Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
stavrosg έγραψε:Θέλω να φτιάξω ένα τοιχείο 50m στη νότια πλευρά του οικοπέδου περί του 1m σε ύψος, και για τσιμέντο σε αυτή τη φάση το κόστος υπολογίζουμε να βγει απαγορευτικό.
Είδαμε με ενδιαφέρον το θέμα του συρματοκιβωτίου σαν διαφορετική αισθητικά και ενδεχομένως πιο οικονομική λύση, αλλά δυσκολεύομαι να βρω τιμές στα internets, και δεν θέλω ακόμα να αρχίσω να παίρνω τηλέφωνα σε εταιρείες.

Έχει κανεις υπόψη του κόστη, και κατά πόσο αυτό που θέλω να κάνω γίνεται; Ξέρω ότι η κύρια του εφαρμογή είναι για αντιπλημμυρικά έργα, στήριξη πλαγιών κλπ αλλά θεωρώ ότι για έναν τοίχο ύψους 1m δεν θα υπάρχει πρόβλημα να γίνει με τέτοια. Ή όχι; :hmmm:

Ψάξε και ρώτα για σαρζανέτια. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:
stavrosg έγραψε:Θέλω να φτιάξω ένα τοιχείο 50m στη νότια πλευρά του οικοπέδου περί του 1m σε ύψος, και για τσιμέντο σε αυτή τη φάση το κόστος υπολογίζουμε να βγει απαγορευτικό.
Είδαμε με ενδιαφέρον το θέμα του συρματοκιβωτίου σαν διαφορετική αισθητικά και ενδεχομένως πιο οικονομική λύση, αλλά δυσκολεύομαι να βρω τιμές στα internets, και δεν θέλω ακόμα να αρχίσω να παίρνω τηλέφωνα σε εταιρείες.

Έχει κανεις υπόψη του κόστη, και κατά πόσο αυτό που θέλω να κάνω γίνεται; Ξέρω ότι η κύρια του εφαρμογή είναι για αντιπλημμυρικά έργα, στήριξη πλαγιών κλπ αλλά θεωρώ ότι για έναν τοίχο ύψους 1m δεν θα υπάρχει πρόβλημα να γίνει με τέτοια. Ή όχι; :hmmm:

Ψάξε και ρώτα για σαρζανέτια. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που φτιάχνουν τέτοια.

Εννοείς απλά να τα ακουμπήσει στον αγρό ?
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#427806 Γιατί να τα ακουμπήσει απλώς στον αγρό; Για την δουλειά που τα θέλει, είναι μια χαρά λύση και τα χρησιμοποιούν παντού.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Anonymous Founder έγραψε:Γιατί να τα ακουμπήσει απλώς στον αγρό; Για την δουλειά που τα θέλει, είναι μια χαρά λύση και τα χρησιμοποιούν παντού.

Φαντάζομαι αν θέλει τοιχίο θα εννοεί πάχος περί τους 20-25 πόντους.
Με ύψος στο 1m είναι βέβαιο οτι θα τουμπάρει από καθίζηση.
Άποψη μου μιας και όλα (πλην συρματοπλέγματος) θέλουν και άδεια και θεμελίωση να ακολουθήσει την οικονομική και περπατημένη θεμελίωση-τσιμεντόλιθοι και μετά είτε διακοσμητικό τύπου redbrik είτε Καρύστου είτε απλό επίχρισμα
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#427817 Δεν νομίζω πως ειπώθηκε πως δεν θα γίνει θεμελίωση; :s_dunno
Όπως και να 'χει, αν μπορείς να βρεις πέτρες, το σαρζανέτι θα χρειαστεί λίγο σκάψιμο για να το "θάψεις" και κάποια μεροκάματα. Θα κοστίσει λιγότερο από το να σκάψεις, καλουπώσεις, αγοράσεις τσιμέντο (συνεργείο με μπετονιέρα κλπ) ή πόσο μάλλον μετά να κάνεις και σοβά ή κάνεις επένδυση με πέτρες Καρύστου.
Για ένα μέτρο σαρζανέτι δεν χρειάζεται τίποτε τρελά θεμέλια, ούτε τεράστιο πάχος (μπορεί να φτιάξει και δύο επίπεδα, ένα χοντρό χαμηλά , ένα λεπτό ψηλότερα).
Εγώ νομίζω είναι πιο ωραία και όμορφη λύση το σαρζανέτι ούτως ή άλλως.
:s_blush
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
red_monster έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Γιατί να τα ακουμπήσει απλώς στον αγρό; Για την δουλειά που τα θέλει, είναι μια χαρά λύση και τα χρησιμοποιούν παντού.

Άποψη μου μιας και όλα (πλην συρματοπλέγματος) θέλουν και άδεια και θεμελίωση να ακολουθήσει την οικονομική και περπατημένη θεμελίωση-τσιμεντόλιθοι και μετά είτε διακοσμητικό τύπου redbrik είτε Καρύστου είτε απλό επίχρισμα

Ναι, δεν είπα ότι δεν θα υπάρξει θεμελίωση αν το απαιτεί η κατασκευή.

Από ότι είδα σε μια προκαταρκτική έρευνα, το τυποποιημένο πάχος των κιβωτίων είναι μισό μέτρο, και αν πάμε σε αυτή τη λύση , τέτοιο θα βάλουμε, όχι πιο στενό.

Αισθητικά μας αρέσει (κι εμένα και τη σύζυγο) που είναι καθοριστικός παράγοντας.
Πέτρες βρήκαμε σε ικανοποιητική τιμή, και αυτό που ψάχνω είναι το κόστος των 100 ( 1,00x0,50x0x0,50) συρματοκιβωτίων για δω αν συμφέρει τελικά.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
Anonymous Founder έγραψε:Από googlισμα:
http://www.moliotis.gr/
http://plektam.gr/el/33-kainotomies-ple ... is-edafous
Σταματήστε τα ελληνικά στα links! :rant:

Στην plektam ζητήστε τον Μιχάλη από εμένα, είναι το αφεντικό ή μεγαλοστέλεχος, πείτε του από τον Πάνο τον 21quadra που του είχα φτιάξει τα φρένα, είναι πολύ ΟΚ τύπος ο Μιχάλης, έγραφε για μικρό διάστημα παλιότερα στο 4τρ φόρουμ όταν ψαχνότανε για τα φρένα του για ένα μεγάλο AUDI κάπου 500 ΗΡ σαν MHXANAG
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#428315 εδώ κ 1 χρόνο ψάχνουμε για να μετακομίσουμε, το τελευταίο 3μηνο εντατικότερα...
σκεφτόμασταν αρχικά κάποιο παλαιότερο σπίτι ή μονοκατοικία για αγορά κ ανακαίνιση κτλ... παλιό εννοώντας 20 ετών κτλ... αφενός τα σπίτια είναι +30% πάνω τώρα (κ τα ενοίκια σε καλές περιοχές αγγίζουν 1.400€ για 120τμ συν κοινόχρηστα), αφετέρου δεν πωλούνται τόσα πολλά πλέον γιατί τα επιτόκια στις τράπεζες είναι μηδαμινά...

από την άλλη συμφέρουν τα στεγαστικά δάνεια... σκεφτόμουν μονοκατοικία, αλλά οι τιμές είναι ταβάνι. επίσης αν μετακομίσω σε 5 χρόνια (που δεν είναι απίθανο, ελπίζω να επιστρέψω Ελλάδα ή στην τελική να πάω προς τον αδερφό Ελβετία κτλ για να είμαστε κοντά) δυσκολότερα νοικιάζω τη μονοκατοικία σε σχέση με ένα διαμέρισμα...

οπότε προσανατολίζομαι προς αυτό το project που κτίζεται τώρα. υπάρχει ένα διαθέσιμο σπίτι που έχει καλό προσανατολισμό, μπαλκόνια κτλ... κ δίνεται με το κλειδί στο χέρι, βαμμένο, πατώματα κτλ... Με το ενδεχόμενο ενοίκιο που θα πάρω αν το νοικιάσω, θα μπορώ να αποπληρώνω το δάνειο, το οποίο θα κοιτάξω να υπερβαίνει 15ετία κ να μπορώ να το πληρώσω αν έχω έξτρα λεφτά (θα δω αν συμφέρει αυτή η ρήτρα γιατί η δυνατότητα αυτή κοστίζει περισσότερο καμιά φορά από το όφελος εν τέλει...)

βασικά το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας... με ένα παιδί στον 2ο όροφο χωρίς ασανσέρ είναι κάπως δύσκολο, μολονότι η περιοχή είναι πάρα πολύ καλή. επίσης με 80 τμ είναι δύσκολο να έχουμε κ επισκέψεις για μεγάλο καιρό από Ελλάδα... εδώ το παιδί θα έχει στο συγκρότημα (που θα χτιστεί σε μια καλή περιοχή) χώρο να τρέξει/παίξει, θα έχει παιδική χαρά κτλ... υπόγειο γκαράζ, αποθήκη κτλ... η μ@λ@κία είναι πως δε θα μπορώ να έχω εργαλεία στο γκαράζ για να έχω τον δικό μου χώρο όπως σε μονοκατοικία...

απλώς γενικά δεν έχω πάρει κανένα δάνειο μέχρι τώρα κ το όλο θέμα μου ξενίζει... αν υπάρξει καμιά στραβή, back up ευτυχώς θα υπάρξει. αλλά προτιμώ να πάρω δάνειο από το να δεσμεύσω αποταμιεύσεις... ούτως ή άλλως τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά... κ η αγορά δε μου φαίνεται τόσο ρίσκο... κ η ποιότητα ζωής για την οικογένεια κ μένα είναι βασική, μολονότι ας κοστίζει παραπάνω...

γενικά αυτό είναι το συγκρότημα http://www.bellerue.de/index.php?id=1&page=projekt , κ πριν ρίξω τις υπογραφές προσεχώς, είπα να μοιραστώ την εμπειρία καθότι είμαι άσχετος... να προσέξω πολλά δε μπορώ να πω... όλα είναι προμελετημένα... καμιά φορά αισθάνεσαι τυχερός που έχει μείνει ένα σπίτι ελεύθερο για να πω την αλήθεια... η εταιρία είναι τεράστια κατασκευαστική... τελευταία έχτισε τεράστιο συγκρότημα σε τεχνητή λίμνη στο dortmund... http://www.port-phoenix.de/index.php?id=1&page=projekt
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#428324 Στην Αθήνα υπάρχει μια εταιρεία που αναλαμβάνει -με κλειστή σύμβαση- την αξιοποίηση του ακινήτου σου αν αυτό βρίσκεται σε πρωτοκλασάτες περιοχές (σίγουρα Κηφισία, Εκάλη και Γλυφάδα). Σου παρέχει εγγύηση μηνιαίου μισθώματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές του περιβάλλοντος. Την χρησιμοποιούν τα μεσιτικά που φέρνουν επενδυτές από 3τες χώρες ( και παράλληλα με την χορήγηση πράσινης κάρτας) για να τεκμηριώσουν το break-even της ενδεχόμενης επένδυσης. Ψάξε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για να προσαρμόσεις τον δανεισμό στα μέτρα σου. Γενικά ο φθηνός δανεισμός είναι τρομερό εργαλείο αν αντιλαμβάνεσαι ορισμένες βασικές παραμέτρους του.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
stavrosg έγραψε:
red_monster έγραψε:

Ναι, δεν είπα ότι δεν θα υπάρξει θεμελίωση αν το απαιτεί η κατασκευή.

Από ότι είδα σε μια προκαταρκτική έρευνα, το τυποποιημένο πάχος των κιβωτίων είναι μισό μέτρο, και αν πάμε σε αυτή τη λύση , τέτοιο θα βάλουμε, όχι πιο στενό.

Αισθητικά μας αρέσει (κι εμένα και τη σύζυγο) που είναι καθοριστικός παράγοντας.
Πέτρες βρήκαμε σε ικανοποιητική τιμή, και αυτό που ψάχνω είναι το κόστος των 100 ( 1,00x0,50x0x0,50) συρματοκιβωτίων για δω αν συμφέρει τελικά.

Παρερμήνευσα και εσένα και το ακαεφ όσο αφορά την θεμελίωση. :oops:
Υπενθυμίζω οτι θέλει άδεια και η καρφωτή από γείτονα που "κάτι του κόβει" είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
PeterPan έγραψε:εδώ κ 1 χρόνο ψάχνουμε για να μετακομίσουμε, το τελευταίο 3μηνο εντατικότερα...
σκεφτόμασταν αρχικά κάποιο παλαιότερο σπίτι ή μονοκατοικία για αγορά κ ανακαίνιση κτλ... παλιό εννοώντας 20 ετών κτλ... αφενός τα σπίτια είναι +30% πάνω τώρα (κ τα ενοίκια σε καλές περιοχές αγγίζουν 1.400€ για 120τμ συν κοινόχρηστα), αφετέρου δεν πωλούνται τόσα πολλά πλέον γιατί τα επιτόκια στις τράπεζες είναι μηδαμινά...

από την άλλη συμφέρουν τα στεγαστικά δάνεια... σκεφτόμουν μονοκατοικία, αλλά οι τιμές είναι ταβάνι. επίσης αν μετακομίσω σε 5 χρόνια (που δεν είναι απίθανο, ελπίζω να επιστρέψω Ελλάδα ή στην τελική να πάω προς τον αδερφό Ελβετία κτλ για να είμαστε κοντά) δυσκολότερα νοικιάζω τη μονοκατοικία σε σχέση με ένα διαμέρισμα...

οπότε προσανατολίζομαι προς αυτό το project που κτίζεται τώρα. υπάρχει ένα διαθέσιμο σπίτι που έχει καλό προσανατολισμό, μπαλκόνια κτλ... κ δίνεται με το κλειδί στο χέρι, βαμμένο, πατώματα κτλ... Με το ενδεχόμενο ενοίκιο που θα πάρω αν το νοικιάσω, θα μπορώ να αποπληρώνω το δάνειο, το οποίο θα κοιτάξω να υπερβαίνει 15ετία κ να μπορώ να το πληρώσω αν έχω έξτρα λεφτά (θα δω αν συμφέρει αυτή η ρήτρα γιατί η δυνατότητα αυτή κοστίζει περισσότερο καμιά φορά από το όφελος εν τέλει...)

βασικά το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας... με ένα παιδί στον 2ο όροφο χωρίς ασανσέρ είναι κάπως δύσκολο, μολονότι η περιοχή είναι πάρα πολύ καλή. επίσης με 80 τμ είναι δύσκολο να έχουμε κ επισκέψεις για μεγάλο καιρό από Ελλάδα... εδώ το παιδί θα έχει στο συγκρότημα (που θα χτιστεί σε μια καλή περιοχή) χώρο να τρέξει/παίξει, θα έχει παιδική χαρά κτλ... υπόγειο γκαράζ, αποθήκη κτλ... η μ@λ@κία είναι πως δε θα μπορώ να έχω εργαλεία στο γκαράζ για να έχω τον δικό μου χώρο όπως σε μονοκατοικία...

απλώς γενικά δεν έχω πάρει κανένα δάνειο μέχρι τώρα κ το όλο θέμα μου ξενίζει... αν υπάρξει καμιά στραβή, back up ευτυχώς θα υπάρξει. αλλά προτιμώ να πάρω δάνειο από το να δεσμεύσω αποταμιεύσεις... ούτως ή άλλως τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά... κ η αγορά δε μου φαίνεται τόσο ρίσκο... κ η ποιότητα ζωής για την οικογένεια κ μένα είναι βασική, μολονότι ας κοστίζει παραπάνω...

γενικά αυτό είναι το συγκρότημα http://www.bellerue.de/index.php?id=1&page=projekt , κ πριν ρίξω τις υπογραφές προσεχώς, είπα να μοιραστώ την εμπειρία καθότι είμαι άσχετος... να προσέξω πολλά δε μπορώ να πω... όλα είναι προμελετημένα... καμιά φορά αισθάνεσαι τυχερός που έχει μείνει ένα σπίτι ελεύθερο για να πω την αλήθεια... η εταιρία είναι τεράστια κατασκευαστική... τελευταία έχτισε τεράστιο συγκρότημα σε τεχνητή λίμνη στο dortmund... http://www.port-phoenix.de/index.php?id=1&page=projekt

Λίγο πολυ αντίστοιχες ανησυχίες ειχα και εγώ , τελικά αγόρασα σπιτι αλλά δεν μπορώ να σου πω αν ειναι καλή κίνηση η όχι, εδώ δεν εχω καταλήξει για τον εαυτό μου. Ειναι ενα ρίσκο, πολλα τα λεφτά , μεγάλα δάνεια... απο την άλλη χωρίς ρίσκο δε γίνεται τίποτα.

Να κοιτάξεις καλά τα συμβόλαια και να προσπαθήσεις να σκεφτείς αν λείπει κάτι , αν θες κάποια αλλαγή σε υλικά, κάποια διαμόρφωση κτλ.... όλα αυτα συνήθως πάνε έξτρα και εχει και αρκετό τρέξιμο καθώς παρολο που ειναι μεγάλες κατασκευαστικές σε στέλνουνε να μιλάς με τον ειδικό (πχ ηλεκτρολόγο) αντί να τα αναλάβουμε αυτοί... και φυσικά η εργατοώρα ειναι στο θεό.. ακόμα και το πιο μικρο πράγμα, πχ να σου βάψει έναν τοίχο αντί για λευκό που ειναι το default , το πληρώνεις επι πλέον.
Προσπάθησε να δεις τι προοπτικές εχει η περιοχή, πήγαινε και μερικές επισκέψεις σε διάφορες ώρες να δεις τι λέει η γειτονιά .
Το καλό ειναι οτι ειναι πολυ οργανωμένα τα πράγματα, ο τρόπος με τα συμβόλαια, τις τράπεζες κτλ, και δύσκολα να σε κοροϊδέψεις κανείς κάπου, αυτό που βλέπεις ειναι αυτό που περνεις.
Και πρόσεχε τι δάνειο θα βάλεις, κατα τη γνώμη μου μην ανοιχτείς πολυ και μετά κάθε μήνα ζεις για το δάνειο , η χαρά του νέου σπιτιού περνάει γρήγορα και μένεις με τη μιζέρια. Ειναι εύκολο να παρασυρθείς , βλέπεις και αυτό και το άλλο, θες και αυτό και εκείνο αλλά όλα δε γίνονται.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#428381 Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές...
Το παίρνω με το κλειδί στο χέρι, με παρκέ πάτωμα παντού, με πολύ καλά υλικά σε μπάνια κτλ... Την περιοχή την ξέρω, είναι εδώ κοντά που μένω... Τα ενοίκια πάνε περίπου 1.200-1400€ συν κοινόχρηστα για αντίστοιχα σπίτια 50ετίας ανακαινισμένα... Πόσο μάλλον για αυτό που θα έχει ασανσέρ, 2ος όροφος, 2 μπαλκόνια (βασικό για γερμανούς), υπόγειο γκαράζ, είναι σε συγκρότημα κ είναι καινούριο. τοίχους μπορώ να μετακινήσω εκτός από τις κολώνες δωρεάν. Έχει ηλεκτρικά πατζούρια, κεντρικό χειρισμό φώτων κ πατζουριών (νομίζω κ τηλεχειρισμό μέσω ιντερνετ), κτλ. Θα κοιτάξω να βάλω κ nest για θέρμανση...

Αλλά έχω κ γνωστούς που ξέρουν 2-3 ελληνικά συνεργεία που δουλεύουν με τιμές πολύ καλύτερες σε σχέση με τους γερμανούς. Και είναι δοκιμασμένοι από άλλους. Γενικά την περιοχή δε θέλω να την αφήσω... Έχω βρει κ γυναίκα που μας βοηθά στο σπίτι κ την εμπιστευόμαστε, έλληνα μηχανικό στην πόλη μου αλάνι, ελληνίδα κομμώτρια κ μανικιουρίστα για τη γυναίκα :lol: Δε θέλω να ξεβολεύομαι πάλι :lol:

Γενικά ξέρω πως η μονοκατοικία έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά περισσότερα έξοδα... Επίσης το σπίτι σε πολυκατοικία νοικιάζεται ευκολότερα κ έχει μεγαλύτερο κέρδος/τμ στο ενοίκιο...

Δε θέλω να δουλεύω για το σπίτι κ να έχω το αγχος του δανείου. Θα βάλω όσο θα πλήρωνα έξω σε νοίκι κ θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια. Θα βάλω σταθερό επιτόκιο, κ ας είναι κάτι ακριβότερο... Θα είμαι χαλαρός πιστεύω... Μετά θα έχω κέρδος το μήνα αν το νοικιάζω κ θα μου μείνει το σπίτι συν την υπεραξία... κ θα υπάρξει πιστεύω γιατί τα σπίτια με ασανσέρ στο προάστιο αυτό είναι πολύ λίγα... όλα τα παλιά, αν κ ανακαινισμένα, είναι χωρίς... Στην περιοχή αυτή έχει 3 σπίτια όλα κ όλα με >120 τμ παλιά ανακαινισμένα που νοικιάζονται >1200€. Χωρίς υπόγειο γκαράζ, χωρίς ασανσέρ...

Στόχος μου είναι να μείνω 5 χρόνια τουλάχιστον κ μετά βλέπω... Αν μεγαλώσει κ άλλο η οικογένεια κ τα 120 τμ είναι λίγα, τότε θα κοιτάξω τί θα κάνω. Εν τω μεταξύ θα γλιτώνω περίπου 18.000€ το χρόνο ενοίκιο.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#428383 Κοιτά ενα κόλπο που κάνουνε εδώ ,μήπως ειναι και σε εσένα έτσι.
Και εδώ θεωρητικά μπορείς να φέρεις τον φτηνό μάστορα το γνωστό σου να σου κάνει μερεμέτια και επεκτάσεις ( μια πρίζα επιπλέον, μια βρύση πιο καλή) ΑΛΛΑ πάει η εγγύηση του σπιτιού σε εκείνο το Domain ... όποτε αναγκαστικά παίρνεις τους εγκεκριμένους
Για καινούργιο σπιτι εχει σημασία η εγγύηση... εδώ ειναι 3χρονια για τα πάντα και 30 για τα δομικά
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#428408 Δεν είμαι υπέρ των Ελλήνων μαστόρων, ούτε εναντίον αλλά δεν θεωρώ ότι πλεονεκτούν κάπου (το να γλυτώσεις ΦΠΑ το κάνουν κι άλλοι). Προσοχή, το ότι είναι δοκιμασμένοι από άλλους δεν σημαίνει ότι θα είναι ικανοποιητικοί για σένα. Πχ πολωνικό συνεργείο δοκιμασμένο είδα να έχει κάνει αρκετές παπαριούλες σε αυτόν κι έκανε και σε μένα. Βέβαια είμαι ψείρας και παρατηρητικός....

Εγώ θα προτιμούσα κυμαινόμενο επιτόκιο σε αυτή τη φάση που είναι πολύ χαμηλά. Έτσι κι αλλιώς ότι και να πάρεις θα είναι για 3-5 χρόνια μετά το ξανασκέφτεσαι. Για πόσα χρόνια σκέφτεσαι σταθερό και πόσο παραπάνω είναι;
Πρόσεξε τους όρους του δανείου σχετικά με το πόσο πάνω και σε σχέση με τι θα είναι το επιτόκιο. Και θέματα αποπληρωμής (ποινή, πόσο, πόσο συχνά, τι ξεπληρώνεις κεφάλαιο ή όχι κλπ).
Η μονοκατοικία έχει σημαντικά παραπάνω έξοδα.
Ωραίο να μπαίνεις σε καινούργιο αλλά ένα καλά συντηρημένο παλιό δεν θα είναι σημαντικά φτηνότερο;
Πάντως κάνε κάποια κίνηση, είναι κρίμα να τα δίνεις για νοίκι. Έτσι μπορείς να το πουλήσεις, ακόμα κι αν χάσεις τόσο όσο τα νοίκια που θα έδινες και που θα πήγαιναν χαμένα για όσα χρόνια θα έχουν περάσει στα ίδια θα είσαι.

Πάντως 120τμ αν είναι σε έναν όροφο μια χαρά είναι για οικογένεια ακόμα και με 2+1 παιδιά (2 σε ένα δωμάτιο κι ένα μόνο του, θεωρώ ότι θα έχεις 3 υπνοδωμάτια). Βέβαια αν θέλεις και φιλοξενούμενους τότε ίσως δεν φτάνει.