φυσικά οι τιμές που μου έδωσε είναι για μετρητά, αν αναλάβουν αυτοί το "εξ'οικονομώ", η τιμή θα ανέβει χ%. Δε ξέρω ακόμα, θέλω να πάρω ακόμα προσφορές, αν είναι να κάνω μόνωση στη ταράτσα να κάνω κάτι σωστό και βλέπουμε για προγράμματα κτλ.
Αν έχεις νεότερα ενημέρωσε με ,με ενδιαφέρει..(μόνωση ταράτσας κ εγώ.. :( )
Άβαταρ μέλους
By rafi
#430008 Για το εξοικονομω αν τηρηθει αυτη τη φορα το χρονοδιαγραμμα καλο πασχα 2018 για να πεσουν τα πρωτα φραγκα απο επιδοτησεις. Λογικα οι αιτησεις τελος 2017 αρχες 2018. Η αμοιβη συμβουλου μηχανικου περιλαμβανεται στο μεγαλυτερο ποσοστο της στην επιδοτηση. Τουλαχιστον στο προηγουμενο προγραμμα.

.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#430012 Έστω σπίτι 120 τετραγωνικών με μαγαζί μπροστά, το οποίο χρειάζεται πόρτες, κουφώματα, μπάνια, μόνωση, ντουλάπες, κουζίνα. Επίσης το μαγαζί θα γινει μισό αποθήκη και το υπόλοιπο κλειστό πάρκινγκ με είσοδο στο σπίτι.

Υπολογίζω 50000 ευρώ χοντρικά, είμαι πολύ μακριά?

< >
Άβαταρ μέλους
By dimik
dstou έγραψε:Καλά είναι υπό την προυπόθεση ότι δεν θα μπουν τίποτα σούπερ ντούπερ ουάου κουφώματα μεγάλου μήκους.
Μεγάλο μήκος δεν υπάρχει, γενικά δεν έχει μπαλκονοπορτες, 7 παράθυρα φυσιολογικού μεγέθους κάνα 2 μέτρα πάνω κάτω. Για το σούπερ ντουπερ συζητιέται, θα είναι σαφώς καλής ποιότητας και ενεργειακα καταλληλα με γνώμονα την μονωση.
Θα μπουν επίσης και παντζούρια.

< >
Άβαταρ μέλους
By dstou
#430030 Ένα πρόχειρο νούμερο που παίζει συχνά στις σοβαρές ανακαινίσεις σπιτιώνΕ και διαμερισμάτων (όχι φρεσκάρισμα/βάψιμο τοίχων μόνο δηλαδή) είναι 300-400 Ευρά / τ.μ.
Άβαταρ μέλους
By dimik
dstou έγραψε:Ένα πρόχειρο νούμερο που παίζει συχνά στις σοβαρές ανακαινίσεις σπιτιώνΕ και διαμερισμάτων (όχι φρεσκάρισμα/βάψιμο τοίχων μόνο δηλαδή) είναι 300-400 Ευρά / τ.μ.
Ωραία, θα υπολογίσω και 100-200+ για να είμαι καλυμμένος.

ευχαριστώ πολύ

< >
Άβαταρ μέλους
By red_monster
dstou έγραψε:Να σημειωθεί εδώ ότι 32άχρονος πτυχιούχος εν Ελλάδι σήμερα ούτε απ'έξω από την τράπεζα δεν θα πέρναγε για δάνειο.

32άρχονος με μηνιαίο 7.000 καθαρά θεωρείς οτι δεν θα έπαιρνε δάνειο ? :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#430038 Ναι αυτο λεει.

Γιατι 32 χρονος whatever με μηνιαιο μισθο 7κ στην Ελλαδα--> ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Τι τραπεζα να πατησει 32 χρονων ανθρωπος λοιπον; :lol: Τι να δειξει στην τραπεζα; :lol: :lol: Την πτυχιακη του; :lol: :lol:

Μην μου πεις για κανα γνωστο σου, τους ξερω ολους, δεν υπαρχει λεμαι. :rtfm: